Aioli så enkelt

Har ni aldrig gjort egen aioli ?
Då är det dags, detta  är verkligen busenkelt 🙂

Gott till fisksoppan, skaldjuren eller vitlöksbrödet.

IMG_0279

Det här behöver du :

2 äggulor
2 – 2 1/2  dl neutral olja ( Rapsolja)
2 vitlöksklyftor
1 msk vit vinsvinäger
1 kryddmått salt
ev. chilipulver

Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet.
Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.
Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Vill du ha chiliaioli så hetta upp den med lite chilipulver.
Sedan ska du ställa den kallt i minst tio minuter innan servering.

1
2 kommentarer

Smakrik fisksoppa toppad med räkor och aioli

Det blev en fisksoppa idag, med lax och torsk. Jag toppade med skalade räkor och hemmagjord aioli.
Passar bra med en matig soppa när det är värsta höstvädret utanför.

IMG_0316

Till 3- 4 personer

500 gram nyskalde räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Aiolin kommer i ett eget blogginlägg.

Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)
Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.
Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset.
Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,
medan du skär fisken i lagom stora bitar.
Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.

Ställ på spisen igen.

IMG_0301
Häll i grädden och låt sjuda upp.
När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna.
Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort.
Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.
Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.

Klart att serveras.

0
5 kommentarer

Någon som vet ?

Hallå hallå !
Det känns som hösten redan är här, ingen sol alls , och kallt som bara den.Men å andra sidan är det ju roligare att stå och laga mat, och baka när det är sådant här halvtråkigt väder utanför. Så det gjorde vi – och det blev en maträtt med fisk & skaldjur.

Måltiden innehöll blandannat dessa ingredienser. . . . .

Någon som vet- eller kan gissa vad vi åt ?  🙂

IMG_0300

0
9 kommentarer

Senaste fyndet

Hej igen!

Kikar bara förbi bloggen lite snabbt då jag såg att några undrade om rosorna som jag hade på skänken i tidigare inlägg.
Jo, dessa är de senaste fynden!  Jag hittade dem på EM ( Europa Möbler) i 2-pack för en billig peng.

Rosor i  finbetong

IMG_0245

Jag tyckte de var ursöta.

0
3 kommentarer

Ommålad skänk

Hur har ni det?  Regnar det hos er också?  Idag har det nästan regnat hela dagen i Växjö. Fy så trist!
Men huset är iallafall nystädat och tvättkorgarna är tomma.  Kikade igenom tidigare inlägg och kom jag på att jag glömde visa dig den mindre skänken vi köpte för ett tag sedan och målade om.  Alltså blocket är verkligen toppen när man letar gamla möbler, och inte hinner åka iväg på auktioner och loppisar varje söndag.

Så här såg den ut innan ommålningen startade.

IMG_7933

När möbler är gamla så kan de ju även lukta lite. Så jag målade även insidan, men ett bra tips om inte vill måla insidan men ni vill få bort lukt från gamla möbler.
*Ställ in ett glas ( eller en hink) med ättika ett par dagar. Så försvinner lukterna.

Så här blev den iallafall när den blev färdig.

IMG_0243

IMG_0251-001

0
12 kommentarer

Tisdagsfrukost och möbelrenovering

God morgon  Tisdag !

Har ni fått en bra start på dagen ? Ätit en god frukost?Vi startade  dagen med en riktig  baconfrukost, med äggröra, melon och Finn Crisp .
Dagens projekt är :  renovering soffbord, vi hittade det på blocket igår och vi slipade det igår och målade det en gång . Ska måla det ännu ett par gånger innan det är färdigt.
Om någon är nyfiken så kommer lite bilder dyka upp på detta också.

IMG_8852-001

Ha en fin tisdag!

0
8 kommentarer

Mat till kräftskivan

God kväll,

Det är ju Augusti och det är verkligen dags för kräftor, än har vi dock inte hunnit med att äta några, men snart så… 
Och jag fick en önskan häromdagen om tips på mat och tilltugg  till just kräftskivan, för man blir ju inte mätt på enbart kräftor.
Och jag har nu samlat ihop lite recept på goda tillbehör. 

Förutom ost & kex, vindruvor, brytbröd så här kommer lite tips.

 

 

Till våra kräftor serverade vi blandannat olika sorters pajer.
Kan serveras varma / kalla eller ljumna.

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Lökpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök ( ca 4 medelstora lökar )
smör
1 1/2 dl valfri ost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Strimla löken ( Jag gjorde löken i halvmånar )
Bryn löken i smör , de ska inte få färg – bara bli mjuka och glansiga. Låt svalna medan du rör samman osten grädde och äggen och lite salt och peppar. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen kan serveras både kall och varm.

Minipajer ( tarteletter )

Fyllning nummer 1 : ( räcker till 4 st )
1 pkt Bacon
6 st klyftade körsbärstomater
1/2- 3/4 dl – creme fraiche
Ny malen peppar

Fyllning nu 2 : ( räcker till 4 )
10- 12 st Kryddig Kalkonskinka
1/2 Finhackad röd paprika
1/2 – 1 dl philadelphiaost

* I bägge recept kan man öka lite på creme fraiche / philadelphiaost. Men fyllningen får inte bli för lös.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Strimla och bryn baconet, rör ner creme fraichen. Och klyfta ner körsbärstomaterna, och rör ner nymalen peppar.
Fyll upp tarteletterna med fyllningen.Gör samma sak med skinkfyllningen, dock behöver inte skinkan att brynas. Utan rör ihop allt kallt.
Och fyll skalen med . Grädda i mitten på ugnen tills de fått en vacker färg.
Serveras ljumna.

Fyllda krustader

IMG_3053

Det här behöver du:

1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!

Gratinerad brietårta

Gratinerad brietårta är jättegott och enkelt.
Du skär av locket av den runda brieosten.
Fyller “tårtan” med osaltade nötter och torkad frukt.
Ringla över honung och gratinera i ugnen på 200 grader tills den blir alldeles mjuk.

Servera med salta kex.

0
4 kommentarer

Nytapetserat

Hej igen!

Sådär, nu har jag fotat födelsedagsbarnets present.  Thelma önskade sig lite nytt till rummet när hon fyllde år, så vad kunde passa bättre än ett nytapetserat rum!?  Jag hittade en urfin tapet- gammeldags –  och väl hemma så tapesterade Jonathan.  Tidigare hade rummet bara enfärgade väggar, som jag vitmålade då vi flyttade in. Men Thelma ville ha liiite mer färg i rummet, och här kommer lite före och efter bilder.

IMG_8427-001
Jag tycker att denna panelen är så fin, och efter massa letande på nätet så har vi nu hittat en liknande panel,
och beställt extra till nedervåning.

IMG_9923-001
Så här blev det efter tapetseringen, nya stolar till skrivbord, sminkbordet har hon haft sedan tidigare,
en så ny fåtölj ( som hon önskat sig sedan vi flyttade)  med prydnadskuddar som matchar tapeten.

IMG_9902
Väldigt lätta tapeter att jobba med, man rollar väggen med tapetklister och klipper ut tapterna och fäster.
Sedan hittade vi ett ”lapp-överkast” som hon fick också. I blått . . . .

IMG_9918

Jag tycker att det blev jättefint, och det var en väldigt nöjd Thelma som fick sitt ”nya” rum  🙂

0
16 kommentarer

Idag är ingen vanlig dag

För idag är Thelmas födelsedag! Hurra hurra hurra!
Grattis till världens finaste Thelma på 11 års dagen idag.  Och vi har firat födelsedagen lite i förskott, eftersom hon är på västkusten med sin pappa denna veckan.

Bilden är från i våras en väldigt blåsig dag på Öland
IMG_4367

I present så fick hon sitt nya rum fixat –  nya tapeter, en ny fåtölj med fina prydnadskuddar, och ett blått överkast..
Ska visa lite bilder så snart jag har fotat.

0
7 kommentarer

Grillat och blåbärspaj

Nu lite bilder på maten vi ätit denna veckan.Tyvärr glömde jag fota var och varannan måltid,- det kallas visst semester 🙂

Mycket grillat blev det  – Jag låter bilderna tala för sig själva. . . .

IMG_9745

 Kycklingspett med goda tillbehör

IMG_9522

Hamburgare med godaste Maxbröden.

IMG_9731

Grillspett med glazen jag tipsade om i veckan.

IMG_9654

IMG_9747

Även en hemmagjord blåbärspaj fikade vi.
Thelma hade bakat den, och receptet hittar du här

IMG_9365

0
2 kommentarer