Snart dags för trerätters middag.

Hej vänner,

Nu är städningen så gott som klar här hemma och huset är dammfritt ( nästan ) och luktar  Ajax. Härligt.
Oxfileen är framtagen för att få rumstemperatur innan den ska in i ugnen, och efterrätten ( sega minipajer med vitchoklad ) står nu i ugnen och ska gräddas gyllene –  och det doftar gott i hela köket.  Tänkte servera minipajerna med lättvispad grädde och lite färska hallon.

Och så en liten bild på hallen – som även den städad och fixad med lite fina ” förgätmejej” – blommor.

IMG_5109
Och förutom att plocka in en bukett till hallen så  vi plockade även in en liten bukett med  ”förgätmejej” till köksbordet och dukning, På tal om dukning ….. så är det dags för att börja med det.  Gästerna kommer snart.

Och tack för att du läser, och det är jätteroligt att du tar dig tid att skriva en kommentar * jag läser alla*  ! 🙂

Trevlig kväll!

IMG_5054

0
24 kommentarer

Förrätt: Små våfflor med stenbitsrom

Hej hej,

Hoppas ni fått en fin start på dagen. Hos mig pågår det storstädning  och förberedelser då vi får gäster i eftermiddag,

Melvin mår bara bra, och har inte ont i halsen längre, så Jag och barnen ska snart gå ut och plocka in lite nya färska blommor att duka med, det är riktigt trevligt att kunna plocka in blommor direkt ifrån trädgården.  Gästerna som kommer är min numera 30 åriga syster  ( jisses så fort tiden går!!) och hennes familj och vi ska bjuda på en tre rätters meny – födelsedagsmiddag- och förrätten blir en smörstekt snitt med kräftor, och mango& melon och lök, toppad med en syrlig citronmarinad

En annan förrätt är denna:

Små våffelhjärtan med vispad creme fraiche , stenbitsrom , fin hackad rödlök och lite dill.

IMG_3833

Det här behöver du:

2 smörgräddade våfflor
2 dl vispad creme fraiche 34 %
1 finhackad rödlök
färsk dill
1 burk med röd stenbits rom.

Gör så här:
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan.
Lägg en msk med vispad  creme fraiche på varje bit,
toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.

Klara att servera!

IMG_3832-001

0
5 kommentarer

Krämig köttfärspaj (utan äggstanning)

Vissa veckor är det svårare att planera matscheman än andra, och denna veckan så prövar vi Linas matkasse under tre dagar. Och behöver inte alls fundera  på vad vi ska handla och äta.
Men nu dyker receptet på pajen upp som många har mailat och frågat efter 🙂

IMG_4661

Pajdeg :

3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 tsk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning :
500- 600 gram köttfärs
1 finriven gul lök
1 burk med krossade fylliga  tomater
1 msk chilisås
50 gram philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Topping : skivade tomater och riven ost
Soya kulör- för färgens skull

Gör så här :
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter,  detta för att förhindra att kanterna ska skjunka ner under gräddning.  Ställ sedan ugnen på cirka 200 grader.  Värm upp en stekpanna med smör och fräs löken , och den pressade vitlöken utan att den får färg. Lägg ner färsen och bryn den klart.  Lägg ner resten av ingredienserna till köttfärsröran och låt sjuda i fem minuter. Under tiden förgräddar du pajskalet i mitten på ugnen i cirka 10 minuter. Häll i fyllningen i skalet, blir köttfärsröran för såsig – undvik att lägga ner den sista vätskan i pajen och toppa med riven ost och skivade tomater. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras med en krispig grönsallad.

4
9 kommentarer

Onsdag och födelsedag

Onsdag idag och det är den 16:e Maj och det är ingen vanlig dag. För idag fyller nämligen lillasyster 30 år!  Grattis grattis grattis!

Väckarklockan ringde innan sju, och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad medan kaffet skulle bli klart.
Väckte resten av familjen och sen åt vi rostade mackor med ost och marmelad till frukost , och sen ringde vi och sjöng för Daries idag! Sen vinkade jag och Melvin  hejdå  till pappa och den busiga 3 åringen som skulle iväg  till dagis och jobb.

IMG_4947-003

Melvin är hemma idag igen – han är bättre idag, men  har fortfarade ont i halsen-  vi har planerat en dag framför tv:n och fortsätta att kolla på teckande filmer och jag har köpt massa isglass.  Så nu hoppas att han känner sig bra snart.

0
6 kommentarer

Chokladmjölk med lättvispad grädde

Dagen startade med stålande sol och klarblå himmel, men nu är det allt bra mulet ute.   Idag har Melvin varit hemma från förskoleklassen eftersom han har haft ont i halsen…. Så vi har tittat på flera disneyfilmer ätit en massa isglass och druckit chokladmjölk toppad med lite vispad grädde.

IMG_4966

Chokladmjölk med lättvispad grädde.
IMG_4974-002

Dricker du helst kall eller varm chokladmjölk ?

0
4 kommentarer

Oreo Mud Cake

Oreo Mud Cake- med krämig choklad, oreo-kakor, och marshmallows och god chokladsås

Eftersom vi bakade denna till halloween så hamnade massa otäcka spindlar på den också. ( Finns bl.a att köpa på Ö o B  )
Receptet är lånat av bakspecialisten Jessica:

Botten:

150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor
Fyllning & topping:
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini ( jag hade vanliga Oreokakor och delade på mitten)
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du
skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det
svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg
i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i
smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad
springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15
minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm
grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt
svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan,
spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande
marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över
chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2
timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

IMG_9223

Smaklig fika.

1
17 kommentarer

Kycklingwrap


Kycklingwrap med kall sås.

IMG_3924

 

Det du behöver är:

Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök

Såsen :
Valfri chipsdip  + gräddfil

Jag hade lite dip över från helgens chipsätande. Och den är jättegod att ha både till kyckling, matpajer och  tacos. Blanda dippen och låt den stå kallt en timme innan servering

Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!

Smaklig måltid

IMG_3925

0
4 kommentarer

Sega lakritssnittar

Tjingeling , 


Blev lite ändringar nu på morgonen då de ringde från förskolan och berättade att det börjat gå maginfluensa där…. Så Nomi får istället stanna hemma med mig resten av veckan, vill inte chansa på att bli sjuka. Snart ska vi åka och uträtta lite ärenden på stan, vi väntar bara in fönsterputsarna innan dess , det är ett sådant lyx att få hem folk som verkligen kan det här med fönsterputs. För mig tar det minst en hel arbetsdag att putsa alla fönster, och vi har ju rätt många fönster i vårat stora gamla hus. Och så tycker jag att trots att jag är noga så blir det immigt iallafall när solen lyser in. Ja ja, denna gången slipper jag, och nu blir det rena fönster lagom till att det blir bättre väder, åtminstone om man ska tro på väderrapporten så blir det ju bra väder imorgon.
Och  nu till ett litet baktips …. Ja, så var det ju dags för dessa godingar som jag inte hunnit skriva om än! Visste inte riktigt vad jag ska kalla dem, de är en blandning av sega kolasnitt- men med en massa hackad lakritschoklad i. Och ni har ju sett en del tidigare varianter på bloggen nu redan.  Det är kul när man experimenterar och det blir så bra- har sett både på insta och på bloggar att ni är massa som har provat och att ni gillar dem lika mycket som jag 😀 Kul och tack för att ni länkar!

Nu blev det en ny variant lakritssnitt eller chokladsnitt  – passade på att baka upp chokladen som Jonathan köpte hem förra veckan.

Kolasnitt

Frös in dem- och får se hur länge de finns kvar denna gången.

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Så här ser den som jag hade i ut :

IMG_9824

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .

Baka sju sorters kakor

Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

Snittkakor

3
33 kommentarer

Grillade subs med ost och skinka

God morgon Måndag!
Hoppas att ni fått en riktigt fin start på veckan, dagens och veckans första inlägg blir  grillade varma subs med ost ( och en klick färskost med vitlök )  och  rökt skinka
Detta är ganska stora mackor, så det gick inte grilla dem i den vanliga smörgåsgrillen, utan det fick bli våffelgärnet istället.

Går att variera massor, med bacon , olika ostar eller kyckling.

IMG_4687

Vad brukar ni ha när ni grillar era varma smörgåsar ?

0
9 kommentarer

Grillade hamburgare

Hej och god kväll alla bloggisar!

Vilken solig och fin söndag vi har haft, helt underbart. Har inte funnits tid att sitta vid datorn,
utan vi har fortsatt med trädgårdsarbetet och barnen har spelat fotboll och spelat badminton. Och både lunch och middag har vi ätit ute idag.

Grillade hamburgare med pommes blev det nyss

IMG_1425

Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause eller koncentrerad fond
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja

Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar

Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke
.

Tillbehör:
Friterade pommes, Hamburgerbröd, sallad, tomat, stekt bacon skivad gul lök och hemmagjord majonnäs

Hamburgarna:

Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.

Majonnäsen:

Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i. Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs

Servera hamburgaren med de goda tillbehören,
och  med nyfriterade pommes.

IMG_1427

0
7 kommentarer