Gratinerad blomkål med rökt skinka -LCHF

Vi startar dagen med ett riktigt dunderbra recept.
En så god gratäng, att jag tycker att även du som inte äter LCHF ska testa den.

IMG_1904-001

Det här behöver du :
Ett blomkålshuvud
5 dl creme fraiche
1 tsk samal oelek
salt och peppar
100 gram strimlad rökt skinka ( påläggs skinka )

2 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär loss buketter från blomkålen och koka buketterna mjuka i saltat vatten.
Under tiden värmer du upp creme fraiche, sambal oelek & salt + peppar i en kastrull. Lägg upp de färdigkokta blomkålen i en ugnsäkerform,
-strössla över den stimlade /klippta skinkan. Och bred över såsen över dem och riv osten direlt över.
Gratinera tills gratängen fått en vacker färg.  Klipp över lite persilja

Klart att servera.

8
9 kommentarer

Lingon och blåbär

IMG_1911
Mycket blåbär

Den 29:e augusti idag –

och det känns som om hösten är här på riktigt nu, det är friskare och krispigare i luften,  och man får ta med sig en extra kofta nu när man går ut på promenad.  Och igår var jag, Thelma och Molly ute i skogen på långpromenad, vi hittade massa bär på vägen.  Trodde nästan att de var slut på blåbär nu – men vilket bra ställe vi hittade.  Så vi tänkte ta med korgen och gå dit och plocka mer sedan i eftermiddag. och det passar extra bra eftersom vi planerat tårta tills på Lördag när vi får gäster – blandannat kommer barnens gammel-mormor och morfar och  jag hade tänkt att baka en tårta med blåbärsmousse som fyllning. Jag tänkte testa ett nytt tårtrecept och blir det bra så kommer det dyka upp här såsmåning om på bloggen.

Och så lite lingon – tänkte frysa in lite tills vi ska laga viltgryta härnäst.

IMG_1923-001

0
4 kommentarer

Krämig soppa med kyckling

Dagens lunch blev en krämig kycklingsoppa.
Fördelen med att hösten närmar sig är att det är mycket roligare- och godare- att laga soppor och olika grytor.

IMG_1723

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör

8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök

0
17 kommentarer

Daimpaj

God morgon

Nu är det dags för receptet på den efterfrågade daimpajen. Roligt att  ni verkar uppskatta den- och den fick över 1000 gillamarkeringar  på bloggens Facebook. Kul att ni hänger med där för alla dagliga recept & uppdateringar.

En söt kaka som gör sig bra med citrongrädde.

IMG_1863

Det här behöver du :

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

daim (1)

4
9 kommentarer

Kalla fyllda croustades

Roligt att ni ville ha receptet på dessa. För de var jättegoda, och så enkla att göra.

Passar lika bra som fyllning till bakpotatis, eller på smörgåsen.

IMG_1875

De olika rörorna kan du förberda några timmar innan, men fyll inte upp croustaderna förän ni precis ska äta dem.  Annars försvinner krispigheten Och dessa två olika röror räcker till ett paket.

IMG_1805
Kräftröra :
1 pkt med kräftor i lake
1 /2 finhackad rödlök
1/2 msk fryst dill ( går bra med färsk )
3-4 msk creme fraiche ( går bra med philadelphiaost också)
lite salt och peppar

Gör så här :
Låt de skalade kräftstjärnarna rinna av ordenligt, lägg dem på ett hushållspapper så att de int blir för vattniga.
Blanda sedan samman alla ingredienser, röran ska inte bli för kladdig. Så öka / minska mängden creme fraiche efter behov.
Smaka av med dill, salt och peppar.  Ställ sedan svalt innan servering.
Toppa sedan med lite rom, och en pytteliten citronskiva.

IMG_1820

Det här behöver du :
100  gram finklippt rökt skinka
1/2 finhackad rödlök
3-4 msk creme fraiche ( eller philadelphiaost )
Finklippt bladpersilja
Salt och peppar

Gör så här :
Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt innan servering.

3
9 kommentarer

Ny vecka

God morgon Måndag och välkommen till ännu en ny vecka,

Hoppas ni haft en härlig helg. Gårdagen försvann snabbt som bara den- och vi fick middagsgäster i går kväll då barnens farmor och farfar kommer förbi.  Trevligt trevligt.  De hjälpte oss äta upp maten vi hade fått över ( Varför lagar man alltid så mycket mat ? ) Och sen fikade vi klart på daimpajen också – och den var nästan godare efter en dag i kylskåp.

Idag vaknade jag tidigt av väckarklockan , och har varit ute på en morgonpromenad med Molly innan frukosten – som blev en salig plocktallrik av allt möjligt gott som vi ätit i helgen.

Goda ostar, frukt , krispig brödpinne, och tunnbrödsrullar med ost och skinka + philadelphiaost.

IMG_1886

 Nu ska Nomi och jag åka och handla lite på Willys vi behöver ladda kyl- och frys för en ny veckaoch även uträtta lite ärenden på stan innan vi ska hämta Melvin & Thelma från skolan.

Jag ska skriva ner receptet på de croustades vi hade i helgen också – de dyker upp senare på bloggen.
Hoppas ni får en riktigt fin Måndag!

På återseende

0
5 kommentarer

Tacopaj

Efter att ha lagat massa ny  mat i helgen,  så blir det första receptet ut här denna:

En smakrik och uppskattad Tacopaj .

IMG_1771

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning :
Smör
300 gram färdig tacofärs
1/2 – 1 burk med krossade tomater

Topping :
3 skivade Tomater
2 dl valfri ost.

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Värm upp tacofärsen och rör nere änskad mängs tomatkross, färsen ska bli krämig och inte för vattning.
Fyll upp skalet med färsen och skiva över tomater och riv över osten. Gratinera sedan i ugnen och ta ut när pajen och osten fått en fin färg.

Klar att serveras.

IMG_1790

0
6 kommentarer

Kräftbuffe

Väldigt trevligt var det igår, när Ingela Peter med familj var här.
Och mycket mat blev det , kräftor, räkor, vitlöksbröd , croustades, brödpinnar, ost och kex, vindruvor , melon…..

Och självklart hemmagjord aioli – så gott och busenkelt att göra.

IMG_1871

Mozzarella med skivad tomat basilika och ringlad god olivolja över.

IMG_1841

Serverade de frasiga brödpinnarna i en mjuk brödkorg som jag fyndade på H&M
för några månade sedan. Även fint att servera ihoprullade tortilla bröd i när det äts tacos.

IMG_1845

Fyllda croustades med kräftröra och skinkröra.  Recept här

IMG_1875

Mycket sallad och bröd är gott till kräftorna, och här serverades salladen i ett av de härliga stora faten jag shoppade på Gekås. Så nöjd med det köpet! 🙂

Isbergssallad, fetaost, tomat, rödlök , gurka och oliver / chili i marinad.

IMG_1867

Till barnen lagade vi lite tacopaj – även västerbotten paj.  Och sist men int minst så testade vi en ny efterrätt.
Nämligen Daimpaj – söt som socker, och serverades med en syrlig citrongrädde. Recept finns här

Mums….

IMG_1894

1
19 kommentarer

Förberedelser för kvällens buffe

Nu stökas det för fullt i köket här hemma, det bakas pajer på löpande band, och planeras efterrätt och fixar med dukningen.
Vi ska ha gäster ikväll, och detska ätas kräftor, räkor och olika sorters pajer, vitlöksbröd och härliga ostar och annan plockmat..  Västerbottenpajen är klar, nu står tacopajen i ugnen och jag tänkte börja med kräftröran till croustaderna.

Det blir detta receptet på kräftfyllningen denna gången, med några mindre ändringar-
passar även utmärkt till bakad potatis eller till en baguette

Ska du göra kräftröra till croustader, räcker det att halvera. Annars räcker det ungefär till 4 bakpotatisar.

Det här behöver du :

300 gram skalade kräftstjärtar
5 stycken tvättade och skivade rädisor
2 finhackade salladslökar
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche ( 34%)
några droppar citronsaft eller tabasco
ev. citronpeppar
salt och peppar

Finhacka lök, gräslök och dill. Låt de skalade kräftstjärna ligga en stund på hushållspapper för att de inte ska vara för vattninga.
Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar (citronpeppar) ,
och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

0
5 kommentarer

Ann-Maries goda segelkakor

Gomorron

Måndag och ny vecka, barnen är på väg till skolan, och jag & Molly ska ge oss iväg på långrundan. Såg att Ann-Marie redan mailat över receptet på de goda skeppskakorna från helgens dop – så det är lika bra att lägga ut dem här med en gång.

Chokladiga och sega kakor – mums mums.

IMG_4247-001

Det här behöver du :
Till degen :
150 gram smör
2 dl strösocker
1/2 dl grädde
1 tsk bakpulver
4 – 4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
125 gram sötmandel
2 msk kakao
4 msk florsocker
2-3 msk grädde
100 gram smör

Dekorering : 125 gram choklad & mandel

Gör dina segelkakor så här:
Rör socker & smör poröst. Tillsätt grädde, och rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i degen och arbeta den smidig.
Dela degen i två delar skär varje rulle i 15 bitar , och rulla dem till kulor – platta till dem något.
Grädda dem i mitten på ugnen 175- 200 grader tills de fått fin färg.
Gör fyllningen- mal mandel sikta ner florsocker ock kakao rör ihop med mjukt smör och tillsätt det och grädden. Bred fyllningen på hälften av kakorna och lägg en kaka på som lock.
Smält choklad ( valfri sort ) och bred den på kakorna dekorera med mandelhalvor.
Kakorna blir rätt  stora- så de är rätt lagom och blir snygga att bara dela rakt av på mitten.

0
5 kommentarer