Det här behöver du:
225 gram frusna / färska blåbär
2 1/4 dl vatten
1 1/4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
1 äggvita
Gör så här: koka upp vatten och socker till en simmig sockerlag. Mixa bären och pressa purén genom en sil.
Blanda ihop den svala sockerlagen med bären. Och pressa över citronsaften. Vispa äggvita poröst och rör inpå med blåbärssmeten. Ställ in i frysen men rör runt 2 ggr i timmen om du inte har glassmaskin.
Igår blev det väldigt glest mellan blogginläggen. Jag var iväg nästan hela dagen- fyndade nämligen gamla möbler på blocket som jag var runt och hämtade.Så att vi vaknade upp till ett regningt växjö idag, gör mig ingenting. För idag ska det slipas möbler och målas om.
Men först ett litet middagstips på en god tisdagsmiddag här på bloggen. Dessa tacoköttbullar i tortillabröd, och gillar ni inte tacokryddorna så krydda upp färsen med vilka kryddor ni gillar bäst.
Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt
Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.
Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten. Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt.
Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då. Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.
Fördelarna med att göra köttbullarna i ugnen är:
* man får köttbullarna jämna och fina
* slipper allt matosTacoköttbullar innan ugnen
* man kan göra väldigt många i taget, och det tar inte speciellt lång tid att tillaga dem,
Sen behöver inte stå vid spisen och passa på dem med smör som skvätter över hela spisen
De sköter sig nästan helt själva
När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klar att serveras.
( Jag brukar göra köttbullar på 2 kilo och fryser sedan in de som blir över, jättegott att koka upp sedan i en god tomatsås och servera till pasta)
Tekakorna jag bakade sist hade verkligen rykande åtgång.Därav bakdes det ännu mer tebröd för att fylla upp frysen med lite hembakat bröd.
Denna gången toppade dem med havregryn.
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Havregryn till topping
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Doppa dem i havregryn som du hällt ut på en tallrik.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Här startade dagen med ordentligt mycket regn, så vi var inne hela förmiddagen och har bakat massor av goda kakor som vi fyllt frysen med. Men dagen avslutades nu med massor utav sol, så vi ska precis packa oss iväg till sjön och bada. Tänkte bara lite snabbt blogga om dagens söndagsgrill -för självklart tog vi fram grillen när vädret var på vår sida.
Och idag blev det kycklingspett som penslades med en riktigt god söt/kryddig honungsglaze.
Detta serverades med en god grönsallad, bearneiesås och potatis.
Som en del av er kanske redan läste på FB så kokade vi saft hemma igår. Denna gången vart det svartvinbärssaft från egna bär i trädgården. Vi har så gott om bär och frukt i trädgården – men jag trodde nog inte att jag skulle tycka att det var så här roligt att safta, sylta och koka egen kräm. Det känns ju också lite nyttigare när man gör sin egen saft – även om det är en hel del socker i. Och näst på tur står svartvinbärsgele, ska bara se om jag hittar lagom stora glasburkar.
Svartvinbärssaft
Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten
När saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.
Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären, låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt. Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!
Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..
En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.
Så tomt det har varit här hemma idag! Syster, Nea och Lova åkte hem till Öland idag efter frukosten.
Jonathan åkte ännu tidigare – och är med sin bror och Jacob, Melvin och Nomi i Mantorpoch kollar på snabba sportbilar- de borde vara hemma inom ett par timmar nu. Thelma kom iallafall hem straxt efter lunch, hon hade varit hos bästa kompisen Tindra i ett par dagar, och nu ska de stanna här tills på Måndag.
Det är så lungt här hemma, så då kunde jag lika gärna passa på att blogga lite.
Och visa lite nytt jag fått till köket :
Jag fick dessa av Daries igår, två fina burkar i porslin som jag har planerat at ha vaniljpulver och bakpulver i.
Exakt likadana ”gamla” burkar med ljuvligt fint och slitet rosmönster på framsidan.
Det verkar inte vara något bra på tv:n alls idag.
Så vi tänkte åka ner och hyra några filmer i kväll. Och jag vill ha massor av tips ( både gamla och nya filmer! )
Pajen som Thelma bakade med rabarber och hallon var verkligen urgod.
Vanlig smulpaj med en twist av havregryn – här kommer recepetet. Lagom söt-syrlig, serverades med vaniljvisp.
Innan gräddning
Det här behöver dutill smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
200 gram hallon ( frysta går bra )
300 gram rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl stösocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och hallon. Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.
Efter gräddning.Servera pajen varm eller ljummen med massa vaniljvisp.
Gårdagens middag fick Nea ( barnens kusin ) välja och hon valde pizza. Ett bra val tyckte även resten av familjen.
Barnen åt Vesuvio med kebabsås och jag åt en kycklingpizza med ananas, banan och en himla massa curry.
Redan fredag och denna veckan har verkligen bara rusat förbi, och kusinerna har som vanligt haft så roligt – vi har varit iväg på olika lekplatser, badat, spelat spel och ätit mängder med glass. Och nu väntar vi snart hit småkusinernas mamma, alltså min syster – som har slutat jobbet nu och är på väg från Öland. Hon har en liten Molly med sig i bilen (som förövrigt inte alls gillar att åka bil ) – Molly har varit på semester hos moster så att hon & Tobbe inte skulle bli helt själv denna veckan när barnen var hos oss.
Det har varit väldigt tomt här utan vår morgonpigga lilla Molly .Men snart är hon hemma….
Nu ska vi passa på att ge oss iväg en sväng ( och hoppas att inte kommer att börja regna )
vi ska cykla bort till kiosken och köpa glass och sedan köpa ett par liter jordgubbar.
Vi har fått massor av rabarber i odlingskragarna, så har jag letat efter lite andra recept mer än att bara göra paj och saft.
Jag blev inspirerad att göra raberberchutney då jag kollade förbi bloggen Mårtenssons kök (kolla gärna förbi deras blogg här) de hade gjort kokat en variant av denna för ett tag sedan, men jag är inte så förtjust i russin som var i receptet – så jag hittade ett annat på ica.se som jag följde .
Rabarberchutney lite sött och lite starkt- ett trevligt tillbehör till grilltallriken
Det här behöver du :
500 gram rabarber
1 finhackad rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 – 3/4 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Gör så här:
Tvätta och ev. skala rabarberna, finhacka löken , Skala och finhacka vitlöken. Tvätta och kärna ur chilin.
Vill ni ha mer hetta av chilin så spara mycket fröväggarna – det är där som det mesta av hettan sitter.
Lägg alltsammans i en gryta, och mät upp honungen , vinägern och saltet och rör ner.
Låt det sedan sjuda på svag värme i 30 minuter- är syran mer sur än du önskar smaka av med mera honung.
Detta behöver du :
6 stycken toastbröd
1 pkt bacon
150 gram färskost- valfri smak
1/2 dl creme fraiche
Toppa med ost
Servera med lite grönsaker.
Gör så här:
Klipp ner baconet i en het stekpanna, och fräs det.
Vänd ner färskost, creme fraiche och väljer du en neutral färskost kan det vara gott att blanda ner en skvätt chilisås också.
Stäng av värmen och bred ut bacon-och oströran på toasten.
Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills mackorna fått en fin färg.