Tacogratäng
Du behöver till 6 personer :
1,5 kilo färdigstekt och kryddad tacofärs
2 philadelphia-askar
2 dl creme fraiche
1/2 purjolök
1 röd paprika
3 dl riven ost
Tillbehör :
Tacoschips
Sallad
Tomat
gurka
majs
guacamole
Gör så här:
Stek och krydda tacofärsen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop 1 ask philadelphiaost, med 1 dl creme fraiche
Täck botten med detta.
Lägg sedan ett varv med den varma köttfärsen,
sedan ett nytt lager med philadelphiaröra.
Och ett nytt lager med färs.
Toppa med röd paprika och skivad purjolök
och den rivna osten.
Gratinera i mitten på ugnen i ca 10- 15 minuter,
tills osten har smält.
Servera med goda tillbehör.
Tacosoppa
Det här behöver du :
350- 400 gram färdig tacofärs
Olivolja
3 potatisar
2 morötter
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med fin tomatkross
1 liter vatten
1/2 dl chilisås
salt och peppar
Toppa med en klick vispad creme fraiche och salladslök
Servera med ostgratinerade tortillachips
Värm upp en kastrull med olja.
Skala och hacka potatis , morötter , lök och vitlök tunt och fräs detta sedan i oljan. De ska bara bli mjuka och glansiga.
Rör ner tacofärsen och häll över vattnet, tomatkrossen och chilisåsen.
Låt sjuda en kvart eller tills potatisen är mjuk innan du servera – gärna med en bit gott bröd till.
Smaklig måltid
Tacofyllda paprikor
Det här behöver du till 6 stycken halvor :
3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar
Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche, sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost
Denna maträtt är perfekt att göra om du har fått mycket tacos eller köttfärsås över. Det viktigaste är att köttfärsröran blir fast i konsistensen, men inte för torr. Blanda i lite tomatkross, en deciliter creme fraiche och lite chilisås i din tacofärs så brukar den bli perfekt! Och har du fått köttfärssås över så kan du göra såsen fastare genom att smula ner brödet frånlångfranskan medan du värmer upp den på spisen.
Du behöver :
En långfranska
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt och kryddor efter egen smak och tycke
Mozzarella eller annan ost till gratinering.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)
Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten.
Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-
toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Servera sedan genast med en god sallad.
Smördegsinbakade köttfärsknyten :
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Det finns massa fler taco-tips, kika bara tillbaka bland kategorierna
eller sök här till höger om bloggen.