Nu har möblerna fått den första målningen- och det blev en sådan skillnad. Jag har självklart tagit bilder på möbelrenoveringen denna gången. Medan jag fixade med skrivbordet så hjälpte Thelma till att måla om den gamla karmstolen. De kommer bli jättebra!! Annars så har vi har precis ätit mat, och ska snart åka iväg till Jacobs fotbolssmatch och heja. * Hoppas hoppas hoppas att det inte börjar regna*
Och ni som är följer Jennys matblogg på facebook såg att Thelma bakade kladdkakemuffins i Måndags,detta därför de fick ha med sig fika på utedagen i går. Här kommer nu receptet på detta.
Lätta att göra och grymt goda!
Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.
Hoppas ni fått en fin start på dagen. Själv startade jag onsdagen med en god frukost, med äggröra , melonbitar och lite Finncrips. Och nu ska jag börja med att fixa iordning möblerna som vi köpte igår. Det blev ett äldre skrivbord, och en ännu äldre karmstol. Så idag ska de slipas och målas för första gången! Roligt roligt…
Det blev ett litet besök på Ikea igår – för Jacob behövde nytt till sitt rum som snart är färdig tapetserat och klart. Han valde lite nya tavlor, ramar och annan inredning. Och jag hittade detta fina porslinet. Eftersom vi hade ganska mycket moderna möbler tidigare i det nybyggda huset, så tycker jag att det är roligt nu att blanda det med mera lantligt inredning.
Vitt och gammelrosa porslin med snirkliga kanter.
Jag tror detta kommer bli ett fint vardagsporslin och duka med i sommar.
Och självklart bunkrar man upp med fina servetter
när man är på ikea – dessa rosa/rutiga passade även fint till porslinet.
Men nu ska jag iväg och hämta lite möbler som jag köpt via blocket.
Så imorgon så har jag en stol och ett skrivbord som ska fixas iordning och målas om – så att de blir vita.
I helgen så blev det glass i stora lass till fikat.
Nästan som marängsviss, men utan maränger. Vi gjorde några olika glassskålar- och hade vaniljglass, vispad grädde, banan och jordgubbar , mandelbiskvier och digestivkex. Och så gjorde vi en ljuschokladsås till det, barnen gillar ju tyvärr inte den riktiga chokladsåsen lika mycket.
Men klicka här så hittar du receptet på den godaste chokladsås jag vet !
Gör så här:
Koka upp grädde och smör , ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills all choklad har smält och blivit en blank chokladsås.
Godast att äta medan den är varm!
Nu ska jag packa upp påsarna från IKEA , där jag var och fyndade igår.
Hittade lite fint vardagsporslin som jag tänkte visa er.
1 kilo nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
1 1/2 tsk torkad oregano
Valfri mängd finhackad persilja
100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i
Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda Tzatziki
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfärsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna på medelsvagvärme tills de är klara. Servera tillsammans med salladen och tzatziki.
Även ungsrostade potatis är gott att servera till denna maträtt.
Fjärde juni och helgen har bara susat förbi , och nu är den ny vecka igen.
Jag startade iallafall dagen med en liten morgonpromenad med Molly och sedan kom vi hem till en god frukost :
krämig äggröra med färsk frukt och knäckebröd.
Äggröra kan nog vara det enklaste man kan göra till frukost.
Men passar även bra till en lättare lunch. ( LCHF )
För 2 personer :
smör
3 ägg
5 msk grädde
salt och lite peppar
Rör ihop grädde och ägg och värm upp en stekpanna med smör.
Häll i smeten och rör hela tiden med en sked, klart när den får önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar
Syrénsaften blev klar här nu för en stund sedan. Roligt att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om receptet så tänkte jag vara snabb och skriva ut det här på bloggen nu ikväll 🙂 Saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades med massa is.
Jag fick tipset på facebookatt tillsätta en vaniljstång till receptet,
och det kommer jag testa nästa gång. Tror det kan passa bra till!
Det här behöver du :
50 blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2 liter vatten
30 gram citronsyra
2 citron
( en vaniljstång )
Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.
Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.
Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig.
Tredje dagen är den färdig , sila den – och häll upp i vackra flaskor.
Klar att servera , mer vatten efter egen smak och massa is.
Och när vi ändå skriver ett blogginlägg om saft så måste jag rekommedera två safter till som jag har haft här på matsidan. Den första : En söt jordgubbssaft med smak av sommar
Du behöver :
4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
Gör så här:
Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp den i vackra flaskor. När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.
Den andra saften som jag också har gjort är denna rabarbersaften.
Så har ni gott om rabarber nu måste ni pröva – den är verkligen jätte enkel att göra och god!
Det här behöver du :
1 kg rabarber
1 , 5 liter kallt vatten
4 1/2 dl strösocker
1 st citron (saften)
Gör så här:
Tvätta och tärna ner rabarberna i en kastrull, mät upp vattnet och låt sjuda upp.
Det ska sjuda i ca 15 minuter ( rör inte om – då blir den grumlig )
Sila sedan saftenett par gånger och släng rabarberresterna.
Mät upp socker och citron i saften, och låt det sjuda upp igen, någon minut.
Kyl sedan saften och häll upp i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.
Startade dagen med en ordentlig frukost med scrambled eggs,
lite rökt skinka, melon, jordgubbar och FinnCrips.
Äggröra är enkelt att göra( LCHF ) :
smör
3 ägg
5 msk grädde
salt och lite peppar
Rör ihop grädde och ägg och värm upp en stekpanna med smör.
Häll i smeten och rör hela tiden med en sked, klart när den får önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar
Middagen nu ikväll blev grekiskabiffar med tzatziki och en grekisksallad med fetaost och oliver.
Och så blev det hemmagjorda klyftpotatisar i ugn till barnen. Vi hade tänkt att grilla idag, men vädret har varit lite sisådär… Så då gjorde vi lite grekisk mat istället.
Efterrätten kom direkt från frysen, och det blev dessa goda krämiga mint-chokladrutor. Vi bakade dem för ett par veckor sedan, och var lika goooda nu efter att vi tinat dem som de var när de var nybakade. (Micra dem på svagaste effekt *defrost* tills de är ljumna och helt upptinade. ) Pudra över lite florsocker och servera dem med en liten klick lättvispad grädde. Mums!
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna – en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Och vi har hyrt några filmer tills ikväll – jag och Jonathan.
Hamilton och Mission Impossible. Hyrde även film till barnen Spy Kids – som vi redan sett ungefär femtioelva gånger 🙂
Och rolig som bara den är den ju också.
Nu önskar jag er en fortsatt riktigt trevlig Lördagskväll.
Glöm inte att plocka in era syréner nu innan de blommar över, det går att göra både god saft och fint syrensocker på blommorna. Min syrensaft står fortfarande kallt i kylen, den börjar få en fin färg nu och det doftar ljuvligt. Och imorgon ska vi provsmaka den. Jag hade aldrig tidigare hört talas om att man kunde göra syrénsaft, innan jag läste det i en trädgårdstidning – men ni verkade vara fler på facebooksom hade koll på detta. Roligt!
Väldoftande syrensockret kan bli en jättefin ”gåbort”- present.
Gör så här:
Tvätta och rensa väldoftande syren. Låt dem torka en stund så att de inte är blöta.
Varva sedan med strösocker i en skål och rör om.
Häll sedan i sockret i en fin glasburk med lock.
Sätt på en fin tyghätta, knyt med en band eller fint rep ( Jag hittade ett syrenlila band hemma )
Klart !
Jag uppdaterade tidigare inlägget med en länk till alla nyttiga smoothie som vi gjort och bloggat om. Klicka där på den fetstilta texten och då hittar ni. Så behöver det bli så mycket repriser på sidan.