God morgon Måndag och välkommen till ännu en ny vecka,
Hoppas ni haft en härlig helg. Gårdagen försvann snabbt som bara den- och vi fick middagsgäster i går kväll då barnens farmor och farfar kommer förbi. Trevligt trevligt. De hjälpte oss äta upp maten vi hade fått över ( Varför lagar man alltid så mycket mat ? ) Och sen fikade vi klart på daimpajen också – och den var nästan godare efter en dag i kylskåp.
Idag vaknade jag tidigt av väckarklockan , och har varit ute på en morgonpromenad med Molly innan frukosten – som blev en salig plocktallrik av allt möjligt gott som vi ätit i helgen.
Goda ostar, frukt , krispig brödpinne, och tunnbrödsrullar med ost och skinka + philadelphiaost.
Nu ska Nomi och jag åka och handla lite på Willys vi behöver ladda kyl- och frys för en ny veckaoch även uträtta lite ärenden på stan innan vi ska hämta Melvin & Thelma från skolan.
Jag ska skriva ner receptet på de croustades vi hade i helgen också – de dyker upp senare på bloggen.
Hoppas ni får en riktigt fin Måndag!
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Värm upp tacofärsen och rör nere änskad mängs tomatkross, färsen ska bli krämig och inte för vattning.
Fyll upp skalet med färsen och skiva över tomater och riv över osten. Gratinera sedan i ugnen och ta ut när pajen och osten fått en fin färg.
Väldigt trevligt var det igår, när Ingela Peter med familj var här.
Och mycket mat blev det , kräftor, räkor, vitlöksbröd , croustades, brödpinnar, ost och kex, vindruvor , melon…..
Och självklart hemmagjord aioli – så gott och busenkelt att göra.
Mozzarella med skivad tomat basilika och ringlad god olivolja över.
Serverade de frasiga brödpinnarna i en mjuk brödkorg som jag fyndade på H&M
för några månade sedan. Även fint att servera ihoprullade tortilla bröd i när det äts tacos.
Fyllda croustades med kräftröra och skinkröra. Recept här
Mycket sallad och bröd är gott till kräftorna, och här serverades salladen i ett av de härliga stora faten jag shoppade på Gekås. Så nöjd med det köpet! 🙂
Isbergssallad, fetaost, tomat, rödlök , gurka och oliver / chili i marinad.
Till barnen lagade vi lite tacopaj – även västerbotten paj. Och sist men int minst så testade vi en ny efterrätt.
Nämligen Daimpaj – söt som socker, och serverades med en syrlig citrongrädde. Recept finns här
Nu stökas det för fullt i köket här hemma, det bakas pajer på löpande band, och planeras efterrätt och fixar med dukningen.
Vi ska ha gäster ikväll, och detska ätas kräftor, räkor och olika sorters pajer, vitlöksbröd och härliga ostar och annan plockmat.. Västerbottenpajen är klar, nu står tacopajen i ugnen och jag tänkte börja med kräftröran till croustaderna.
Det blir detta receptet på kräftfyllningen denna gången, med några mindre ändringar-
passar även utmärkt till bakad potatis eller till en baguette
Ska du göra kräftröra till croustader, räcker det att halvera. Annars räcker det ungefär till 4 bakpotatisar.
Det här behöver du :
300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar citronsaft eller tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar
Finhacka lök, gräslök och dill. Låt de skalade kräftstjärna ligga en stund på hushållspapper för att de inte ska vara för vattninga.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Måndag och ny vecka, barnen är på väg till skolan, och jag & Molly ska ge oss iväg på långrundan. Såg att Ann-Marie redan mailat över receptet på de goda skeppskakorna från helgens dop – så det är lika bra att lägga ut dem här med en gång.
Chokladiga och sega kakor – mums mums.
Det här behöver du :
Till degen :
150 gram smör
2 dl strösocker
1/2 dl grädde
1 tsk bakpulver
4 – 4 1/2 dl vetemjöl
Gör dina segelkakor så här:
Rör socker & smör poröst. Tillsätt grädde, och rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i degen och arbeta den smidig.
Dela degen i två delar skär varje rulle i 15 bitar , och rulla dem till kulor – platta till dem något.
Grädda dem i mitten på ugnen 175- 200 grader tills de fått fin färg.
Gör fyllningen- mal mandel sikta ner florsocker ock kakao rör ihop med mjukt smör och tillsätt det och grädden. Bred fyllningen på hälften av kakorna och lägg en kaka på som lock.
Smält choklad ( valfri sort ) och bred den på kakorna dekorera med mandelhalvor.
Kakorna blir rätt stora- så de är rätt lagom och blir snygga att bara dela rakt av på mitten.
Du behöver till 6 personer :
1,5 kilo färdigstekt och kryddad tacofärs
2 philadelphia-askar
2 dl creme fraiche
1/2 purjolök
1 röd paprika
3 dl riven ost
Tillbehör :
Tacoschips
Sallad
Tomat
gurka
majs
guacamole
Gör så här:
Stek och krydda tacofärsen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop 1 ask philadelphiaost, med 1 dl creme fraiche
Täck botten med detta.
Lägg sedan ett varv med den varma köttfärsen,
sedan ett nytt lager med philadelphiaröra.
Och ett nytt lager med färs.
Toppa med röd paprika och skivad purjolök
och den rivna osten.
Gratinera i mitten på ugnen i ca 10- 15 minuter,
tills osten har smält.
Servera med goda tillbehör.
Tacosoppa
Det här behöver du :
350- 400 gram färdig tacofärs
Olivolja
3 potatisar
2 morötter
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med fin tomatkross
1 liter vatten
1/2 dl chilisås
salt och peppar
Toppa med en klick vispad creme fraiche och salladslök
Servera med ostgratinerade tortillachips
Gör så här :
Värm upp en kastrull med olja.
Skala och hacka potatis , morötter , lök och vitlök tunt och fräs detta sedan i oljan. De ska bara bli mjuka och glansiga.
Rör ner tacofärsen och häll över vattnet, tomatkrossen och chilisåsen.
Låt sjuda en kvart eller tills potatisen är mjuk innan du servera – gärna med en bit gott bröd till.
Smaklig måltid
Tacofyllda paprikor
Det här behöver du till 6 stycken halvor :
3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar
Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche, sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost
Tacofylld långfranska
Denna maträtt är perfekt att göra om du har fått mycket tacos eller köttfärsås över. Det viktigaste är att köttfärsröran blir fast i konsistensen, men inte för torr. Blanda i lite tomatkross, en deciliter creme fraiche och lite chilisås i din tacofärs så brukar den bli perfekt! Och har du fått köttfärssås över så kan du göra såsen fastare genom att smula ner brödet frånlångfranskan medan du värmer upp den på spisen.
Du behöver :
En långfranska
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt och kryddor efter egen smak och tycke
Mozzarella eller annan ost till gratinering.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)
Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten.
Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-
toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Servera sedan genast med en god sallad.
Smördegsinbakade köttfärsknyten :
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Det finns massa fler taco-tips, kika bara tillbaka bland kategorierna
eller sök här till höger om bloggen.
Gooooodmorgon på er och välkommen fredag och helgen som snart är här.
Hoppas ni haft en bra vecka allesammans. Igår var vi iväg till mataffären och storhandlade inför helgen och sen blev det en tur till blomsteraffären jag & lillan, och Nomi fick välja bordsblomma, Hon valde en liten rosväxt – två färgad sort och jättesöt, så nu är det allt lite fredagsfint även på köksbordet.
blev som nytt… men ändå inte 🙂
Vi hittade det på blocket efter att ha letat i flera månader. Köpte det för en liten peng, och fixade iordning det för ett par hundra. Egentligen är inte bordet så gammalt som det ser ut , tror att det är detta som såldes på Mio till och med förra året.
Så här såg bordet ut innan vi började måla det iallafall ….
Och efter lite slipning och massa målning , såg det ut så här. Jag får många frågor om jag målar med pensel, och det gör jag inte- jag rollar nästan alltid med en liten slät möbel/ list – roller, det blir inga mönster i färgen eller fastnar penselstrån. Men det är så klart en smaksak, jag kan tycka att det är jättevackert när man ser tydliga pensledrag också.
Vi ville ha ett bord med svängda ben, först var vi inne på ett runt lågt bord. Men sedan dök det här upp och vi tycker att det passar in riktigt bra.Bordet har en del sprickor, ojämnheter och jack – men det gör bara möblerna finare tycker jag. Vi försöker blanda upp inredningen här hemma så att det är både nytt & gammalt- det får inte kännas för ”tungt” och trist med alla äldre möbler.
Månbordet bytte plats och hamnade i vardagsrums hörnet,och även den stora lyktan, den påminner lite om en oljelampa. Lyser väldigt vackert när det blir mörkt.
Den här lyktan lyser också jättefint, svårt att se nu bara medan det är ljust ute. Den är i vitfärgat lin.
Kanske de sista rosorna från trädgården för i år.De har verkligen blommat hela sommaren här hemma, men nu är det endast några få rosor kvar. Och Tack för alla fina kommentar och mail jag får,jag försöker besvara så snart jag kan- men jag får massor så ibland kan det dröja ett par dagar innan jag hinner svara.
På återseende alla bloggisar- nu ska jag kika på halv åtta och se vad de lagar för något gott!
Jag städar på bloggen , och ser till att recepten ligger rätt under kategorierna. Ni hittar alla taggar till höger om bloggen, och där kan ni leta bland alla de tidigare recepten. Och medan jag bloggstädade så upptäckte jag att att jag tappat ett recept. Oj oj oj ….. Det här goda sopp-receptet , det måste jag missat när vi flyttade över bloggen.
Detta är en god och lättlagad soppa , koka den gärna en höstdag då det blåser & regnar utanför fönstrerna –
då smakar den om möjligt ännu godare 😀
Du behöver till ca 5-6 personer :
500 gram kycklingfileé
Smör
10 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2,5 dl grädde
några droppar tabasco
salt och peppar
Serveras med : Vitlöksbröd och en klick creme fraiche
Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så bryner du den hackade scharlotten löken , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde.
När det börjat sjuda så häller du i valfri pasta, och låter den sjuda tills den blir mjuk.
smakar av med salt, peppar och några droppar tabasco.
Innan servering så toppar du soppan med purjolök, och en klick creme fraiche.
Godmorgon ,
Torsdag morgon och jag sitter med en rykande kopp kopp kaffe i ett tyst kök – och tänkte skriva lite på bloggen. Ska snart väcka resten av familjen och fixa irodning frukosten.
Jag vet ju att flera av er vill se det vi handlade på Ullared och nu har jag hunnit fota kart och redigera fler av bilderna.
De här stora vackra uppläggningsfaten- kanske det bästa fyndet till köket.
Det blev ett runt och ett avlångt fat i benvitt och
jag gillar speciellt de vackra kanterna.
Två stora salt och peppar-kvarnar fick också följa med hem,
har haft de här även tidigare. Tycker att de är bra….
… och fina
Och en till ljuslykta blev det,
jag vet- jag har redan alldeles för många hemma. Tänkte att man kunde ha denna på altanen, den går att hänga upp över utemöblerna.
Sliten och lite rostig. Tycker det är fint att blanda nytt och med gammal inredning
Och sist med inte minst
ett till par plåtaskar – tycker dessa är så söta.
Ja, det där var det sista i inredningsväg som jag hittade på gekås.
Sedan var det mest leksaker och städprylar 🙂