Jag och barnen plockade in en vas med hundkex till bordet,
jättesött i den lilla vita mjölkkannan
Hej alla gamla och nya läsare
Ser i statistiken och på facebookatt det är massa nya som har hittat till bloggen.
Det är jätteroligt såklart. Men jag blir ju lite nyfiken på vilka ni är där ute.
Så jag tycker att det vore roligt om vi hade en liten snabbpresentation.
Och för er som inte läst bloggen så länge….. Jag heter Jenny, är 31 år bor i Växjö med min man , fyra barn och vår lilla hund Molly.
Nu är det din tur 🙂
Skriv i kommentarsfältet….
Vem är du, och hur/ när hittade du till Matbloggen ?
Receptet på Tobias goda potatissallad som vi åt på midsommarafton har jag ordnat.
En smakrik fransk potatissallad toppad med tunt skivade rädisor.
Det här behöver du:
1 kilo kokt potatis
1 rödlök
3 msk kapris
4 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
ett par kryddmått svartpeppar
Dressingen :
2 msk fransk senap
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
Lite salt och svartpeppar
Dekorera med lite tunt skivade rädisor
Gör så här :
Skär potatisen i lagom stora bitar, finhacka löken och gräslöken och blanda med potatisen. Blanda ner kapris, salt och svartpeppar däri.
Blanda senap och vinäger i en skål och vispa ner matoljan droppvis till att börja med, och även olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över potatisen och blanda väl. Täck sedan och ställ in i kylen,
Kan med fördel göras dagen innan den ska serveras.
Här är vi hemma igen efter en jättetrevlig midsommarhelg på Öland. Har precis packat upp väskorna och hunnit med att tvätta en maskin.På hemvägen idag så stannade vi även till i Kalmar hos Jonathans föräldrar och gratulerade Kevin som hade fyllt år!
Vi blev bjudna på god grillmat, med kött, korv, grillost, olika sorters såser och grillad söt ananas . Gott gott!
Proppmätta efter god mat, så serverades även efterrätt.
Det blev två olika sorters smarriga kakor, med grädde.
Men nu tänkte jag ta och kolla igenom mailen där jag inte har varit inne på hela helgen,
och ska besvara frågor som jag inte har hunnit med. . . Missar jag någon – så är det bara att ställa frågan igen.
Nybyggda leklandet som vi besökte igår finns utanför Köpingsvik, vid Lundegårds camping. Och det var jättebra, lagom stort, mycket olika lekmiljöer – gott om sittplatser sedan var det ett extra plus att det var ljust, fräscht.
Det fanns olika sorters rutchkanor, klätterväggar, klätterställningar, bollhav och studsmattor.
Nomi tyckte cyklarna var roligast.
Nea och Melvin snurrade så de blev helt vimmelkantiga.
Kikade igenom alla bilderna nu från midsommar ,
och såg att jag inte hunnit visa bilder på denna grymt goda browniestårtan ( med hallonmousse och grädde ) som Daries bakat än.
Riiiktigt god.
Recept och bilder kommer dyka upp under veckan,
men nu är det dags för frukost innan vi åker vidare till Jonathans föräldrar.
Hej vänner!
Hoppas ni hade en riktigt fin dag igår! Vi har haft det jättebra, och idag så har vi planerat att åka iväg till nya leklandet som de fått här utanför Köpingsvik. Men innan dess så tänkte jag visar lite bilder från vår midsommarafton- som började väldigt soligt och fint, sen började det tyvärr regna lite framåt eftermiddagen. Men vi hann äta sillunchen och dansa runt midsommarstången innan regnet kom.
Silltårta, olika sorters sill, köttbullar, potatis, gräddfil, klippt gräslök och finhackad rödlök.
En god fransk potatissallad slängde Tobias ihop till maten. Och jag har ordnat receptet till er såklart – såklart 🙂
Nomi hade fin midsommarkrans i håret, som snällaste Ann-Marie hade gjort.
Krans med blåklint, prästkragar och fina sommarblommor.
Liten Lova ( kusin) med fina blomsterkransen i hårtet
Efter dansen kring midsommarstången så bjöds det på en god hembakad gräddtårta med jordgubbar,
och kaffe. Och den goda tårtan hade Ann – Marie gjort.
Nu är det dags för oss att åka här- hoppas ni får en fortsatt trevlig midsommarhelg.
På återseende.
Här på Öland har vädret visat sig från sin bästa sida, solen lyser från klar blåhimmel, och inte ett moln så långt ögat kan nå. Vi ska snart börja med förberedelserna inför sillunchen. men innan dess vill jag hinna skriva ner receptet på silltårtan.
Denna är perfekt att göra även imorgon om ni får gott om sill över.
Jag gjorde silltårtan igår och dekorerade med ägg, gräslök , röd rom, rädisor och hackad rödlök.
Ingredienser :
250 – 300 gram kavring
75 gram smör
1 burk med matjesill + 1 1/2 msk sillspad
3 dl creme fraiche
3 dl kesella
4 gelatinblad
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad färsk dill
salt och lite vitpeppar
Gör så här :
Smält smöret och låt svalna. Skär bort ev. mörka kanter, mixa brödet. Låt matjesillen rinna av. Och spara 1 1/2 msk av spadet.
Blanda samman smör och bröd och platta ut i en rund form med avtagbara kanter 20 cm. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Ta fram en annan skål och rör ihop, creme fraiche, kesella, finhackad lök, strimlad matjesill, spadet och den färska finhackade dillen.
Lägg gelatinet i en kastrull med lite av vattet och smält under omröring på svag värme.
Häll sedan i gelatinröran i smeten och bred det över kavringen.
Ställ in i kylskåpet i fem timmar. Sedan kan du dekorera och servera den.
Nu önskar er alla en riktigt fin och solig midsommar!
Har precis fått färdigt första plåten med köttbullar. Det är verkligen bara så smidigt att laga köttbullarna på plåt i ugnen,
man slipper matos, och att stå och passa köttbullar vid spisen. Och man får plats med många köttbullar på en plåt. Toppen.
Det här behöver du till en plåt med köttbullar.
1 kilo köttfärs
1 ägg
1 msk hpsause ( eller en msk kalvfond )
salt och peppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser väl, och rulla ut till små köttbullar,
lågg på en smord ugnsplåt och ställ in på cirka 200 grader i cirka 10- 12 minuter, rör om då och då genom att skaka på plåten. Hur länge tid de behöver i ugnen beror på hur stora köttbullar man har gjort. Sedan är det klart!
Förra året gjorde vi de här midsommarköttbullarna,
med västerbottenost i.
Goda de också!
Detta behöver du :
500 gram nötfärs / blandfärs
1 /2 riven gullök
1 1/2 dl riven västerbottensost ( jag valde Falbygdens)
1 ägg
1/2 tsk salt
lite svart peppar
1- 2 tsk sambal oelek
1/2 dl finhackad persilja
Smör till smörjning av plåt.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbulle-smeten.
Smörj en ugnsplåt. Sedan är det bara att rulla köttbullar. Och lägga ut dem på plåten,
ställ in i ugnen tills de fått fin färg, och är ordentligt genomstekta.
Välkommen Torsdag,
här är frukosten precis avklarad.
Knäckebröd, avokado och så lite god vattenmelon hamnade på min tallrik .
Nu packar vi och städar iordning för husvakten som snart kommer hit, vi åker nämligen till Öland i eftermiddag där vi ska vara under midsommarhelgen. På min lott står det silltårta och köttbullar -tänkte börja med dessa så snart jag packat färdigt.
Recept och bilder kommer……
Vilket underbart väder vi har haft idag , sol sol och åter sol! 🙂
Nu håller vi tummarna för att det håller i sig!! Och eftersom vi hade så fint väder – så blev dagens middag en grilltallrik.
Grillad fläskytterfile, grillade tomater , med en grönsallad, bea och pommes
Vi har haft väldigt fint väder idag, så vi har varit utomhus större delen av dagen. Barnen har hoppat studsmatta och jag har fixat i trädgården. Lunchen idag fick barnen välja, kokt ris med kyckling och kall sås. Gott gott! Efter maten så har vi spelat spel och även memory.
Och snart så vankas det fikapaus ute på altanen med kanelgifflar och saft !
Vi har spelat spel i många omgångar jag & Melvin och Nomi ,
men jag bara förlorar….