Fasen vad fort det går, om ett par dagar är barnbarnet fem månader. Hur gick det här till ? Sen känns som hösten kom tidigt i år, och just nu gör det faktiskt ingenting. Jag och Thelma packar för att flyga till Grekland i morgon, längtar efter god mat, sol och lata dagar i solstolen. Planerar att gå upp minst fem kilo av all god grekisk mat.
I dag står massa jobb på schemat, ska handla, styla, fota samarbete, redigera bilder & videos och få iväg utkast till mina säljare. Det är alltid mycket att göra när man ska vara borta en vecka.
Det här behöver du till en gratäng för 4 personer: 1 stor putsad fläskfile smör salt & peppar 1/2 bit purjolök 2 1/2 dl creme fraiche 1 1/2 dl vispgrädde 1 msk chilisås 1/2 msk kalv eller köttfond salt & peppar 10 körsbärstomater mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar. Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat. Klart att servera med ris eller pressad potatis
* * * * * * * * * * * *
.Mjölkchokladsbiskvier
Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver : 300 gram mandelmassa 1/2 dl socker 1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )
Nu efter semestern är vi väl många som vill försöka komma ut och röra på oss lite extra. Vare sig det är promenader eller löpturer, och då är det ju lite roligt att unna sig snygga träningskläder.
Nu har massa snygga nyheter kommit ut på Strongers hemsida. Och med koden JENNYX20 får ni 20 % rabatt på hela ert köp.
Dessa ribbade leggings är så sköna och finns i olika färger. Har även de svarta, grymt bekväma. Ni hittar dem här
Och vem behöver inte ett par snygga mjukisbyxor nu till hösten ?
Och snygg croppad tröja.
Och nu till lite av det bästa! Ni som följt mig länge vet ju att jag är galen i mössor. Och finns det även snygga sådana på hemsidan. Ny favvo. Ni hittar den här
I dag är det precis fyra månader kvar till julafton ju. Woop woop!
. Så då får jag ju kanske presentera Jennys Jul för er igen 😉
Jajamensan, den innehåller massa julmat, sillinläggningar, gratänger, vegetariskt, traditionella julrätter, små kroppkakor, hembakat julbröd, adventsmys, saffransbak och massor av julgodis och kolor. En bok som jag skrivit för att den ska kunna användas under hela adventstiden & jul.
.
Boken fotade vi hemma hos oss i Kalmar,
och det är som vanligt duktiga Ulrica Pousette som har fotat hela boken. Boken blandas upp med lite ”hemma hos”- bilder och massa fina julbilder. Handen på hjärtat är detta den finaste och mest roliga boken jag har gjort. Kanske för att jag älskar julen så mycket.
.
Hoppas ni har haft en riktigt härlig helg. Och än är inte varma kvällarna slut, utan nu ska man verkligen krama ur det sista ur sommaren. Sol, bad och sitta ute och titta på de fina solnedgångarna, helt underbart ju.
Och något annat som hör sommaren till är väl alla grillmiddagar med vänner, så härligt att samlas och hjälpas åt med maten. Det klassiska jag brukar när alla anländer så där lite lagom småhungriga är att bjuda på en bricka med snacks i väntan på maten, så att gästerna får plocka lite vad de vill. Och inte hinner få blodsockerfall i väntan på middagen 😉
Men det funkar såklart lika bra att duka fram snacks till en liten minipicknick på bryggan. Nomi och jag brukar duka upp lite fint på bryggan antingen med bord eller stolar eller bara direkt på picknickfilten. Finns ju inget bättre än myskvällar med massa gott på bryggan, såsom salami- snacks & chips, lite frukt, lite kex och lite goda oliver. Funkar alltid och är så uppskattat.
GØL salamisnacks är framtagna med hög kvalitet & kötthalt, vilket visar sig i den goda smaken. Passar lika bra efter träning som i en god sallad, bara fantasin sätter gränser.
Hej hej Som ni såg på Instastory så gick det mesta av helgen åt till att förbereda för namngivningscermonin och fira Aaron. Det vart en väldigt lyckad och fin dag, vi hade sådan tur att vädret visade sig från sin bästa sida. Det bjöds på smörgåstårta till de äldre och Nomi & Lova hade ordnat med en korvkiosk för de mindre och bjöd på mat där. Sedan vart de såklart massa fika & mingel, och det trevligaste var ju att få träffa så många från Klaras släkt också.
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin. Klart.
Stek/ grilla fisken med salt & dill servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.
Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan, och fördela sedan den hackade daimen över .
Hej där I går blev det filmkväll med Nomi, vi bullade upp med Ben & Jerry glass, snacks & godis i soffan. Sen hyrde vi ”Allt för min syster” och grät så tårarna sprutade. Har ni inte sett den så kan jag rekommendera den, det är 3:dje gången jag sett den.
Till middag igår blev det en liten enklare bowl. För att kompensera med allt onyttigt vi senare smällde i oss. Haha.
Vad hade jag då i denna bowl: Blandad sallad Gurka Finhackad tomat Mango Avokado Fetaost Groddar 1/2 bit Varmrökt lax 1 dl handskalade räkor som jag rörde ihop med 1 msk Sweetchilisås
Resultatet : Supergott! Passade på att göra två stycken likadana bowls, så nu har har en likadan till lunch oxå. Smarrigt och tips att ta med sig i lunchlådan.
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta upp rotfrukterna i en ugnssäker form. Ringla över rikligt med smör eller olivolja, och skjuts in i ugnen. Under tiden rör du ihop samtliga ingredienser till romsåsen. När grönsakerna är klara är det bara att servera. Toppa med räkor & ruccola.
Nu har redan halva Augusti susat förbi, och inte mig emot. Jag börjar faktiskt att riktigt längta efter hösten och få komma igång med alla rutiner nu. Ett långt och härligt sommarlov sjunger nu på sista versen, och vi ska krama ur det sista av sommaren innan barnen börjar skolan.
Till helgen vankas det namngivningsceremoni för lilla Aaron, och vi ska bulla upp till fest, hoppas hoppas på fint väder. Då vi inte har någon backup plan från att vara utomhus. Hahah… Får väl införskaffa regnponchos och paraplyer till alla i värsta fall. Sedan är det 50-års kalas för mina Växjö vänner Annika & Patrik på kvällen… eller 100 års kalas blir det ju. Så så ser veckan ut hos mig.
Även lite vaccinering står på schemat, och så väntar jag hem några olika byggföretag som ska lämna offerter på brygga och plank som ska renoveras innan våren. Med ett hus blir man aldrig sysslolös eller rik… Haha. Men nu ska jag fånga dagen och förbereda inför att kidsen ska komma hem.