Kikar bara förbi lite snabbt och säger hej 🙂
Vi har det så bra så bra, solar och badar, spelar minigolf, cyklar runt i stugbyn och så grillar varje dag! Någon undrade vart i Blekinge vi är och vi befinner oss vid havet i trevliga Norje Boke – det är litet litet ställe mellan Karlshamn och Sölvesborg- här var jag och mina syskon jättemycket på sommaren och andra lov när vi var yngre. Mysigt att vara här igen. Hoppas ni har en riktigt fin torsdag, vart ni än är.
Idag blev det denna grilltallrik till middag :
Kokt färskpotatis, fina kotletter penslade med glaze, krispig grönsallad och god krämigbearneiesås.
Som ni redan vet , så gillar jag både att baka och äta choklad.
Så det bakas en hel del kladdkakor och dessa kladdkakemuffins hann jag baka innan vi åkte till sommarstugan.
Det här behöver du till ca 10 kladdkakemuffins:
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 näve med mini marshmallows
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Smält smöret och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan).
Blanda sist ner smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 . Tryck ner valfri mängd marshmallows i varje form.
Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter beroende på vilken storlek på formar ni använder. Håll koll på dem i ugnen
Låt de färdiggräddade muffinsen sedan svalna lite på galler.
Marshmallows:en blir sega och goda när de bakas.
Det finns också en tidigare variant av dessa på bloggen, men då inte med marshmallows i.
Receptet hittar du HÄR – de serverades med spritsad grädde och fina chokoladrosor.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke.
Rör om ordentligt. Och ställ kallt i 30 minuter innan användning.
Pensla köttet under tiden du grillar med glazen.
Denna maträtten går snabbt att göra om till LCHF genom att skippa riset och servera kokta grönsaker till eller en krispig grönsallad. Gott vilket som…. Här pestolaxen på väg in i ugnen ….
Det här behöver du :
1 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk röd valfri pesto ( vi valde en stark chilipesto )
Smaka av med salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnssäkerform
Värm upp en kastrull med grädde, fond , creme fraiche och pesto ( välj en mild om ni inte gillar stark mat) smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda upp i ett par minuter och lägg över laxen . Gratinera i 25 minuter, eller tills laxen är färdig.
Severa med en sallad eller blomkålsmos.
Eller om du inte äter LCHF- är det gott med pasta,cous cous eller ris till denna!
Hittade den sötaste kökshanduken man kan tänka sig,
när jag kikade förbi inredningsbutiken Udda Tina i Malmö.
En riktigt fin butik, och man vill nästan köpa allt som finns där.
Men jag fick nöja mig med att köpa en härligt gammaldags kökshandduk.
Eftersom vårat mosaik i köket går i blått så är det roligt att hitta lite vackrablåa detaljer som lyfter det,
och när jag sprang på denna ursöta kökshanduk och var tvungen att köpa den.
Många stopp i olika inredningsbutiker blev det. Och även om man inte handlar jättemycket så är det ju bara så roligt och man blir inspirerad.
Jo, nu är jag och maken hemma igen efter en liten weekend. Barnen & vovve har varit på Öland i några dagar och solat & badat – alltså vilken tur med vädret vi haft denna veckan. Och jag och Jonathan åkte till Göteborg, där vi handlat och ätit gott- och vi gick och såg Henrik Shyffers show på restaurangen Trädgårn. Vi hade tur som lyckades få tag i biljetter, och det var för att de hade en extra föreställning – den första sålde tydligen slut på nolltid. Vi besökte även vackra smögen, det var ju inte så långt bort från göteborg, en promenerade och god glass sen njöt vi av solen. Vi besökte även Helsingborg och Malmö innan vi åkte hem, mycket shopping blev det.
Hur vackert är det inte i Smögen ?
Goda hotellfrukostar blev det! Färsk frukt, frasiga frallor och gott kaffe.
Vi bodde på Scandic i Göteborg, Elite i Helsingborg – bra och ok hotell, men ganska tråkiga egentligen. Däremot i Malmö bodde vi på ett av de trevligaste hotellen man kan tänka sig. En ren chansning, efter att ha bokat på nätet och knappt sett några bilder.
Det var enkelt med god standard , väldig vackert det hette Mayfair Hotel Tunneln, centralt och nära till parkering.
Deras restaurang Tunnlen är värt ett besök , den byggdes redan år 1307- häftigt ! Iallafall så är det ett väldigt trevligt hotell med fin personal. Jag rekommenderar det verkligen om ni planerat att åka till Malmö snart.
Fina frukosten- med äggröra, bacon och goda frallor.
Sen vi kom hem har jag packat upp väskan och shoppingfynden, tvättat några maskiner, handlat mat för en vecka, packat igen och ska nu köra till Blekinge
där jag syster och alla barnen ska vara en vecka. Vi har hyrt en urgullig liten stuga i samma stugby som mormor och morfar tidigare hade sin sommarstuga – och där jag och lillasyster var jättemycket på sommaren. Jag har självklart med mig kameran och datorn, och får jag internet till att fungera så kommer jag uppdatera! Annars har jag förberett en himla massa in lägg här på bloggen, så ni kommer knappt märka att jag är borta.
Nu håller tummarna för att det inte ska regna, iallafall inte hela veckan 🙂
En krämig LCHF- gratäng.
Jag gjorde en liknande gratäng för lite sedan, Den blev riktigt god. Så vi lagade den igen, men ändrade lite i ingredienserna.
Gratäng innan gräddning
Det här behöver du : 1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk röd pesto
salt och peppar
Ca 1 dl riven ost till gratinering
Den här peston använder jag helst. Den är kryddig och smakrik.
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig. Vänd ner grädde, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Sedan du smaka av med salt, peppar och lite pesto .
När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten.
Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter
Nu har matsajten närmare 4000 olika maträtter & kakor att söka bland. Välj bland de olika genom att klicka på kategorierna, klicka på de 3 strecken uppe till höger. Idag tänkte jag tipsa om en god och lättlagad maträtt som kanske kan passa till helgmyset. Langos det är så himla gott att äta, och så enkelt!
Följ gärna min FACEBOOK och Instagram @jennysmatblogg
för fler uppdateringar.
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Vi har ju även massa hallon i trädgården. Och inga sådana där fjuttiga hallon – nejnej, stora som björnbär är de. Och de är jättesöta och goda. Jag hinner inte tyvärr inte baka med alla bär eller frukt vi har hemma, utan några hamnar på frukosttallriken och några blir perfekta att dekorera goda desserter.
Här med en god krämig glass.
Och nu när sommarvärmen äntligen är här så blir det massor utav glass.