Lunchtips : Paprika- och ostfylld kycklingfile med en krispig grönsallad.
Går alldeles utmärkt att servera tillsammans med klyftpotatis.
Per portion :
1 kycklingfile
salt
3 msk finhackad paprika
3 msk philadelphiaost
salt och ev lite sambal oelek
Smör att steka i.
Äter ni inte LCHF så kan ni byta sambal oelek mot chilisås – det gjorde jag 🙂
Gör så här :
Värm upp en stekpanna med smör, lägg ner filen och salta. Bryn kycklingfilen färdig.
rör under tiden ihop philadelphia, paprika, och krydda. Ta upp kycklingen och gör ett snitt, fyll med oströran och lägg ner på stekpannan igen.
När oströran börjat smälta och blivit varm så är den klar att serveras.
Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är så god! Så för er som missat den – här kommer recepet igen.
Och ni kan lätt söka på gamla recept till höger på sidan, bland de olika taggarna.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Tidig onsdagsmorgon och jag passar på att kikar förbi bloggen och önskar er en riktigt god morgon ,medan jag väntar på att kaffet ska bli klart. Jag vitmålade om källartrappen igår kväll, och kom på att jag glömde fota före och efter bilder. Typiskt! Men fint blev det iallfall – ska se om jag hinner måla nästa gång senare i eftermiddag.
Istället en liten bild på den ny inköpta köksblomman – i ljuvlig pastellrosa.
Och idag ska vi minsann plocka in en rejäl bukett med syrener till köksbordet – de blommar för fullt i trädgården och doftar ju bara så gott.
Kyckling med mynta- tabouleh och frisk citronyougurt
Det här behöver du till 4 personer :
Bulgur
1 grönsaksbuljong
Bladpersilja
mynta
1 citron
2 dl matlagningsyougurt
salt och peppar
2 tomater
1 gurka
1 röd lök
3 vitlöksklyftor ( denna hoppade jag över)
900 gram kyckling innerfile
olivolja
Och krydda till kycklingen : spiskummin, chilipeppar,salt och svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop matlagningsyougurten med rivet skal av en citron , och salt och peppar. Ställ den sedan kallt,
Koka bulgurn med en buljongtärning enligt anvisningar på förpackning. Finhacka rödlöken, och tärna tomaterna , och gurkan och grovhacka ner den färska bladpersilja / myntan. Rör om och blanda ner sedan ner grönskakerna i bulgurn när den är klar.
Krydda kycklingen och stek den klar.
Servera den sedan med bulgurn, och citronyougurten.
Ställ ugnen på 225 grader, tvätta ( ev. skala om det är tjocka skal ) och skär rabarberna i 2 cm bitar i en smord form.
Strö över sockret. Blanda socker och mjöl i en skål, strö ut över rabarberna. Ta fram smöret och hyvla med hjälp av en osthyvel smör över mjöl-blandningen.
Smöret ska täcka, allt. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter, eller tills pajen fått fin färg.
Servera sedan tillsammans med vaniljvisp / marsansås eller glass.
Hoppas att ni har haft en riktigt fin helg – med vackert väder! Igår var det riktig sommarvärme i Småland, och vi passade på att vara ute hela dagen. Planterade ny sallad och upptäckte att jordgubbarna redan börjat växa i odlingslådorna! Jag är lite förvånad eftersom jag aldrig haft gröna fingrar, och alla mina krukväxter brukar vissna himla fort här hemma. Men det glädjer mig att jag verkar ha lite tur med trädgården iallafall !
Och nu är det ny vecka och massa nya recept 🙂
Veckans första är : Biffar med chunkypesto och ugnsbakad kulpotatis
Mitt tips är att förbereda köttfärsen redan ett par timmar innan,
och tillsätta lite fond för mer smak.
Det här behöver du till 4 personer :
900 gram småpotatis
Olivolja
salt
Blandfärs
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
( jag hade i 1 msk kalvfond också)
Chunkypesto:
1 gul lök
1 gul paprika
1 fänkål
3 tomater
Olivolja
130 gram röd pesto
1 dl vatten
1 tsk socker
3 krm svartpeppar.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, lägg ut den tvättade potatisen på en plåt och ringla över olivolja och strö över salt och in i ugnen cirka 35 minuter.
Under tiden, klyfta löken, paprikan och fänkålen i 2 cm bitar. Och tärna tomaterna, fräs sedan allt i en kastrull med olivolja 5 minuter.Tillsätt peston, vattnet och sockret och svartpepparn. Låt puttra under lock på medelvärme i cirka 15 minuter – smaka av med lite salt. Rör ihop ingredienserna till biffarna och forma 4 biffar och bryn dem klart i smör.
Servera sedan biffarna med chunkysalsan och potatisen.
Receptet kommer från Linas matkasse och får ett bra betyg. Gott!
Och chunkysalsan var riktigt god , minskade dock lite på fänkålen och hade en tsk av chilipeston i också.
Nu över till dagens recept, och då är det maten som vi åt igår. Och detta är ett smidigt recept , där både lax och sås åker in i ugnen samtidigt. Denna maträtt kan snabbt göras LCHF- vänlig genom att byta ut chilisåsen mot sambal oelek , eller lite cayennepeppar.
till 4 portioner :
4 laxbitar
1 1/2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 skvätt med chilisås ( beroende på hur starkt du gillar)
Salt
Gratinering : Riven västerbottenost.
Serveras med potatis eller bara en sallad
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg laxfilerna i smord form , rör ihop creme fraiche, grädde och chilisås i en skål.
Smaka av med salt. Häll över såsen över fisken och riv över rikligt med god ost.
Gratinera i ugnen tills fisken har en innerteperatur på cirka 58 grader. ( cirka 15- 20 minuter)
Solen skiner , och bara det gör att man blir på strålande humör.Lördagen blev en fixardag – gräsklippning och rabattrensning på morgonen. Och efter lunchen ( som blev ungsbakad lax med sås ) så fortsatte vi att fixa och vitmåla källaren. Kommer bli riktigt bra! Bloggplatsen i köket förblev ganska tom dock under dagen , därav så få inlägg.
En liten nyckelpiga hade hittat in i köket upptäckte Nomi,
så den fotade vi innan vi hjälpte den ut i den nyklippta gräsmattan
Men nu kommer snart Ingela och hennes familj hit – och vi tänkte grilla lite korv till lunch och fika ute i det fina vädret.
Till fikat så tänkte jag baka en rabarberpaj med de som vi själv odlat, så nu måste jag ut och plocka in de finaste rabarberstjälkarna…
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Bryt ner chokladen i en bunke, smält smöret och häll över.
Rör om tills chokladen smält.
Blanda strösocker, mjöl och ägg – och rör sedan ner i choklad blandningen.
Klicka ut smeten i muffins formar ( ca 2/3 -delar )
Och grädda i mitten på ugnen i 8- 12 minuter- har du större formar så sänk temperaturen något och ha dem i ugnen något längre. Tills de fått lite gyllenefärg- och inte rinner.
När de svlant fyll dem med lättvispad grädde och färska hallon
P.s. de små vimlarna gör man lätt med tandpetare, lite tejp och färgat papper
Gör så här:
Skala och tärna ner mango, och melon, fin hacka rödlöken och rör ner kräftorna. Och ställ in i kylskåpet!
Rör ihop citronmarinaden , och ställ svalt. Stek fransbrödet i rikligt med smör, och dela dem så att du får fina snittar.
Servera snittarna med kräftröran , marinaden och toppa med lite naturell creme fraiche.