Vilken sommarvärme vi har haft idag! Äntligen.
Vi har varit ute hela dagen, såklart. Fixat i trädgården, grillat, fikat, ätit glass, barnen har kastat hundratals med vattenballonger och sen var vi iväg till lekplatsen ett par kvarter bort. Jonathan fixar med det sista på altanen, jag har fotat lite – tror att det kommer bli jättefint. Och i trädgården har nästan alla rosenbuskar börjat blomma, jag var lite osäker på att jag hade klippt ner rosorna för mycket eftersom jag aldrig har haft rosor tidigare. Men de verkar trivas trots allt.
Massa olika slags doftrosor i vår gamla trädgård , i olika färger och nyanser.
Dessa ljusrosa klättrar på vår lilla verandan på framsidan av huset, och även på ena sidan av huset.
Doftar helt ljuvligt.
Men nu tänkte jag tänkte ta och sätta i kvällsolen med nya matmagasiet som jag fick i brevlådan
och så några bitar av min favorit choklad.
Lakrits och choklad – vem kunde tro att det var så gott ?! 🙂
Gillar ni att göra egen saft?
Jag tycker det är jätteroligt -och saften blir så mycket godare.
Min syster har gjort egen en urgod sommrig flädersaft, och jag tjatade såklart till mig receptet 🙂
Det här behöver du :
50 stora klasar med fläderblom
4 stycken citroner
4 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten
Gör så här:
Skölj blomklasarna i ljummet vatten, noga. Skölj citronen och skär sedan i tunna skivor.
Vara sedan blomklasar, citronsyra, citron, socker i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över blommorna i bunken.
Låt stå i rumstemperatur i två dagar, och i kylskåp i två dagar.
Sila det sedan och häll upp i fina väl rengjorda flaskor.
Klart att serveras.
Förvara saften i kylskåp, eller frys in ( i petflaskor ).
En solig och bra dag har det varit idag. Hoppas verkligen att solen är här för att stanna. Jag vill ha riktigt sommarvärme nu 😀 Utflykten blev idag ner till Linneparken (stora lekplatsen i stan) med fika och köttbullemackor och saft. Kanon trevligt! Efter ett par timmar var barnen trötta på att gunga och klättra, så då har vi fixat i trädgården, handlat mat och Nomi har varit hos tandläkaren. Nomi var väldigt stolt då tandläkaren tyckte att hon hade fina tänder och borstat dem sååå bra, och extra stolt över den gröna Bamse-tandborste med sig hem.
Middagen ikväll fick barnen + kusinerna välja.
Valet blev: Grillat och rabarberpaj.
Kokt färskpotatis, sparris, grillad fläskfile & choritzo med en grönsallad med fetaost, tomat och rödlök.
Rabarberpajen fixade Thelma medan jag kokade grilltillbehör : rabarberchutney.
Thelma gjorde rabarberpajen med hallon och sedan valde hon en smulpaj med havregryn.
Vi hade vaniljvisp till – Jättegott blev det
Melvin, Nomi och småkusinerna sover nu gott- så jag passade nu på att skriva ett litet här. Men nu är det dags att stänga ner datorn för dagen och kolla lite på tv:n istället. Jag , Thelma och Jonathan ska se film – som vi varit och hyrt. Jacob och hans kompis hade inte tid att kolla film – de spelar hellre tv-spel
Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna – en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Du behöver till 8 – 10 burgare:
1 kilo nötfärs
2 msk koncentrerad fond
1 tsk sambal oelek
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till sex stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Önskar man äta LCHF-burgare så skippa bröd, ketchupen, gör gärna egen majonäs. Recept hittar du här
Ny vecka & ny recept (!!) 😀
och idag så hade vi verkligen hoppats på fint väder innan vi åker hem från Öland. Tur för oss att solen skiner från klarblå himmel idag! Småkusinerna Nea och Lova ska med oss tillbaka till Växjö denna veckan då Daries & Tobias jobbar . Så nu ska vi äta lite god frukost och packa in oss i bilen – och eftersom vi hade vädret på vår sida så åker vi ner till havet nu efter frukosten och tar med lunchen dit.
Tänkte passa på att blogga om Tobias goda pizzor nu innan vi åker – han är riktigt grym på att baka egna pizzor.
… och jag har fixat receptet!
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Topping:
Tomatsås / pizzasås
Kebab -finns i frysdisk
Färskost
Egen riven ost
färdigköpt riven ost är inte lika god
Massa färsk oreganokrydda
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader
Jag har jag även hade ett LCHF- vänligt alternativ på lasagne här bloggen. Jag tycker att den är jättegod – så man behöver inte bara äta LCHF för att uppskatta denna.
Gör så här :
Värm ugnen till 175 grader.
Bryn chilin och vitlöken i smör, och häll i nötfärsen och bryn även den.
Häll ner tomatkrossen och låt puttra en tjugo minuter.
Blanda creme fraiche och ost. Skiva squashen i smala skivor.
Varva en ugnssäker form med squash, köttfärsröra och creme fraichen.
Grädda i mitten på ugnen i ca 40 minuter eller tills lasagnen fått en fin färg.
Hej igen,
Nu har vi packat upp och tvättat lite- och packat ner lite nytt i resväskan – så snart är jag på väg igen. Det är jag och Thelma som ska åka och hämta de Melvin & Nomi i Kalmar, sedan åker vi vidare till Öland. Jonathan och Jacob skulle vara kvar i Växjö och kolla på fotbollen. Och vi hoppas och håller tummarna för att det blir sol och strandväder imorgon. Och på kvällens middagsmeny står det ” öländska grillade hamburgare” har jag hört, gott gott.
Och nu till dagens middagstips. Jag hade riktigt gott om mozzarella ost i kylen häromdagen, och efter att ha funderat ett tag vad det skulle bli av den – så bestämde jag mig sist för att göra lasagne med ostsås. Litet tips: Köp inte de hårda lasagneplattorna – jag använder alltid färska lasagneplattor när jag lagar lasagne, den blir så mycket bättre resultat då.
Denna middag är alltid tacksamt att laga – hela familjen äter det och sedan är det är smidigt att göra två formar och äta till lunch sedan.
Lasagne är nästan godast då den har stått till sig en natt i kylskåp.
Detta blir 1 stor form ,
eller 2 stycken ugnsformar :
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.
Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Åhh..min bästa stund med cantadou är i sommarstugan när man vaknar en varm och solig morgon, sätter sig i solstolen vänd mot solen med ett stort glas juice och en bit baguette som är kvar efter gårdagens grillning med cantadou basilika-gräslök (nya favoriten). Sen sitter jag där och lyssnar på vattnet som kluckar under bryggan och storspovarna som sjunger så fint och bara njuuuuuter…..:) Grattis Therese. Maila mig på : Jennysmatblogg@hotmail.se märk mailet med vinnaren i Cantadou,
Så har du din vinst snart hos dig!