Oreo Mud Cake

Oreo Mud Cake- med krämig choklad, oreo-kakor, och marshmallows och god chokladsås

Eftersom vi bakade denna till halloween så hamnade massa otäcka spindlar på den också. ( Finns bl.a att köpa på Ö o B  )
Receptet är lånat av bakspecialisten Jessica:

Botten:

150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor
Fyllning & topping:
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini ( jag hade vanliga Oreokakor och delade på mitten)
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du
skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det
svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg
i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i
smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad
springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15
minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm
grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt
svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan,
spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande
marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över
chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2
timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

IMG_9223

Smaklig fika.

1
17 kommentarer

Kycklingwrap


Kycklingwrap med kall sås.

IMG_3924

 

Det du behöver är:

Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök

Såsen :
Valfri chipsdip  + gräddfil

Jag hade lite dip över från helgens chipsätande. Och den är jättegod att ha både till kyckling, matpajer och  tacos. Blanda dippen och låt den stå kallt en timme innan servering

Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!

Smaklig måltid

IMG_3925

0
4 kommentarer

Sega lakritssnittar

Tjingeling , 


Blev lite ändringar nu på morgonen då de ringde från förskolan och berättade att det börjat gå maginfluensa där…. Så Nomi får istället stanna hemma med mig resten av veckan, vill inte chansa på att bli sjuka. Snart ska vi åka och uträtta lite ärenden på stan, vi väntar bara in fönsterputsarna innan dess , det är ett sådant lyx att få hem folk som verkligen kan det här med fönsterputs. För mig tar det minst en hel arbetsdag att putsa alla fönster, och vi har ju rätt många fönster i vårat stora gamla hus. Och så tycker jag att trots att jag är noga så blir det immigt iallafall när solen lyser in. Ja ja, denna gången slipper jag, och nu blir det rena fönster lagom till att det blir bättre väder, åtminstone om man ska tro på väderrapporten så blir det ju bra väder imorgon.
Och  nu till ett litet baktips …. Ja, så var det ju dags för dessa godingar som jag inte hunnit skriva om än! Visste inte riktigt vad jag ska kalla dem, de är en blandning av sega kolasnitt- men med en massa hackad lakritschoklad i. Och ni har ju sett en del tidigare varianter på bloggen nu redan.  Det är kul när man experimenterar och det blir så bra- har sett både på insta och på bloggar att ni är massa som har provat och att ni gillar dem lika mycket som jag 😀 Kul och tack för att ni länkar!

Nu blev det en ny variant lakritssnitt eller chokladsnitt  – passade på att baka upp chokladen som Jonathan köpte hem förra veckan.

Kolasnitt

Frös in dem- och får se hur länge de finns kvar denna gången.

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Så här ser den som jag hade i ut :

IMG_9824

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .

Baka sju sorters kakor

Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

Snittkakor

3
33 kommentarer

Grillade subs med ost och skinka

God morgon Måndag!
Hoppas att ni fått en riktigt fin start på veckan, dagens och veckans första inlägg blir  grillade varma subs med ost ( och en klick färskost med vitlök )  och  rökt skinka
Detta är ganska stora mackor, så det gick inte grilla dem i den vanliga smörgåsgrillen, utan det fick bli våffelgärnet istället.

Går att variera massor, med bacon , olika ostar eller kyckling.

IMG_4687

Vad brukar ni ha när ni grillar era varma smörgåsar ?

0
9 kommentarer

Grillade hamburgare

Hej och god kväll alla bloggisar!

Vilken solig och fin söndag vi har haft, helt underbart. Har inte funnits tid att sitta vid datorn,
utan vi har fortsatt med trädgårdsarbetet och barnen har spelat fotboll och spelat badminton. Och både lunch och middag har vi ätit ute idag.

Grillade hamburgare med pommes blev det nyss

IMG_1425

Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause eller koncentrerad fond
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja

Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar

Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke
.

Tillbehör:
Friterade pommes, Hamburgerbröd, sallad, tomat, stekt bacon skivad gul lök och hemmagjord majonnäs

Hamburgarna:

Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.

Majonnäsen:

Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i. Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs

Servera hamburgaren med de goda tillbehören,
och  med nyfriterade pommes.

IMG_1427

0
7 kommentarer

Hemmagjorda potatischips i ugn

Har ni gjort egna chips någon gång ?   Det är jättelätt och tar inte speciellt lång tid.

Dessa krispiga  potatischips kryddade vi med sourcreme & onion krydda.
Kryddorna är popcornkrydda och  går att köpa på biograferna, men har även sett att de finns billigare att köpa vid popcornen i mataffärerna.

IMG_4605-001

Tycker man inte om olivolja, så välj en olja som är naturell, t.ex rapsolja

Till 1 plåt:
2 potatisar
olivolja
Popcornkrydda

Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader,
Tvätta potatisen väl eller skala. Skiva den i tunna skivor, med tillexempel en osthyvel,  och lägg bitarna på hushållspapper
så överflödig vätska försvinner.  Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut dem och ringla över olivolja , alternativt pensla dem med olja. Och ställ in cirka 10 – 15 minuter igen. Tills de fått fin färg.
När du tar ut dem  lägg dem på ett hushållspapper så överflödig olja försvinner, och krydda dem med valfri krydda eller salta.

Klara att servera

21
17 kommentarer

Filmtips önskas

IMG_4627

Tiden bara rusar iväg idag och jag tänkte snart åka bort till affären och handla lite, men ville kika förbi bloggen och se om jag kunde få lite bra filmtips av er. Har du sett någon bra som du vill tipsa om?

Annars har Melvin var iväg på kalas nu på förmiddagen, och hade så roligt att han inte pratat om annat sedan vi hämtade honom!  Jacob har vi skjutsat till kompisar och Thelma har kompis här. Nomi är jättenöjd när hon får vara med och leka med de syskonen och deras  kompisarna  och har precis blivit ansiktsmålade för tredje gången denna veckan. Denna gången till en katt, annars är det fjärilar som verkar vara ett populära temat.

Det regnar ju som sagt en hel del i växjö idag , men emellan regnskurarna så har jag och Nomi  hunnit att plocka
in lite fina blå förgätmigej till köket –  vi har hur mycket som helst som växer i trädgården.  Så Fina!

IMG_4623

0
9 kommentarer

Gifflar med ost och skinka

 

Gifflar, som kan varieras jättemycket.  Jag bakade dessa är ost – och skinka.
Men även goda att fylla med mozzarella, basilika och tomat, eller varför inte färskost och oliver , eller soltorkade tomater och en god ost.

IMG_4514
Riktigt goda, och lättbakade.

IMG_4518
Det här behöver du till cirka 25 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl riven  Ost
25 mindre skink- bitar

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4486

Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit

IMG_4487

Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.

IMG_4493

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras,

IMG_4510

6
19 kommentarer

Fredag och filmkväll

Hej hej

Hoppas din fredag har varit bra.  Här tycker jag att det har varit ganska blåsigt idag, men väldigt varmt. Så det måste ju betyda att sommaren närmar sig iallafall!Och nu är middagen är uppäten och disken är bortplockad,  vi gjorde köttfärpaj (utan äggstanning) och  det är ju verkligen jättegott med matpajer,Men trots det så gör blir det inte att vi lagar det så ofta. Det får bli ändring på det minsann !

Nu är det dags att kolla lite film och duka fram fredagsgodiset.

IMG_4644

Hej på en stund!

0
10 kommentarer

Vinnaren av Linas matkassar är . . . .

Nu är vinnaren utsedd i tävlingen om Linas två matkassar

Linas

Och rätt svar på frågan i tävlingen var : Kyndel.
Rätt svar hade Elin och hon vann med denna motivering :

Svaret är Kyndel..
är verkligen behov av en matkasse (är student)
tack för en väldigt inspirerande blogg
kram elin

Stort grattis Elin till vinsten!
Maila mig dina adressuppgifter på denna adressen
jennysmatblogg@hotmail.se Märk mailet med Linas matkasse.

0
Kommentera