Sega kladdkakepajer med lättvispad grädde och färska hallon

 

IMG_5144

Detta behöver du :

200 gram smör
200 gram vitchoklad
4 ägg
5 dl strösocker
4  dl mjöl

Garnering : Vispad Grädde med färska hallon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Bryt ner chokladen i en bunke, smält smöret och häll över.
Rör om tills chokladen smält.
Blanda strösocker, mjöl och ägg – och rör sedan ner i choklad blandningen.
Klicka ut smeten i muffins formar ( ca 2/3 -delar )

Och grädda i mitten på ugnen i 8- 12 minuter- har du större formar så sänk temperaturen något och ha dem i ugnen något längre. Tills de fått lite gyllenefärg- och inte rinner.

När de svlant fyll dem med lättvispad grädde och färska hallon

P.s. de små vimlarna gör man lätt med tandpetare, lite tejp och färgat papper

IMG_5128

0
16 kommentarer

Smörstekta frasiga snittar med kräftor

Här dyker första rätten på trerätters menyn upp.

En förrätt på smörstekt toast,
en frukt-  & kräftsallad server med syrlig citronmarinad

 

IMG_5161

 

Till 8 snittar :
4 franskbröd
smör
1 burk med kräftor
1 mango
1 honungsmelon
1/2 finhackad rödlök

Citronmarinad :
2msk olivolja
1 pressad citron
flingsalt

Serveras med en klick creme fraiche

Gör så här:
Skala och tärna ner mango, och melon, fin hacka rödlöken och rör ner kräftorna. Och ställ in i kylskåpet!
Rör ihop citronmarinaden , och ställ svalt.  Stek fransbrödet i rikligt med smör, och dela dem så att du får fina snittar.
Servera snittarna med kräftröran , marinaden och toppa med lite naturell creme fraiche.

Väldigt gott!

IMG_5171

0
4 kommentarer

Härlig grönsallad med melon och fetaost

Sådär, nu är jag hemma igen – efter att ha vinkat av lillasyster och hennes  familj vid flygplatsen 🙂  De ska resa till solen och värmen, Cypern blev det denna gången- där även vi var i höstas. Och jag kan absolut tänka mig att åka dit igen, men just nu tittar vi på lite andra resmål. Vi får väl se vilket det blir när det är bokat och klart. . .

Minns ni blad-salladen som jag och Nomi sådde för ett tag sedan?  Den har vuxit  ganska bra – även om vi inte sådde så mycket.
Men igår så  plockade vi in lite och hade den i salladen .

IMG_5150

Vi hade även söta körsbärstomater, klyftad honungsmelon, rödlök och fetaost i
med en isbergssallad som grund, så att det blir krispigt.

IMG_5160

Det är gott att ha frukt i salladen.  Just melon och fetaost är en perfekt kombo.
Eller jordgubbar och fetaost. Har ni inte provat – så gör det ! Det är jättegott.

0
6 kommentarer

Gårdagens middag i bilder

Hejsan.
Hoppas ni har en stråladen fredag idag! Maten igår blev lyckad , men vi var så mätta att vi knappt orkade efterrätten. Nu packar syster in sina väskor i bilen – för vi ska snart köra dem till flygplatsen , så medan de packar in i bilen så tänkte jag visa lite bilder från middagen igår :

Förrätt : kräftröra på en smörstekt toast

IMG_5161

Varmrätten : Oxfilé med potatisgratäng
Och blandad grönsallad med fetaost

IMG_5172

Och så blev det små minipajer, ( kladdkakebotten) med vit choklad.
Toppad med lättvispad grädde och färska hallon.

IMG_5144

Recepten kommer dyka upp senare under dagen.
Tills dess – ha en riktigt fin fredag.

0
2 kommentarer

Snart dags för trerätters middag.

Hej vänner,

Nu är städningen så gott som klar här hemma och huset är dammfritt ( nästan ) och luktar  Ajax. Härligt.
Oxfileen är framtagen för att få rumstemperatur innan den ska in i ugnen, och efterrätten ( sega minipajer med vitchoklad ) står nu i ugnen och ska gräddas gyllene –  och det doftar gott i hela köket.  Tänkte servera minipajerna med lättvispad grädde och lite färska hallon.

Och så en liten bild på hallen – som även den städad och fixad med lite fina ” förgätmejej” – blommor.

IMG_5109
Och förutom att plocka in en bukett till hallen så  vi plockade även in en liten bukett med  ”förgätmejej” till köksbordet och dukning, På tal om dukning ….. så är det dags för att börja med det.  Gästerna kommer snart.

Och tack för att du läser, och det är jätteroligt att du tar dig tid att skriva en kommentar * jag läser alla*  ! 🙂

Trevlig kväll!

IMG_5054

0
24 kommentarer

Förrätt: Små våfflor med stenbitsrom

Hej hej,

Hoppas ni fått en fin start på dagen. Hos mig pågår det storstädning  och förberedelser då vi får gäster i eftermiddag,

Melvin mår bara bra, och har inte ont i halsen längre, så Jag och barnen ska snart gå ut och plocka in lite nya färska blommor att duka med, det är riktigt trevligt att kunna plocka in blommor direkt ifrån trädgården.  Gästerna som kommer är min numera 30 åriga syster  ( jisses så fort tiden går!!) och hennes familj och vi ska bjuda på en tre rätters meny – födelsedagsmiddag- och förrätten blir en smörstekt snitt med kräftor, och mango& melon och lök, toppad med en syrlig citronmarinad

En annan förrätt är denna:

Små våffelhjärtan med vispad creme fraiche , stenbitsrom , fin hackad rödlök och lite dill.

IMG_3833

Det här behöver du:

2 smörgräddade våfflor
2 dl vispad creme fraiche 34 %
1 finhackad rödlök
färsk dill
1 burk med röd stenbits rom.

Gör så här:
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan.
Lägg en msk med vispad  creme fraiche på varje bit,
toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.

Klara att servera!

IMG_3832-001

0
5 kommentarer

Krämig köttfärspaj (utan äggstanning)

Vissa veckor är det svårare att planera matscheman än andra, och denna veckan så prövar vi Linas matkasse under tre dagar. Och behöver inte alls fundera  på vad vi ska handla och äta.
Men nu dyker receptet på pajen upp som många har mailat och frågat efter 🙂

IMG_4661

Pajdeg :

3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 tsk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning :
500- 600 gram köttfärs
1 finriven gul lök
1 burk med krossade fylliga  tomater
1 msk chilisås
50 gram philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Topping : skivade tomater och riven ost
Soya kulör- för färgens skull

Gör så här :
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter,  detta för att förhindra att kanterna ska skjunka ner under gräddning.  Ställ sedan ugnen på cirka 200 grader.  Värm upp en stekpanna med smör och fräs löken , och den pressade vitlöken utan att den får färg. Lägg ner färsen och bryn den klart.  Lägg ner resten av ingredienserna till köttfärsröran och låt sjuda i fem minuter. Under tiden förgräddar du pajskalet i mitten på ugnen i cirka 10 minuter. Häll i fyllningen i skalet, blir köttfärsröran för såsig – undvik att lägga ner den sista vätskan i pajen och toppa med riven ost och skivade tomater. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras med en krispig grönsallad.

4
9 kommentarer

Onsdag och födelsedag

Onsdag idag och det är den 16:e Maj och det är ingen vanlig dag. För idag fyller nämligen lillasyster 30 år!  Grattis grattis grattis!

Väckarklockan ringde innan sju, och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad medan kaffet skulle bli klart.
Väckte resten av familjen och sen åt vi rostade mackor med ost och marmelad till frukost , och sen ringde vi och sjöng för Daries idag! Sen vinkade jag och Melvin  hejdå  till pappa och den busiga 3 åringen som skulle iväg  till dagis och jobb.

IMG_4947-003

Melvin är hemma idag igen – han är bättre idag, men  har fortfarade ont i halsen-  vi har planerat en dag framför tv:n och fortsätta att kolla på teckande filmer och jag har köpt massa isglass.  Så nu hoppas att han känner sig bra snart.

0
6 kommentarer

Chokladmjölk med lättvispad grädde

Dagen startade med stålande sol och klarblå himmel, men nu är det allt bra mulet ute.   Idag har Melvin varit hemma från förskoleklassen eftersom han har haft ont i halsen…. Så vi har tittat på flera disneyfilmer ätit en massa isglass och druckit chokladmjölk toppad med lite vispad grädde.

IMG_4966

Chokladmjölk med lättvispad grädde.
IMG_4974-002

Dricker du helst kall eller varm chokladmjölk ?

0
4 kommentarer

Oreo Mud Cake

Oreo Mud Cake- med krämig choklad, oreo-kakor, och marshmallows och god chokladsås

Eftersom vi bakade denna till halloween så hamnade massa otäcka spindlar på den också. ( Finns bl.a att köpa på Ö o B  )
Receptet är lånat av bakspecialisten Jessica:

Botten:

150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor
Fyllning & topping:
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini ( jag hade vanliga Oreokakor och delade på mitten)
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du
skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det
svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg
i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i
smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad
springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15
minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm
grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt
svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan,
spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande
marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över
chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2
timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

IMG_9223

Smaklig fika.

1
17 kommentarer