Hej hej Hur har ni det hemma i Sverige? Här kommer soliga hälsningar från ett varmt Korsika. Vi anlände till hotellet sådär vid femtiden igår. Resan gick smidigt med en liten mellanlandning i Nice.
Underbara Korsika, nu är det tredje gången som jag besöker denna fantastiska ö. Har ni inre rest hit tidigare så är det dags. Underbart klimat, god mat och fantastisk natur.
En kall öl i väntan på maten. Med den här utsikten smakar maten om möjligt ännu bättre. Badat i både poolen och havet och nu blir det en tur på stan för att handla souvenirer till barn och barnbarn.
Missa inte att följa mig på instagram, där uppdaterar jag om resan flitigt.
Måndag it is, det betyder att vi har ett vegetariskt middagstips.
Detta behöver du till 4 personer: 1 förpackning med vego-bullar 2 msk olivolja 1 liten finhackad schalottenlök 2 askar med mogna körsbärstomater 2 msk vatten 1 riven vitlöksklyfta 1/2 kruka finhackad persilja 1/2 tsk strösocker salt & peppar
Gör så här: Fräs upp olivolja och den finhackade löken i en kastrull tills den har blivit mjuk & glansig. Klyfta tomaterna ner i kastrullen och fräs runt, vänd ner vatten och låt allt stå och småputtra i 10 minuter. Mosa dem lätt med en gaffel så att det inte är några större bitar kvar. Riv ner vitlöken & smaka av med persilja, socker, salt & peppar. Till sist vänder du ner vegobullarna och låter allt sjuda ihop. Serveras med en god spagetti.
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin. Klart.
Stek fisken med salt & dill / eller ännu hellre grilla, servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Knäckiga Kardemummasnitt
Det här behöver du: 200 gram smör 3 msk sirap 5 dl vetemjöl 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 2 tsk stött kardemumma
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Vem behöver inte lite snabba middagstips nu när hösten gjort intåg. Och av ren slump så råkade jag se att adlibris hade lite rea på mina böcker. Så då ville jag passa på att tipsa er, erbjudandet gäller iallafall veckan ut.
Hur har ni det där ute? Bra hoppas jag. Tänk att nu har redan halva September gått, och man har börjat vänja sig vid att sommaren är över.
Vi kör en liten septemberlista.
Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan? Blandannat var jag iväg på husbilssemester på västkusten. Älskar västkusten, även när det inte är sommar.
Vad är det bästa med Septembermånad? Jag gillar nystarten som man får efter semestern. Ny frisk och krispig luft som drar in.
Vad är det värsta? Det är om det är riktigt busväder. Som när det blåser och regnar huggormar. Huamejja.
Vad ska shoppas under månaden? Jag gillar ju stora gossiga stickade tröjor, och mössor. Så mycket roligare att handla nya kläder nu än till sommaren.
Matinspiration ? Så fort det blir kyligare så vill jag börja med långkok. Goda grytor, soppor och koka fram goda såser och buljonger. Det är helt enkelt roligare att laga mat inomhus när det blir svalare väder.
Jobbfronten efter semestern? Efter både julledighet och sommaren så kickar mitt jobb alltid igång ordentligt. Så från att jobbet gått på halvfart under sommaren så drar det igång med 200 %. Deadlines med boken och nu är säljavdelningen hungriga & kriga på som bara den, vilket resulterar i massa jobb. Men då trivs jag också som bäst.
Resor inplanerade? Ja, nästa vecka. Jag skriver mer om det då.
Något som ska göras om / renoveras hemma? Tyvärr ska min panna bytas, den har strulat nu i 4 år. Dyrt, tråkigt och ingenting som egentligen syns. Men nu hoppas vi att det inte ska gå sönder någonting på länge.
Något som renoverades förra året vi den här tiden? Ja, typ hela huset föll ihop samtidigt….. Tvättmaskinen gick sönder, veckan efter så var det torktumlaren och kort därefter pajade diskmaskinen. Då tänkte jag att om en jäkla sak till går sönder i huset, då skriker jag rakt ut. Veckan efter trillade halva microluckan ner i golvet. Hahaha…. Men den höll, så jag höll emot skriket. Åkte till bauhaus, köpte särskilt lim för just detta och limmade fast den jäkla glasluckan igen. Som faktiskt höll när den trillade i golvet. Och den sitter kvar fortfarande 😉
Vad händer den närmaste veckan? Det är barnvecka, och denna veckan ska vi fira Melvin, och även hans kusiner som fyllt år. Så det blir en kalasvecka.
Kolla så liten Melvin var här, och då hade vi bakat chokladbollstårta, födelsedagen till ära.
Men nu dags att svida om från pyjamasen och åka och handla rekvisita till dagens fotojobb. Önskar er en superduperfin måndag.
Det finns olika sorters ajvar, jag gillar den starka varianten, men det finns även en mild.
Du behöver till 4 portioner: 4 stora kycklingfileer smör att steka i salt & peppar 2 1/2 sl vispgrädde 2 1/2 dl creme fraiche 3 msk kycklingfond 1/2 dl ajvar 10 cocktailtomater 1 dl riven lagrad ost
Serveras till ris eller couscous
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader. Skär kycklingfileerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen med salt & peppar tills den är genomstekt. Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop grädde, crème fraîche, fond och ajvar och fördela ut över kycklingen. Häll i tomaterna strö över osten och skjuts in i ugnen i 15 minuter. Strö över ruccola och pinjenötter. Klart!
* * * * * * * * * * * Något gott till kaffet! Bjud på koladrömtårta.
Det här behöver du : 1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik ) 100 gram smör 250 gram digestivkex 1 liter färska bär 1 1/2 dubbeldaim 3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen ( den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering. Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.
I vår familj är köttbullar , mos och brunsås en favorit. Och detta är så enkelt att göra vegetariskt. Bara byt ut köttbullarna mot vegetariskt alternativ.
Gör potatispurén så här: Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen, tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.
Till brunsåsen behöver du: 1 rejäl klick smör 2 msk vetemjöl 3 dl vatten 2 msk oxfond 1 dl vispgrädde 1 msk kinesisk soja salt och peppar
Gör så här: Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Hoppas ni haft en härlig dag so far, och att den fortsätter likadant. Förra veckan ”fuskade” jag och barnen och åt tacos en helt vanlig onsdag. Festligare onsdag får man leta efter 😉
Annars äter vi oftast tacos på just fredagar. Jag älskar tacos by the Way.
Men det blir ju alltid grönsaker och såser över när man stått och hackat upp för mycket, och vi vill ju tänka på matsvinnet och miljön. Så därför vill jag hylla världens bästa plastfolie från toppits, som är så enkelt att använda, smidigt att riva av och fäster perfekt.
Toppits plastfolie hjälper till att göra maten ”svinnsmart” , färskhållningen av maten är viktig för att resterna ska kunna återanvändas till tillexempel en paj eller sallad.
Det är inte bara jag som gillar tacos, utan även barnen. Och det går variera massor, med olika grönsaker, färs, kyckling räkor eller fisk. Denna gången gjorde vi vår tacos med kycklingfaijtas. Mums.
Jag brukar planera att laga lite extra tacos så att vi dagen efter tacomyset kan göra en paj eller gratäng med härlig sallad dagen efter. Blir så mycket smidigare när allt redan finns klart att använda i kylskåpet.
Extra plus är att folien är gjord av 35 % återvunna resurser vilket känns extra bra för hållbarheten och miljön.
Hoppas allt är bra hemma. Det är vår tredje dag här nu. Sol, bad och massa god mat, jag klagar inte.
Vi har hängt vid poolen 2 dagar, idag bär det ner till beachen.
Någon frågade vad som behövs för att resa till Grekland, just nu är det ett covid-pass ( att du tagit 2 sprutor ) Alternativt ett färskt antigentest + inresebevis. Här gäler munskydd inomhus på hotellet ( inte på rummet ) , och munskydd i butiker och köpcentrar.
Klockan är en timme mer här, så här börjar klockan närma sig elva. Och vi ska snart plocka ihop oss och gå till matsalen. Vi valde sovmorgon idag och hoppade frukosten- ina problem eftersom de börjar servera lunchen vid elva.
För fler uppdateringar hittar ni mig på Instagram oxå. @jennysmatblogg
Kikade här i bloggarkivet, och tydligen var det 6 år sedan ( 2015 ) sedan vi besökte Grekland sist. Så det är minst sagt på tiden att göra ett besök dit nu igen.
Men kolla vilka småttingar! Det känns alltid lika konstigt numera när jag inser att jag har så stora barn. Men hur som helst…. vattnet i Grekland är ju fantastiskt. Thelma och jag har planerat att bada massor, hoppas nästintill på att få simhud mellan tårna. Vi kommer fram till hotellet strax innan midnatt, så vill ni följa vår resa så är det nog enklast via min instagram : @jennysmatblogg