Hejsan hejsan!
Idag så verkar de bli en fin och solig dag i växjö minsann. Perfekt eftersom vi får fikagäster – Jessica och hennes barn, det är alltid trevligt att sitta utomhus och dricka kaffe. Nomi har väntat hela morgonen på att Elliot ska komma, och hon får nog vänta en liiiiten stund till. Med tanke på att de skulle dyka upp efter lunch.
Jag vet också att Jessica gillar blåbär väldigt mycket,
därför har jag sparat och tänkte ta och bjuda henne på denna blueberry cheesecaken.
Toppad med hyvlad vitchoklad och blåbär
Till en stor rund sockerkaksform på cirka 2 liter :
5 ägg
3 dl strösocker
300 gram philadelphiaost
( eller mascarponeost)
5 dl vispgrädde
300 gram digestivkex
2 dl blåbär
Garnering : vitchoklad, och massa färska blåbär.
Gör så här :
Krossa / smula digestivkexen.
Separera äggulor och äggvitor i olika skålar. Det är viktigt att det inte kommer någon äggula i vitorna.
Mixa blåbären till slätt. Vispa äggulor och socker poröst, rör sesan ner philadelphiaosten till en slät smet, vänd även i blåbärspuren.
Vispa grädden fluffig och vänd ner i äggule-smeten. Skölj visparna och torka ordentligt innan du vispar äggvitorna till ett hårt fast skum.
Vänd ner äggvitan i smeten , försiktigt. Så lite som möjligt. Men tills den blandats om.
Börja med digestivkex , och avsluta med kex. Men varva sedan smeten med kexen- så får du ett vackert mönster.
Ställ sedan in formen i frysen i minst 4 timmar innan servering.
För att enklast få loss cheesecaken från formen, skölj formens utsida med hett vatten en kort stund.
Låt stå framme tjugo minuter innan servering.
Hyvla vit choklad över och servera med massa blåbär.
Har ni iallfall gjort för mkt smet- så kan man göra portions-cheesecake i en fast muffinsform.
Detta receptet blev förutom bananoffe pajen det mest klickade på Matbloggens facebooksida
med hela 76 gilla-markeringar. Roligt, jätteroligt 🙂