I väntan på Robinson

Nomis inskolning har gått jättebra, och imorgon blir hennes första dag utan mig på förskolan. Hon tycker det ska bli spännande , och har redan träffat en ny bästa vän! Trött som hon var så somnade hon redan innan klockan sju ikväll. Själv kikar jag på ”halv åtta”  samtidigt som jag bläddrar lite i nya IKEA katalogen som trillade ner i brevlådan idag. Lite har jag redan kryssat för, men det roligaste är bara att titta på alla vackra inspirationsbilder. Och sedär, nu börjar ju Robinson  – på återseende.

Har ni också hunnit kika igenom nya katalogen ?

IMG_1647

0
10 kommentarer

Potatis- och köttfärssoppa

Vi ska snart iväg på inskolningen på förskolan jag och Nomi- tänkte bara att jag skulle hinna med att skriva ner  receptet på lunchen  som jag lagade igår, en soppa som går att variera massor.  Och gillar ni inte stark mat , så undvik cayennepeppar, och skippa chilisåsen.

Serveras med gott bröd.

IMG_1639

 

Det här behöver du :

olivolja
1 stor gul lök
500 gram köttfärs
12 dl vatten + 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk med fylliga krossade tomater
1 – 2 vitlöks klyftor
6 potatisar
2  msk chilisås
1/2 dl grädde
Salt och Cayennepeppar ( efter egen smak och tycke)

Vill du ha en tjockare soppa, red av med lite maizena.

Gör så här:
Finhacka löken och bryn den i olivoljan , den ska bara bli mjuk och glansig.
Häll ner köttfärsen och pressa ner vitlöken. Låt bryna tills färsen är klar.
Häll i vatten, fond, chilisås, tomatkross, grädde och skär ner potatisen i lagom stora bitar.
Låt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och ev. lite cayenne.

Servera till ett gott bröd.

Jag brukar dubbla detta receptet och sedan frysa in ( dock inte potatisen )

0
11 kommentarer

Receptfolder och dagens lunch

Hoppas solen skiner hos er också idag! 🙂
Med tanke på att nästan hela sommaren regnade bort, så hoppas vi på massa sol och vackert väder nu istället. Eller vad säger ni?!Fick denna lilla receptfolder hemskickad häromdagen , där jag i samarbete med HP – sause tipsade om ett recept.

Jag har inte själv sett den i butik än, någon som har ?

IMG_1638

Jag tipsade om ett nytt grillrecept, stora hamburgare och egen majonäs, med ugnsbakad mandelpotatis .

Recept och bilder från detta hittar ni här

IMG_1615
Roligt att se hur resultatet blev i tryck sedan !
Lunchen idag blev en köttfärs- och potatissoppa- med sting.

Frallorna bakade vi igår, och frös in.
Jag föredrar att tina upp frallor på 50 grader i ugnen ( det tar längre tid – men blir så mycket godare )  Då bevarar man frasigheten på brödet…

IMG_1639

Vad har du ätit idag! ? Berätta, jag är nyfiken! 🙂

0
16 kommentarer

Frallor- lättbakat recept

Frallorna som vi bakade igår.
Frasiga och samtidigt mjuka och luftiga.

IMG_1588
Det här behöver du :
 

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.
När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.

( Vi dubblade detta receptet – och frös in det bröd som inte gick åt –
perfekt att ha  i frysen och tina upp lagom till mellis eller frukost. )

IMG_1544Nomi ville hjälpa till !

Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

8
23 kommentarer

Snart dags att börja baka ut

Sådär,degen är alldeles snart färdigjäst,  så det är snart dags att baka ut. . . .

Frasiga och stora frallor har vi planerat att det ska bli.

IMG_1528

0
2 kommentarer

Skolstart och måndagsfrukost

Välkommen måndag och ny vecka!

Hoppas ni haft en härlig helg, vi har haft en toppenhelg. Och igår hade Melvin fotbollscup och de var så duktiga, och vi hade riktigt tur med vädret.Idag ringde klockan innan sju idag och vi åt frukost tillsammans innan barnen åkte till skolan..

På min frukosttallrik blev det Finn Crisp med ost, en skivad tomat och lite smaksatt Keso

IMG_1307-001

Ja, idag startar alltså skolorna igen efter det långa sommarlovet, och det är Melvins första dag i 1 :an och han har sett fram emot detta så mycket (!!) och  Jonathan skulle följa honom första skoldagen, Thelma börjar 5:an och Jacob börjar då  7.an – tänk att de blivit så stora! Sedan börjar även  Nomi idag – på den nya förskolan, hon är så förväntansfull – och  inskolning börjar vid klockan nio.Hon har varit färdig sedan länge och vill att vi ska gå dit med en gång så att hon får träffa alla sina nya vänner. Ja, dagisväskan är klar och står vid dörren och väntar och även hennes mjukisdjur ”lollo”ska få följa med första dagen på dagis.

På återseende allesammans- vi hörs snart !

0
2 kommentarer

Mjuk äppelkaka med smak av kardemumma och citron

God morgon

Vi hade fikagäster nu i veckan – Ingela och hennes son Ludvig kom förbi på en fika.
Så då passade jag på att provbaka ett nytt recept som jag hade samlat på mig och lagt till recepthögen. En äppelkaka med citron och kardemumma.

Äppel från vår egna trädgård, det är lyx för någon som tidigare inte haft egna fruktträd 🙂

IMG_1204-001

Det här behöver du :

125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 styck citron – dv.s endast det rivna gula skalet
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
4- 5 medelstora äppel
1 tsk kardemumma kärnor
1 msk socker

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund springform med avtagbara kanter, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster.

IMG_1229

Blanda sedan sockret och kardemumma kärnorna och strö över äppelmönstret.
Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.

Servera sedan kakan med marsansås, vaniljsås eller gräddglass.

IMG_1245

0
2 kommentarer

Beethowen

God kväll i stugorna!

 Hoppas ni haft en fin fin lördag annars, och  roligt att ni gillade Ullaredsfynden – det kommer dyka upp flera, så håll utkik.  Men nu tänkte jag stänga ner datorn för en stund, vi ska kolla på Beethowen och äta lördagsgodis 🙂

En perfekt godisskål med massa choklad, lite lakrits och lite surt.

IMG_1464-001

0
3 kommentarer

Gekås del 2

Vi brukar inte köpa så mycket kläder på Gekås mer än någon tröja eller vintervantar & lite så.
Men denna gången hittade Thelma massa nya kläder till skolstarten, en sådär tio tröjor och tre par jeans.

Och till Nomi hittade vi en supertuff vinterjacka till  i Parkas-modell.

IMG_1402-002
Även Jacob fick en kanonfin vinterjacka.

Och jag hittade en fin skjorta till mig.

IMG_1426
Kunde inte bestämma mig för vilken färg jag skulle välja,
så det fick bli bägge två. En vit och en puderrosa.

IMG_1428

Nagellack, lite glitterklistermärken till naglarna och sedan
remover i en smidig burk.

IMG_1420

0
8 kommentarer

Gekås del 1

Har sprungit hela förmiddagen här och plockat upp och fotat mina fynd från Ullared.
Jag har fortfarande inte hunnit med allt än, men jag tänkte att vi börjar med det jag plocka upp iallafall. Och hojta till om ni undrar över något, pris, storlekar osv.  Då kör vi!  🙂

Hittade jättefina kuddfodral, i beiget.

IMG_1444

IMG_1450
En fin ljuslykta i lintyg ( står en glasbehållare inuti som man sedan sätter ljus i )
Ger väldigt vackert sken! Och jag gillade repet som handtag.

IMG_1349
Ljuslyktor har de väldigt mycket på gekås, och jag har hur många som helst hemma,
Men kunde inte låta bli att köpa även denna.

IMG_1358-001

Så stilren i sin lite slitna vita yta, den är 70 cm, och jag tänkte att den kan vara fin att duka upp med på
altanen, eller så kommer den nog att få stå i glasverandan. Inte bestämt än.

IMG_1354-002

Nu dags att börja med lunchen , sedan ska Melvin iväg på kalas.
Oj , vad han har sett fram emot det HELA dagen! Roligt 🙂

0
8 kommentarer