Du behöver till 8 – 10 burgare:
1 kilo nötfärs
2 msk koncentrerad fond
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till sex stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Önskar man äta LCHF-burgare så skippa bröd, ketchupen, gör gärna egen majonäs. Recept hittar du här
Ny vecka & ny recept (!!) 😀
och idag så hade vi verkligen hoppats på fint väder innan vi åker hem från Öland. Tur för oss att solen skiner från klarblå himmel idag! Småkusinerna Nea och Lova ska med oss tillbaka till Växjö denna veckan då Daries & Tobias jobbar . Så nu ska vi äta lite god frukost och packa in oss i bilen – och eftersom vi hade vädret på vår sida så åker vi ner till havet nu efter frukosten och tar med lunchen dit.
Tänkte passa på att blogga om Tobias goda pizzor nu innan vi åker – han är riktigt grym på att baka egna pizzor.
… och jag har fixat receptet!
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Topping:
Tomatsås / pizzasås
Kebab -finns i frysdisk
Färskost
Egen riven ost
färdigköpt riven ost är inte lika god
Massa färsk oreganokrydda
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader
Jag har jag även hade ett LCHF- vänligt alternativ på lasagne här bloggen. Jag tycker att den är jättegod – så man behöver inte bara äta LCHF för att uppskatta denna.
Gör så här :
Värm ugnen till 175 grader.
Bryn chilin och vitlöken i smör, och häll i nötfärsen och bryn även den.
Häll ner tomatkrossen och låt puttra en tjugo minuter.
Blanda creme fraiche och ost. Skiva squashen i smala skivor.
Varva en ugnssäker form med squash, köttfärsröra och creme fraichen.
Grädda i mitten på ugnen i ca 40 minuter eller tills lasagnen fått en fin färg.
Hej igen,
Nu har vi packat upp och tvättat lite- och packat ner lite nytt i resväskan – så snart är jag på väg igen. Det är jag och Thelma som ska åka och hämta de Melvin & Nomi i Kalmar, sedan åker vi vidare till Öland. Jonathan och Jacob skulle vara kvar i Växjö och kolla på fotbollen. Och vi hoppas och håller tummarna för att det blir sol och strandväder imorgon. Och på kvällens middagsmeny står det ” öländska grillade hamburgare” har jag hört, gott gott.
Och nu till dagens middagstips. Jag hade riktigt gott om mozzarella ost i kylen häromdagen, och efter att ha funderat ett tag vad det skulle bli av den – så bestämde jag mig sist för att göra lasagne med ostsås. Litet tips: Köp inte de hårda lasagneplattorna – jag använder alltid färska lasagneplattor när jag lagar lasagne, den blir så mycket bättre resultat då.
Denna middag är alltid tacksamt att laga – hela familjen äter det och sedan är det är smidigt att göra två formar och äta till lunch sedan.
Lasagne är nästan godast då den har stått till sig en natt i kylskåp.
Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar :
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.
Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Åhh..min bästa stund med cantadou är i sommarstugan när man vaknar en varm och solig morgon, sätter sig i solstolen vänd mot solen med ett stort glas juice och en bit baguette som är kvar efter gårdagens grillning med cantadou basilika-gräslök (nya favoriten). Sen sitter jag där och lyssnar på vattnet som kluckar under bryggan och storspovarna som sjunger så fint och bara njuuuuuter…..:) Grattis Therese. Maila mig på : Jennysmatblogg@hotmail.se märk mailet med vinnaren i Cantadou,
Så har du din vinst snart hos dig!
Igår så åkte vi härifrån i god tid – var framme strax efter att de öppnat. Det var jätteroligt på liseberg- lite synd bara med alla långa köer till karusellerna. Med perfekt väder- sådär lagom varmt, vi var glada att vi klarade oss undan regn.
En himlans massa karuseller åkte vi såklart. Och även god mat och fika blev det.
Den nya ”Kanonen” var nog den som var allra bästa av karusellerna- tyckte både vi och barnen.
Jag hade inte med kameran hela tiden, men här lyckades jag få en bild på Jacob när han susar förbi i radiobilarna iallafall
Och vi spelade på en massa olika chokladhjul men vann tyvärr ingen storvinst.
Jag som hade hoppats på att vinna Ploppen eller Tobleronen 🙂
Men Thelma och jag vann iallafall några gosedjur till Nomi och Melvin! Jättefina.
Och så blev det en och annan glasspaus – jag beställde in mjukglass med dajmkulor.
Första mjukglassen för för min del i år faktiskt.
Och nu håll utkik på bloggen för snart dyker vinnaren i tävlingen upp –
och ett nytt recept……
Här vaknade vi tidigt av väckarklockan – redan innan sju
och startade vi dagen med en stor frukost på blandannat äggröra, rostbröd och knaperstekt bacon.
Melvin och Nomis farmor & farfar precis varit och hämtat dem. För de ska att åka till Kålmården och vara borta tills imorgon.Jag, jonathan , Jacob och Thelma har precis packat ut vår packning i bilen och vi åker snart, till Liseberg!De har fått lite nya karuseller sedan vi var där sist- de ska bli riktigt riktigt roligt 🙂
Åkpass och entrebiljetter fixade vi smidigt- på deras hemsida för ett par dagar sedan. . . . Toppen.
Hoppas eran fredag har varit fin. Här startade dagen med strålande solsken, som senare i eftermiddag övergick till regn.
Vi har varit iväg och kollat på Jacobs fotbollscup idag , och hejat på dem! Efter sista matchen så åkte vi in till stan och uträttade lite ärenden, och sedan insåg vi att det blev alldeles för sent för att laga mat – så istället blev det hämtmat från favorit thai-matsställe . Vi beställde in massa olika menyer- och tog med oss hem.
På min tallrik blev det vårrullar, ris och en stark rödcurrygryta :
Hyrde lite filmer -blandannat Alvin och gänget 3 ( som vi redan sett på bio )Men Melvin och Thelma ville så gärna se den igen.
Jag och Jonathan tänkte kolla på En gång i Phuket .
Någon som sett den?
Det var då tid för att så lite ny smörgåskrasse häromdagen.
Och jisses vad den växer snabbt alltså – idag var den så pass färdig att det blev lite nyklippt grön krasse på mackorna ( finncrispen)
Avokado, kokt ägg, skivade körsbärstomater och ett par finncrips.
En ganska bra start på dagen 😀
Lunchen idag fixade Thelma och hennes kompis Tindra, det blev våfflor. Som tjejerna lagade helt själva och även fotade.
Våffelmix som blandades enligt receptet på förpackningen ( förutom att de bytte ut ett par deciliter mot bubbelvatten)
Medan de gräddade våfflor så hann jag med att klippa klart gräset och det var välbehövligt vill jag lova – efter allt regnande!
Nygräddade våfflor !
En stor blombukett plockade tjejerna in till hallen också – i den stora vita mjölk-kannan.
Tycker att det är så fint att blanda alla olika sommarblomster.
En rejäl stor & fin sommarbukett – gör hela hallen lite extra sommarfin.
Och nu ska jag ut och fortsätta att försöka få iordning i trädgården. Lika bra att passa på när det är fint väder, och det är ju faktiskt bara så roligt och se vilken skillnad det blir 😀