Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader
Bryt ner chokladen i en bunke, smält smöret och häll över.
Rör om tills chokladen smält.
Blanda strösocker, mjöl och ägg – och rör sedan ner i choklad blandningen.
Klicka ut smeten i muffins formar ( ca 2/3 -delar )
Och grädda i mitten på ugnen 8-12 minuter. Eller tills de fått lite färg.
Anna hörde av sig i förmiddags och önskade receptet på snickerskladdkakan som bakades förra året 😀
Och detta är en av mina egen favoritkladdkakor! Och här kommer receptet igen, varsågoda !
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )
Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.
smörkräm:
125 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
(Överbliven smörkräm går bra att spara i kyl, eller frysa in )
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med fyllningen! Vispa lätt äggulorna. Ta fram en annan skål och tärna ner smöret och börja sedan vispa detta tillsammans med florsocker oc vaniljsocker.
Häll i äggsmeten lite i taget och vispa hela tiden till en slät kräm.
Låt denna stå kallt tills det är dags att använda den.
Sedan är det dags för själva rulltårtan:
Börja med att vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, innan du vänder ner det i ägg smeten – med vattnet / mjölken.
Bred ut smeten på en ugnsplåtmed bakpapper.
Grädda i mitten på ugnen i 5- 7 minuter. Vänd över den på ett smörpapper / bakplåtspapper, med socker.
om rulltårtan inte släpper så lätt så lägg en fuktig handuk på bakplåtspappret en stund innan.
Låt den sedan svalna innan du brer ut fyllningen.
Och sedan rullar du ihop kakan, då från långsidan tills du har fått en fin rulltårta.
Låt stå i kylen tills den är dags att serveras.
Jag glömde dock bort att sockra smörpappret innan jag vände över rulltårtan 😉
Hej vänner !
Sitter och kollar på blocket efter kökssoffor och soffbord. Men verkar inte ha turen på min sida idag. Men igår fyndade jag dessto mer.Och här kommer lite före och efter bilder från målningen av bordet jag hittade. Ja, en ynka hundralapp, sedan var bordet mitt.
Roligt att se vad lite färg kan göra.
Krukväxt, ljuslykta och ett vitt zinkhus, dekorerade jag det nymålade bordet med.
men bordet ska inte stå här sen,
utan det ska till Jacobs rum så snart det är färdig målat och klart.
Grekiskt inspirerade grillspett med ungsbakad vitlök- och potatis. Detta grillade vi i helgen, och detta är en klassiker hemma hos oss.
Väldigt gott och väldigt enkelt, uppskattat att grilla istället för fläskfilen eller kycklingspetten som det ofta blir.
Du behöver till 6 personer :
1 kilo köttfärs
salt och peppar
2 msk kalv fond
1/2 msk sambal oelek
Sallad med fetaost, oliver, bladgrönsaker , cocktailtomater, rödlök och vattenmelon
Gör så här :
Förbered genom att blötlägga grillspeeten, annars är det lätt att träpinnarna börjar glöda.Rör ihop alla ingredienser till färsspetten. Låt stå kallt ett par timmar innan du ska grilla.
Forma sedan avlånga köttbitar av färsen och trä dem på grillspetten.
Grilla dem tills de är klara, och servera med potatisen och tzatzikin.
För att komma till recepten på dem , klicka på de fet-stilta orden.
Och vad jag har fyndat idag, hittade ett gammalt sidebord på blocket som jag var och hämtade- och köpte för endast en 100- lapp ! Så nu ska det bara målas om och göras iordning, första målningen är klar och det ser ut att bli riktigt fint och ljust. Bilder kommer på bloggen då jag inte glömde fotografera denna gången….
Lunchen idag åt jag, Jonathan och Nomi på stan, Thaimat blev det – både vårrullar, friterad kyckling & wookat och så en himla massa stekta äggnudlar.
Men den allra bästa Thairestaurangen jag ätit på finns i stockholm- Koh Phangan. Hela restaurangmiljön är uppbyggd som i Thailand, och maten är lika god som i Thailand.
Ugnsrostad potatis är jättegott till grillat.
Och kasta i massa…. eller några stycken vitlöksklyftor så blir det ännu godare.
Ugnsrostad vitlök ger en nötaktig söt smak. Jättegott till grillat!
Det här behöver du : 8- 10 stycken potatisar ( fast sort )
1/2 dl god olivolja
en hel vitlök
Flingsalt
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Tvätta och skrubba potatisen, skär i lagom stora delar.
Lägg i ugnsfast form , lägg ner vitlöksklyftorna hela – med skalet på . Strö över flingsalt.
Ställ in i ugnen tills potatisen är mjuk, cirka 25-35 minuter.
Hejsan hejsan !
Igår kväll satt vi ( precis som så många andra ) framför tv:n och hejade på duktiga Looren, herreguuud så bra hon var! Och idag är det söndag och den tjugosjunde maj – och så även mors dag. Så idag fick jag fick sovmorgon och väcktes klockan nio med kaffe, liljekonvaljer, finaste teckningarna och paket. En parfym och sedan mina favorit doftljus från Åhlens fick jag.
Liljekonvaljer är så fina och doftar gott !
Ljus som doftar av citrongräs och kokos
Till alla er mammor därute ha en jättefin mors dag idag!
Litet förslag på lördagens middag kanske . . . . Oxfile med krämig potatisgratäng
Och det godaste sättet att tillaga oxfile tycker jag är att smörsteka den och krydda med lite salt och peppar,
och sedan in i ugnen. Men det är ju även gott att grilla den, vänta då till grillkolen är perfekt- och inte för varma.
Oxfile
smör
salt
nymalen peppar
Serveras med potatisgratäng rödvinssås
Gör så här :Ta fram den färska oxfilen i god tid innan den ska lagas ( tre timmar innan )
Smörstek den och salta och peppra. När filén fått fin färg så lägg den i en ungssäkerform och ställ in i ugnen på 100 – 150 grader med en kött-termometer.
När oxfilen uppnått 55-58 grader ( Medium ) så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter.
Sedan kan du skära upp och servera med potatisgratäng och rödvinssky.
Mitt tips är att göra gratängen nästan färdig innan och lägga en grillfolie över den i ugnen samtidigt som du lagar köttet,
då håller det sig varmt fram tills du ska servera.
Snabb och lätt lunch är omelett med olika fyllningar . En omelett med ost, skinka , finhackad persilja och tomat.
Det här behöver du :
olivolja ( eller smör)
2 ägg
1 1/2 msk grädde
2 st rökt skinka
2 körsbärstomater
Finhackad persilja
salt
Fyllning : 2 skivor ost
Gör så här:
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja, Lägg ner finstrimlad skinka och skivade tomater, och klipp ner persilja och fräs en stund.
Vispa ihop äggen med grädden+ saltet och tillsätt ner i pannan. Stek den färdig på ena sidan, och vänd den om. Lägg på två ostbitar och vik omeletten dubbel.
Klar att servera – med en god sallad.
Kan tipsa om den jättebra örtsaxen som jag fått av min syster.
Den har tre blad istället för ett och klipper jättesmått. Kanonbra ( tror den kommer från Bauhaus )