Tisdagsfrukost och möbelrenovering

God morgon  Tisdag !

Har ni fått en bra start på dagen ? Ätit en god frukost?Vi startade  dagen med en riktig  baconfrukost, med äggröra, melon och Finn Crisp .
Dagens projekt är :  renovering soffbord, vi hittade det på blocket igår och vi slipade det igår och målade det en gång . Ska måla det ännu ett par gånger innan det är färdigt.
Om någon är nyfiken så kommer lite bilder dyka upp på detta också.

IMG_8852-001

Ha en fin tisdag!

0
8 kommentarer

Mat till kräftskivan

God kväll,

Det är ju Augusti och det är verkligen dags för kräftor, än har vi dock inte hunnit med att äta några, men snart så… 
Och jag fick en önskan häromdagen om tips på mat och tilltugg  till just kräftskivan, för man blir ju inte mätt på enbart kräftor.
Och jag har nu samlat ihop lite recept på goda tillbehör. 

Förutom ost & kex, vindruvor, brytbröd så här kommer lite tips.

 

 

Till våra kräftor serverade vi blandannat olika sorters pajer.
Kan serveras varma / kalla eller ljumna.

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Lökpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen kan serveras både kall och varm.

Minipajer ( tarteletter )

Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar

Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost

* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!

Gratinerad brietårta

Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller “tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.

Servera med salta kex.

0
4 kommentarer

Nytapetserat

Hej igen!

Sådär, nu har jag fotat födelsedagsbarnets present.  Thelma önskade sig lite nytt till rummet när hon fyllde år, så vad kunde passa bättre än ett nytapetserat rum!?  Jag hittade en urfin tapet- gammeldags –  och väl hemma så tapesterade Jonathan.  Tidigare hade rummet bara enfärgade väggar, som jag vitmålade då vi flyttade in. Men Thelma ville ha liiite mer färg i rummet, och här kommer lite före och efter bilder.

IMG_8427-001
Jag tycker att denna panelen är så fin, och efter massa letande på nätet så har vi nu hittat en liknande panel,
och beställt extra till nedervåning.

IMG_9923-001
Så här blev det efter tapetseringen, nya stolar till skrivbord, sminkbordet har hon haft sedan tidigare,
en så ny fåtölj ( som hon önskat sig sedan vi flyttade)  med prydnadskuddar som matchar tapeten.

IMG_9902
Väldigt lätta tapeter att jobba med, man rollar väggen med tapetklister och klipper ut tapterna och fäster.
Sedan hittade vi ett ”lapp-överkast” som hon fick också. I blått . . . .

IMG_9918

Jag tycker att det blev jättefint, och det var en väldigt nöjd Thelma som fick sitt ”nya” rum  🙂

0
16 kommentarer

Idag är ingen vanlig dag

För idag är Thelmas födelsedag! Hurra hurra hurra!
Grattis till världens finaste Thelma på 11 års dagen idag.  Och vi har firat födelsedagen lite i förskott, eftersom hon är på västkusten med sin pappa denna veckan.

Bilden är från i våras en väldigt blåsig dag på Öland
IMG_4367

I present så fick hon sitt nya rum fixat –  nya tapeter, en ny fåtölj med fina prydnadskuddar, och ett blått överkast..
Ska visa lite bilder så snart jag har fotat.

0
7 kommentarer

Grillat och blåbärspaj

Nu lite bilder på maten vi ätit denna veckan.Tyvärr glömde jag fota var och varannan måltid,- det kallas visst semester 🙂

Mycket grillat blev det  – Jag låter bilderna tala för sig själva. . . .

IMG_9745

 Kycklingspett med goda tillbehör

IMG_9522

Hamburgare med godaste Maxbröden.

IMG_9731

Grillspett med glazen jag tipsade om i veckan.

IMG_9654

IMG_9747

Även en hemmagjord blåbärspaj fikade vi.
Thelma hade bakat den, och receptet hittar du här

IMG_9365

0
2 kommentarer

Bilder från sommarstugan

Hej och hå!
Nu har tvättmaskinen gått varm sedan vi kom hem, och vi har fortfarande hur mycket tvätt som helst kvar . Men jag tänkte ta en paus och istället  visa lite bilder från semestern nu och veckan som gått.  Vi har solat, badat , slappat och ätit massa gott.

Stugan låg knappt hundra meter från stranden, perfekt läge.
Många sittplatser och en ganska stor tomt- där Molly kunde springa fritt.

IMG_9839
Thelma , Nomi, Jacob, Melvin , Lova och Nea.

IMG_9406

Vi har håvat fiskar, lyckades faktiskt att få fatt i tre stycken.
Och efter att barnen gett namn till fiskarna och klappat dem så släppte vi tillbaka dem i havet.

IMG_9834

Vi promenerade bort till lekplatserna runt omkring.

IMG_9444

I väntan på maten så målar kusinerna.
Lova och Nomi

IMG_9371

 Det fanns även hundbad för Molly, men hon gillar inte vatten…

IMG_9427

I fredags åkte vi till Kreativum i Karlshamn,
det var evigheter sedan vi var där sist . Massa nytt

IMG_9736
Melvin och Jacob spelade något fotbollsspel där de skulle stå i mål.

IMG_9744
Jag och Thelma tyckte att utegården var allra roligast.
Där kunde man blåsa meter långa såpbubblor. Hur tufft som helst.

Och sedan inte att glömma – Nomi lärde sig cykla utan stödhjul.
IMG_9787-001
IMG_9799

Ja, det där var lite från veckan som gått….Nu dags att tvätta igen,
Uppdaterar snart med lite mat och fika bilder från stugan också- om någon är lite nyfiken.

IMG_9649
Mycket grillat blev det, så gott!

0
11 kommentarer

Hemma igen

Hej hej!
Nu är vi hemma igen 🙂
Och vi har haft det toppen ! Men borta bra och hemma bäst.
Jag ska snart sätta mig och besvara era frågor, också. Så håll utkik.

Hämtade med oss några goda sallader på vägen hem. Gott gott!

IMG_9894

0
4 kommentarer

Nya kameran och frågestund

God morgon bästa bloggisar !
Imorgon åker vi hem från stugan ,  efter en jättefin tid i stugan. Norje boke är verkligen bara så trevligt , och jag har saknat den lilla stugbyn!  Men nästa vecka är vi tillbaka i vårat hus och i växjö och det känns riktigt bra det också- det kommer bli en massa nya tips och recept på bloggen då.  Och ny kamera är inköpt, efter att min gamla gick sönder.  Jag tror att det kommer ta ett tag innan jag har koll på den, så tack för tålamodet. Sen har jag lite dåligt samvete för att jag inte har haft tid att kolla igenom alla kommentarer eller kollat mailen den sista veckan ,  och jag tänkte att det var iallfall var dags för frågestund -det var nog ett år sedan sist.

Så varsågoda , har du några frågor, undrar du över något – är det något du saknar på sidan  ?
Fråga på – jag kommer svara senare i kommentarsfältet .

IMG_8963

0
34 kommentarer

Smakrika majskolvar

Grillade majskolvar är bland det godaste på grilltallriken,
vill man ha mer smakrika majskolvar – så pensla dem med grillolja.

Gott och enkelt tips på mer smakrika majskolvar.

IMG_6905

Några majskolvar är fint att ha naturella, gott att servera bara med smör och lite salt.

0
9 kommentarer

Grilltallrik

Kikar bara förbi lite snabbt och säger hej 🙂
Vi har det så bra så bra, solar och badar, spelar minigolf, cyklar runt i stugbyn och så grillar varje dag! Någon undrade vart i Blekinge vi är och vi befinner oss vid havet i trevliga Norje Boke –  det är litet litet ställe mellan Karlshamn och Sölvesborg- här var jag och mina syskon jättemycket på sommaren och andra lov när vi var yngre. Mysigt att vara här igen.  Hoppas ni har en riktigt fin torsdag, vart ni än är.

Idag blev det denna grilltallrik till middag :

Kokt färskpotatis, fina kotletter penslade med glaze, krispig grönsallad och god krämig bearneiesås.

IMG_8318

0
2 kommentarer