Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås.

 

Hejsan,
Hoppas ni haft en riktigt  fin start på veckan. Vi har verkligen haft en toppendag, och vår utflykt idag gick till skåne – där vi besökte  Tosselilla. Verkligen ett kanonställe , och idag var det inga köer så barnen kunde åka hur mycket karuseller de orkade utan att behöva vänta.  Sedan har vi åkt go-kart,  tittat på djuren, åkt vattenrutchkanor och spelat chokladhjul och massa mer. En kanondag – och jag tänkte visa lite bilder från våran dag , men det får vänta tills imorgon.

Först ut är detta receptet på Kyckling ” Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås

 

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

Serveras med Rosepepparsås & en krispig sallad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar. 
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.

 
IMG_0754

Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig.Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet.
Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.  Receptet på såsen kommer snart dyka upp, den får ett eget inlägg så att det är lättare att hitta bland kategorierna här på bloggen. 

 Servera middagen med en krispig sallad.

IMG_0770

 

Det är så roligt att läsa alla era trevliga avtryck och ALLA kommentarer ni lämnar efter er. Tack tack tack, jag läser verkligen alla och försöker svara så snabbt jag hinner. Och det värmde när jag fick meddelanden / och flera mail om att ni hade nominerat bloggen och att Matbloggen var en av finalisterna till Matbloggsprisets ”Folkets val ” Vill ni veta mer och läsa om de övriga duktiga matbloggarna & rösta på din favorit  så hittar ni detta här

logo-matbloggspriset

Och nu så önskar jag er alla en fortsatt trevlig kväll.
Tack för att du läser ! 🙂

1
7 kommentarer

Kyckling i sambalsås

Hej,

Idag har det jobbats och fotograferats en himla massa mat idag i köket och därav min frånvaro här på bloggen –  ni kommer få se mer av de fotojobben vid ett senare tillfälle. Jag läste att någon saknade vegetariska recept, jag vet att jag har rätt mycket av det. Det är dock först nu i efterhand som jag startade upp en egen kategori för det och jag ska fortsätta att sortera fram de recepten och uppdatera för att  maträtter ska komma rätt så att man lättare kan hitta.
Klicka här för mina vegetariska förslag.

Dagens middagstips är denna goda kyckling i sambalsås .

Sambalsås Kyckling

Det här behöver du till 4 portioner: 
4 kycklingfileer
smör
paprikapulver

Till skyn: 
4 dl vatten
1/2 – 1 tsk soya
1 tsk sambal oelek ( för dig som gillar hetare 2 tsk)
maizena
1 tsk socker

Serveras med : Grönsaks-ris
ris
frysta grönsaker

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen, när det är klart så blandar du i ett par dl med grönsaker låt stå tills allt är genomvärmt. Fräs upp smöret i en stekpanna, och stek kycklingfileerna på medelsvag värme med lite paprikapulver på. Steka dem tills de är färdiga, de ska inte få för mycket färg. Ta bort dem och vispa ur stekpanna på sky med vattnet , låt sjuda upp. Häll i sambal oleken och soyan och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan över såsen i en kastrull och red den lite grann med maizena, jag hade inte så mycket maizena i då jag ville ha den lite mer så sky än som en tjock sås ( men det är en smaksak )

Servera sedan med grönsaksriset .

0
10 kommentarer

Tidig frukost

Välkommen måndag och ny vecka.

Väckarklockan ringde tidigt idag och vi startade dagen med frukost.  Barnen åt macka med ost och marmelad, och jag åt en tallrik med yougurt med nytinade blåbär, och solroskärnor. Och nu ska vi iväg på en rolig utflykt, så medan Jonathan packar in i bilen ville jag bara kika förbi bloggen lite snabbt och önska er en fin start på veckan.

Liten frukosttallrik

IMG_0853

Oj, nu ropar de efter mig! Måste rusa 😀

Så hej, så länge och hoppas ni får en riktigt fin Måndag!

0
7 kommentarer

Frozen blueberry cheesecake

 Hejsan hejsan!

Idag så verkar de bli en fin och solig dag i växjö minsann.  Perfekt eftersom vi får fikagäster – Jessica och hennes barn, det är alltid trevligt att sitta utomhus och dricka kaffe. Nomi har väntat hela morgonen på att Elliot ska komma, och hon får nog vänta en liiiiten stund till. Med tanke på att de skulle dyka upp efter lunch.

Jag vet också att Jessica gillar blåbär väldigt mycket,
därför har jag sparat och tänkte ta och bjuda henne på denna blueberry cheesecaken.  

Toppad med hyvlad vitchoklad och blåbär

IMG_0486-001

Till en stor rund sockerkaksform på cirka 2 liter :

5 ägg
3 dl strösocker
300 gram philadelphiaost
( eller mascarponeost)
5 dl vispgrädde
300 gram digestivkex
2 dl blåbär

Garnering : vitchoklad, och massa färska blåbär.

Gör så här :
Krossa / smula digestivkexen.
Separera äggulor och äggvitor i olika skålar.  Det är viktigt att det inte kommer någon äggula i vitorna.
Mixa blåbären till slätt. Vispa äggulor och socker poröst, rör sesan ner philadelphiaosten till en slät smet, vänd även i blåbärspuren.
Vispa grädden  fluffig  och vänd ner i äggule-smeten. Skölj visparna och torka ordentligt innan du vispar äggvitorna till ett hårt fast skum.
Vänd ner äggvitan i smeten , försiktigt. Så lite som möjligt. Men tills den blandats om. 
Börja med digestivkex , och avsluta med kex. Men varva sedan smeten med kexen- så får du ett vackert mönster.

Ställ sedan in formen i frysen i minst 4 timmar innan servering.
För att enklast få loss cheesecaken från formen, skölj formens utsida med hett vatten en kort stund.
Låt stå framme tjugo minuter innan servering.

Hyvla vit choklad över och servera med massa blåbär.

Har ni iallfall gjort för mkt smet- så kan man göra portions-cheesecake i en fast muffinsform.

IMG_0503

 

Detta receptet blev förutom bananoffe pajen det mest klickade på  Matbloggens facebooksida  
med hela 76 gilla-markeringar. Roligt, jätteroligt 🙂

1
21 kommentarer

Lördagskväll

Lördagskväll med godis framför tv:n
Idag fick Nomi välja godis och film, inte helt oväntat så blev det ”Hopp”
En riktigt rolig film – och nu efter att ha sett den väldigt många gånger, så kan vi replikerna utantill, haha 🙂

Hoppas ni också har en riktigt trevlig lördagskväll.

IMG_0837-001

0
1 kommentar

Matbloggspriset 2012

Nomineringarna till Matbloggspriset 2012 är nu  i full gång 🙂
Nu kan kan du alltså  ge en röst till den matblogg som man tycker bäst om, stor som liten blogg – alla har chans att vinna.

Så sätt igång och nominera era favoriter vetja. 

 

Mat

 

Fram till den måndagen den 13 augusti så kan man nominera sin favoritmatblogg. Efter nomineringstiden är över, så tar Matbloggsprisets jury fram 10 st matbloggar från de som har nominerats.

Vill ni läsa mer om matbloggspriset eller nominera så gör ni det här

0
10 kommentarer

Kex med olika sorters smaker

Kex , som nästan smakar som chips.När Melvin får bestämma så blir det dessa kexen, de finns i massa olika smaker.
Såsom tillexempel paprika, vitlök och örter , svartpeppar , lättsaltade och sourcreme onion. Jag föredrar nog de vanliga lättsaltade kexen 🙂

Ett barnvänligt alternativ till ostbrickan, med en bredbar mjukost eller färskost med smak av taco.

IMG_0519-001

0
2 kommentarer

Liten paus

Vädret vill inte ge med sig – det bara regnar!
Så någon gräsklippning blir det inte idag, däremot så är jag igång och putsar fönster.
Finns roligare saker att göra…  Men men, de blir riktigt fina.  Jag har putsat femton och jag har väl en sisådär femtioelva fönster kvar…

Så nu blir det en liten matpaus. Yummi!.

IMG_0674-001

 

Kräftmacka med lite grönt, rödlök &  egen aioli

0
3 kommentarer

Välkommen Fredag

 Välkommen helgen 🙂
Hoppas ni fått en fin start på denna fredagen.  Nästa vecka är den sista sommarlovsveckan för barnen, och vi har massa roligt inplanerat!  Dagen startades med en nyttig frukost – förutom ett par koppar kaffe då  –  det blev färska egenplockade blåbär , i en krämig vaniljyougurt med ett par Finn Crisp med ost och skinka. Hur gott är det inte med egenplockade blåbär? Smakar så mycket mer än de stora importerade du köper i butik.

Jag tänkte snart ge mig ut och klippa gräset, så länge det inte börjar regna igen, och det behövs verkligen. Efter allt det här regnandet så växer det  av bara farten.  Men å andra sidan är ju alltid trevligt att slippa vattna för att få en grön gräsmatta .

Dagens första och viktigaste mål.IMG_0517

0
6 kommentarer

Kräftor, ost och vitlöksbröd

Passar på att skriva ett litet inlägg nu medan det är reklampaus i ”Sommar med Ernst” 🙂
Så roligt att titta på alla inredningsprogram, nu när man letar nya ideer.

Vi ätit ost,kex och massa kräftor ,med massa vitlöksbröd och hemmagjord aioli.
Plockmat är alltid gott och trevligt att duka fram .

Kräftor , räkor,  ost, kex och vitlöksbröd blev det. Och en nygjort aioli.

IMG_0611

IMG_0624

Fina ljuslyktorna, med värmeljus i.

Första portionen med kräftor.

IMG_0657-001

Oj, nu börjar programmet igen- Vi hörs!

0
6 kommentarer