Fin gammaldags förvaring

God kväll !
Nu är vi hemma från igen från både sommarstugan och ett litet besök på Öland, tyvärr var det inget strandväder alls, utan väldigt kallt, och regningt. Håller tummarna för att sommarvärmen snart kommer hit. Jag har iallafall målat klart möblerna nu, och tänkte ta lite bilder på dem imorgon.   Sedan ni brukar ni önska er lite shoppingtips och då kom jag att tänka på dessa fina boxar som jag hittade senast. Fina och praktiska förvaringar behövs ju  alltid, och  jag kunde inte låta bli att köpa dessa söta förvaringsaskar med ett vackert rosmönster på när jag sprang på dem i butik

 

I offwhite, och ett beige / grått rosmönster

IMG_8119

P.s just nu står de här är månbordet som jag har målat färdigt. Vitt såklart-
Ska ta lite bilder på det så  snart jag hinner –  jag har inte riktigt bestämt mig för vart de ska stå – så det får stå i glasverandan tills vidare.

IMG_8404

Någon som vet eller kan gissa  vart jag hittade dem ?

0
8 kommentarer

Marinad till kycklingspett

Här kommer ett litet  grilltips !  🙂

IMG_7759-001

Det här behöver du :

1 dl olivolja / Rapsolja
1/2 dl sweetchilisause
1 tsk sambal oelek
2 msk färskpressad citron
1/2 tsk salt

Rör ihop alla ingredineser och marinera kycklingköttet kvällen innan det ska grillas.
Jag strödde över lite torkad timjan efter att kycklingen vart grillad

Så gott!

IMG_7763

0
6 kommentarer

Saftig banankaka med chokladbitar

Hej bloggisar,

Har ni ett par  övermogna prickiga bananer hemma i fruktskålen, kasta inte… Utan baka istället denna ljuvligt goda efterrätt. Jag tycker att det är jätteroligt att läsa att ni var så många som önskade receptet på denna banankakan – både här och på facebook

Varsågoda, här kommer receptet på den smarriga sockerkakan med smak av banan, choklad och liiite kaffe.

Den absolut godaste och saftigaste chokladkakan – ever! 

IMG_8171-002

Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut.
Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.

Det här behöver du:
4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
1/2 dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Smör till formen + ströbröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst.
Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen,
Rör ner allt i ägg/smör smeten och vänd om tills du fått en jämn smet.
Fördela allt i den smorda och bröade formen.
Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.

Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen.
Då chokladen är mjuk och krämig.

För att komma till bloggens första sida klicka HÄR

IMG_8240

 

 

1
23 kommentarer

Sommarstugan och sockerkaka

Här kommer ett litet hej från sommarstugan 🙂

Vi har det jättebra, trots att solen lyser med sin frånvaro. Det är bara så fint och hemtrevligt här i stugan ( vi har lånat den av farmor och farfar tills imorgon) Och angående vädret så får vi se det från den ljusa sidan- och det regnar ju faktiskt inte- men det är inget strandväder idag inte. Snart är det däremot dags för lunch, och barnen önskade lasagne. Innan dess så vi gå ut på en liten promenad med Molly. Och hon stormtrivs här vid  havet.

IMG_8243

Vi skulle ju ha bakat en kladdkaka igår innan vi åkte, men jag såg sen att vi hade väldigt gott om bananer – och flera hade börjart bli så där halvtråkiga och bruna . Och då blev det istället sockerkaka med banan och choklad. Riktigt god och jag hackade chokladen i stora bitar, så att det blev lite större chokladbitar i den !!
Den sockerkakan som inte går åt, funkar utmärkt att frysa in.

IMG_8240

En riktigt chokladig sockerkaka med smak av banan och kaffe.

Det är semestertider och många är lediga,  men knappt inga kommentarer alls här trots många besökare.
Så vad tror ni om ett litet hej eller en litet kommentar under blogginlägget…. Efter en 100 stycken så kommer receptet på studs 🙂

0
88 kommentarer

Kladdkaka med sega pollybitar

Hej igen,

Jag tar en liten paus med en kopp kaffe framför datorn – vi håller på att packa och städar det sista nu- innan husvakten kommer. Ska åka till sommarstugan i ett par dagar. Hoppas på fint väder så vi kan sola och bada. Flera mail har trillat in om möblerna jag köpte. Bilder kommer, men de är inte riktigt färdiga än. Jag har iallafall hunnit med att slipa dem, och måla dem en gång. Så håll utkik, för snart kommer lite bilder på dem. Jag tror (hoppas ) att de kommer bli fina.

Och innan vi åker tänkte jag baka en riktigt god (favorit)-kladdkaka , med sega pollybitar.

polly

Till en rund form ca 18-20 cm:
Smör och ströbröd till formen
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram smält smör
Valfri mängd Polly

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg och socker ( Vispa inte )
Smält smöret och låt det svalna.
Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i äggsmeten vartannat med smöret.
Klicka ut smeten i formen och smeta ut så att det blir ett jämnt lager.
tryck sedan ner valfri mängd Polly i kakan och grädda i ca 15- 20 minuter.

Låt kakan stå kallt och stanna till sig en timme innan servering.

Servera kladdkakan med grädde

0
8 kommentarer

Blåbärssorbet

IMG_1951 IMG_1955

Det här behöver du:
225 gram frusna / färska blåbär
2 1/4 dl vatten
1 1/4 dl strösocker
1 msk pressad citronsaft
1 äggvita

Gör så här:
koka upp vatten och socker till en simmig sockerlag. Mixa bären och pressa purén genom en sil.
Blanda ihop den svala sockerlagen med bären. Och pressa över citronsaften. Vispa äggvita poröst och rör inpå med blåbärssmeten. Ställ in i frysen men rör runt 2 ggr i timmen om du inte har glassmaskin.

1
1 kommentar

Tacoköttbullar i tortillabröd

Hej och god förmiddag alla ni därute,

Igår blev det väldigt glest mellan blogginläggen. Jag var iväg nästan hela dagen-  fyndade nämligen gamla möbler på blocket som jag var runt och hämtade.Så att vi vaknade upp till ett regningt växjö idag, gör mig ingenting. För idag ska det slipas möbler och målas om.

Men först ett litet  middagstips på en god tisdagsmiddag  här på bloggen. Dessa tacoköttbullar i tortillabröd, och gillar ni inte tacokryddorna så krydda upp färsen med vilka kryddor ni gillar bäst.

IMG_6837

Till köttbullarna behöver du :
1 kilo blandfärs
2 ägg
1/2- 1 påse Tacomix
1/2 tsk salt

Tillbehör,
Isbergssallad, rödlök , tomat, fetaost, tortillabröd, vitlökssås eller kanske en god salsasås.

Gör så här :
Som vanligt väljer jag att göra köttbullarna i ugnen- Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till köttbullssmeten.  Och forma till små köttbullar, lägg alla på en smord plåt.
Ställ in i mitten på ugnen och rulla dem så och då.  Efter cirka 10 minuter kan du kolla om de är genom stekta,
annars kan du ha dem inne i ett par minuter till.

Fördelarna med att göra köttbullarna i ugnen är:
 * man får köttbullarna jämna och fina

* slipper allt matosTacoköttbullar innan ugnen

* man kan göra väldigt många i taget, och det tar inte speciellt lång tid att tillaga dem,
Sen behöver inte stå vid spisen och passa på dem med smör som skvätter över hela spisen

De sköter sig nästan helt själva

 

 IMG_6825

När köttbullarna är klara så fördelar du grönskaker, köttbullar och sås i ett tortillabröd,
Rulla ihop och klar att serveras.

( Jag brukar göra köttbullar på 2 kilo och fryser sedan in de som blir över, jättegott att koka upp sedan i en god tomatsås och servera till pasta)

IMG_6842

0
6 kommentarer

Mjuka tekakor toppade med gryn

Tekakorna jag bakade sist hade verkligen rykande åtgång.Därav bakdes det ännu mer tebröd för att fylla upp frysen med lite hembakat bröd.

Denna gången toppade dem med havregryn.

IMG_7256

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Havregryn till topping

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Doppa dem i havregryn som du hällt ut på en tallrik.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Serveras med smör, ost och en god marmelad.

0
18 kommentarer

Söndagsmiddagen

God kväll.

Här startade dagen med ordentligt mycket regn,  så vi var  inne hela förmiddagen och har bakat massor av goda kakor som vi fyllt frysen med. Men dagen avslutades  nu med massor utav sol, så vi ska precis packa oss iväg till sjön och bada.  Tänkte bara lite snabbt  blogga om dagens söndagsgrill -för självklart tog vi fram grillen  när vädret var på vår sida.

Och idag blev det kycklingspett  som penslades med en riktigt god söt/kryddig  honungsglaze.

Detta serverades med en god grönsallad, bearneiesås och potatis.

IMG_7923


Vad har ni ätit för middag idag ?

0
4 kommentarer

Svartvinbärssaft

Som en del av er kanske redan läste på FB  så kokade vi saft hemma igår. Denna gången vart det svartvinbärssaft från egna bär i trädgården. Vi har så gott om bär och frukt i trädgården – men jag trodde nog inte att jag skulle tycka att det var så här roligt att safta, sylta och koka egen kräm. Det känns ju också lite nyttigare när man gör sin egen saft  – även om det är en hel del socker i. Och näst på tur står svartvinbärsgele, ska bara se om jag hittar lagom stora glasburkar.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

2
5 kommentarer