Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin. Klart.
Jag vaknade tidigt idag, och var ute med Molly på en extra tidig morgonpromenad.Åt frukost redan innan klockan sju, en riktig dunderfrukost- knaperstekt bacon med en krämig äggröra, avokado och röd paprika. Helt proppmätt. Och nu har resten av familjen börjat vakna till. Om några få timmar får vi gäster, det är min fina vän Therese och hennes barn kommer hit. Så det är nog tid att bestämma vad jag ska baka till fikat.
God kväll ! Nu är vi hemma från igen från både sommarstugan och ett litet besök på Öland, tyvärr var det inget strandväder alls, utan väldigt kallt, och regningt. Håller tummarna för att sommarvärmen snart kommer hit. Jag har iallafall målat klart möblerna nu, och tänkte ta lite bilder på dem imorgon. Sedan ni brukar ni önska er lite shoppingtips och då kom jag att tänka på dessa fina boxar som jag hittade senast. Fina och praktiska förvaringar behövs ju alltid, och jag kunde inte låta bli att köpa dessa söta förvaringsaskar med ett vackert rosmönster på när jag sprang på dem i butik
I offwhite, och ett beige / grått rosmönster
P.s just nu står de här är månbordet som jag har målat färdigt. Vitt såklart-
Ska ta lite bilder på det så snart jag hinner – jag har inte riktigt bestämt mig för vart de ska stå – så det får stå i glasverandan tills vidare.
Någon som vet eller kan gissa vart jag hittade dem ?
Rör ihop alla ingredineser och marinera kycklingköttet kvällen innan det ska grillas.
Jag strödde över lite torkad timjan efter att kycklingen vart grillad
Har ni ett par övermogna prickiga bananer hemma i fruktskålen, kasta inte… Utan baka istället denna ljuvligt goda efterrätt. Jag tycker att det är jätteroligt att läsa att ni var så många som önskade receptet på denna banankakan – både här och på facebook
Varsågoda, här kommer receptet på den smarriga sockerkakan med smak av banan, choklad och liiite kaffe.
Den absolut godaste och saftigaste chokladkakan – ever!
Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut.
Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst.
Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen,
Rör ner allt i ägg/smör smeten och vänd om tills du fått en jämn smet.
Fördela allt i den smorda och bröade formen.
Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.
Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen.
Då chokladen är mjuk och krämig.
För att komma till bloggens första sida klicka HÄR
Vi har det jättebra, trots att solen lyser med sin frånvaro. Det är bara så fint och hemtrevligt här i stugan ( vi har lånat den av farmor och farfar tills imorgon) Och angående vädret så får vi se det från den ljusa sidan- och det regnar ju faktiskt inte- men det är inget strandväder idag inte. Snart är det däremot dags för lunch, och barnen önskade lasagne. Innan dess så vi gå ut på en liten promenad med Molly. Och hon stormtrivs här vid havet.
Vi skulle ju ha bakat en kladdkaka igår innan vi åkte, men jag såg sen att vi hade väldigt gott om bananer – och flera hade börjart bli så där halvtråkiga och bruna . Och då blev det istället sockerkaka med banan och choklad. Riktigt god och jag hackade chokladen i stora bitar, så att det blev lite större chokladbitar i den !!
Den sockerkakan som inte går åt, funkar utmärkt att frysa in.
En riktigt chokladig sockerkaka med smak av banan och kaffe.
Det är semestertider och många är lediga, men knappt inga kommentarer alls här trots många besökare.
Så vad tror ni om ett litet hej eller en litet kommentar under blogginlägget…. Efter en 100 stycken så kommer receptet på studs 🙂
Jag tar en liten paus med en kopp kaffe framför datorn – vi håller på att packa och städar det sista nu- innan husvakten kommer. Ska åka till sommarstugan i ett par dagar. Hoppas på fint väder så vi kan sola och bada. Flera mail har trillat in om möblerna jag köpte. Bilder kommer, men de är inte riktigt färdiga än. Jag har iallafall hunnit med att slipa dem, och måla dem en gång. Så håll utkik, för snart kommer lite bilder på dem. Jag tror (hoppas ) att de kommer bli fina.
Och innan vi åker tänkte jag baka en riktigt god (favorit)-kladdkaka , med sega pollybitar.
Till en rund form ca 18-20 cm:
Smör och ströbröd till formen
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram smält smör
Valfri mängd Polly
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg och socker ( Vispa inte )
Smält smöret och låt det svalna.
Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i äggsmeten vartannat med smöret.
Klicka ut smeten i formen och smeta ut så att det blir ett jämnt lager.
tryck sedan ner valfri mängd Polly i kakan och grädda i ca 15- 20 minuter.
Låt kakan stå kallt och stanna till sig en timme innan servering.
Det här behöver du:
225 gram frusna / färska blåbär
2 1/4 dl vatten
1 1/4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
1 äggvita
Gör så här: koka upp vatten och socker till en simmig sockerlag. Mixa bären och pressa purén genom en sil.
Blanda ihop den svala sockerlagen med bären. Och pressa över citronsaften. Vispa äggvita poröst och rör inpå med blåbärssmeten. Ställ in i frysen men rör runt 2 ggr i timmen om du inte har glassmaskin.
Igår blev det väldigt glest mellan blogginläggen. Jag var iväg nästan hela dagen- fyndade nämligen gamla möbler på blocket som jag var runt och hämtade.Så att vi vaknade upp till ett regningt växjö idag, gör mig ingenting. För idag ska det slipas möbler och målas om.
Men först ett litet middagstips på en god tisdagsmiddag här på bloggen. Dessa tacoköttbullar i tortillabröd, och gillar ni inte tacokryddorna så krydda upp färsen med vilka kryddor ni gillar bäst.
Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt
Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.
Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten. Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt.
Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då. Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.
Fördelarna med att göra köttbullarna i ugnen är:
* man får köttbullarna jämna och fina
* slipper allt matosTacoköttbullar innan ugnen
* man kan göra väldigt många i taget, och det tar inte speciellt lång tid att tillaga dem,
Sen behöver inte stå vid spisen och passa på dem med smör som skvätter över hela spisen
De sköter sig nästan helt själva
När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klar att serveras.
( Jag brukar göra köttbullar på 2 kilo och fryser sedan in de som blir över, jättegott att koka upp sedan i en god tomatsås och servera till pasta)
Tekakorna jag bakade sist hade verkligen rykande åtgång.Därav bakdes det ännu mer tebröd för att fylla upp frysen med lite hembakat bröd.
Denna gången toppade dem med havregryn.
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Havregryn till topping
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Doppa dem i havregryn som du hällt ut på en tallrik.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.