Hej hej Som ni såg på Instastory så gick det mesta av helgen åt till att förbereda för namngivningscermonin och fira Aaron. Det vart en väldigt lyckad och fin dag, vi hade sådan tur att vädret visade sig från sin bästa sida. Det bjöds på smörgåstårta till de äldre och Nomi & Lova hade ordnat med en korvkiosk för de mindre och bjöd på mat där. Sedan vart de såklart massa fika & mingel, och det trevligaste var ju att få träffa så många från Klaras släkt också.
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin. Klart.
Stek/ grilla fisken med salt & dill servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.
Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan, och fördela sedan den hackade daimen över .
Hej där I går blev det filmkväll med Nomi, vi bullade upp med Ben & Jerry glass, snacks & godis i soffan. Sen hyrde vi ”Allt för min syster” och grät så tårarna sprutade. Har ni inte sett den så kan jag rekommendera den, det är 3:dje gången jag sett den.
Till middag igår blev det en liten enklare bowl. För att kompensera med allt onyttigt vi senare smällde i oss. Haha.
Vad hade jag då i denna bowl: Blandad sallad Gurka Finhackad tomat Mango Avokado Fetaost Groddar 1/2 bit Varmrökt lax 1 dl handskalade räkor som jag rörde ihop med 1 msk Sweetchilisås
Resultatet : Supergott! Passade på att göra två stycken likadana bowls, så nu har har en likadan till lunch oxå. Smarrigt och tips att ta med sig i lunchlådan.
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta upp rotfrukterna i en ugnssäker form. Ringla över rikligt med smör eller olivolja, och skjuts in i ugnen. Under tiden rör du ihop samtliga ingredienser till romsåsen. När grönsakerna är klara är det bara att servera. Toppa med räkor & ruccola.
Nu har redan halva Augusti susat förbi, och inte mig emot. Jag börjar faktiskt att riktigt längta efter hösten och få komma igång med alla rutiner nu. Ett långt och härligt sommarlov sjunger nu på sista versen, och vi ska krama ur det sista av sommaren innan barnen börjar skolan.
Till helgen vankas det namngivningsceremoni för lilla Aaron, och vi ska bulla upp till fest, hoppas hoppas på fint väder. Då vi inte har någon backup plan från att vara utomhus. Hahah… Får väl införskaffa regnponchos och paraplyer till alla i värsta fall. Sedan är det 50-års kalas för mina Växjö vänner Annika & Patrik på kvällen… eller 100 års kalas blir det ju. Så så ser veckan ut hos mig.
Även lite vaccinering står på schemat, och så väntar jag hem några olika byggföretag som ska lämna offerter på brygga och plank som ska renoveras innan våren. Med ett hus blir man aldrig sysslolös eller rik… Haha. Men nu ska jag fånga dagen och förbereda inför att kidsen ska komma hem.
En fiskgratäng för 6 personer 4 bitar lax 400 gram torskfile 200 gram philadelphiaost 4 dl grädde 2 msk hummerfond 2 msk hackad dill salt och peppar 1 gäng med körsbärstomater
Toppa med nyskalade räkor
Gör laxgratängen så här : Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar. Och lägg i en ugnssäkerform. Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna. Strö över ett gäng körsbärstomater och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.
Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.
* * * * * * *
KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ
Det här behöver du: Bär som täcker botten 2 msk potatismjöl socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Gör din laxplanka så här: Ställ ugnen på 200- 225 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.
Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen. Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.
Nu är vi väl ändå rätt många som kommit tillbaka efter semestern. Och nu börjar vardagen så sakteliga att göra sig påmind. Matlagningen är ju en av dessa saker, och vem gillar då inte att få snabba och enkla middagstips. Därför smyger jag in ett tips för mina böcker nu.
Extra plus för att de nu är superbilliga!
Middagstipset blir din för endast 72 :- Eller varför inte passa på att ge bort den till någon du tycker om. KLICKA HÄR
Snabbt, Gott & Billigt är en fortsättning på Middagstipset men är om möjligt ännu mer fokuserad på snabba rätter och billiga. Vem vill inte spara in lite pengar nu efter semestern. För 139 :- blir den din. KLICKA HÄR
Det var så länge sedan man hade någon inbokad resa, att man knappt kommer ihåg hur det känns att gå och längta efter just en sådan. Men i förrgår bokade äntligen jag & Thelma en liten tur tillsammans. Melvin & Nomi valde att inte följa med denna gången eftersom de precis börjat på deras nya skolor då, och det är helt nya klasser och kompisar.
Det vi faktiskt inte tänkte på när vi satt och valde resmål & hotell var ju alla horribla bränder som härjar i Grekland och Turkiet just nu. Har mailat resebolaget och frågat om just detta. Så vi är lite införstådda att resan kanske kan bli inställd trots allt.
Men vi håller tummarna att bränderna snart är under kontroll ❤️ Och att inga fler kommer till skada.
Stranden där vi i såfall ska bo ser helt magiskt ut, och denna gången bokade vi all inclusive. Så jag är taggad på att lägga på mig fem härliga semesterkilon 😉
Det här behöver du till 4 personer: smör 800 gram lövbiff 4 msk tomatpure 3 dl vatten 3 msk oxfond 2 msk kinesisk soja 1 dl vispgrädde 3 dl creme fraiche
Gör så här: Strimla lövbiffen i cm långa längder. Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt. Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort. Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche. Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Nutellabakelser med jordnötssmör
Till 6 bakelser: 6 rektangulära smördegsplattor nutella jordnötssmör
1 uppvispat ägg flagad mandel florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Kavla ut de tinande smördegsplattorna något. Klicka ut en matsked nutella eller två på långsidan. Och även en klick med jordnötssmör. Rulla ihop dem med ”öppningen nedåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Skjuts in i ugnen i 15 minuter eller tills bakelserna fått en vacker färg.
Klart att servera. Låt dem svalna något, men servera dem ljumna