Just nu står det kakor på gräddning i ugnen, ett tidigare prövat recept som jag ändrat om lite grann – får hoppas de blir lika goda som de doftar iallafall ! Söndagslunchen idag blev hämtmat från lokala pizzerian – kebabtallrik för barnen och en kycklingsallad till mig medan maken beställde en kebabsallad- med extra stark sås.
Vansinnigt god kycklingsallad med två olika såser till.
Jonathans minst lika goda kebabsallad, med extra stark sås
Nu dags att plocka ut första plåten med småkakorna . 🙂
Efter ett blogginlägg för ett par veckor sedan där vi pratade om den godaste salladsosten, så har jag har fått många önskemål om att visa vilken jag menade var bäst. Och nu har jag fotat den, så det är alltså denna förpackningen ska ni kolla efter. Den är mestadels blå och heter ”Taverna” – kanske finns i fler butiker än bara Nettos , men det är bara där som jag har hittat den 😀
Förpackningen till vänster är den jag använder i sallader. Mild och krämig, och inte alls för stark.
Och till lördagsmiddagen blev det idag en favorit :
oxfile i ugn med glansiga rotfrukter och kokt sparris.
Tips till att lyckas med oxfilen, är att ta fram den i god tid innan du ska laga mat, tre timmar cirka.
Och tillaga den i ugnen på svag värme, med hjälp av en kött-termometern om du vill ha medium.
Det här behöver du
Oxfile
smör
salt och peppar
Potatis
morötter
sharlottenlök
olivolja
salt
örtkrydda
Serveras med rödvinssås, kokt sparris, sallad
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Skala potatisen, moröttern aoch löken och dela dem i lagom stora bitar ,
lägg i en ugnsäker form vänd i rikligt med olivolja och vänd om. Salta och pudra över örtkrydda,
Smörstek oxfilen när potatisen i ugnen börjar bli mjuk. Tänk på att vända om bland rotfrukterna då och då – så att de blir riktigt glansiga och fina av olivoljan. Stek oxfilen i rikligt med smör så filen får fin färg runt om sidorna , salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100- 150 grader, under tiden kan du göra salladen och koka sparrien lagom mjuk. Och när oxfilen uppnått cirka 59 grader ( Medium ) så ta ut den och rulla in den i grillfolie och låt vila i 10 minuter, innan du skär upp den.
Servera sedan genast med alla goda tillbehören!
***************************
Nu är maten uppäten och vi är så mätta, disken färdig och vi har precis satt oss i soffan för att titta på tv.
Snart kommer godiset fram – det var Melvin och Nomi som fick välja plockgodiset idag.
Här kommer en riktigt god tårta / paj som vi oftar bakar till kalas. Följ den gärna på Facebook för att inte missa några uppdateringar. Och för att söka på sidan, så klickar ni på kategorierna på sidans topp, eller de tre strecken till höger upp om ni surfar in via mobilen. Där kan ni nu bläddra i över 3000 olika maträtter, desserter, bakverk och massa annat. Och följ mig gärna på instagram för ännu mer bilder / recept : @jennysmatblogg
Här kommer nu receptet på :
Bananoffe Pie, med krämig och len gräddkola
Vispa grädden kanske inte fullt så hårt som på bilden 😉 Lättvispad är godastDet här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns även färdigkokad i vissa butiker då heter den karamelliserad )
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hela tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera, så täck den hela tiden med vatten. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Kondenserad mjölk :
Detta är en en burk med mjölk , men där vattenmängden minskats och där man i den sötade versionen tillsatt mer socker. Jag använder bara den sötade kondenserade mjölken när jag bakar , det finns även osötad. Man brukar hitta den kondenserade mjölken bland bakprodukterna. Men jag har även sett att i vissa butiker kan den stå bland de internationella varorna.
Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret.
Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka daimen. Vispa grädden fast. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Ställ kallt fram till servering. Precis innan servering skala och skär upp bananen , lägg bananmynten över kolakrämen, bred över grädden Och toppa med ytterligare lite skivad banan och den goda daimkrossen.
Smaklig fika !
För att komma till bloggens första sida så klickar ni på bilden eller texten ”Jennys Matblogg” .
Varmt välkomna hit.
Jag startade denna fredagen på bästa vis, med en riktigt god frukost :-)Finn Crisp, lite kärnfria vindruvor, skivade färska jordgubbar och gula plommon.
Nu lite bilder på halvmånebordet jag skrev om som jag fick för ett par veckor sedan. Vi fick det av Jonathans mamma, hon hade ingen plats för det längre – och det var just ett sådant här bord som vi letat efter, ett bord i äldre modell.
Jag bättrade bara på målningen, annars var inte mycket annat att göra med detta, eftersom det redan var iordning och målat för X antal år sedan. Och genom att måla det en gång så får vi också samma yta som mina andra möbler jag gjort iordning.
Klinkergolvet i glasverandan är inte riktigt vår stil ,
och vi planerar att byta ut det snart mot ett vackert trägolv istället.
Träpallen från ikea. Hur många har inte en sådan hemma ? 🙂
På månbordet hamnade ännu ett par rosa ljuslyktor, så fina –
Och ett stort fat med alla snäckor som vi har plockat på våra resor.
Hoppas att ni fått en bra start på dagen och att ni får en riktigt fin fortsatt dag.Jag och barnen är på väg iväg , vi ska hälsa på fina Ulrika och hennes familj. Ska bli jättetrevligt!Tänkte bara först visa ett par bilder på världens godaste frukost. Eftersom det bara regnar i Växjö, så startade vi iallafall dagen en riktig sommarfrukost. Färska bär och kall mjölk.
En riktigt härlig sommarfrukost.
Egenplockade blåbär, skivade jordgubbar i mjölk med lite socker, finns det bättre sommarfrukost .
Från att ha regnat hela förmiddagen, så klarnade det upp senare efter lunch , och blev riktigt soligt 🙂
Så det blev en liten utflykt till blåbärsskogen när vädret var på vår sida. Vi har ett bra blåbärsställe en bit bort från där vi bor, så vi packade in fika korgen och några bunkar / muggar och åkte dit. Vi plockade även lite blåbär när vi var på Öland förra veckan. Men de var ganska små där fortfarande, men i de småländska skogarna hade blåbären vuxit dessto fortare och det var gott om blåbär nu. ( Och lika gott om mygg som det var om blåbär)
Barnen plockade massor av blåbär i sina plastmuggar
Efter ett tag tröttnade Melvin på att plocka blåbär,
och tycker det är roligast att kolla efter spindlar och coola insekter 🙂
Två timmar senare så hade vi iallafall lyckats plocka ihop 3 liter med blåbär.
Och dessa har nu rensats och fördelats i lagom stora portionspåsar och förvaras nu i frysen, där får de stanna tills det är dags att baka med dem.
Så gott att kunna baka med sina egna plockade blåbär när vintern närmar sig.
Regnigt och kallt i växjö idag, igen. Men det betyder att det varit en toppendag för att sylta och safta iallafall.
Tre nya flaskor med Thelmas favoritsaft (svartvinbärssaft). Varav jag frös in hälften, för att spara till hösten / vintern. Och så gjorde jag ett par burkar med svartvinbärssylt. Och fortfarande så finns det lika mycket svartvinbär kvar ute i trädgården. . . .
Svartvinbärssylt gott till plättarna, pannkakorna, våfflorna .
Det här behöver du :
1 liter med mogna svartvinbär
1/2 liter vatten
12 dl strösocker
Gör så här :
Rensa och tvätta bären, lägg i en gryta med vatten och låt koka på medelvärme cirka 15 minuter, rör om då och då.
Ta bort från värmen och rör ner sockret, blanda tills sockret löst sig.
Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.
Detta kan nog vara den godaste LCHF-rätten som jag har ätit …
Det här behöver du : 1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
( 2 pkt bacon ) – kan skippas över för att göra vegetarisk
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
1-2 tsk Sambal oelek
salt och peppar
Ca 1 dl riven ost till gratinering
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.
När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter
Smaklig måltid.
Från tidigare recept så har också broccoligratängen varit en favorit just från LCHF-arkivet.