Grekiskt inspirerade grillspett med ungsbakad vitlök- och potatis. Detta grillade vi i helgen, och detta är en klassiker hemma hos oss.
Väldigt gott och väldigt enkelt, uppskattat att grilla istället för fläskfilen eller kycklingspetten som det ofta blir.
Du behöver till 6 personer :
1 kilo köttfärs
salt och peppar
2 msk kalv fond
1/2 msk sambal oelek
Sallad med fetaost, oliver, bladgrönsaker , cocktailtomater, rödlök och vattenmelon
Gör så här :
Förbered genom att blötlägga grillspeeten, annars är det lätt att träpinnarna börjar glöda.Rör ihop alla ingredienser till färsspetten. Låt stå kallt ett par timmar innan du ska grilla.
Forma sedan avlånga köttbitar av färsen och trä dem på grillspetten.
Grilla dem tills de är klara, och servera med potatisen och tzatzikin.
För att komma till recepten på dem , klicka på de fet-stilta orden.
Och vad jag har fyndat idag, hittade ett gammalt sidebord på blocket som jag var och hämtade- och köpte för endast en 100- lapp ! Så nu ska det bara målas om och göras iordning, första målningen är klar och det ser ut att bli riktigt fint och ljust. Bilder kommer på bloggen då jag inte glömde fotografera denna gången….
Lunchen idag åt jag, Jonathan och Nomi på stan, Thaimat blev det – både vårrullar, friterad kyckling & wookat och så en himla massa stekta äggnudlar.
Men den allra bästa Thairestaurangen jag ätit på finns i stockholm- Koh Phangan. Hela restaurangmiljön är uppbyggd som i Thailand, och maten är lika god som i Thailand.
Ugnsrostad potatis är jättegott till grillat.
Och kasta i massa…. eller några stycken vitlöksklyftor så blir det ännu godare.
Ugnsrostad vitlök ger en nötaktig söt smak. Jättegott till grillat!
Det här behöver du : 8- 10 stycken potatisar ( fast sort )
1/2 dl god olivolja
en hel vitlök
Flingsalt
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Tvätta och skrubba potatisen, skär i lagom stora delar.
Lägg i ugnsfast form , lägg ner vitlöksklyftorna hela – med skalet på . Strö över flingsalt.
Ställ in i ugnen tills potatisen är mjuk, cirka 25-35 minuter.
Hejsan hejsan !
Igår kväll satt vi ( precis som så många andra ) framför tv:n och hejade på duktiga Looren, herreguuud så bra hon var! Och idag är det söndag och den tjugosjunde maj – och så även mors dag. Så idag fick jag fick sovmorgon och väcktes klockan nio med kaffe, liljekonvaljer, finaste teckningarna och paket. En parfym och sedan mina favorit doftljus från Åhlens fick jag.
Liljekonvaljer är så fina och doftar gott !
Ljus som doftar av citrongräs och kokos
Till alla er mammor därute ha en jättefin mors dag idag!
Litet förslag på lördagens middag kanske . . . . Oxfile med krämig potatisgratäng
Och det godaste sättet att tillaga oxfile tycker jag är att smörsteka den och krydda med lite salt och peppar,
och sedan in i ugnen. Men det är ju även gott att grilla den, vänta då till grillkolen är perfekt- och inte för varma.
Oxfile
smör
salt
nymalen peppar
Serveras med potatisgratäng rödvinssås
Gör så här :Ta fram den färska oxfilen i god tid innan den ska lagas ( tre timmar innan )
Smörstek den och salta och peppra. När filén fått fin färg så lägg den i en ungssäkerform och ställ in i ugnen på 100 – 150 grader med en kött-termometer.
När oxfilen uppnått 55-58 grader ( Medium ) så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter.
Sedan kan du skära upp och servera med potatisgratäng och rödvinssky.
Mitt tips är att göra gratängen nästan färdig innan och lägga en grillfolie över den i ugnen samtidigt som du lagar köttet,
då håller det sig varmt fram tills du ska servera.
Snabb och lätt lunch är omelett med olika fyllningar . En omelett med ost, skinka , finhackad persilja och tomat.
Det här behöver du :
olivolja ( eller smör)
2 ägg
1 1/2 msk grädde
2 st rökt skinka
2 körsbärstomater
Finhackad persilja
salt
Fyllning : 2 skivor ost
Gör så här:
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja, Lägg ner finstrimlad skinka och skivade tomater, och klipp ner persilja och fräs en stund.
Vispa ihop äggen med grädden+ saltet och tillsätt ner i pannan. Stek den färdig på ena sidan, och vänd den om. Lägg på två ostbitar och vik omeletten dubbel.
Klar att servera – med en god sallad.
Kan tipsa om den jättebra örtsaxen som jag fått av min syster.
Den har tre blad istället för ett och klipper jättesmått. Kanonbra ( tror den kommer från Bauhaus )
God morgon Fredag !
Snart helg igen, och idag ska vi hämta syster och familj från flygplatsen. Redan en vecka har gått sen vi vinkade av dem. Ska bli roligt att höra hur de haft det, och om maten var lika bra som den vi hade förra året … och på tal om mat så är det snart dags att planera dagens meny när vi ska ha gäster! Japp, självklart blir det grillat 🙂 Sedan ska jag försöka hinna baka lite hallongrottor- som småkusinerna kan ha och fika på efter maten sedan.
Men nu till gårdagens brödbak- Jacob hade önskat sig hembakade frallor efter fotbollsträningen. Och det ordnads, detvar ett nytt recept för mig, man aldrig värmde upp mjölken. Utan de bakades med kall mjölk. Och degen arbetades sedan i 15 minuter i en bakmaskin.Jag ändrade dock garneringen, då det är vallmo i det ursprungliga receptet. Jag valde hackade solrosfrön – tycker det är så himla gott när man bakar bröd
Det här behöver du till 12 stora frallor eller 18 mindre :
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 10-12 minuter.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Sedan är de klara att ätas. Med smör, ost och marmelad.
Gott gott!
Sol och vackert väder, vilken fantastisk sommarvärme vi haft i flera dagar,
Och nu närmar sig helg igen – och det har bokstavligen strömmat in mail om grilltips!
Och jag har plockat fram lite tips från receptarkivet, sen går bra att leta bland kategorierna eller använda er av sökfunktionen på sidan 🙂
Grilla hamburgare är populärt.
Tips på godsaker att grilla, och tillbehör är dessa :
Först ut blir det grillade färskostfyllda champinjoner.
Galet gott att grilla, pensla dem gärna med lite olivolja innan , så att de inte fastnar på grillen.
Egen tzatziki
Det behöver är:
2,5 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 st gurka
1 klyfta pressad / finriven vitlök
ev. lite pressad citronsaft
Nymalen svart peppar
Flingsalt
Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked.
Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av.
Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna.
( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, )
Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser.
Låt stå kallt någon timme innan servering.
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel. Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp.
Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.
Servera grillmaten med goda somriga sallader, olika bladgrönskaker, tomat, rödlök getost och grantäppel.
Eller byt ut granatäpplet mot melon eller jordgubbar.
Japp, nu håller vi tummarna för fint väder hela helgen 🙂
Lunchtips : Paprika- och ostfylld kycklingfile med en krispig grönsallad.
Går alldeles utmärkt att servera tillsammans med klyftpotatis.
Per portion :
1 kycklingfile
salt
3 msk finhackad paprika
3 msk philadelphiaost
salt och ev lite sambal oelek
Smör att steka i.
Äter ni inte LCHF så kan ni byta sambal oelek mot chilisås – det gjorde jag 🙂
Gör så här :
Värm upp en stekpanna med smör, lägg ner filen och salta. Bryn kycklingfilen färdig.
rör under tiden ihop philadelphia, paprika, och krydda. Ta upp kycklingen och gör ett snitt, fyll med oströran och lägg ner på stekpannan igen.
När oströran börjat smälta och blivit varm så är den klar att serveras.
Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är så god! Så för er som missat den – här kommer recepet igen.
Och ni kan lätt söka på gamla recept till höger på sidan, bland de olika taggarna.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.