Ullared

God morgon på er ! Jäääääsp

Någon mer som är vaken vid den här tiden?
Här ringde väckarklockan alldeles för tidigt , men jag har hunnit med den första koppen kaffe . Ska alldeles snart väcka dottern ( Thelma ) och hennes kompis , för idag ska vi minsann åka till Ullared – och ha en heldag på Gekås.  Det är en del av hennes födelsedagspresent, och det ska bli så roligt.  Och det gäller att ha bekväma skor, för tydligen ska det vara ännu större nu, jag har inte varit där sedan de byggde ut. En liten lista har jag skrivit, men mest hade jag tänkt att kolla inredningen, som vanligt 😀

Sådär frukosten och en termos med kaffe är nerpackad i fikakorgen,  nu dags att göra sig iordning.

IMG_1271

Tunnbrödsrullar med ost, skinka och lite grönsaker. Jo, dessa är mina mackor då….
Tjejerna ville såklart inte ha lök, eller tomat eller överhuvudtaget något endaste grönt på sina smörgåsar.

Jag hoppas att jag har massa fina shoppingbilder att visa er sen !

0
7 kommentarer

Minipizzor med smak av taco

Oj Oj, så mycket klockan blev, men efter att ha haft en nästan en hel datorfri  så var det endå på tiden att kika förbi bloggen. Jag har redigerat bilder, och minskat ner dem.   Tänkte visa lite bilder från den goda buffen som vi åt igår,  men vi börjar först med vad vi åt framför tv:n nu ikväll.  Så gott ! Nygrädde ljuvliga minipizzor med smak av taco.

Dessa små lagom stora minipizzor med smak av taco, blev dagens kvällsmat. Mycket uppskattade , speciellt av de minsta i familjen 🙂

IMG_1212-001

För 4 personer.
4 runda mjuka vetekakor ( runda mackor)
4 msk tomatpure
oreganokryddor
4 dl färdig tacofärs
1 burk med valfri färskost
Jalapenjos
4 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Lägg bröden på en ugnsfast form, och bred på tomatpuren. Pudra över lite oreganokrydda.
Bred över köttfärs, och färskost. Toppa med lite jalapenjos och strö riven ost över.

Gratinera sedan i mitten på ugnen tills osten har smält ordentligt.
Gott som bara den!!

*****************************************************************************

Nu över till lite bilder från igår,
världens bästa mommo fyllde 75 år !

Hon hade beställt hem godaste cateringen, med kall kyckling, rostbiff , lax , rotfruktsgratänger, potatisgratänger, 
sallad,  olivbröd och massa olika såser. Mums

IMG_1131

IMG_1133
IMG_1144

Första tallriken från den härliga buffen.
Måste säga att allt smakade så gott, brödet luftigt, mjukt och smakrik, laxen var mums och rotfrukstgratängen var ”to die for” krämig och lagom sälta.

IMG_1149-001

Och som om det inte var nog med det, när alla var helt proppmätta
Så blev det ju kaffe och tårta på maten också.  Att man aldrig lär sig! 🙂

Gräddtårtor med choklad och hallon.

IMG_1159

Världens bästa mormor !
Och ser ni att Molly står snällt brevid och och tigger tårta  – för finns det mat i närheten  så är hon inte långt borta  😀

IMG_1164

0
4 kommentarer

Hembakade bagels

Urgoda hembakta bagels med vallmofrön.

 
 

Receptet är från den alltid lika duktiga Leila.

Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )
 

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.

Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull.

Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk.
Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.

 
 
 
 Serveras helst varma och nybakade  med smör och god ost, och lite apelsinmarmelad.
Eller med färskost och rökt skinka och lite krispig sallad.
 
1
13 kommentarer

Rosepepparsås

Hej igen. Frukost avklarad. Och sådär, nu är vi på väg. Först en runda till Kalmar där vi ska träffa Jonathans bror Kim på en fika. Sedan mot Öland och fira mormor som fyller år. Men innan dess så tänkte jag att ni ska få receptet på rosepepparsåsen.

Detta är en sås gott till grillat. Kött eller fågel

IMG_0786

För 4 portioner

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

 

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Dekorera med rosepeppar.

Klar att serveras.

IMG_0757

1
4 kommentarer

Tosselilla i bilder

God morgon Tisdag.

Fjortonde augusti idag , och det är inte vilken dag som helst, nej för idag fyller min ( barnens gammelmormor )  mormor år ! Så idag ska vi åka över till Öland och uppvakat henne med presenter och blommor.   Och jag vaknade tidigt idag, och har i lugn och ro med en kopp kaffe hunnit med att redigera lite bilder från vårat besök i Tosselilla  i går, Vi hade som sagt en riktig toppendag,  tur med vädret hela dagen.

Klockan ringde tidigt igår ! Och vi var framme på Tosselilla  precis till klockan tio då det öppnar, Och fick tag i en parkering längst fram. Vilken tur!

Och det första Nomi hittade var dessa små bilar, traktorn var roligast.

IMG_1018

Drak-karusellen gillade hon också.

IMG_1025

Melvin körde go-kart 1,2,3 och många fler gånger. Så kul.

IMG_0952

IMG_1050-001

Och ännu fler karuseller ……

IMG_1090

Sedan hade vi  med oss fika, kaffe och saft  och till lunchen grillade vi korv mer bröd.
Plus att jag hade tagit med mig massor av dagsfärsk kycklingsallad som jag gjorde på morgonen.

Och det mesta gick åt, det är så mycket godare att sitta ute och äta.
Ett litet minus för alla jobbiga getingar bara .

IMG_0011

Vi gjorde det väldigt enkelt : Smörstekt kall kyckling, isbergssallad, machesallad, tomat, skivad rödlök ( massor ) & tärnad  gurka, fetaost  plus en  god kall sås.  Både gott och smidigt att ta med sig, Vill man kan man blanda ner pasta  också .

Gott, nyttigt och smidig mat att förbereda när man ska iväg på utflykt.

IMG_0013

0
2 kommentarer

Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås.

 

Hejsan,
Hoppas ni haft en riktigt  fin start på veckan. Vi har verkligen haft en toppendag, och vår utflykt idag gick till skåne – där vi besökte  Tosselilla. Verkligen ett kanonställe , och idag var det inga köer så barnen kunde åka hur mycket karuseller de orkade utan att behöva vänta.  Sedan har vi åkt go-kart,  tittat på djuren, åkt vattenrutchkanor och spelat chokladhjul och massa mer. En kanondag – och jag tänkte visa lite bilder från våran dag , men det får vänta tills imorgon.

Först ut är detta receptet på Kyckling ” Cordon Blue, med klyftpotatisar och rosepepparsås

 

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

Serveras med Rosepepparsås & en krispig sallad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar. 
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.

 
IMG_0754

Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig.Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet.
Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.  Receptet på såsen kommer snart dyka upp, den får ett eget inlägg så att det är lättare att hitta bland kategorierna här på bloggen. 

 Servera middagen med en krispig sallad.

IMG_0770

 

Det är så roligt att läsa alla era trevliga avtryck och ALLA kommentarer ni lämnar efter er. Tack tack tack, jag läser verkligen alla och försöker svara så snabbt jag hinner. Och det värmde när jag fick meddelanden / och flera mail om att ni hade nominerat bloggen och att Matbloggen var en av finalisterna till Matbloggsprisets ”Folkets val ” Vill ni veta mer och läsa om de övriga duktiga matbloggarna & rösta på din favorit  så hittar ni detta här

logo-matbloggspriset

Och nu så önskar jag er alla en fortsatt trevlig kväll.
Tack för att du läser ! 🙂

1
7 kommentarer

Kyckling i sambalsås

Hej,

Idag har det jobbats och fotograferats en himla massa mat idag i köket och därav min frånvaro här på bloggen –  ni kommer få se mer av de fotojobben vid ett senare tillfälle. Jag läste att någon saknade vegetariska recept, jag vet att jag har rätt mycket av det. Det är dock först nu i efterhand som jag startade upp en egen kategori för det och jag ska fortsätta att sortera fram de recepten och uppdatera för att  maträtter ska komma rätt så att man lättare kan hitta.
Klicka här för mina vegetariska förslag.

Dagens middagstips är denna goda kyckling i sambalsås .

Sambalsås Kyckling

Det här behöver du till 4 portioner: 
4 kycklingfileer
smör
paprikapulver

Till skyn: 
4 dl vatten
1/2 – 1 tsk soya
1 tsk sambal oelek ( för dig som gillar hetare 2 tsk)
maizena
1 tsk socker

Serveras med : Grönsaks-ris
ris
frysta grönsaker

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen, när det är klart så blandar du i ett par dl med grönsaker låt stå tills allt är genomvärmt. Fräs upp smöret i en stekpanna, och stek kycklingfileerna på medelsvag värme med lite paprikapulver på. Steka dem tills de är färdiga, de ska inte få för mycket färg. Ta bort dem och vispa ur stekpanna på sky med vattnet , låt sjuda upp. Häll i sambal oleken och soyan och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan över såsen i en kastrull och red den lite grann med maizena, jag hade inte så mycket maizena i då jag ville ha den lite mer så sky än som en tjock sås ( men det är en smaksak )

Servera sedan med grönsaksriset .

0
10 kommentarer

Tidig frukost

Välkommen måndag och ny vecka.

Väckarklockan ringde tidigt idag och vi startade dagen med frukost.  Barnen åt macka med ost och marmelad, och jag åt en tallrik med yougurt med nytinade blåbär, och solroskärnor. Och nu ska vi iväg på en rolig utflykt, så medan Jonathan packar in i bilen ville jag bara kika förbi bloggen lite snabbt och önska er en fin start på veckan.

Liten frukosttallrik

IMG_0853

Oj, nu ropar de efter mig! Måste rusa 😀

Så hej, så länge och hoppas ni får en riktigt fin Måndag!

0
7 kommentarer

Frozen blueberry cheesecake

 Hejsan hejsan!

Idag så verkar de bli en fin och solig dag i växjö minsann.  Perfekt eftersom vi får fikagäster – Jessica och hennes barn, det är alltid trevligt att sitta utomhus och dricka kaffe. Nomi har väntat hela morgonen på att Elliot ska komma, och hon får nog vänta en liiiiten stund till. Med tanke på att de skulle dyka upp efter lunch.

Jag vet också att Jessica gillar blåbär väldigt mycket,
därför har jag sparat och tänkte ta och bjuda henne på denna blueberry cheesecaken.  

Toppad med hyvlad vitchoklad och blåbär

IMG_0486-001

Till en stor rund sockerkaksform på cirka 2 liter :

5 ägg
3 dl strösocker
300 gram philadelphiaost
( eller mascarponeost)
5 dl vispgrädde
300 gram digestivkex
2 dl blåbär

Garnering : vitchoklad, och massa färska blåbär.

Gör så här :
Krossa / smula digestivkexen.
Separera äggulor och äggvitor i olika skålar.  Det är viktigt att det inte kommer någon äggula i vitorna.
Mixa blåbären till slätt. Vispa äggulor och socker poröst, rör sesan ner philadelphiaosten till en slät smet, vänd även i blåbärspuren.
Vispa grädden  fluffig  och vänd ner i äggule-smeten. Skölj visparna och torka ordentligt innan du vispar äggvitorna till ett hårt fast skum.
Vänd ner äggvitan i smeten , försiktigt. Så lite som möjligt. Men tills den blandats om. 
Börja med digestivkex , och avsluta med kex. Men varva sedan smeten med kexen- så får du ett vackert mönster.

Ställ sedan in formen i frysen i minst 4 timmar innan servering.
För att enklast få loss cheesecaken från formen, skölj formens utsida med hett vatten en kort stund.
Låt stå framme tjugo minuter innan servering.

Hyvla vit choklad över och servera med massa blåbär.

Har ni iallfall gjort för mkt smet- så kan man göra portions-cheesecake i en fast muffinsform.

IMG_0503

 

Detta receptet blev förutom bananoffe pajen det mest klickade på  Matbloggens facebooksida  
med hela 76 gilla-markeringar. Roligt, jätteroligt 🙂

1
21 kommentarer

Lördagskväll

Lördagskväll med godis framför tv:n
Idag fick Nomi välja godis och film, inte helt oväntat så blev det ”Hopp”
En riktigt rolig film – och nu efter att ha sett den väldigt många gånger, så kan vi replikerna utantill, haha 🙂

Hoppas ni också har en riktigt trevlig lördagskväll.

IMG_0837-001

0
1 kommentar