God morgon vänner !
Till frukosten idag blir det avokado, vattenmelon och sedan mjukt hembakat bröd! Det är bara så mycket godare än färdigköpt. Ni som följer bloggen via facebook vet att det bakades tekakor till kvällsmat igår. Vi frös in tekakorna som inte gick åt -sedan är det bara att tina upp efter som.
Väldigt lättbakat( kort jästid ) och mycket gott bröd.
Varsågoda, här kommer receptet till luftiga och fluffiga tekakor.
Mjuka och goda temackor
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad
Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.
Och lite färsk vattenmelon utan kärnor. En riktig sommarfrukost.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom. Kolla in dem här
Taco-sallad, som går alldeles utmärkt att göra om till ett mer LCHF- vänligt alternativ.
Krydda upp färsen med lite sambal oelek, och lite andra kryddor (spiskummin, salt, chilikrydda, och paprikapulver), den vanliga tacomixen innehåller en hel del socker och passar inte LCHF-kosten.
Servera färsen med en krispig grönsallad på :
Isbergssallad
gurka
tomat
(majs)
lök
och jalapenjos
Vitlökssås :
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1-2 pressade vitlökar
salt & peppar
Rör ihop allt till vitlökssåsen och låt stå kallt 30 minuter innan servering.
Vaknade av väckarklockan klockan sju idag, gick en promenad med Molly och sedan blev det ett par koppar kaffe medan jag fixade iordning frukosten till mig och resten av familjen. På min tallrik blev det avokado, melonbitar knäckebröd med ost och tomat och ett skivat hårdkokt ägg. En bra start på dagen med andra ord , nu dags att kolla igenom frågor & mail.
Hoppas du också fått en fin start denna tisdagsmorgon 🙂
Det blev inte bara ett besök på loppis idag utan faktiskt besökte jag fem stycken – men tyvärr hittade jag ingenting. Så kan det vara ibland – men jag letar vidare .Jag tycker att dagarna bara rusar förbi, knappt att man kan tro att det faktiskt bara är fem dagar kvar till midsommarafton. Många mail har trillat in, och det önskas blandannat lättlagade rätter till midsommarsbuffen. Och jag har letat fram några här:
Västerbottenpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Lökpaj
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen kan serveras både kall och varm.
Minipajer ( tarteletter )
Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar
Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost
* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Gratinerad brietårta
Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.
Servera med salta kex.
Egen inlagd sill
Du behöver :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram )
Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker
( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )
1 lime
1-2 röda chilifrukter
1 liten rödlök
Gör så här:
Koka upp lagen och låt den kallna.
Skölj sillen i kallt vatten, och låt rinna av ordentligt.
Skär i lagom stora porti0onsbitar.
Tvätta limen och skär tunna fina skivor av löken chilin och limen.
Varva sedan allt detta i en glasburk tillsammans med sill och lag.
Låt stå kallt i kylskåp och mogna i minst 24 timmar.
Senapssill
Du behöver :
1 burk med inläggningssill ( ca 420)
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1 1/2 dl vatten
( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )
Senapsdressing:
5 msk senap ( Jag valde söt stark )
men vill man ha mildare smak så väljer man en mildare
2 msk vinäger
2 msk socker
vitpeppar
1/2 tsk salt
2 dl matolja
Gör så här:
Skölj sillen under kallt vatten, och låt rinna av.
koka upp ättikslagen till sillen och ställ kallt.
Skär upp lagom stora portionsbitar till sillen och lägg i en glasburk med lock.
Häll över den kalla lagen och ställ in i kylskåpet i 24 timmar.
Blanda senap, vinäger, kryddor och vispa sakta i oljan.
Låt sillen rinna av ordentligt. Blanda sedan ihop tillsammans med dressingen.
låt stå svalt innan servering.
Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.
Gräddfil med klippt gräslök
Vill ni ställa frågor, kolla flera bilder och få ännu fler uppdateringar – så går det bra att följaJennys matblogg även via facebook. Klicka härså kommer du dit. Och nu är det dags att knåpa ihop ett inlägg om desserter till midsommar, kanske lite tips på efterrätter om man har letar efter något annat än den klassika jordgubbs- och gräddtårtan.
Söndag idag, och dagen har börjat bara bra. Skrivit listor till mataffären och börjat packa iväg oss för att åka iväg på loppis. Fick tips av några vänner för lite sedan om en jättestor och bra loppis. Och eftersom det bara är öppet på söndagar så blir detta numera en given söndagsutflykt ett tag fram över. För vi söker med ljus och lykta efter kökssoffa ( fortfarande) , ett soffbord och en skänk. Sedan har jag har varit på jakt efter ett månbord länge. Och igår fick vi ett av jättefint av Jonathans mamma, och det kommer bli toppen efter att målat det en gång. Bilder kommer. . . . .
Gjorde en liknade maträtt för lite sedan.Och det var väldigt gott, så jag lagade det igen – men vi gjorde järpar istället för biffar.
Och sallad till oss vuxna, och klyftpotatisar i ugn till barnen.
Det här behöver du :
1 kilo nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlök
1 1/2 tsk torkad oregano
Valfri mängd finhackad persilja
100 gram finsmulad fetaost
salt & peppar
Olivolja att steka i
Serveras med en grekisksallad: Isbergssallad, tomat, rödlök, fetaost, goda oliver, ringla över lite olivolja och lite salladskrydda och tzatziki
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna, Och forma runda och lagom stora köttfärsbiffar.
Bryn dem sedan i en stekpanna på medelsvagvärme tills de är klara. Servera tillsammans med salladen och tzatziki.
Även ungsrostade potatis är gott att servera till denna maträtt.
Hittade en nyhet från Estrella i chipshyllan och den ska provsmakas ikväll. Jag är inte en chips-typ egentligen, min svaghet är choklad. Just nu som ni vet är det lakritschoklad som jag fastnat för… Så gott så gott. Men ikväll ska vi iallafall provsmaka denna. Någon som redan har prövat och kan ge ett betyg på dem?
Denna veckan är det många skolavslutningar och studenter som går ut skolan.
Jacob hade avslutning igår som vi var och tittade på, och Nomi hade sin sista dag på förskolan då också.
Idag är det skolavslutning för Melvin innan lunch, och Thelma har sin på vid halv två. Perfekt, för då missar vi ingen. Och har vi tur så hinner moster + små kusiner hit till Thelmas avslutning efter jobbet.
Jag hittade en jättefin piketröja häromdagen
till Melvin – som han ska ha på avslutningsdagen.
Och nu dags att bege oss- mot Melvins skola. Ja, klockan här på bloggen går fortfarande en timme fel ….. Hon är halv nio – inte halv åtta.
Jag hittade en ny salladsost i kyldisken när jag var och handlade sist. Annars brukar jag oftast köpa fetaosten på netto, den är sådär perfekt krämig, mjuk och lagom smakrik.
Nu sprang jag iallafall på en nyhet från Fontana, tänkte se om den var någon hit.
Jag startar dagen med ett tips på torsdagsmiddagen.
Det är ett smidigt och lättlagat middagstips!
Till en stor form :
8 dl ”halvtfärdig”-kokt pasta
300 gram kassler
Tomater
2 dl riven Ost
Ostsås
6 dl grädd-mjölk
150 gram mjukost med (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält )ost
2-3 msk mjöl
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Finstrimla kasslern. Koka pastan i saltat vatten, tills den nästan är helt klar.
Under tiden gör du ostsåsen, låt gräddemjölken sjuda upp. Spara dock lite vätska till redningen.
Vispa ihop mjölet med vätskan, och häll i redningen i såsen och låt det sjuda upp igen, smaka av med salt och peppar. Vänd ner kasslern i såsen och låt det sjuda tillsammans till pastan är färdig. Ta bort kastrullen från plattan och häll i mjukost och ost, och häll även ner pastan i såsen och rör om tills det blandat sig.
Häll upp allt i en form och toppa med skivad tomat och riven ost.
Gratinera i cirka en kvart – tjugo minuter.
Eller tills gratängen fått en fin färg.