Silltårta Matjessilltårta

Välkommen  soliga midsommarafton! 🙂

Här på Öland har vädret visat sig från sin bästa sida, solen lyser från klar blåhimmel, och inte ett moln så långt ögat kan nå.  Vi ska snart börja med förberedelserna  inför sillunchen.  men innan dess vill jag  hinna skriva ner receptet på silltårtan.
Denna är perfekt att göra även imorgon om ni får gott om sill över.

Jag gjorde silltårtan igår och dekorerade med ägg, gräslök , röd rom, rädisor och hackad rödlök.

IMG_7441

 

Ingredienser :
250 – 300 gram kavring
75 gram smör
1 burk med matjesill + 1 1/2 msk sillspad
3 dl creme fraiche
3 dl kesella
4 gelatinblad
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad färsk dill
salt och lite vitpeppar

Dekorering : Ägg, rödlök, färsk gräslök, röd rom, rädisor.

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna. Skär bort ev. mörka kanter, mixa brödet. Låt matjesillen rinna av. Och spara 1 1/2 msk av spadet.
Blanda samman smör och bröd och platta ut i en rund form med avtagbara kanter 20 cm. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Ta fram en annan skål och rör ihop, creme fraiche, kesella, finhackad lök, strimlad matjesill,  spadet och den färska finhackade dillen.
Lägg gelatinet i en kastrull med lite av vattet och smält under omröring på svag värme.
Häll sedan i gelatinröran i smeten och bred det över kavringen.

Ställ in i kylskåpet i fem timmar. Sedan kan du dekorera och servera den.
IMG_7434


Nu önskar er alla  en riktigt fin och solig midsommar!

2
6 kommentarer

Köttbullar till midsommar

Hej igen!

Har precis fått färdigt första plåten med köttbullar. Det är verkligen bara så smidigt att laga köttbullarna på plåt i ugnen,
man slipper matos, och att stå och passa köttbullar vid spisen. Och man får plats med många köttbullar på en plåt. Toppen.

IMG_7424-001
Det här behöver du till en plåt med köttbullar.
1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk hpsause ( eller en msk kalvfond )
salt och peppar

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar,
lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är det klart!

IMG_7433

Förra året gjorde vi de här midsommarköttbullarna,
med västerbottenost i.

Goda de också!

Detta behöver du :
500 gram nötfärs / blandfärs
1 /2 riven gullök
1 1/2 dl riven västerbottensost ( jag valde Falbygdens)
1 ägg
1/2 tsk salt
lite svart peppar
1- 2 tsk sambal oelek
1/2 dl finhackad persilja

Smör till smörjning av plåt.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbulle-smeten.
Smörj en ugnsplåt. Sedan är det bara att rulla köttbullar. Och lägga ut dem på plåten,
ställ in i ugnen tills de fått fin färg, och är ordentligt genomstekta.

1
2 kommentarer

Torsdagens frukost

Välkommen Torsdag,
här är frukosten precis avklarad.
Knäckebröd, avokado och så lite god vattenmelon hamnade på min tallrik . 

IMG_7394

Nu packar vi och städar iordning för husvakten som snart kommer hit, vi åker nämligen till Öland i eftermiddag där vi ska vara under midsommarhelgen. På min lott står det silltårta och köttbullar -tänkte börja med dessa så snart jag packat färdigt.
Recept och bilder kommer……

0
3 kommentarer

Kvällens grilltallrik

God kväll i stugorna!

Vilket underbart väder vi har haft idag , sol sol och åter sol! 🙂
Nu håller vi tummarna för att det håller i sig!!  Och eftersom vi hade så fint väder –  så blev dagens middag en grilltallrik.

Grillad fläskytterfile, grillade tomater , med en grönsallad, bea och pommes

IMG_7210

Vad äter ni ikväll ?

0
1 kommentar

Fikapaus

Hej hej !

Vi har haft väldigt fint väder idag, så vi har varit utomhus större delen av dagen. Barnen har hoppat studsmatta och jag har fixat i trädgården. Lunchen idag fick barnen välja, kokt ris med kyckling och kall sås. Gott gott!  Efter maten så har vi spelat spel och även memory.

Och snart så vankas det fikapaus  ute på altanen med kanelgifflar och saft !

IMG_7190

 Vi har spelat spel i många omgångar  jag & Melvin och Nomi ,
men jag bara förlorar…. 

IMG_7346-002

IMG_7357-001
Glada vinnare 🙂

Och nu : Fikadags.

0
5 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Tekakor

God morgon vänner !
Till frukosten idag blir det avokado, vattenmelon och sedan mjukt hembakat bröd! Det är bara så mycket godare än färdigköpt. Ni som följer bloggen via facebook  vet att det bakades tekakor till kvällsmat igår. Vi frös in tekakorna som inte gick åt -sedan är det bara att tina upp efter som.
  Väldigt lättbakat( kort jästid ) och  mycket gott bröd.

Varsågoda, här kommer receptet till luftiga och fluffiga tekakor.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna  och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248
Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.
Och lite färsk vattenmelon utan kärnor. En riktig sommarfrukost.

IMG_7245

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

2
21 kommentarer

Sallad till lunch

Taco-sallad, som går alldeles utmärkt att göra om till ett mer LCHF- vänligt alternativ.
Krydda upp färsen med lite sambal oelek, och lite andra kryddor (spiskummin, salt, chilikrydda, och paprikapulver), den vanliga tacomixen innehåller en hel del socker och passar inte LCHF-kosten.

IMG_7180

Servera färsen med en krispig grönsallad på :
Isbergssallad
gurka
tomat
(majs)
lök
och jalapenjos

Vitlökssås :
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1-2 pressade vitlökar
salt & peppar

Rör ihop allt till vitlökssåsen och låt stå kallt 30 minuter innan servering.

0
1 kommentar

Frukost med hårt bröd, ägg och avokado

 

Tisdagsfrukost. 

IMG_7024-002

Vaknade av väckarklockan klockan sju idag, gick en promenad med Molly och sedan blev det ett par koppar kaffe medan jag fixade iordning frukosten till mig och resten av familjen. På min tallrik blev det avokado, melonbitar knäckebröd med ost och tomat och ett skivat hårdkokt ägg. En bra start på dagen med andra ord , nu dags att kolla igenom frågor & mail.

Hoppas du också fått en fin start denna tisdagsmorgon 🙂

 

0
2 kommentarer

Midsommar närmar sig

God kväll!

Det blev inte bara ett besök på loppis idag utan faktiskt  besökte jag fem stycken  – men tyvärr hittade jag  ingenting. Så kan det vara ibland – men jag letar vidare .Jag tycker att dagarna bara rusar förbi, knappt att man kan tro att det faktiskt bara är fem dagar kvar till midsommarafton.  Många mail har trillat in, och det önskas blandannat lättlagade rätter till midsommarsbuffen. Och jag har letat fram några här:

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Lökpaj 

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen kan serveras både kall och varm.

Minipajer ( tarteletter )

Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar

Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost

* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!

Gratinerad brietårta

Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller ”tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.

Servera med salta kex.

Egen inlagd sill

Du behöver :
1 burk med inläggningssill ( ca 420 gram )

Lag :
1 1 /2 dl vatten
1/2 dl ättika 12 %
2 dl socker

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )

1 lime
1-2 röda chilifrukter
1 liten rödlök

Gör så här:

Koka upp lagen och låt den kallna.
Skölj sillen i kallt vatten, och låt rinna av ordentligt.
Skär i lagom stora porti0onsbitar.
Tvätta limen och skär tunna fina skivor av löken chilin och limen.
Varva sedan allt detta i en glasburk tillsammans med sill och lag.

Låt stå kallt i kylskåp och mogna i minst 24 timmar.

Senapssill

 

Du behöver :

1 burk med inläggningssill ( ca 420)
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1 1/2 dl vatten

( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )

Senapsdressing:

5 msk senap ( Jag valde söt stark )
men vill man ha mildare smak så väljer man en mildare
2 msk vinäger
2 msk socker
vitpeppar
1/2 tsk salt
2 dl matolja

Gör så här:

Skölj sillen under kallt vatten, och låt rinna av.
koka upp ättikslagen till sillen och ställ kallt.
Skär upp lagom stora portionsbitar till sillen och lägg i en glasburk med lock.
Häll över den kalla lagen och ställ in i kylskåpet i 24 timmar.
Blanda senap, vinäger, kryddor och vispa sakta i oljan.
Låt sillen rinna av ordentligt. Blanda sedan ihop tillsammans med dressingen.
låt stå svalt innan servering.

 

Lite mer traditionella ägghalvor med majonäs och kräftstjärtar.

Gräddfil med klippt gräslök

Vill ni ställa frågor, kolla flera bilder och få ännu fler uppdateringar – så går det bra att följa Jennys matblogg även via facebook.
Klicka här så kommer du dit. Och nu är det dags att knåpa ihop ett inlägg om desserter till midsommar, kanske  lite tips på efterrätter om man har letar efter något annat än  den klassika jordgubbs- och gräddtårtan.

0
7 kommentarer

Dagens planer

Söndag idag, och dagen har börjat bara bra.  Skrivit listor till mataffären och börjat packa iväg oss för att åka iväg på loppis.  Fick tips av några vänner  för lite sedan om en jättestor och bra loppis. Och eftersom det bara är öppet på söndagar så blir detta numera en given  söndagsutflykt  ett tag fram över. För vi söker med ljus och lykta efter kökssoffa ( fortfarande) , ett soffbord och en skänk.  Sedan har jag har varit på jakt efter ett månbord länge. Och igår fick vi ett av jättefint av Jonathans mamma, och det kommer bli toppen efter att målat det en gång.  Bilder kommer. . . . .

IMG_6943

Trevlig söndag till er!

0
2 kommentarer