Thelma och Nomis koladröm-tårta

Här har det bakats koladröms-tårta idag….

Thelma ville baka något extra fint  idag för att hon skulle få besök av en kompis här i ett par dagar.
Och när Thelmis  började baka, så var Nomi snabbt på plats och ville även hon vara med – så lillasyster fick vispa ( och äta ) grädde med Thelma bakade resten av tårtan.

Visst blev den väl tjusig!!  😀

IMG_2507
IMG_2487-001

Nu är det dags för fika …… och kika på halv åtta hos mig !  Tycker det är så roligt med alla dessa matlagningsprogram.

Hörs!

0
10 kommentarer

Lite nytt till köket

Hej hej,

Jag fick en kommentar om att ni ville se saftkannan jag köpte igår, och nu har jag hunnit att fota den.
Jag hittade den på blomsterlandet och tyckte att den passade kanon till mina mindre assietter.  Det finns även fina tallrikak, muggar och fat i samma serie och olika färger.

Jag köpte kannan efterom den gick i puderrosa och matchade tallrikarna.
Annars var den turkosa också jättefin.

IMG_2522

Hittade även en fin liten rosbuske till köksbordet i rosa/beiget.

IMG_2440

Rosa / lila doftljus i fina glas på fot,
hittade jag på ikea för ganska länge sedan. Och bunkrade upp med massor  för att jag tyckte att de var så fina.

IMG_2523-001

Passar också bra nu till sommarens bordsdukningar.

IMG_2483-001

0
6 kommentarer

Tisdagsfrukost med bacon och äggröra

Goodmorning!

Hoppas du fått en fin morgon, trots vädret! Solen skiner just nu över växjö  – men jag har hört att det ska bli en hel del regn och rusk även idag – men det är ganska mysigt det också faktiskt. Tänkte ta och måla lite ramar idag och månbordet som jag nyss fått.  Vi startade iallafall dagen med en sommarfrukost av krämig äggröra och knaperstekt bacon, knäckebröd och så lite vattenmelon.
Vi äter väldigt mycket vattenmelon just nu och den ärju bara så god den här kärnfria sorten.

IMG_7421

 Jag stormtrivs med de nya små assietterna från Ikea.
Färgen tycker jag är helt ljuvlig, jag hittade en saftkanna igår på blomsterlandet som jag tror kommer kunna matcha dessa

0
2 kommentarer

Fyllda paprikahalvor i ugn ( LCHF )

Vad roligt det har varit att läsa ikapp vilka ni är och hur ni hittade hit!   Sedan var det var ett tag sedan jag hade LCHF-tips på bloggen,men nu är det dags igen. Detta är ett recept som inte innehåller så mycket kolhydrater – och det är  jättegott att göra är fyllda paprikahalvor. Jag brukar göra dessa med tacofärs ( dock inte lika LCHF )

IMG_7388

Det här behöver du till 6 stycken halvor :

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar

Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche,  sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med  rikligt av mozzarellaost

IMG_7363
Och ställ in formen i mitten på ugnen,
och  gratinera tills osten har smält och fått fin färg.

Sedan är det klart att serveras !

2
4 kommentarer

Vem är du ?

Jag och barnen plockade in en vas med hundkex till bordet,
jättesött i den lilla vita mjölkkannan

IMG_7407

Hej alla gamla och nya läsare

 

Ser i statistiken och på facebook att det är massa nya som har hittat till bloggen.
Det är jätteroligt såklart. Men jag blir ju lite nyfiken på vilka ni är där ute.

Så jag tycker att  det vore roligt om vi hade en liten snabbpresentation.
Och för er som inte läst bloggen så länge….. Jag heter Jenny, är 31 år bor i Växjö med min man , fyra barn och vår lilla hund Molly.

Nu är det din tur 🙂 
Skriv i kommentarsfältet….  

Vem är du, och hur/ när hittade du till Matbloggen ?

0
96 kommentarer

Fransk potatissallad

Receptet på Tobias goda potatissallad som vi åt på midsommarafton har jag ordnat.
En smakrik fransk potatissallad toppad med tunt skivade rädisor.

IMG_2324
Det här behöver du:
1 kilo kokt potatis
1 rödlök
3 msk kapris
4 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
ett par kryddmått svartpeppar

Dressingen :
2 msk fransk senap
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
Lite salt och svartpeppar

Dekorera med lite tunt skivade rädisor

Gör så här :

Skär potatisen i lagom stora bitar, finhacka löken och gräslöken och blanda med potatisen. Blanda ner kapris, salt och svartpeppar däri.
Blanda senap och vinäger i en skål och vispa ner matoljan droppvis till att börja med, och även olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över potatisen och blanda väl.  Täck sedan och ställ in i kylen,
Kan med fördel göras dagen innan den ska serveras.

IMG_2318

0
6 kommentarer

Grilltallrik och goda efterrätter

God kväll i stugorna!

Här är vi hemma igen efter en jättetrevlig midsommarhelg på Öland. Har precis packat upp väskorna och hunnit med att tvätta en maskin.På hemvägen idag så stannade vi även till i Kalmar hos Jonathans föräldrar och gratulerade Kevin som hade fyllt år! 

Vi blev bjudna på god grillmat, med kött, korv, grillost,  olika sorters såser och grillad söt ananas . Gott gott!

IMG_2405-001

Proppmätta efter god mat, så serverades även efterrätt.

Det blev två olika sorters smarriga kakor, med grädde.

IMG_2410

Men nu tänkte jag ta och kolla igenom mailen där jag inte har varit inne på hela helgen,
och ska besvara frågor som jag inte har hunnit med. . . Missar jag någon – så är det bara att ställa frågan igen.

0
Kommentera

Lekland och brownietårta

Nybyggda leklandet som vi besökte igår finns utanför Köpingsvik, vid Lundegårds camping.  Och det var jättebra, lagom stort, mycket olika lekmiljöer – gott om sittplatser sedan var det ett extra plus att det var ljust, fräscht.

Det fanns olika sorters rutchkanor, klätterväggar, klätterställningar, bollhav och studsmattor.
Nomi tyckte cyklarna var roligast.

IMG_2364

Nea och Melvin snurrade så de blev helt vimmelkantiga.

IMG_2371

Kikade igenom alla bilderna nu från midsommar ,
och såg att jag inte hunnit visa bilder på denna grymt goda browniestårtan ( med hallonmousse och grädde )  som Daries bakat än.

Riiiktigt god.

IMG_2244

Recept och bilder kommer dyka upp under veckan,
men nu är det dags för frukost innan vi åker vidare till Jonathans föräldrar.

0
10 kommentarer

Midsommarafton i bilder

Hej vänner!
Hoppas ni hade en riktigt fin dag igår! Vi har haft det jättebra, och idag så har vi planerat att åka iväg till nya leklandet som de fått här utanför Köpingsvik. Men innan dess så tänkte jag visar lite bilder från vår midsommarafton- som började väldigt soligt och fint, sen började det tyvärr regna lite framåt eftermiddagen. Men vi hann äta sillunchen och dansa runt midsommarstången innan regnet kom.

Silltårta, olika sorters sill, köttbullar, potatis, gräddfil, klippt gräslök och finhackad rödlök.

IMG_2276

 

IMG_2275

En god fransk potatissallad slängde Tobias ihop till maten.  Och jag har ordnat receptet till er såklart – såklart 🙂

IMG_2324

Nomi hade fin midsommarkrans i håret, som snällaste Ann-Marie hade gjort.
Krans med blåklint, prästkragar och fina sommarblommor.

IMG_2306

Liten Lova ( kusin)  med fina blomsterkransen i hårtet

IMG_2261
Efter dansen kring midsommarstången så bjöds det på en god hembakad  gräddtårta med jordgubbar,
och kaffe.  Och den goda tårtan hade Ann – Marie gjort.

IMG_2316

Nu är det dags för oss att åka här- hoppas ni får en fortsatt trevlig midsommarhelg.
På återseende.

0
3 kommentarer

Silltårta Matjessilltårta

Välkommen  soliga midsommarafton! 🙂

Här på Öland har vädret visat sig från sin bästa sida, solen lyser från klar blåhimmel, och inte ett moln så långt ögat kan nå.  Vi ska snart börja med förberedelserna  inför sillunchen.  men innan dess vill jag  hinna skriva ner receptet på silltårtan.
Denna är perfekt att göra även imorgon om ni får gott om sill över.

Jag gjorde silltårtan igår och dekorerade med ägg, gräslök , röd rom, rädisor och hackad rödlök.

IMG_7441

 

Ingredienser :
250 – 300 gram kavring
75 gram smör
1 burk med matjesill + 1 1/2 msk sillspad
3 dl creme fraiche
3 dl kesella
4 gelatinblad
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad färsk dill
salt och lite vitpeppar

Dekorering : Ägg, rödlök, färsk gräslök, röd rom, rädisor.

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna. Skär bort ev. mörka kanter, mixa brödet. Låt matjesillen rinna av. Och spara 1 1/2 msk av spadet.
Blanda samman smör och bröd och platta ut i en rund form med avtagbara kanter 20 cm. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Ta fram en annan skål och rör ihop, creme fraiche, kesella, finhackad lök, strimlad matjesill,  spadet och den färska finhackade dillen.
Lägg gelatinet i en kastrull med lite av vattet och smält under omröring på svag värme.
Häll sedan i gelatinröran i smeten och bred det över kavringen.

Ställ in i kylskåpet i fem timmar. Sedan kan du dekorera och servera den.
IMG_7434


Nu önskar er alla  en riktigt fin och solig midsommar!

2
6 kommentarer