Blåbär och hallon i frukostmjölken

 

God morgon !  

Nu har äntligen den riktiga sommaren kommit. Så härligt.
Solen skiner & inte ett moln på himlen, så passa på att ät maten på altanen eller på balkongen nu.
Det är mycket godare att sitta utomhus och äta.

IMG_8810

Hallon från egna trädgården och blåbär nyplockade från skogen.
Och mjölk med färska bär och lite socker det  smakar sommar.

 

 

0
4 kommentarer

Sega chokladkakor med extra mycket choklad

Här kommer receptet på de sega chokladkakorna som verkade bli riktigt uppskattade på facebook 
Jag bakade några liknande kakor för ett tag sedan, och testade nu med att ha i ännu mera choklad i.

Gott gott!

IMG_7903

40 stycken Söta, sega och krispiga kakor :

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 1/2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
75 gram hackad mjölkchoklad

Gör så här:Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Smeten ska inte vara rinning och inte för hård- utan bara krämig. Se upp så att den inte blir för lös, då kan man misslyckas.  Tillsätt mer florsocker/ kakao om den är för lös. och droppvis med vatten om den är för hård. Rör sedan ner den hackade choklade.
Klicka sedan ut smeten på en plåt till lagom stora kakor. Jag  fick ungefär 30 kakor av min smet. Ställ in plåten i mitten på ugnen – i cirka 8 minuter ( lite mer om du gör större kakor. ) Men se upp så att de inte bränns
Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.

3
12 kommentarer

Rabarberpaj med krispigt havretäcke

Pajen jag bakade igår var väldigt smidig, och blev omtyckt av gästerna – så jag tänkte att ni kanske också ville ha ett nytt recept nu i rabarbertiderna. Tror att den blir lika god med blåbär eller hallon också förvisso. Havregrynen i denna pajen gör den väldigt krispig och blir toppen att servera lite vaniljsås till eller bara en skopa med vaniljglass.

recept rabarberpaj

Det här behöver du :
5 – 6 stjälkar rabarber
1- 1/2 dl strösocker ( beroende på hur sura rabarberna är)

Till krispet:
125 gram smör
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl havregryn

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär rabarberna i slantar och fördela ut i formen, sockra dem.
Tärna ner smöret i en skål och vänd ner resten av ingredienserna. Nyp i ihop till en smulig deg. Strö detta över rabarberna och ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 20 minuter.

IMG_2968

3
3 kommentarer

Söta jordgubbs- och rabarberpajen

Tack snälla för så omtänksamma och fina gratulationer idag på vår bröllopsdag! Tack tack 🙂

Och innan jag och maken ska åka iväg så tänkte jag  tipsa om ännu ett smarrigt pajrecept, som passar perfekt om man precis som vi har gott om jordgubbar och rabarer hemma, Vi planterade lite jordgubbsplantor och rabarber i odlingskragarna, strax innan sommaren. Och nu har vi massor ! Så  när Therese var här med sin familj, bakade vi en smulpaj – även denna gången blandat med havregryn.

En söt alldeles enkel smulpaj, kan ibland vara det godaste till fikat.

IMG_8439-001

Formen har jag fått flera frågor om, detta har jag nu kollat upp.
Och den kommer från höganäs, den är supersöt tycker jag.

IMG_8444-001

Det här behöver du :

Rabarber och jordgubbar – så att de täcker formen.
1 msk potatismjöl
 1 dl strösocker till bären

Till pajen:

Det här behöver du till smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och jordgubbar . Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.

Servera med marsansås eller fluffig vaniljsås.

IMG_8448-001

0
3 kommentarer

Tjugofjärde juli- våran bröllopsdag

 

IMG_8673-001

Tjugofjärde juli idag – och det är våran bröllopsdag <3

Den fjärde bröllopsdagen för att vara exakt, det kallas också ” blomster-bröllop” när man varit gifta i fyra år har jag fått veta.  Vi valde att gifta oss i all enkelhet ( läs hemlighet ) och min syster att skickade ut korten till bröllopsmiddagen först när vi satt på flyget från Sverige .  Vi gifte oss en vacker och solig dag i Juli vid vattnet, med på denna dagen förutom barnen var min syster och Ulrika samt deras familjer efter den väldigt enkla vigseln så hade vi en liten picknick vid vattnet –
och senare  körde syster oss till flygplatsen.

P7242871-003

 Jisses så fort tiden går,
Fyra år har gått sedan vi gifte oss och fyra år sedan vi väntade barn sist.
På bröllopsdagen var vi gravida i fjärde månaden.
 

 

P7242769 copy sv

Ibland kan man sakna den där magen – men bara liiiite 🙂

0
22 kommentarer

Måndag och ny vecka

 God morgon Måndag !

Välkommen ännu en ny vecka. Vi vaknade efter klockan  åtta idag och frukosten startade vi med knaperstekt bacon,
en krämig äggröra och massa jordgubbar. Gott gott!

Har inte mycket skrivet i almanackan idag -mer än att vi väntar  finbesök i eftermiddag …..

IMG_8823

Huset är städat , och gräsmattan nyklippt.
Och dessutom regnar det inte idag! 🙂

IMG_8835

 Så jag tänkte sätta mig på lilla altanen på framsidan,
med en kopp kaffe och en bra bok, och dofta på de underbara rosorna.

IMG_8820

Hoppas du också fått en fin start på denna vecka! 🙂

0
12 kommentarer

Grilltallrik med rabarberchutney

Hej igen!

Idag har det varit helt okej väder –  tänker inte klaga så länge det bara inte regnar mera 🙂
Och efter den goda lunchen och ett riktigt lyckat kak-experiment så åkte jag och Nomi & Molly och plockade blåbär, och ett par lite fick vi ihop även idag.  Detta har vi tänkt att baka små minipajer av imorgon. Väl hemma efter blåbärsskogen så var det iallafall dags för grillat.

Grillade kotletter med potatiskroketter, bearneiesås, sallad och rabarberchutney.

IMG_7815

Och efter grillmaten så passade jag på att plocka in de sista doftande Jasmin-blommorna, de flesta har redan börjat blomma över. Men dessa fina står nu i glasverandan och doftar så gott !

IMG_8457

Fortsatt trevlig kväll!

0
5 kommentarer

Söndagslunch

Hejsan hejsan,

 Just nu står det kakor på gräddning i ugnen, ett tidigare prövat recept som jag ändrat om lite grann – får hoppas de blir lika goda som de doftar iallafall !  Söndagslunchen idag blev hämtmat från lokala pizzerian – kebabtallrik för  barnen och en kycklingsallad till mig medan maken beställde en  kebabsallad- med extra stark sås.

Vansinnigt god kycklingsallad med två olika såser till.

IMG_8396
Jonathans  minst lika goda kebabsallad, med extra stark sås

IMG_8397

Nu dags att plocka ut första plåten med småkakorna .  🙂

0
1 kommentar

Den godaste salladsosten

Efter ett blogginlägg för ett par veckor sedan där vi pratade om den godaste salladsosten,  så har jag har fått många önskemål om att visa vilken jag menade var bäst. Och nu har jag fotat den, så det är alltså denna förpackningen ska ni kolla efter. Den är mestadels blå och heter ”Taverna”  – kanske finns i fler butiker än bara Nettos , men det är bara där som jag har hittat den 😀

IMG_2454
Förpackningen till vänster är den jag använder i sallader. Mild och krämig, och inte alls för stark.

0
3 kommentarer

Oxfile med glansiga rotfrukter

Och till lördagsmiddagen blev det idag  en favorit :
oxfile  i ugn med glansiga rotfrukter och kokt sparris.

IMG_8749

Tips till att lyckas med oxfilen, är att ta fram den i god tid innan du ska laga mat, tre timmar cirka.
Och tillaga den i ugnen på svag värme, med hjälp av en kött-termometern om du vill ha medium.  

Det här behöver du
Oxfile
smör
salt och peppar

Potatis
morötter
sharlottenlök
olivolja
salt
örtkrydda

Serveras med rödvinssås, kokt sparris, sallad

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Skala potatisen, moröttern aoch löken och dela dem i lagom stora bitar ,
lägg i en ugnsäker form vänd i rikligt med olivolja och vänd om. Salta och pudra över örtkrydda,

IMG_8708

Smörstek oxfilen  när potatisen i ugnen börjar bli mjuk. Tänk på att vända om bland rotfrukterna då och då – så att de blir riktigt glansiga och fina av olivoljan. Stek oxfilen  i rikligt med smör så filen får fin färg runt om sidorna , salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100- 150 grader,  under tiden kan du göra salladen och koka sparrien lagom mjuk.  Och när  oxfilen uppnått cirka 59 grader ( Medium ) så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter, innan du skär upp den.

Servera sedan genast med alla goda tillbehören!

***************************

Nu är maten uppäten och vi är så mätta, disken färdig och vi har precis satt oss i soffan för att titta på tv.
Snart kommer godiset fram – det var Melvin och Nomi som fick välja plockgodiset idag.

Mest surt godis och massa kolor.

IMG_8788

Ha en fortsatt fin lördagskväll.

0
3 kommentarer