Ännu ett recept på köttfärsås

Jag skriver inte om alla middagar vi äter här, för även hemma hos oss blir det en del matrepriser.
Såsom korvstroganoff, olika grytor, egna köttbullar, olika pastasåser och såklart köttfärsås ( som är barnens favorit ) ,det äts det ofta här hemma hos oss. För att inte tala om lasagne  ( som det finns hundra recept på under kategorien köttfärsrätter ) .  Idag blev det iallafall  spagetti & köttfärsås till middag – och denna maträtt är väldigt tacksam för att man väldigt lätt kan variera den, byta ut och lägga till ingredineser. Denna gången helt utan grädde och creme fraiche.

IMG_2455

 

Så jag tyckte att detta receptet kunde passa in rätt bra på bloggen, trots att det redan finns några recept på köttfärsås på sidan.

Du behöver till 5- 6 portioner:
smör
1 kilo köttfärs
1 gul lök
2 vitlök
2 morötter
400 gram tomatkross + 1 1/2 burk med vatten. Jag mätte med burken från tomatkrossen
3 msk med koncentrerad kalvfond
Maizena redning för mörk sås
Salt och peppar

Serveras med pasta och en god sallad

Gör så här :
Skala morötterna och riv fint, skala och hacka löken. Hetta upp en panna med smör och fräs morötter och lök glansigt ,
men de får nte brännas. Pressa ner vitlöken och bryn sedan färsen i lökröran. När färsen är klar – vänd ner krossade tomater, vatten , fond och låt puttra i tjugon minuter en halvtimma. Smaka av med lite salt och peppar. Och önskas såsen lite tjockare , reda av med maizena.

Servera med pasta och en god sallad.

Hur lagar du helst köttfärsås ? Någon ingrediens du inte kan vara utan?

0
8 kommentarer

Glass och Robinson

God kväll i stugorna,

Hoppas ni haft en fin onsdag så här långt. Vi har moster (min syster) på besök  – så jag tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast. Lillasyster ska nämligen börja studera på universitet till specialpedagog på distans från och med imorgon…. så nu kommer vi få besök oftare från Öland ! Roligt. Och nu har vi har läst flera godnattsagor- och småttingarna sover sött, och vi har precis plocka fram glass och ska äta den med kolasås och maränger & kika lite på Robinson.

IMG_2118

Glass, maränger och massa kolasås. Yummi!

IMG_2126
Om någon trots allt kanske missat receptet… så kommer det här igen.

Hemmagjorda kolasås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100 gram choklad
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Ställ in i kylskåpet och låt svalna i ett par timmar.

Klart att serveras.

Egen kolasås går inte jämföra med de du köper i butik- denna är så mycket godare!

0
10 kommentarer

Toy story och hamburgare

 Ett lättspelat och roligt spel- kan rekommenderas ( om det fortfarande finns att köpa ) 😀

Och det var den här tjejen som vann första spelrundan. Väldigt nöjd!

IMG_2259

 Melvin blev stolt två – och den här mamman hon var sist.  Jacob och Thelma är hos sin pappa idag, känns alldeles för tomt här hemma (!!) och Jonathan är iväg på möte hela eftermiddagen. Vi röstade om middagsmaten och småttingarna röstade för Max istället för lax och kokt potatis som jag. Så hamburgare fick det bli, med pommes och läsk till, eller ja bubbelvatten för min del iallafall.

IMG_2183Om jag får välja så är det Max hamburgare – men Burger Kings pommes 😀

Vilken snabbmatskedja föredrar du ?

0
10 kommentarer

Tävla om Estrellas nyhet västkustchips

Estrella lanserar Västkustchips –
grytfriterade chips på potatis från västkusten.

Nu har du möjlighet att vinna 18 stycken chipspåsar av dessa krispiga nyheter.

vastkustchips

Tävling i samarbete med Estrella

Tävlingen hittar du på Jennys Matbloggs – facebooksida och dit kommer du genom att klicka HÄR
Allt du behöver göra är att svara på frågan, och sedan hålla tummarna för att det är just du som vinner ! Och tävlingen pågår fram till och med Lörd. den 8:e Sep och vinnaren kommer utses under Söndagen.

Lycka till

0
5 kommentarer

Kycklingsallad

Vi ska  snart åka och hämta Melvin & en kompis i skolan- men först ska vi äta lite lunch. För mig blir det kycklingsallad med lite allt möjligt gott. Nomi ska äta pasta med kyckling, sås och majs

Smörstekt kyckling kryddad med paprikapulver, isberssallad,
tomat, rödlök , oliver i chilimarinad, ananas och så  rostade brödkrutonger

IMG_1476-002
Och jag har bara gjort en enkel vitlökssås till detta:
på gräddfil, pressad vitlök, lite citronsaft salt och svartpeppar.

Vad har/ ska  ni ätit till lunch ?

0
3 kommentarer

Tårta med blåbärsmousse och vit choklad

Hej på er!

 
Jag har knappt hunnit med bloggen nu i helgen märker jag – det har liksom inte funnits någon tid !
Igår hade Thelmis tjejmiddag här med sina klasskompisar, inte så mycket hemlagat för tjejerna  på den där middagen, utan det var hämtmat från den lilla pizzerian i närheten. Och sedan var det film, och godis och mycket skratt hela kvällen !! Roligt att tjejkvällen blev lyckad
Och idag passade Nomi, Thelma och jag på att åka till Samarkand och vi gick runt och kikade lite i alla butikerna – tjejerna handlade lite nagellack och lite sånt. Jag hittade två fina halsdukar på Gina- inga större fynd , men trevligt !  När vi kom hem igen så hade killarna dukat fram fika –  vi hade rejält mycket tårtan över sedan igår.  Annars bakar jag  sällan tårtor, det är inte riktigt min grej för jag får sällan till dem så där fina och perfekta som jag vill.  Denna tårtan är tyvärr inget undantag den heller, men jag lyckades ”rädda den”  lite grann  genom att sätta vit choklad runt hela tårtan.

Det blev en tårta med blåbärsmousse – självklart egenplockade färska blåbär, jag och barnen har varit ute och plockat många liter i skogen de senaste dagarna.

IMG_1996

Det här behöver du till tårtbotten cirka 20 cm
( Jag bakade två stycken till denna tårtan )

4 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl

Gör så här :
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt och fluffigt, vänd försiktigt ner vetemjölet
Häll i smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 10 – 15 minuter,
känn efter med en sticka den ska inte vara kladdig.  Ta ut kakan och låt den sedan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna innan du skär den i två eller tre jämna skivor.

Blåbärsmoussen:

200 gram blåbär
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 gram färskost
2 dl vispgrädde

Gånger 3 till min tårta!

Till dekoration hade jag massa färska blåbär och vit choklad.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa blåbären och värm upp en del av denna på en platta, ta bort från plattan och smält gelatinet där i och blanda om noga.
Blanda under tiden ner resten ( förutom grädde)  av ingredienserna  i den andra delen av blåbärspuren och häll sedan i gelatinet. Vispa upp grädden, fluffigt och vänd försiktigt ner i blåbärspuren. Låt stå svalt i kylskåp ett pra timmar innan användning.

Sedan kan du fylla tårtan med blåbärsmoussen. Garnera med massa blåbär.
Och blev din tårta liksom min inte helt fin på sidorna så kan jag rekomendera att smält ner cirka 150 grtam vit choklad över ett vattenbad,
och sedan dra ut ett tunt lager på bakplåtspapper och sedan bryta loss när den har torkat – i rumstemperatur) och klä tårtan runt om med detta.

God som attans blev den iallafall !   😀

IMG_2114-001

0
5 kommentarer

Hembakad pizza med glassig efterrätt

Hej och hå,

nu är gräset färdigklippt – det gäller att passa på medan det inte regnar.
Och så var det gårdagens middag med middagsgästerna – det blev riktigt mycket mat – vi startade med hembakad pizza.
Alla fick välja sina egna ingredienser på pizzan  – det blir enklast så. Och barnen tycker också att det är roligt att vara med och laga mat 🙂
Det fanns tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto att välja bland.

IMG_2028

Detta var barnens val : tomatsås, ost och skinka.

Till två plåtar pizzor ( tunna )

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Olika förslag till topping:  tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , tonfisk, räkor , paprika oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto, färskost,

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.

Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

Och till efterrätt så blev det glass med blåbär ( som Nomi och jag var ute och plockade några timmar tidigare )  och grädde, ingen orkade maränger  men däremot blev den en varm nygjord chokladsås.

Vi gjorde en ljus variant för barnens skull då de inte är jätteförtjusta  i mörk choklad. Annars brukar vi göra denna chokladsåsen  den är speciellt gott till marängsviss – mycket mycket bättre än färdigköpt.

IMG_2046-001

Hemmagjorda chokladsås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100  gram choklad
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
3 kommentarer

Tävlingsbidraget till Del Monte

Goooodmorgon och välkommen fredag!
Hoppas eran dag har börjar bra – här vaknade jag som vanligt tidigt och på extra bra humör.  Idag kommer nämligen syster och hennes familj hit och det är alltid lika roligt!!  Barnen och jag har planerat hemmagjord pizza med massa olika fyllningar, och till efterrätt ska vi göra den urgoda chokladsåsen, till vaniljglass, med krossade maränger och vispad grädde. Herregud så gott !

Och över till något helt annat…. När man matbloggar som jag gör så får man många förfrågningar på mailen  om man vill komma på olika pressluncher,  vara med i mat- och bakrelaterade jury:s , sitta i publiken i olika matsamanhang……  eller vara med i olika tävlingar. Jag brukar aldrig tacka ja. Först för att jag inte har tid och sedan har jag aldrig haft tur i tävlingar heller för den delen.  Men nu gällde denna tävling en resa för 2 till Italien (!!)  Och jag älskar att resa ! Tävlingen går ut på att skapa en god och enkel dessert med en ingrediens från Del Montes sortiment.  Så jag har bestämt mig för att chansa och vara med och tävla denna gången! Och vinner jag så vet du nu Ulrika – att det är du & jag som åker för att i några dagar äta fantastisk mat och goda glassar i solen  . . . .

 Detta kommer bli mitt bidrag på min  favoritdessert –  ja inte helt otippad då det gäller mig så  blev det kladdkaka – jag gillar jag ju att baka det både i olika former och olika smaker.

Hade varit kul att höra vad tror ni om mitt bidrag – kan det vara en vinstdessert måntro   ? 😀

IMG_1975

Krämiga kladdkakemuffins med lättvispad grädde, serverad med Del Montes cocktailbär.

Det här behöver du :

 
10- 15 stycken fina muffinsformar
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver.

Garnering : lättvispad grädde och Del Montes cocktailbär.

Så här gör du :
Ställ ugnen 200 grader / varmluft 175 grader
Placera ut muffinsformarna på en ugnsplåt.
Smält matfettet och låt det svalna , rör ihop ägg och socker (vispa inte)
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten , och rör till sist ner smöret.
Fördela ut smeten i formarna , fyll upp dem cirka 3/4 dels.
Grädda dem i cirka 10 – 12 minuter i mitten på ugnen.

Låt dem svalna något, och servera dem sedan med lättvispad grädde och de söta cocktailbären.

 

 IMG_1988-002

Sådär …. nu skickar jag det vidare och hoppas hoppas hoppas på att det kan vara min tur att vinna !
Håll gärna tummarna för mig 😀

0
18 kommentarer

Smörstekt panerad torsk med himmelsk sås

Igår blev det Thelma som fick välja middagsmaten 🙂 och jag blev inte ett dugg förvånad när hon valde fisk. Speciellt torsk tycker hon är jättegott, istället för att smörsteka den rakt upp och ner så panerade vi den. Så den blir lite så där perfekt krispig på ytan när man steker den. Gottgottgott …. även matkräsna barn som annars föredrar köpta fiskpinnar tyckte detta var jättesmaskigt.


Prövade fram en ny kall sås – den blev himmelskt god. Den bara måste fu pröva.  Passar bra att servera till all fisk. 

Det här behöver du :

En torskfile per person
en tallrik med mjöl
2 ägg
ströbröd – 1 tsk salt

Serveras med kokt potatis

Sås : 
5 dl creme fraiche
1 /2 msk chilisås
2 msk klippt dill
1/2 tsk flytande honung
salt efter smak

Gör så här:
Rör först ihop såsen och låt stå kallt i ett par timmar innan servering.   Skala och koka potatisen.  Ta fram tre tallrikar, en för mjöl, en för ströbröd+ salt,  och en för äggen ( vispa dem innan ) Sedan kan du ta fram filerna och lägga dem i mjöl, doppa bägge  sidorna.
Sedan väder du dem i äggen , och sist i ströbrödet.  Stek dem sedan klara i rikligt med smör på stekplåten. Cirka 5 minuter på varje sida.

Klart att servera, gärna med lite pressad citron över fisken.

Smaklig måltid.

0
6 kommentarer

Gratinerad blomkål med rökt skinka -LCHF

Vi startar dagen med ett riktigt dunderbra recept.
En så god gratäng, att jag tycker att även du som inte äter LCHF ska testa den.

IMG_1904-001

Det här behöver du :
Ett blomkålshuvud
5 dl creme fraiche
1 tsk samal oelek
salt och peppar
100 gram strimlad rökt skinka ( påläggs skinka )

2 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär loss buketter från blomkålen och koka buketterna mjuka i saltat vatten.
Under tiden värmer du upp creme fraiche, sambal oelek & salt + peppar i en kastrull. Lägg upp de färdigkokta blomkålen i en ugnsäkerform,
-strössla över den stimlade /klippta skinkan. Och bred över såsen över dem och riv osten direlt över.
Gratinera tills gratängen fått en vacker färg.  Klipp över lite persilja

Klart att servera.

8
9 kommentarer