Frukost-omelett med tomat, skinka och bladpersilja

Onsdagsfrukosten blev en stor kopp kaffe och en god omelett med sallad .
Omelett med strimlad skinka, skivad körsbärstomat, klippt bladpersilja & god ost.

En bild medan omeletten lagas

IMG_5352

Det här behöver du :
Olivolja
2 ägg
1 1/2 msk grädde
2 bitar rökt påläggsskinka
2 körsbärstomater
blad persilja
2 skivor god ost

Gör så här :
Hetta upp en stekpanna med olivolja, Lägg ner skivad tomat och strimlad skinka, och fräs en liten stund.
Klipp ner bladpersilja och vispa upp äggen och grädden för hand innan du häller ner dem i stekpannan.
Bryn den klar på ena sidan och vänd om, lägg genast på ostskivorna så att de smälter, vik sedan omeletten över på mitten.

Klar att servera.

IMG_5353

0
2 kommentarer

Vita kladdkakemuffins

Detta behöver du :

100 gram smör
100 gram vitchoklad
2 ägg
3 dl  strösocker
2 dl mjöl

Garnering : Vispad Grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Bryt ner chokladen i en bunke, smält smöret och häll över.
Rör om tills chokladen smält.
Blanda strösocker, mjöl och ägg – och rör sedan ner i choklad blandningen.
Klicka ut smeten i muffins formar ( ca 2/3 -delar )

Och grädda i mitten på ugnen 8-12 minuter. Eller tills de fått lite färg.

2
15 kommentarer

Den godaste av kladdkakor – snickerskladdkakan

Anna hörde av sig i förmiddags och önskade receptet på snickerskladdkakan som  bakades förra året 😀
Och detta är en av mina egen favoritkladdkakor! Och här kommer receptet igen, varsågoda !

 Någon som har bakat den än ?


 kladdkaka

Detta behöver du till form 22-24:

ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg
6 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör
1 center/plopp förpackning

Garnering : 2 dl salta jordnötter + 200 gram mjölkchoklad

vispgrädde till servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan i mitten på ugnen i ca 30 minuter
( halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten )

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst 2 timmar innan servering.

Smaklig Fika

0
24 kommentarer

Rulltårta med smörkräm

Rulltårta : 
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk mjölk/ vatten

smörkräm:
125 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
(Överbliven smörkräm går bra att spara i kyl, eller frysa in )

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med fyllningen! Vispa lätt äggulorna. Ta fram en annan skål och tärna ner smöret och börja sedan vispa detta tillsammans med florsocker oc vaniljsocker.
Häll i äggsmeten lite i taget och vispa hela tiden till en slät kräm.
Låt denna stå kallt tills det är dags att använda den.

Sedan är det dags för själva rulltårtan:
Börja med att vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, innan du vänder ner det i ägg smeten – med vattnet / mjölken.
Bred ut smeten på en ugnsplåtmed bakpapper.
Grädda i mitten på ugnen i 5- 7 minuter. Vänd över den på ett smörpapper / bakplåtspapper, med socker.
om rulltårtan inte släpper så lätt så lägg en fuktig handuk på bakplåtspappret en stund innan.
Låt den sedan svalna innan du brer ut fyllningen.
Och sedan rullar du ihop kakan, då från långsidan tills du har fått en fin rulltårta.

Låt stå i kylen tills den är dags att serveras.

Jag glömde dock bort att sockra smörpappret innan jag vände över rulltårtan 😉  

0
1 kommentar

Målat och klart

Hej vänner !
Sitter  och kollar på blocket efter kökssoffor och soffbord. Men verkar inte ha turen på min sida idag. Men igår fyndade jag dessto mer.Och här kommer lite före och efter bilder från målningen av bordet jag hittade.  Ja, en ynka  hundralapp, sedan var bordet mitt.

IMG_5422

Roligt att se vad lite färg kan göra.
Krukväxt, ljuslykta och ett vitt zinkhus, dekorerade jag det nymålade bordet med.

IMG_5490

men bordet ska inte stå här sen,
utan det ska till Jacobs rum så snart det är färdig målat och klart.

IMG_5491

0
8 kommentarer

Grillade grekiskt grillspett med ugnsbakad potatis

Grekiskt inspirerade grillspett med ungsbakad vitlök- och potatis. Detta grillade vi i helgen, och detta är en klassiker hemma hos oss.
Väldigt gott och väldigt enkelt, uppskattat att grilla istället för fläskfilen eller kycklingspetten som det ofta blir.

IMG_5375

Du behöver till 6 personer :
1 kilo köttfärs
salt och peppar
2 msk kalv fond
1/2 msk sambal oelek

Grillspett.

Tillbehör :

Ugnsbakad Vitlöks potatis
Tzatziki
Ostfyllda champinjoner

Sallad med fetaost, oliver, bladgrönsaker , cocktailtomater, rödlök och vattenmelon

Gör så här :
Förbered genom att blötlägga grillspeeten, annars är det lätt att träpinnarna börjar glöda.Rör ihop alla ingredienser till färsspetten.  Låt stå kallt ett par timmar innan du ska grilla.
Forma sedan avlånga köttbitar av färsen och trä dem på grillspetten.
Grilla dem tills de är klara, och servera med potatisen och tzatzikin.
För att komma till recepten på dem , klicka på de fet-stilta orden.

Servera sedan med en god sallad.

IMG_5367-001

0
4 kommentarer

Fyndat fyndat!

Hej hej,

Och vad  jag har fyndat idag, hittade ett gammalt sidebord på blocket som jag var och hämtade- och  köpte för endast  en 100- lapp ! Så nu ska det bara målas om och göras iordning, första målningen är klar och det ser ut att bli riktigt fint och ljust.  Bilder kommer på bloggen då jag inte glömde fotografera denna gången….

Lunchen idag  åt jag, Jonathan och Nomi  på stan, Thaimat blev det – både vårrullar, friterad kyckling  & wookat och så en himla massa stekta äggnudlar.

IMG_4400

Men den allra bästa Thairestaurangen jag ätit på finns i stockholm-
Koh Phangan. Hela restaurangmiljön är uppbyggd som i Thailand, och maten är lika god som i Thailand.

Rekommenderas!

0
6 kommentarer

Ugnsrostad potatis & vitlök

Ugnsrostad potatis är jättegott till grillat.
Och kasta i massa…. eller några stycken vitlöksklyftor så blir det ännu godare.

IMG_5392-001

Ugnsrostad vitlök ger en nötaktig söt smak. Jättegott till grillat!

Det här behöver du :
8- 10 stycken  potatisar ( fast sort )
1/2 dl god olivolja
en hel vitlök
Flingsalt

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Tvätta och skrubba potatisen, skär i lagom stora delar.
Lägg i ugnsfast form , lägg ner vitlöksklyftorna hela – med skalet på . Strö över flingsalt.
Ställ in i ugnen tills potatisen är mjuk, cirka 25-35 minuter.

Servera genast.

0
4 kommentarer

Mors dag

Hejsan hejsan !
Igår kväll  satt vi ( precis som så många andra ) framför tv:n och hejade på duktiga Looren, herreguuud så bra hon var! Och idag  är det söndag och den tjugosjunde maj – och så även  mors dag. Så idag fick jag fick sovmorgon och väcktes klockan nio med kaffe, liljekonvaljer, finaste teckningarna och paket.  En parfym och sedan mina favorit doftljus från Åhlens fick jag.

Liljekonvaljer är så fina och doftar gott !

IMG_5400

Ljus som doftar av citrongräs och kokos

IMG_5402

Till alla er mammor därute ha en jättefin mors dag idag!

0
2 kommentarer

Oxfile med krämig potatisgratäng

Litet förslag på lördagens middag kanske . . . .  Oxfile med krämig potatisgratäng

Och det godaste sättet att tillaga oxfile tycker jag är att smörsteka den och krydda med lite salt och peppar,
och sedan in i ugnen. Men det är ju även gott att grilla den, vänta då till grillkolen är perfekt- och inte för varma.

IMG_5172

 

Oxfile
smör
salt
nymalen peppar

Serveras med potatisgratäng
rödvinssås

Gör så här :Ta fram den färska oxfilen i god tid innan den ska lagas ( tre timmar innan )
Smörstek den och salta och peppra.  När filén fått fin färg så lägg den i en ungssäkerform och ställ in i ugnen på 100 – 150 grader med en kött-termometer.
När oxfilen uppnått 55-58  grader ( Medium )  så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter.

 

Sedan kan du skära upp och servera med potatisgratäng och rödvinssky.

Mitt tips är att göra gratängen nästan färdig innan och lägga en grillfolie över den i ugnen  samtidigt som du lagar köttet,
då håller det sig varmt fram tills du ska servera.

0
Kommentera