Vi ska snart åka och hämta Melvin & en kompis i skolan- men först ska vi äta lite lunch. För mig blir det kycklingsallad med lite allt möjligt gott. Nomi ska äta pasta med kyckling, sås och majs
Smörstekt kyckling kryddad med paprikapulver, isberssallad,
tomat, rödlök , oliver i chilimarinad, ananas och så rostade brödkrutonger
Och jag har bara gjort en enkel vitlökssås till detta:
på gräddfil, pressad vitlök, lite citronsaft salt och svartpeppar.
Jag har knappt hunnit med bloggen nu i helgen märker jag – det har liksom inte funnits någon tid !
Igår hade Thelmis tjejmiddag här med sina klasskompisar, inte så mycket hemlagat för tjejerna på den där middagen, utan det var hämtmat från den lilla pizzerian i närheten. Och sedan var det film, och godis och mycket skratt hela kvällen !! Roligt att tjejkvällen blev lyckad
Och idag passade Nomi, Thelma och jag på att åka till Samarkand och vi gick runt och kikade lite i alla butikerna – tjejerna handlade lite nagellack och lite sånt. Jag hittade två fina halsdukar på Gina- inga större fynd , men trevligt ! När vi kom hem igen så hade killarna dukat fram fika – vi hade rejält mycket tårtan över sedan igår. Annars bakar jag sällan tårtor, det är inte riktigt min grej för jag får sällan till dem så där fina och perfekta som jag vill. Denna tårtan är tyvärr inget undantag den heller, men jag lyckades ”rädda den” lite grann genom att sätta vit choklad runt hela tårtan.
Det blev en tårta med blåbärsmousse – självklart egenplockade färska blåbär, jag och barnen har varit ute och plockat många liter i skogen de senaste dagarna.
Det här behöver du till tårtbotten cirka 20 cm
( Jag bakade två stycken till denna tårtan )
4 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
Gör så här :
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt och fluffigt, vänd försiktigt ner vetemjölet
Häll i smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 10 – 15 minuter,
känn efter med en sticka den ska inte vara kladdig. Ta ut kakan och låt den sedan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna innan du skär den i två eller tre jämna skivor.
Till dekoration hade jag massa färska blåbär och vit choklad.
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa blåbären och värm upp en del av denna på en platta, ta bort från plattan och smält gelatinet där i och blanda om noga.
Blanda under tiden ner resten ( förutom grädde) av ingredienserna i den andra delen av blåbärspuren och häll sedan i gelatinet. Vispa upp grädden, fluffigt och vänd försiktigt ner i blåbärspuren. Låt stå svalt i kylskåp ett pra timmar innan användning.
Sedan kan du fylla tårtan med blåbärsmoussen. Garnera med massa blåbär.
Och blev din tårta liksom min inte helt fin på sidorna så kan jag rekomendera att smält ner cirka 150 grtam vit choklad över ett vattenbad,
och sedan dra ut ett tunt lager på bakplåtspapper och sedan bryta loss när den har torkat – i rumstemperatur) och klä tårtan runt om med detta.
nu är gräset färdigklippt – det gäller att passa på medan det inte regnar.
Och så var det gårdagens middag med middagsgästerna – det blev riktigt mycket mat – vi startade med hembakad pizza.
Alla fick välja sina egna ingredienser på pizzan – det blir enklast så. Och barnen tycker också att det är roligt att vara med och laga mat 🙂
Det fanns tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto att välja bland.
Detta var barnens val : tomatsås, ost och skinka.
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader
Och till efterrätt så blev det glass med blåbär ( som Nomi och jag var ute och plockade några timmar tidigare ) och grädde, ingen orkade maränger men däremot blev den en varm nygjord chokladsås.
Vi gjorde en ljus variant för barnens skull då de inte är jätteförtjusta i mörk choklad. Annars brukar vi göra denna chokladsåsen den är speciellt gott till marängsviss – mycket mycket bättre än färdigköpt.
Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Goooodmorgon och välkommen fredag!
Hoppas eran dag har börjar bra – här vaknade jag som vanligt tidigt och på extra bra humör. Idag kommer nämligen syster och hennes familj hit och det är alltid lika roligt!! Barnen och jag har planerat hemmagjord pizza med massa olika fyllningar, och till efterrätt ska vi göra den urgoda chokladsåsen, till vaniljglass, med krossade maränger och vispad grädde. Herregud så gott !
Och över till något helt annat…. När man matbloggar som jag gör så får man många förfrågningar på mailen om man vill komma på olika pressluncher, vara med i mat- och bakrelaterade jury:s , sitta i publiken i olika matsamanhang…… eller vara med i olika tävlingar. Jag brukar aldrig tacka ja. Först för att jag inte har tid och sedan har jag aldrig haft tur i tävlingar heller för den delen. Men nu gällde denna tävling en resa för 2 till Italien (!!) Och jag älskar att resa ! Tävlingen går ut på att skapa en god och enkel dessert med en ingrediens från Del Montes sortiment. Så jag har bestämt mig för att chansa och vara med och tävla denna gången! Och vinner jag så vet du nu Ulrika – att det är du & jag som åker för att i några dagar äta fantastisk mat och goda glassar i solen . . . .
Detta kommer bli mitt bidrag på min favoritdessert – ja inte helt otippad då det gäller mig så blev det kladdkaka – jag gillar jag ju att baka det både i olika former och olika smaker.
Hade varit kul att höra vad tror ni om mitt bidrag – kan det vara en vinstdessert måntro ? 😀
Krämiga kladdkakemuffins med lättvispad grädde, serverad med Del Montes cocktailbär.
Garnering : lättvispad grädde och Del Montes cocktailbär.
Så här gör du :
Ställ ugnen 200 grader / varmluft 175 grader
Placera ut muffinsformarna på en ugnsplåt.
Smält matfettet och låt det svalna , rör ihop ägg och socker (vispa inte)
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten , och rör till sist ner smöret.
Fördela ut smeten i formarna , fyll upp dem cirka 3/4 dels.
Grädda dem i cirka 10 – 12 minuter i mitten på ugnen.
Låt dem svalna något, och servera dem sedan med lättvispad grädde och de söta cocktailbären.
Sådär …. nu skickar jag det vidare och hoppas hoppas hoppas på att det kan vara min tur att vinna !
Håll gärna tummarna för mig 😀
Igår blev det Thelma som fick välja middagsmaten 🙂 och jag blev inte ett dugg förvånad när hon valde fisk. Speciellt torsk tycker hon är jättegott, istället för att smörsteka den rakt upp och ner så panerade vi den. Så den blir lite så där perfekt krispig på ytan när man steker den. Gottgottgott …. även matkräsna barn som annars föredrar köpta fiskpinnar tyckte detta var jättesmaskigt.
Prövade fram en ny kall sås – den blev himmelskt god. Den bara måste fu pröva. Passar bra att servera till all fisk.
Det här behöver du :
En torskfile per person
en tallrik med mjöl
2 ägg
ströbröd – 1 tsk salt
Gör så här:
Rör först ihop såsen och låt stå kallt i ett par timmar innan servering. Skala och koka potatisen. Ta fram tre tallrikar, en för mjöl, en för ströbröd+ salt, och en för äggen ( vispa dem innan ) Sedan kan du ta fram filerna och lägga dem i mjöl, doppa bägge sidorna.
Sedan väder du dem i äggen , och sist i ströbrödet. Stek dem sedan klara i rikligt med smör på stekplåten. Cirka 5 minuter på varje sida.
Klart att servera, gärna med lite pressad citron över fisken.
Vi startar dagen med ett riktigt dunderbra recept.
En så god gratäng, att jag tycker att även du som inte äter LCHF ska testa den.
Det här behöver du :
Ett blomkålshuvud
5 dl creme fraiche
1 tsk samal oelek
salt och peppar
100 gram strimlad rökt skinka ( påläggs skinka )
2 dl riven ost
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär loss buketter från blomkålen och koka buketterna mjuka i saltat vatten.
Under tiden värmer du upp creme fraiche, sambal oelek & salt + peppar i en kastrull. Lägg upp de färdigkokta blomkålen i en ugnsäkerform,
-strössla över den stimlade /klippta skinkan. Och bred över såsen över dem och riv osten direlt över.
Gratinera tills gratängen fått en vacker färg. Klipp över lite persilja
och det känns som om hösten är här på riktigt nu, det är friskare och krispigare i luften, och man får ta med sig en extra kofta nu när man går ut på promenad. Och igår var jag, Thelma och Molly ute i skogen på långpromenad, vi hittade massa bär på vägen. Trodde nästan att de var slut på blåbär nu – men vilket bra ställe vi hittade. Så vi tänkte ta med korgen och gå dit och plocka mer sedan i eftermiddag. och det passar extra bra eftersom vi planerat tårta tills på Lördag när vi får gäster – blandannat kommer barnens gammel-mormor och morfar och jag hade tänkt att baka en tårta med blåbärsmousse som fyllning. Jag tänkte testa ett nytt tårtrecept och blir det bra så kommer det dyka upp här såsmåning om på bloggen.
Och så lite lingon – tänkte frysa in lite tills vi ska laga viltgryta härnäst.
Dagens lunch blev en krämig kycklingsoppa.
Fördelen med att hösten närmar sig är att det är mycket roligare- och godare- att laga soppor och olika grytor.
Du behöver till ca 5-6 personer :
500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlöksklyfta
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
purjolök
2 1/2 dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
salt och peppar
Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)
Gör så här :
Bryn kycklingen i smör.
När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt.
Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten.
När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar.
smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar. Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.
Nu är det dags för receptet på den efterfrågade daimpajen. Roligt att ni verkar uppskatta den- och den fick över 1000 gillamarkeringar på bloggens Facebook. Kul att ni hänger med där för alla dagliga recept & uppdateringar.
Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass. Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.
Roligt att ni ville ha receptet på dessa. För de var jättegoda, och så enkla att göra.
Passar lika bra som fyllning till bakpotatis, eller på smörgåsen.
De olika rörorna kan du förberda några timmar innan, men fyll inte upp croustaderna förän ni precis ska äta dem. Annars försvinner krispigheten Och dessa två olika röror räcker till ett paket.
Kräftröra :
1 pkt med kräftor i lake
1 /2 finhackad rödlök
1/2 msk fryst dill ( går bra med färsk )
3-4 msk creme fraiche ( går bra med philadelphiaost också)
lite salt och peppar
Gör så här :
Låt de skalade kräftstjärnarna rinna av ordenligt, lägg dem på ett hushållspapper så att de int blir för vattniga.
Blanda sedan samman alla ingredienser, röran ska inte bli för kladdig. Så öka / minska mängden creme fraiche efter behov.
Smaka av med dill, salt och peppar. Ställ sedan svalt innan servering.
Toppa sedan med lite rom, och en pytteliten citronskiva.
Det här behöver du :
100 gram finklippt rökt skinka
1/2 finhackad rödlök
3-4 msk creme fraiche ( eller philadelphiaost )
Finklippt bladpersilja
Salt och peppar
Gör så här :
Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå kallt innan servering.