Lingon och blåbär

IMG_1911
Mycket blåbär

Den 29:e augusti idag –

och det känns som om hösten är här på riktigt nu, det är friskare och krispigare i luften,  och man får ta med sig en extra kofta nu när man går ut på promenad.  Och igår var jag, Thelma och Molly ute i skogen på långpromenad, vi hittade massa bär på vägen.  Trodde nästan att de var slut på blåbär nu – men vilket bra ställe vi hittade.  Så vi tänkte ta med korgen och gå dit och plocka mer sedan i eftermiddag. och det passar extra bra eftersom vi planerat tårta tills på Lördag när vi får gäster – blandannat kommer barnens gammel-mormor och morfar och  jag hade tänkt att baka en tårta med blåbärsmousse som fyllning. Jag tänkte testa ett nytt tårtrecept och blir det bra så kommer det dyka upp här såsmåning om på bloggen.

Och så lite lingon – tänkte frysa in lite tills vi ska laga viltgryta härnäst.

IMG_1923-001

0
4 kommentarer

Krämig soppa med kyckling

Dagens lunch blev en krämig kycklingsoppa.
Fördelen med att hösten närmar sig är att det är mycket roligare- och godare- att laga soppor och olika grytor.

IMG_1723

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör

8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök

0
17 kommentarer

Daimpaj

God morgon

Nu är det dags för receptet på den efterfrågade daimpajen. Roligt att  ni verkar uppskatta den- och den fick över 1000 gillamarkeringar  på bloggens Facebook. Kul att ni hänger med där för alla dagliga recept & uppdateringar.

En söt kaka som gör sig bra med citrongrädde.

IMG_1863

Det här behöver du :

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

daim (1)

4
9 kommentarer

Kalla fyllda croustades

Roligt att ni ville ha receptet på dessa. För de var jättegoda, och så enkla att göra.

Passar lika bra som fyllning till bakpotatis, eller på smörgåsen.

IMG_1875

De olika rörorna kan du förberda några timmar innan, men fyll inte upp croustaderna förän ni precis ska äta dem.  Annars försvinner krispigheten Och dessa två olika röror räcker till ett paket.

IMG_1805
Kräftröra :
1 pkt med kräftor i lake
1 /2 finhackad rödlök
1/2 msk fryst dill ( går bra med färsk )
3-4 msk creme fraiche ( går bra med philadelphiaost också)
lite salt och peppar

Gör så här :
Låt de skalade kräftstjärnarna rinna av ordenligt, lägg dem på ett hushållspapper så att de int blir för vattniga.
Blanda sedan samman alla ingredienser, röran ska inte bli för kladdig. Så öka / minska mängden creme fraiche efter behov.
Smaka av med dill, salt och peppar.  Ställ sedan svalt innan servering.
Toppa sedan med lite rom, och en pytteliten citronskiva.

IMG_1820

Det här behöver du :
100  gram finklippt rökt skinka
1/2 finhackad rödlök
3-4 msk creme fraiche ( eller philadelphiaost )
Finklippt bladpersilja
Salt och peppar

Gör så här :
Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt innan servering.

3
9 kommentarer

Ny vecka

God morgon Måndag och välkommen till ännu en ny vecka,

Hoppas ni haft en härlig helg. Gårdagen försvann snabbt som bara den- och vi fick middagsgäster i går kväll då barnens farmor och farfar kommer förbi.  Trevligt trevligt.  De hjälpte oss äta upp maten vi hade fått över ( Varför lagar man alltid så mycket mat ? ) Och sen fikade vi klart på daimpajen också – och den var nästan godare efter en dag i kylskåp.

Idag vaknade jag tidigt av väckarklockan , och har varit ute på en morgonpromenad med Molly innan frukosten – som blev en salig plocktallrik av allt möjligt gott som vi ätit i helgen.

Goda ostar, frukt , krispig brödpinne, och tunnbrödsrullar med ost och skinka + philadelphiaost.

IMG_1886

 Nu ska Nomi och jag åka och handla lite på Willys vi behöver ladda kyl- och frys för en ny veckaoch även uträtta lite ärenden på stan innan vi ska hämta Melvin & Thelma från skolan.

Jag ska skriva ner receptet på de croustades vi hade i helgen också – de dyker upp senare på bloggen.
Hoppas ni får en riktigt fin Måndag!

På återseende

0
5 kommentarer

Tacopaj

Efter att ha lagat massa ny  mat i helgen,  så blir det första receptet ut här denna:

En smakrik och uppskattad Tacopaj .

IMG_1771

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning :
Smör
300 gram färdig tacofärs
1/2 – 1 burk med krossade tomater

Topping :
3 skivade Tomater
2 dl valfri ost.

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Värm upp tacofärsen och rör nere änskad mängs tomatkross, färsen ska bli krämig och inte för vattning.
Fyll upp skalet med färsen och skiva över tomater och riv över osten. Gratinera sedan i ugnen och ta ut när pajen och osten fått en fin färg.

Klar att serveras.

IMG_1790

0
6 kommentarer

Kräftbuffe

Väldigt trevligt var det igår, när Ingela Peter med familj var här.
Och mycket mat blev det , kräftor, räkor, vitlöksbröd , croustades, brödpinnar, ost och kex, vindruvor , melon…..

Och självklart hemmagjord aioli – så gott och busenkelt att göra.

IMG_1871

Mozzarella med skivad tomat basilika och ringlad god olivolja över.

IMG_1841

Serverade de frasiga brödpinnarna i en mjuk brödkorg som jag fyndade på H&M
för några månade sedan. Även fint att servera ihoprullade tortilla bröd i när det äts tacos.

IMG_1845

Fyllda croustades med kräftröra och skinkröra.  Recept här

IMG_1875

Mycket sallad och bröd är gott till kräftorna, och här serverades salladen i ett av de härliga stora faten jag shoppade på Gekås. Så nöjd med det köpet! 🙂

Isbergssallad, fetaost, tomat, rödlök , gurka och oliver / chili i marinad.

IMG_1867

Till barnen lagade vi lite tacopaj – även västerbotten paj.  Och sist men int minst så testade vi en ny efterrätt.
Nämligen Daimpaj – söt som socker, och serverades med en syrlig citrongrädde. Recept finns här

Mums….

IMG_1894

1
19 kommentarer

Förberedelser för kvällens buffe

Nu stökas det för fullt i köket här hemma, det bakas pajer på löpande band, och planeras efterrätt och fixar med dukningen.
Vi ska ha gäster ikväll, och detska ätas kräftor, räkor och olika sorters pajer, vitlöksbröd och härliga ostar och annan plockmat..  Västerbottenpajen är klar, nu står tacopajen i ugnen och jag tänkte börja med kräftröran till croustaderna.

Det blir detta receptet på kräftfyllningen denna gången, med några mindre ändringar-
passar även utmärkt till bakad potatis eller till en baguette

Ska du göra kräftröra till croustader, räcker det att halvera. Annars räcker det ungefär till 4 bakpotatisar.

Det här behöver du :

300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar citronsaft eller tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar

Finhacka lök, gräslök och dill. Låt de skalade kräftstjärna ligga en stund på hushållspapper för att de inte ska vara för vattninga.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

0
5 kommentarer

Ann-Maries goda segelkakor

Gomorron

Måndag och ny vecka, barnen är på väg till skolan, och jag & Molly ska ge oss iväg på långrundan. Såg att Ann-Marie redan mailat över receptet på de goda skeppskakorna från helgens dop – så det är lika bra att lägga ut dem här med en gång.

Chokladiga och sega kakor – mums mums.

IMG_4247-001

Det här behöver du :
Till degen :
150 gram smör
2 dl strösocker
1/2 dl grädde
1 tsk bakpulver
4 – 4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
125 gram sötmandel
2 msk kakao
4 msk florsocker
2-3 msk grädde
100 gram smör

Dekorering : 125 gram choklad & mandel

Gör dina segelkakor så här:
Rör socker & smör poröst. Tillsätt grädde, och rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i degen och arbeta den smidig.
Dela degen i två delar skär varje rulle i 15 bitar , och rulla dem till kulor – platta till dem något.
Grädda dem i mitten på ugnen 175- 200 grader tills de fått fin färg.
Gör fyllningen- mal mandel sikta ner florsocker ock kakao rör ihop med mjukt smör och tillsätt det och grädden. Bred fyllningen på hälften av kakorna och lägg en kaka på som lock.
Smält choklad ( valfri sort ) och bred den på kakorna dekorera med mandelhalvor.
Kakorna blir rätt  stora- så de är rätt lagom och blir snygga att bara dela rakt av på mitten.

0
5 kommentarer

Taco med tillbehör och lite förslag på måltider


Tacogratäng

tacogratäng

Du behöver till 6 personer :
1,5 kilo färdigstekt och kryddad tacofärs
2 philadelphia-askar
2 dl creme fraiche
1/2 purjolök
1 röd paprika
3 dl riven ost

Tillbehör :

Tacoschips
Sallad
Tomat
gurka
majs
guacamole

Gör så här:
Stek och krydda tacofärsen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop 1 ask philadelphiaost, med 1 dl creme fraiche
Täck botten med detta.
Lägg sedan ett varv med den varma köttfärsen,
sedan ett nytt lager med philadelphiaröra.
Och ett nytt lager med färs.
Toppa med röd paprika och skivad purjolök
och den rivna osten.
Gratinera i mitten på ugnen i ca 10- 15 minuter,
tills osten har smält.

Servera med goda tillbehör.

Tacosoppa

IMG_8113

Det här behöver du :
350- 400 gram färdig tacofärs
Olivolja
3 potatisar
2 morötter
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med fin tomatkross
1 liter vatten
1/2 dl chilisås
salt och peppar

Toppa med en klick vispad creme fraiche och salladslök
Servera med ostgratinerade tortillachips

Gör så här :
Värm upp en kastrull med olja.
Skala och hacka potatis , morötter , lök och vitlök tunt och fräs detta sedan i oljan. De ska bara bli mjuka och glansiga.
Rör ner tacofärsen och häll över vattnet, tomatkrossen och chilisåsen.
Låt sjuda en kvart eller tills potatisen är mjuk innan du servera – gärna med en bit gott bröd till.
Smaklig måltid 

Tacofyllda paprikor

IMG_7388

Det här behöver du till 6 stycken halvor :

3 stycken avlånga paprikor
2- 3 Mozzarellakulor
Smör
300 gram köttfärs
1/2 riven gul lök
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Ev. lite kulör soya
salt och peppar

Gör så här:
ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en sekpanna med smör fräs löken snabbt innan du bryner färsen i samma stekpanna.
När den är klar, så vänder du ner creme fraiche, sambal oelek , salt och peppar.
Låt sjudapå svag värme i ett par minuter. Vill du ha mörkare färg så droppa ner några droppar soya.
Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg i en form, fördela köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost

Tacofylld långfranska
IMG_0728
 
 

Denna maträtt är perfekt att göra om du har fått mycket tacos eller köttfärsås över. Det viktigaste är att köttfärsröran blir fast i konsistensen, men inte för torr. Blanda i lite tomatkross, en deciliter creme fraiche och lite chilisås i din tacofärs så brukar den bli perfekt! Och har du fått köttfärssås över så kan du göra såsen fastare genom att smula ner brödet frånlångfranskan medan du värmer upp den på spisen.

Du behöver :

En långfranska
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt och kryddor efter egen smak och tycke

Mozzarella eller annan ost till gratinering.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)
Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten.
Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-
toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.

Servera sedan genast med en god sallad.

Smördegsinbakade köttfärsknyten :

IMG_6413

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.

Det finns massa fler taco-tips, kika bara tillbaka bland kategorierna
eller sök här till höger om bloggen
.

0
12 kommentarer