Ikea-ramar

Ikea är toppen, de finns så mycket fint. Och man hittar alltid något nytt där.
Jag köpte lite nya ramar och tavlor till Thelmas rum när vi var där sist,
Tycker dessa vita var fina med detaljerna längst ramen. 

 Lila-blå lavendel blev själva tavlan – jag tycker lavendel är så fint och har redan planterat massor i trädgården.

IMG_5512

 

0
3 kommentarer

Sötsur kycklingmarinad

God morgon!

Måndag igen, och idag är första dagen på sista veckan innan barnens sommarlov startar. Hoppas på riktigt fint väder, till avslutningsdagen 🙂 

Idag tänkte jag se om jag hinner med att fota skrivbordet, det är färdig målat och det är bara de små smideshandtagen som ska skruvas fast! Så roligt att blanda lite äldre möbler med alla nya moderna som vi haft desan tidigare.  Och nu till dagens försa recept! En riktigt smakrik och god marinad.

Sötsur kycklingmarinad.

IMG_2151
1 dl olivolja
1 pressad vitlök
2 msk sesamfrön
1 tsk grovsalt
4 msk sötsur sås
1 finhackad urkärnad chilifrukt

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
Häll upp marinaden i dubbla fryspåsar och lägg i kycklingen.
Låt kycklingen ligga där i 5- 6 timmar innan det är dags att grilla.

0
2 kommentarer

Ugnsbakad potatis med vitlök

Så var det den goda klyftpotatis i ugn som vi åt igår, och denna får ett eget blogginlägg.
Hemmagjorda klyftpotatisar är hundra gånger godare än dessa som man kan se i frysdisken.

IMG_2158

12- 15 potatisar
1/2 dl god olivolja
1 hel vitlök
salt
Örtkrydda
Så här gjorde vi klyftpotatis i ugn.
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba, tvätta och skär potatisen i lagom stora klyftor- så att det täcker ugnsplåten. Fördela en hel vitlök över plåten, behåll skalet på.
Ringla över rikligt med olivolja , salt och någon god örtkrydda.

Mormor hade denna kryddan hemma. Den ska köpas nästa gång jag handlar.

IMG_2159

IMG_2172

0
10 kommentarer

Grilltallrik med god fransk ratatouille

Hejsan !

Vi har ju varit iväg till öland över helgen, men nu är vi hemma och har hunnit packa upp nu och tvätta en maskin.
Igår blev det en god grillmiddag hos mormor och morfar.  Även syster och hennes familj var med, och Daríes hade gjort en god fransk ratatouille som vi hade till grillmaten.  Det är så himla gott! Och självklart har jag lyckats få med mej receptet på den hem.

Sen grillade vi även kycklingspett och  testade en ny marinad till denna – recept kommer dyka upp.
Majskolvar, kryddiga korvar, lax  och kotletter….

Receptet på Daries riktigt goda ratatouille

IMG_2167

Det här behöver du till 4 – 6 portioner :

3 röda paprikor ( eller olika blandade färger )
1 zucchini
2 gula lökar
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
2 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 tsk socker
svart och nymalen peppar

Gör så här
Skölj grönsakerna och skär i lagom stora klyftor / bitar.
Hetta upp en panna med oljan och fräs sedan grönsakerna/ lökarna – men de ska inte få färg.
Häll över de krossade tomaterna, låt sedan grytan stå och småputtra i 20 minuter en halvtimme.
Smaka av med salt och peppar.

0
1 kommentar

Choklad med nötter & gojibär

Hej där ute,

Vilken sommarkväll det är, helt ljuvligt att kunna sitta på altanen och jobba lite.
Idag bakade jag lite mumsbitar av choklad, gojibär & lite nötter- så goda blev dem. Och nu hade jag en kvalitetschoklad, en riktigt mörk choklad. Gillar man bättre ljusa så byte man bara ut till det.

Och inte bara goda utan väldigt vackra färger också med gojibär & pumpakärnorna.
IMG_2117

Det här behöver du:
100 gram mörk choklad
50 gram pumpakärnor/ solrosfrön
Ett gäng med goijibär

Spara även några frön & bär till topping

IMG_2085

Gör så här:
Smält chokladen på svag värme över vattenbad, blanda i nötterna och skeda upp små femkronorsstora tunna chokladbitar på ett bakplåtspapper.
Toppa med lite prumpakärnor och goijbär , låt stelna och servera genast.

Mums

IMG_2086

0
4 kommentarer

Lördagsgodis

God kväll i stugorna.

Idag har vi varit hos min mormor och morfar, och grillat & fikat.Vi hjälptes åt att laga maten, och vi gjorde olika sorters grillspett, kryddkorvar,  marinerad fläskytterfile och massa annat gott.   Och det var så trevligt så, och solen har lyst  över öland nästan hela dagen, så vi kunde sitta ute och äta grillmaten utan att frysa.

Nu tänkte bara önskar er en riktigt trevlig Lördagskväll. för här börjar det bli dags lördagsgodis och tv-tittande nu.

Massa gott  lösgodis. Mums
IMG_6700

Vilket godis  gillar du bäst …..

Choklad, lakrits, surt eller sött ?

1
11 kommentarer

Grekisk Köttfärspaj

Här kommer ännu ett paj recept, det kan man inte få för många av 🙂
Denna pajen är helt utan äggstanning.

IMG_4675

Pajdeg :

3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 tsk kallt vatten
1/2 tsk salt

Fyllning :
500- 600 gram köttfärs
1 finriven gul lök
1 burk med krossade fylliga tomater
1 msk chilisås
50 gram philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Topping : skivade tomater och riven ost
Soya kulör- för färgens skull

Gör så här :
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter, detta för att förhindra att kanterna ska skjunka ner under gräddning. Ställ sedan ugnen på cirka 200 grader. Värm upp en stekpanna med smör och fräs löken , och den pressade vitlöken utan att den får färg. Lägg ner färsen och bryn den klart. Lägg ner resten av ingredienserna till köttfärsröran och låt sjuda i fem minuter. Under tiden förgräddar du pajskalet i mitten på ugnen i cirka 10 minuter. Häll i fyllningen i skalet, blir köttfärsröran för såsig – undvik att lägga ner den sista vätskan i pajen och toppa med riven ost och skivade tomater. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg.

Klar att serveras med en krispig grönsallad.

IMG_4668

6
4 kommentarer

Jordgubbar, jordgubbar och ännu mera jordgubbar

Jordgubbar, jordgubbar och ännu mera jordgubbar… Här hemma frossas det  i jordgubbar-

Det är ju bara så himla gott. Och vi har ätit massvis med denna vecka, både till frukosten, lunchen, salladen och till yougurten. Väntar dock på att våra egna jordgubbar ska bli klara, men det kommer nog dröja ett tag till, gissar jag.

IMG_6422

Här jordgubbar till efterrätt : God gräddglass med massa färska jordgubbar.

 

0
3 kommentarer

Blomkrukorna

Hej igen!

Lunchen idag åt vi på stan – jag och mannen + liten Nomi. Det blev thaimat, med stekta nudlar, och wookad kyckling och friterade räkor. Gott gott! Och Nomi tyckte det var jättegott med ”spagetti”, som hon sa-  och åt massvis. Mätt och belåten så har jag jobbat mej igenom mailen. Läst många trevliga mail från er och svarat på frågor. Såg att jag fick en fråga bland kommentarerna om vart mina vita höga blomkrukor i vardagsrummet kom ifrån.

Dessa höga vita krukor kommer från blomsterlandet.

IMG_6472-001

 

Märket heter Ekeberga

IMG_6432-002

 

0
2 kommentarer

De sista syrenerna

Hej vänner!  

Hoppas att ni fått en fin start på dagen. Jag plockade in de sista fina syrerna till köket igår, resten har redan börjat blommat över här hemma.Doftar ljuvligt i hela köket iallafall ! Idag är det fredag igen – vilken kort vecka det varit, eftersom det var röd dag  i Onsdags.  Och tänk, det är bara en vecka kvar till skolavslutningarna.  Jisses så fort tiden går!

Var och handlade och fyllde upp kylen igår, och den stora kakburken i glas.

 

glasburk

Det blev  (köpe)- kakor, för jag hoppas att kakorna ska vara kvar som prydnad lite längre.
Men sedan tidigare vet jag att även dessa kakorna brukar börjar minska  bara efter ett par dagar. . . .

IMG_5640

 
Men nu dags för  : Frukost! 🙂

0
4 kommentarer