Söndagsmiddagen

God kväll.

Här startade dagen med ordentligt mycket regn,  så vi var  inne hela förmiddagen och har bakat massor av goda kakor som vi fyllt frysen med. Men dagen avslutades  nu med massor utav sol, så vi ska precis packa oss iväg till sjön och bada.  Tänkte bara lite snabbt  blogga om dagens söndagsgrill -för självklart tog vi fram grillen  när vädret var på vår sida.

Och idag blev det kycklingspett  som penslades med en riktigt god söt/kryddig  honungsglaze.

Detta serverades med en god grönsallad, bearneiesås och potatis.

IMG_7923


Vad har ni ätit för middag idag ?

0
4 kommentarer

Svartvinbärssaft

Som en del av er kanske redan läste på FB  så kokade vi saft hemma igår. Denna gången vart det svartvinbärssaft från egna bär i trädgården. Vi har så gott om bär och frukt i trädgården – men jag trodde nog inte att jag skulle tycka att det var så här roligt att safta, sylta och koka egen kräm. Det känns ju också lite nyttigare när man gör sin egen saft  – även om det är en hel del socker i. Och näst på tur står svartvinbärsgele, ska bara se om jag hittar lagom stora glasburkar.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

2
5 kommentarer

Burkar till vanilj- och bakpulver

God eftermiddag!

Så tomt det har varit här hemma idag! Syster, Nea och Lova åkte hem till Öland idag efter frukosten.
Jonathan åkte ännu tidigare – och är med sin bror och Jacob, Melvin och Nomi i  Mantorp och kollar på snabba sportbilar- de borde vara hemma inom ett par timmar nu. Thelma kom iallafall hem straxt efter lunch,  hon hade varit hos bästa kompisen Tindra  i ett par dagar, och nu ska de stanna här tills på Måndag.

Det är så lungt här hemma, så då kunde jag lika gärna passa på att blogga lite.
Och visa lite nytt jag fått till köket :

IMG_7893-001Jag fick dessa av Daries igår, två  fina burkar i porslin som jag har planerat at ha vaniljpulver och bakpulver i.
Exakt  likadana ”gamla” burkar med ljuvligt fint och slitet rosmönster på framsidan.

IMG_7858-002

Det verkar inte vara något bra på tv:n alls idag.
Så vi tänkte åka ner och hyra några filmer i kväll.  Och jag vill ha massor av tips ( både gamla och nya filmer! )

Kan du rekommendera någon bra? !  🙂
 
 
0
6 kommentarer

Paj med rabarber och hallon

Pajen som Thelma bakade med rabarber och hallon var verkligen urgod.
Vanlig smulpaj med en twist av havregryn – här kommer recepetet.  Lagom söt-syrlig, serverades med vaniljvisp.

Innan gräddning

IMG_7779

Det här behöver du  till smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

200 gram hallon  ( frysta går bra )
300 gram rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl stösocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta  och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och hallon. Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i  mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.

IMG_7802

Efter gräddning.Servera pajen varm eller ljummen med massa vaniljvisp.

 

 

IMG_7818

2
4 kommentarer

Gårdagens middag

Hej och välkommen Fredag!

Gårdagens middag fick Nea ( barnens kusin ) välja och hon valde pizza. Ett bra val tyckte även resten av familjen.
Barnen åt Vesuvio med kebabsås och jag åt en kycklingpizza med ananas, banan och en himla massa curry.

IMG_7848-001

Redan fredag och  denna veckan har verkligen bara rusat förbi, och kusinerna har som vanligt haft så roligt – vi har varit iväg på olika lekplatser, badat, spelat spel och ätit mängder med glass. Och nu väntar vi snart hit småkusinernas mamma, alltså min syster – som har slutat jobbet nu och är på väg från Öland. Hon har en liten Molly  med sig i bilen (som förövrigt inte alls gillar att åka bil )  – Molly har varit på semester hos moster så att hon & Tobbe  inte skulle bli helt själv denna veckan när barnen var hos oss.

Det har varit väldigt tomt här utan vår morgonpigga lilla Molly .Men snart är hon hemma….

IMG_5074

Nu ska vi passa på att ge oss iväg en sväng ( och hoppas att inte kommer att börja regna )
vi ska cykla bort till kiosken och köpa glass och sedan köpa ett par liter jordgubbar.

0
2 kommentarer

Rabarberchutney

Vi har fått massor av rabarber i odlingskragarna, så har jag letat efter lite andra recept mer än att bara göra paj och saft.

Jag blev inspirerad att göra raberberchutney då jag kollade förbi bloggen Mårtenssons kök  (kolla gärna förbi deras blogg här )  de hade gjort kokat en variant av denna för ett tag sedan, men jag är inte så förtjust i russin som var i receptet  – så jag hittade ett annat på ica.se som jag följde .

Rabarberchutney lite sött och lite starkt- ett trevligt tillbehör till grilltallriken

IMG_7770

Det här behöver du :
500 gram rabarber
1 finhackad rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 – 3/4 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt

Gör så här:
Tvätta och ev. skala rabarberna, finhacka löken , Skala och finhacka vitlöken. Tvätta och kärna ur chilin.
Vill ni ha mer hetta av chilin så spara mycket fröväggarna – det är där som det mesta av hettan sitter.
Lägg alltsammans i en gryta, och mät upp honungen , vinägern och saltet och rör ner.
Låt det sedan sjuda på svag värme i 30 minuter- är syran mer sur än du önskar smaka av med mera honung.

Låt svalna , och häll sedan upp i fina burkar.

IMG_7778

0
6 kommentarer

Varma mackor med bacon- och oströra

Varma mackor med bacon- och oströra.

 

IMG_7471

Detta behöver du :
6 stycken toastbröd
1 pkt bacon
150 gram färskost- valfri smak
1/2 dl creme fraiche
Toppa med ost

Servera med lite grönsaker.

Gör så här:

Klipp ner baconet i en het stekpanna, och fräs det.
Vänd ner färskost, creme fraiche och väljer du en neutral färskost kan det vara gott att blanda ner en skvätt chilisås också.
Stäng av värmen och bred ut bacon-och oströran på toasten.
Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills mackorna fått en fin färg.

0
2 kommentarer

Rosor och matmagasin

God kväll i stugorna !

Vilken sommarvärme vi har haft idag! Äntligen.
Vi har varit ute hela dagen, såklart. Fixat i trädgården, grillat, fikat, ätit glass, barnen har kastat hundratals med vattenballonger och sen var vi iväg till lekplatsen ett par kvarter bort. Jonathan  fixar med det sista på altanen, jag har fotat lite – tror att det kommer bli jättefint.  Och i trädgården har nästan alla rosenbuskar  börjat blomma, jag var lite osäker på  att jag hade klippt ner rosorna för mycket eftersom jag aldrig har haft rosor tidigare.  Men de verkar trivas trots allt.

Massa olika slags doftrosor i vår gamla trädgård , i olika färger och nyanser.

IMG_7832

Dessa ljusrosa klättrar på vår lilla verandan på framsidan av huset, och även på ena sidan av huset.
Doftar helt ljuvligt.

IMG_7821

Men nu tänkte jag tänkte ta och sätta i kvällsolen med nya matmagasiet som jag fick i brevlådan
och så några bitar av min favorit choklad.

Lakrits och choklad – vem kunde tro att det var så gott ?! 🙂

IMG_7825

Trevligaste kvällen till dig!

0
6 kommentarer

Fläderblomssaft / Flädersaft

Gillar ni att göra egen saft?
Jag tycker det är jätteroligt -och saften blir så mycket godare.

Min syster har gjort egen en urgod sommrig flädersaft, och jag tjatade såklart till mig receptet 🙂

IMG_7709-001

Det här behöver du :

50 stora klasar med fläderblom
4 stycken citroner
4 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten

Gör så här:

Skölj blomklasarna i ljummet vatten, noga. Skölj citronen och skär sedan i tunna skivor.
Vara sedan blomklasar, citronsyra, citron, socker i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över blommorna i bunken.
Låt stå i rumstemperatur i två dagar, och i kylskåp i två dagar.
Sila det sedan och häll upp i fina väl rengjorda flaskor.

Klart att serveras.

Förvara saften i kylskåp, eller frys in ( i petflaskor ).

0
7 kommentarer

Grillat

God kväll,

En solig och bra dag har det varit idag. Hoppas verkligen att solen är här för att stanna. Jag vill ha riktigt sommarvärme nu 😀 Utflykten blev idag ner till Linneparken (stora lekplatsen i stan) med fika och köttbullemackor och saft.  Kanon trevligt!   Efter ett par timmar var barnen trötta på att gunga och klättra, så då har vi fixat i trädgården, handlat mat och Nomi har varit hos tandläkaren. Nomi var väldigt stolt då tandläkaren tyckte att hon hade fina tänder och  borstat  dem sååå bra, och extra stolt över den gröna Bamse-tandborste med sig hem.

Middagen ikväll fick barnen + kusinerna välja.
Valet blev: Grillat och rabarberpaj.

IMG_7555

Kokt färskpotatis, sparris, grillad fläskfile & choritzo med en grönsallad med fetaost, tomat och rödlök.

Rabarberpajen fixade Thelma medan jag kokade grilltillbehör :  rabarberchutney.
Thelma gjorde rabarberpajen  med hallon och sedan valde hon en  smulpaj med havregryn.
Vi hade vaniljvisp till – Jättegott blev det

IMG_7802

Melvin, Nomi och småkusinerna sover nu gott- så jag  passade nu på att skriva ett litet här. Men nu är det dags att stänga ner datorn för dagen och kolla lite på tv:n istället.  Jag , Thelma och Jonathan ska se film – som vi varit och hyrt. Jacob och hans kompis hade inte tid att kolla film – de spelar hellre tv-spel


Hoppas du får en fortsatt fin kväll 🙂

0
2 kommentarer