God morgon Fredag !
Snart helg igen, och idag ska vi hämta syster och familj från flygplatsen. Redan en vecka har gått sen vi vinkade av dem. Ska bli roligt att höra hur de haft det, och om maten var lika bra som den vi hade förra året … och på tal om mat så är det snart dags att planera dagens meny när vi ska ha gäster! Japp, självklart blir det grillat 🙂 Sedan ska jag försöka hinna baka lite hallongrottor- som småkusinerna kan ha och fika på efter maten sedan.
Men nu till gårdagens brödbak- Jacob hade önskat sig hembakade frallor efter fotbollsträningen. Och det ordnads, detvar ett nytt recept för mig, man aldrig värmde upp mjölken. Utan de bakades med kall mjölk. Och degen arbetades sedan i 15 minuter i en bakmaskin.Jag ändrade dock garneringen, då det är vallmo i det ursprungliga receptet. Jag valde hackade solrosfrön – tycker det är så himla gott när man bakar bröd
Det här behöver du till 12 stora frallor eller 18 mindre :
500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl (c:a 1,5 liter)
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
25 gram havssalt ( 0,25 dl)
Solrosfrön till garnering
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 10-12 minuter.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Sedan är de klara att ätas. Med smör, ost och marmelad.
Gott gott!