Frozen blueberry cheesecake

 Hejsan hejsan!

Idag så verkar de bli en fin och solig dag i växjö minsann.  Perfekt eftersom vi får fikagäster – Jessica och hennes barn, det är alltid trevligt att sitta utomhus och dricka kaffe. Nomi har väntat hela morgonen på att Elliot ska komma, och hon får nog vänta en liiiiten stund till. Med tanke på att de skulle dyka upp efter lunch.

Jag vet också att Jessica gillar blåbär väldigt mycket,
därför har jag sparat och tänkte ta och bjuda henne på denna blueberry cheesecaken.  

Toppad med hyvlad vitchoklad och blåbär

IMG_0486-001

Till en stor rund sockerkaksform på cirka 2 liter :

5 ägg
3 dl strösocker
300 gram philadelphiaost
( eller mascarponeost)
5 dl vispgrädde
300 gram digestivkex
2 dl blåbär

Garnering : vitchoklad, och massa färska blåbär.

Gör så här :
Krossa / smula digestivkexen.
Separera äggulor och äggvitor i olika skålar.  Det är viktigt att det inte kommer någon äggula i vitorna.
Mixa blåbären till slätt. Vispa äggulor och socker poröst, rör sesan ner philadelphiaosten till en slät smet, vänd även i blåbärspuren.
Vispa grädden  fluffig  och vänd ner i äggule-smeten. Skölj visparna och torka ordentligt innan du vispar äggvitorna till ett hårt fast skum.
Vänd ner äggvitan i smeten , försiktigt. Så lite som möjligt. Men tills den blandats om. 
Börja med digestivkex , och avsluta med kex. Men varva sedan smeten med kexen- så får du ett vackert mönster.

Ställ sedan in formen i frysen i minst 4 timmar innan servering.
För att enklast få loss cheesecaken från formen, skölj formens utsida med hett vatten en kort stund.
Låt stå framme tjugo minuter innan servering.

Hyvla vit choklad över och servera med massa blåbär.

Har ni iallfall gjort för mkt smet- så kan man göra portions-cheesecake i en fast muffinsform.

IMG_0503

 

Detta receptet blev förutom bananoffe pajen det mest klickade på  Matbloggens facebooksida  
med hela 76 gilla-markeringar. Roligt, jätteroligt 🙂

1
21 kommentarer

Lördagskväll

Lördagskväll med godis framför tv:n
Idag fick Nomi välja godis och film, inte helt oväntat så blev det ”Hopp”
En riktigt rolig film – och nu efter att ha sett den väldigt många gånger, så kan vi replikerna utantill, haha 🙂

Hoppas ni också har en riktigt trevlig lördagskväll.

IMG_0837-001

0
1 kommentar

Matbloggspriset 2012

Nomineringarna till Matbloggspriset 2012 är nu  i full gång 🙂
Nu kan kan du alltså  ge en röst till den matblogg som man tycker bäst om, stor som liten blogg – alla har chans att vinna.

Så sätt igång och nominera era favoriter vetja. 

 

Mat

 

Fram till den måndagen den 13 augusti så kan man nominera sin favoritmatblogg. Efter nomineringstiden är över, så tar Matbloggsprisets jury fram 10 st matbloggar från de som har nominerats.

Vill ni läsa mer om matbloggspriset eller nominera så gör ni det här

0
10 kommentarer

Kex med olika sorters smaker

Kex , som nästan smakar som chips.När Melvin får bestämma så blir det dessa kexen, de finns i massa olika smaker.
Såsom tillexempel paprika, vitlök och örter , svartpeppar , lättsaltade och sourcreme onion. Jag föredrar nog de vanliga lättsaltade kexen 🙂

Ett barnvänligt alternativ till ostbrickan, med en bredbar mjukost eller färskost med smak av taco.

IMG_0519-001

0
2 kommentarer

Liten paus

Vädret vill inte ge med sig – det bara regnar!
Så någon gräsklippning blir det inte idag, däremot så är jag igång och putsar fönster.
Finns roligare saker att göra…  Men men, de blir riktigt fina.  Jag har putsat femton och jag har väl en sisådär femtioelva fönster kvar…

Så nu blir det en liten matpaus. Yummi!.

IMG_0674-001

 

Kräftmacka med lite grönt, rödlök &  egen aioli

0
3 kommentarer

Välkommen Fredag

 Välkommen helgen 🙂
Hoppas ni fått en fin start på denna fredagen.  Nästa vecka är den sista sommarlovsveckan för barnen, och vi har massa roligt inplanerat!  Dagen startades med en nyttig frukost – förutom ett par koppar kaffe då  –  det blev färska egenplockade blåbär , i en krämig vaniljyougurt med ett par Finn Crisp med ost och skinka. Hur gott är det inte med egenplockade blåbär? Smakar så mycket mer än de stora importerade du köper i butik.

Jag tänkte snart ge mig ut och klippa gräset, så länge det inte börjar regna igen, och det behövs verkligen. Efter allt det här regnandet så växer det  av bara farten.  Men å andra sidan är ju alltid trevligt att slippa vattna för att få en grön gräsmatta .

Dagens första och viktigaste mål.IMG_0517

0
6 kommentarer

Kräftor, ost och vitlöksbröd

Passar på att skriva ett litet inlägg nu medan det är reklampaus i ”Sommar med Ernst” 🙂
Så roligt att titta på alla inredningsprogram, nu när man letar nya ideer.

Vi ätit ost,kex och massa kräftor ,med massa vitlöksbröd och hemmagjord aioli.
Plockmat är alltid gott och trevligt att duka fram .

Kräftor , räkor,  ost, kex och vitlöksbröd blev det. Och en nygjort aioli.

IMG_0611

IMG_0624

Fina ljuslyktorna, med värmeljus i.

Första portionen med kräftor.

IMG_0657-001

Oj, nu börjar programmet igen- Vi hörs!

0
6 kommentarer

Aioli så enkelt

Har ni aldrig gjort egen aioli ?
Då är det dags, detta  är verkligen busenkelt 🙂

Gott till fisksoppan, skaldjuren eller vitlöksbrödet.

IMG_0279

Det här behöver du :

2 äggulor
2 – 2 1/2  dl neutral olja ( Rapsolja)
2 vitlöksklyftor
1 msk vit vinsvinäger
1 kryddmått salt
ev. chilipulver

Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet.
Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.
Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Vill du ha chiliaioli så hetta upp den med lite chilipulver.
Sedan ska du ställa den kallt i minst tio minuter innan servering.

1
2 kommentarer

Smakrik fisksoppa toppad med räkor och aioli

Det blev en fisksoppa idag, med lax och torsk. Jag toppade med skalade räkor och hemmagjord aioli.
Passar bra med en matig soppa när det är värsta höstvädret utanför.

IMG_0316

Till 3- 4 personer

500 gram nyskalde räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Aiolin kommer i ett eget blogginlägg.

Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)
Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.
Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset.
Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,
medan du skär fisken i lagom stora bitar.
Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.

Ställ på spisen igen.

IMG_0301
Häll i grädden och låt sjuda upp.
När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna.
Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort.
Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.
Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.

Klart att serveras.

0
5 kommentarer

Någon som vet ?

Hallå hallå !
Det känns som hösten redan är här, ingen sol alls , och kallt som bara den.Men å andra sidan är det ju roligare att stå och laga mat, och baka när det är sådant här halvtråkigt väder utanför. Så det gjorde vi – och det blev en maträtt med fisk & skaldjur.

Måltiden innehöll blandannat dessa ingredienser. . . . .

Någon som vet- eller kan gissa vad vi åt ?  🙂

IMG_0300

0
9 kommentarer