Snabb och lätt lunch är omelett med olika fyllningar . En omelett med ost, skinka , finhackad persilja och tomat.
Det här behöver du :
olivolja ( eller smör)
2 ägg
1 1/2 msk grädde
2 st rökt skinka
2 körsbärstomater
Finhackad persilja
salt
Fyllning : 2 skivor ost
Gör så här:
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja, Lägg ner finstrimlad skinka och skivade tomater, och klipp ner persilja och fräs en stund.
Vispa ihop äggen med grädden+ saltet och tillsätt ner i pannan. Stek den färdig på ena sidan, och vänd den om. Lägg på två ostbitar och vik omeletten dubbel.
Klar att servera – med en god sallad.
Kan tipsa om den jättebra örtsaxen som jag fått av min syster.
Den har tre blad istället för ett och klipper jättesmått. Kanonbra ( tror den kommer från Bauhaus )
God morgon Fredag !
Snart helg igen, och idag ska vi hämta syster och familj från flygplatsen. Redan en vecka har gått sen vi vinkade av dem. Ska bli roligt att höra hur de haft det, och om maten var lika bra som den vi hade förra året … och på tal om mat så är det snart dags att planera dagens meny när vi ska ha gäster! Japp, självklart blir det grillat 🙂 Sedan ska jag försöka hinna baka lite hallongrottor- som småkusinerna kan ha och fika på efter maten sedan.
Men nu till gårdagens brödbak- Jacob hade önskat sig hembakade frallor efter fotbollsträningen. Och det ordnads, detvar ett nytt recept för mig, man aldrig värmde upp mjölken. Utan de bakades med kall mjölk. Och degen arbetades sedan i 15 minuter i en bakmaskin.Jag ändrade dock garneringen, då det är vallmo i det ursprungliga receptet. Jag valde hackade solrosfrön – tycker det är så himla gott när man bakar bröd
Det här behöver du till 12 stora frallor eller 18 mindre :
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 10-12 minuter.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Sedan är de klara att ätas. Med smör, ost och marmelad.
Gott gott!
Sol och vackert väder, vilken fantastisk sommarvärme vi haft i flera dagar,
Och nu närmar sig helg igen – och det har bokstavligen strömmat in mail om grilltips!
Och jag har plockat fram lite tips från receptarkivet, sen går bra att leta bland kategorierna eller använda er av sökfunktionen på sidan 🙂
Grilla hamburgare är populärt.
Tips på godsaker att grilla, och tillbehör är dessa :
Först ut blir det grillade färskostfyllda champinjoner.
Galet gott att grilla, pensla dem gärna med lite olivolja innan , så att de inte fastnar på grillen.
Egen tzatziki
Det behöver är:
2,5 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 st gurka
1 klyfta pressad / finriven vitlök
ev. lite pressad citronsaft
Nymalen svart peppar
Flingsalt
Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked.
Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av.
Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna.
( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, )
Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser.
Låt stå kallt någon timme innan servering.
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel. Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp.
Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.
Servera grillmaten med goda somriga sallader, olika bladgrönskaker, tomat, rödlök getost och grantäppel.
Eller byt ut granatäpplet mot melon eller jordgubbar.
Japp, nu håller vi tummarna för fint väder hela helgen 🙂
Lunchtips : Paprika- och ostfylld kycklingfile med en krispig grönsallad.
Går alldeles utmärkt att servera tillsammans med klyftpotatis.
Per portion :
1 kycklingfile
salt
3 msk finhackad paprika
3 msk philadelphiaost
salt och ev lite sambal oelek
Smör att steka i.
Äter ni inte LCHF så kan ni byta sambal oelek mot chilisås – det gjorde jag 🙂
Gör så här :
Värm upp en stekpanna med smör, lägg ner filen och salta. Bryn kycklingfilen färdig.
rör under tiden ihop philadelphia, paprika, och krydda. Ta upp kycklingen och gör ett snitt, fyll med oströran och lägg ner på stekpannan igen.
När oströran börjat smälta och blivit varm så är den klar att serveras.
Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är så god! Så för er som missat den – här kommer recepet igen.
Och ni kan lätt söka på gamla recept till höger på sidan, bland de olika taggarna.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Tidig onsdagsmorgon och jag passar på att kikar förbi bloggen och önskar er en riktigt god morgon ,medan jag väntar på att kaffet ska bli klart. Jag vitmålade om källartrappen igår kväll, och kom på att jag glömde fota före och efter bilder. Typiskt! Men fint blev det iallfall – ska se om jag hinner måla nästa gång senare i eftermiddag.
Istället en liten bild på den ny inköpta köksblomman – i ljuvlig pastellrosa.
Och idag ska vi minsann plocka in en rejäl bukett med syrener till köksbordet – de blommar för fullt i trädgården och doftar ju bara så gott.
Kyckling med mynta- tabouleh och frisk citronyougurt
Det här behöver du till 4 personer :
Bulgur
1 grönsaksbuljong
Bladpersilja
mynta
1 citron
2 dl matlagningsyougurt
salt och peppar
2 tomater
1 gurka
1 röd lök
3 vitlöksklyftor ( denna hoppade jag över)
900 gram kyckling innerfile
olivolja
Och krydda till kycklingen : spiskummin, chilipeppar,salt och svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop matlagningsyougurten med rivet skal av en citron , och salt och peppar. Ställ den sedan kallt,
Koka bulgurn med en buljongtärning enligt anvisningar på förpackning. Finhacka rödlöken, och tärna tomaterna , och gurkan och grovhacka ner den färska bladpersilja / myntan. Rör om och blanda ner sedan ner grönskakerna i bulgurn när den är klar.
Krydda kycklingen och stek den klar.
Servera den sedan med bulgurn, och citronyougurten.
Ställ ugnen på 225 grader, tvätta ( ev. skala om det är tjocka skal ) och skär rabarberna i 2 cm bitar i en smord form.
Strö över sockret. Blanda socker och mjöl i en skål, strö ut över rabarberna. Ta fram smöret och hyvla med hjälp av en osthyvel smör över mjöl-blandningen.
Smöret ska täcka, allt. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter, eller tills pajen fått fin färg.
Servera sedan tillsammans med vaniljvisp / marsansås eller glass.
Hoppas att ni har haft en riktigt fin helg – med vackert väder! Igår var det riktig sommarvärme i Småland, och vi passade på att vara ute hela dagen. Planterade ny sallad och upptäckte att jordgubbarna redan börjat växa i odlingslådorna! Jag är lite förvånad eftersom jag aldrig haft gröna fingrar, och alla mina krukväxter brukar vissna himla fort här hemma. Men det glädjer mig att jag verkar ha lite tur med trädgården iallafall !
Och nu är det ny vecka och massa nya recept 🙂
Veckans första är : Biffar med chunkypesto och ugnsbakad kulpotatis
Mitt tips är att förbereda köttfärsen redan ett par timmar innan,
och tillsätta lite fond för mer smak.
Det här behöver du till 4 personer :
900 gram småpotatis
Olivolja
salt
Blandfärs
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
( jag hade i 1 msk kalvfond också)
Chunkypesto:
1 gul lök
1 gul paprika
1 fänkål
3 tomater
Olivolja
130 gram röd pesto
1 dl vatten
1 tsk socker
3 krm svartpeppar.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, lägg ut den tvättade potatisen på en plåt och ringla över olivolja och strö över salt och in i ugnen cirka 35 minuter.
Under tiden, klyfta löken, paprikan och fänkålen i 2 cm bitar. Och tärna tomaterna, fräs sedan allt i en kastrull med olivolja 5 minuter.Tillsätt peston, vattnet och sockret och svartpepparn. Låt puttra under lock på medelvärme i cirka 15 minuter – smaka av med lite salt. Rör ihop ingredienserna till biffarna och forma 4 biffar och bryn dem klart i smör.
Servera sedan biffarna med chunkysalsan och potatisen.
Receptet kommer från Linas matkasse och får ett bra betyg. Gott!
Och chunkysalsan var riktigt god , minskade dock lite på fänkålen och hade en tsk av chilipeston i också.
Nu över till dagens recept, och då är det maten som vi åt igår. Och detta är ett smidigt recept , där både lax och sås åker in i ugnen samtidigt. Denna maträtt kan snabbt göras LCHF- vänlig genom att byta ut chilisåsen mot sambal oelek , eller lite cayennepeppar.
till 4 portioner :
4 laxbitar
1 1/2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 skvätt med chilisås ( beroende på hur starkt du gillar)
Salt
Gratinering : Riven västerbottenost.
Serveras med potatis eller bara en sallad
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg laxfilerna i smord form , rör ihop creme fraiche, grädde och chilisås i en skål.
Smaka av med salt. Häll över såsen över fisken och riv över rikligt med god ost.
Gratinera i ugnen tills fisken har en innerteperatur på cirka 58 grader. ( cirka 15- 20 minuter)