Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök
Såsen :
Valfri chipsdip + gräddfil
Jag hade lite dip över från helgens chipsätande. Och den är jättegod att ha både till kyckling, matpajer och tacos. Blanda dippen och låt den stå kallt en timme innan servering
Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!
Blev lite ändringar nu på morgonen då de ringde från förskolan och berättade att det börjat gå maginfluensa där…. Så Nomi får istället stanna hemma med mig resten av veckan, vill inte chansa på att bli sjuka. Snart ska vi åka och uträtta lite ärenden på stan, vi väntar bara in fönsterputsarna innan dess , det är ett sådant lyx att få hem folk som verkligen kan det här med fönsterputs. För mig tar det minst en hel arbetsdag att putsa alla fönster, och vi har ju rätt många fönster i vårat stora gamla hus. Och så tycker jag att trots att jag är noga så blir det immigt iallafall när solen lyser in. Ja ja, denna gången slipper jag, och nu blir det rena fönster lagom till att det blir bättre väder, åtminstone om man ska tro på väderrapporten så blir det ju bra väder imorgon.
Och nu till ett litet baktips …. Ja, så var det ju dags för dessa godingar som jag inte hunnit skriva om än! Visste inte riktigt vad jag ska kalla dem, de är en blandning av sega kolasnitt- men med en massa hackad lakritschoklad i. Och ni har ju sett en del tidigare varianter på bloggen nu redan. Det är kul när man experimenterar och det blir så bra- har sett både på insta och på bloggar att ni är massa som har provat och att ni gillar dem lika mycket som jag 😀 Kul och tack för att ni länkar!
Nu blev det en ny variant lakritssnitt eller chokladsnitt – passade på att baka upp chokladen som Jonathan köpte hem förra veckan.
Frös in dem- och får se hur länge de finns kvar denna gången.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits
Så här ser den som jag hade i ut :
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .
Dela på två ( eller tre ) och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Mums
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.
God morgon Måndag!
Hoppas att ni fått en riktigt fin start på veckan, dagens och veckans första inlägg blir grillade varma subs med ost ( och en klick färskost med vitlök ) och rökt skinka
Detta är ganska stora mackor, så det gick inte grilla dem i den vanliga smörgåsgrillen, utan det fick bli våffelgärnet istället.
Går att variera massor, med bacon , olika ostar eller kyckling.
Vad brukar ni ha när ni grillar era varma smörgåsar ?
Vilken solig och fin söndag vi har haft, helt underbart. Har inte funnits tid att sitta vid datorn,
utan vi har fortsatt med trädgårdsarbetet och barnen har spelat fotboll och spelat badminton. Och både lunch och middag har vi ätit ute idag.
Grillade hamburgare med pommes blev det nyss
Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause eller koncentrerad fond
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar
Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Tillbehör:
Friterade pommes, Hamburgerbröd, sallad, tomat, stekt bacon skivad gul lök och hemmagjord majonnäs
Hamburgarna:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Majonnäsen:
Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i. Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs
Servera hamburgaren med de goda tillbehören,
och med nyfriterade pommes.
Har ni gjort egna chips någon gång ? Det är jättelätt och tar inte speciellt lång tid.
Dessa krispiga potatischips kryddade vi med sourcreme & onion krydda.
Kryddorna är popcornkrydda och går att köpa på biograferna, men har även sett att de finns billigare att köpa vid popcornen i mataffärerna.
Tycker man inte om olivolja, så välj en olja som är naturell, t.ex rapsolja
Till 1 plåt:
2 potatisar
olivolja
Popcornkrydda
Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader,
Tvätta potatisen väl eller skala. Skiva den i tunna skivor, med tillexempel en osthyvel, och lägg bitarna på hushållspapper
så överflödig vätska försvinner. Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut dem och ringla över olivolja , alternativt pensla dem med olja. Och ställ in cirka 10 – 15 minuter igen. Tills de fått fin färg.
När du tar ut dem lägg dem på ett hushållspapper så överflödig olja försvinner, och krydda dem med valfri krydda eller salta.
Tiden bara rusar iväg idag och jag tänkte snart åka bort till affären och handla lite, men ville kika förbi bloggen och se om jag kunde få lite bra filmtips av er. Har du sett någon bra som du vill tipsa om?
Annars har Melvin var iväg på kalas nu på förmiddagen, och hade så roligt att han inte pratat om annat sedan vi hämtade honom! Jacob har vi skjutsat till kompisar och Thelma har kompis här. Nomi är jättenöjd när hon får vara med och leka med de syskonen och deras kompisarna och har precis blivit ansiktsmålade för tredje gången denna veckan. Denna gången till en katt, annars är det fjärilar som verkar vara ett populära temat.
Det regnar ju som sagt en hel del i växjö idag , men emellan regnskurarna så har jag och Nomi hunnit att plocka
in lite fina blå förgätmigej till köket – vi har hur mycket som helst som växer i trädgården. Så Fina!
Gifflar, som kan varieras jättemycket. Jag bakade dessa är ost – och skinka.
Men även goda att fylla med mozzarella, basilika och tomat, eller varför inte färskost och oliver , eller soltorkade tomater och en god ost.
Riktigt goda, och lättbakade.
Det här behöver du till cirka 25 gifflar :
1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl riven Ost
25 mindre skink- bitar
Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :
Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit
Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.
Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.
Grädda dem sedan mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.
Hoppas din fredag har varit bra. Här tycker jag att det har varit ganska blåsigt idag, men väldigt varmt. Så det måste ju betyda att sommaren närmar sig iallafall!Och nu är middagen är uppäten och disken är bortplockad, vi gjorde köttfärpaj (utan äggstanning) och det är ju verkligen jättegott med matpajer,Men trots det så gör blir det inte att vi lagar det så ofta. Det får bli ändring på det minsann !
Nu är det dags att kolla lite film och duka fram fredagsgodiset.
Hoppas du sovit gott, här ringde väckarklockan strax innan klockan sju. Och medan Jacob var ute och gick morgonpromenaden med Mollys så hann jag med att koka lite gröt. Så idag blev det även lite mannagrynsgröt till smörgåsarna. Sist vi gjorde mannagrynsgröt så hade vi färska skivade jordgubbar till gröten men idag blev det istället lite kanel och så lite kall mjölk såklart . . . .
Det blev något tokigt när jag skulle lägga in inlägget i morse, Så jag testar igen och hoppas att det syns nu 🙂
Roligt att ni har varit så många och tävlat om linas matkassar.