Hoppas att ni fått en fin start på dagen. Jag plockade in de sista fina syrerna till köket igår, resten har redanbörjat blommat över här hemma.Doftar ljuvligt i hela köket iallafall ! Idag är det fredag igen – vilken kort vecka det varit, eftersom det var röd dag i Onsdags. Och tänk, det är bara en vecka kvar till skolavslutningarna. Jisses så fort tiden går!
Var och handlade och fyllde upp kylen igår, och den stora kakburken i glas.
Det blev (köpe)- kakor, för jag hoppas att kakorna ska vara kvar som prydnad lite längre.
Men sedan tidigare vet jag att även dessa kakorna brukar börjar minska bara efter ett par dagar. . . .
Jag startade torsdagen med en stor kopp kaffe och en morgonpromenix med Molly, och ska alldeles snart fixa iordning frukosten till mej och resten av familjen. Tänkte bara passa på att skriva lite medan det är lung och ro. Och dagens första blogginlägg handlar om den goda salladen som vi planterade i pallkragen / odlingslådan för ett tag sedan – den har verkligen vuxit av bara farten. Och halva odlingslådan är full av gröna fräscha salladsblad. Igår kunde vi plockade in en hel skål med blandad sallad och hade till middagen, hackade i lite lök och tomater också. Så mycket roligare och godare än den man köper i butik.
Egenodlad blandsallad med tomat och massa rödlök är kan piffa upp vilken middag som helst.
Roligt att ni är nyfikna på möblerna jag målar iordning. För karmstolen har torkat färdigt nu, och den så himla fin ( Bilder kommer snart dyka upp) Skrivbordet däremot tar lite längre tid, men jag hoppas att det ska vara färdigt imorgon…..
Men nu är det dags att väcka familjen sjusovare, Klockan på bloggen den stämmer inte – hon är alltså 06.45 och inte 05.45 🙂
Nu har möblerna fått den första målningen- och det blev en sådan skillnad. Jag har självklart tagit bilder på möbelrenoveringen denna gången. Medan jag fixade med skrivbordet så hjälpte Thelma till att måla om den gamla karmstolen. De kommer bli jättebra!! Annars så har vi har precis ätit mat, och ska snart åka iväg till Jacobs fotbolssmatch och heja. * Hoppas hoppas hoppas att det inte börjar regna*
Och ni som är följer Jennys matblogg på facebook såg att Thelma bakade kladdkakemuffins i Måndags,detta därför de fick ha med sig fika på utedagen i går. Här kommer nu receptet på detta.
Lätta att göra och grymt goda!
Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.
Hoppas ni fått en fin start på dagen. Själv startade jag onsdagen med en god frukost, med äggröra , melonbitar och lite Finncrips. Och nu ska jag börja med att fixa iordning möblerna som vi köpte igår. Det blev ett äldre skrivbord, och en ännu äldre karmstol. Så idag ska de slipas och målas för första gången! Roligt roligt…
Det blev ett litet besök på Ikea igår – för Jacob behövde nytt till sitt rum som snart är färdig tapetserat och klart. Han valde lite nya tavlor, ramar och annan inredning. Och jag hittade detta fina porslinet. Eftersom vi hade ganska mycket moderna möbler tidigare i det nybyggda huset, så tycker jag att det är roligt nu att blanda det med mera lantligt inredning.
Vitt och gammelrosa porslin med snirkliga kanter.
Jag tror detta kommer bli ett fint vardagsporslin och duka med i sommar.
Och självklart bunkrar man upp med fina servetter
när man är på ikea – dessa rosa/rutiga passade även fint till porslinet.
Men nu ska jag iväg och hämta lite möbler som jag köpt via blocket.
Så imorgon så har jag en stol och ett skrivbord som ska fixas iordning och målas om – så att de blir vita.
I helgen så blev det glass i stora lass till fikat.
Nästan som marängsviss, men utan maränger. Vi gjorde några olika glassskålar- och hade vaniljglass, vispad grädde, banan och jordgubbar , mandelbiskvier och digestivkex. Och så gjorde vi en ljuschokladsås till det, barnen gillar ju tyvärr inte den riktiga chokladsåsen lika mycket.
Men klicka här så hittar du receptet på den godaste chokladsås jag vet !
Gör så här:
Koka upp grädde och smör , ta bort från plattan och bryt ner chokladen.
Rör tills all choklad har smält och blivit en blank chokladsås.
Godast att äta medan den är varm!
Nu ska jag packa upp påsarna från IKEA , där jag var och fyndade igår.
Hittade lite fint vardagsporslin som jag tänkte visa er.
1 kilo nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
1 1/2 tsk torkad oregano
Valfri mängd finhackad persilja
100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i
Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda Tzatziki
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfärsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna på medelsvagvärme tills de är klara. Servera tillsammans med salladen och tzatziki.
Även ungsrostade potatis är gott att servera till denna maträtt.
Fjärde juni och helgen har bara susat förbi , och nu är den ny vecka igen.
Jag startade iallafall dagen med en liten morgonpromenad med Molly och sedan kom vi hem till en god frukost :
krämig äggröra med färsk frukt och knäckebröd.
Äggröra kan nog vara det enklaste man kan göra till frukost.
Men passar även bra till en lättare lunch. ( LCHF )
För 2 personer :
smör
3 ägg
5 msk grädde
salt och lite peppar
Rör ihop grädde och ägg och värm upp en stekpanna med smör.
Häll i smeten och rör hela tiden med en sked, klart när den får önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar
Syrénsaften blev klar här nu för en stund sedan. Roligt att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om receptet så tänkte jag vara snabb och skriva ut det här på bloggen nu ikväll 🙂 Saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades med massa is.
Jag fick tipset på facebookatt tillsätta en vaniljstång till receptet,
och det kommer jag testa nästa gång. Tror det kan passa bra till!
Det här behöver du :
50 blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2 liter vatten
30 gram citronsyra
2 citron
( en vaniljstång )
Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.
Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.
Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig.
Tredje dagen är den färdig , sila den – och häll upp i vackra flaskor.
Klar att servera , mer vatten efter egen smak och massa is.
Och när vi ändå skriver ett blogginlägg om saft så måste jag rekommedera två safter till som jag har haft här på matsidan. Den första : En söt jordgubbssaft med smak av sommar
Du behöver :
4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
Gör så här:
Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp den i vackra flaskor. När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.
Den andra saften som jag också har gjort är denna rabarbersaften.
Så har ni gott om rabarber nu måste ni pröva – den är verkligen jätte enkel att göra och god!
Det här behöver du :
1 kg rabarber
1 , 5 liter kallt vatten
4 1/2 dl strösocker
1 st citron (saften)
Gör så här:
Tvätta och tärna ner rabarberna i en kastrull, mät upp vattnet och låt sjuda upp.
Det ska sjuda i ca 15 minuter ( rör inte om – då blir den grumlig )
Sila sedan saftenett par gånger och släng rabarberresterna.
Mät upp socker och citron i saften, och låt det sjuda upp igen, någon minut.
Kyl sedan saften och häll upp i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.