Denna goda sylten fick vi av Daries då hon var på besök.Självklart tjatade jag till mig receptet också.
Hemmagjord jordgubbssylt
Receptet är riktigt enkelt!
Det här behöver du:
1 liter jordgubbar ( cirka 500 gram ) går bra med både färska och frysta.
2 1/2 dl syltsocker
Gör så här:
Lägg de rensade & tvättade jordgubbarna i en kastrull och häll i sockret.
Mosa jordgubbarna med en gaffel- hur mycket du mosar beror på hur stora bitar du vill ha.
Låt sedan koka upp i 10 minuter, på medelvärme under omröring. Ta bort skummet som bildas, och sedan är det klart att häll upp sylten
i tätslutande glasburkar och förvara i kylskåpet.
Idag är ingen vanlig dag, idag är det Melvins födelsedag! Hurra hurra hurra 😀
Det är en stor dag – idag fyller han 7 år ! Kan knappt förstå att tiden bara kan gå så här snabbt.
Vi ska alldeles snart väcka honom med sång och massa presenter och enfödelsedagsbricka med hans favoritfrukt och apelsinjuice.
Ser att klockan på bloggen fortfarande går fel en timme. Ojdå- nu ropar de efter mig – dags att väcka 7 åringen.
Lördagseftermiddag redan, och just nu så tittar solen ner från en ganska molnig himmel! Hoppas ni har en riktigt fin lördag.
Tänkte bara visa hur fint det blev på Thelmas rum. Hon fick välja en ny lampa eftersom den gamla inte passade in på det nya rummet längre. Det var ett tag sedan vi handlade den – men nu som först så sitter den iallafall på plats
Hon bestämde sig för en vit lampa med glaskristaller….
Idag har vi annars mest planerat inför den stora morgondagen, Melvin ska ha sitt kalas då – sen fyller han år först på måndag. Vi har bestämt maten som blir grillad korv, vi hoppas på vackert väder imorong – och fika är förberedd, sedan har vi skrivit ner massa roliga lekar. Men nu måste jag iväg till affären och handla sedan blir det att packa godispåsar till skattjakten , förbereda tipspromenaden och blåsa upp alla färgglada ballonger . . . Roligt med kalas!
Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet. Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.
Fredag idag och snart är helgen här. Har ni hunnit funderat ut fredagsmaten än?! 😀
Ikväll ska vi laga en ny efterrätt vet jag …. nämligen lingonpannacotta, och middagen får jag klura lite på. Kolla igenom recepthögen på alla jag vill pröva. Och just pannacottareceptet fick jag för länge länge sen – jag har bara inte hunnit pröva det än. Så igår blev det en runda till skogen och plockade röda små lingon och det fanns fortfarande gott om blåbär – så det plockade vi massor av.
Godaste frukosten med färska bär. Och så gräddade vi lite bake off- bröd från frysen till frukost. Och åt dem med smör, ost och blåbärsmarmelad. Väljer du turkisk yougurt eller en fil med hög fetthalt så blir det snabbt en LCHF vänlig frukost.
Jag tänkte att den här goda salladen skulle få ett eget inlägg, och fler sallader hittar du till höger om bloggen,
eller skriv ett sökord i sökrutan.
En färgglad och extra krispig sallad åt vi till maten idag.
Den här passar till det mesta och är vacker att duka upp på buffebordet
Det här behöver du :
3 paprikor ( olika färger)
1 finhackad rödlök
fetaost
Tvätta och finhacka -smått smått smått – paprikorna,
Skala och finhacka löken likaså smula ner den god fetaost i salladen.
Blanda om, och sedan är den klar att serveras.
Jag skriver inte om alla middagar vi äter här, för även hemma hos oss blir det en del matrepriser.
Såsom korvstroganoff, olika grytor, egna köttbullar, olika pastasåser och såklart köttfärsås ( som är barnens favorit ) ,det äts det ofta här hemma hos oss. För att inte tala om lasagne ( som det finns hundra recept på under kategorien köttfärsrätter ) . Idag blev det iallafall spagetti & köttfärsås till middag – och denna maträtt är väldigt tacksam för att man väldigt lätt kan variera den, byta ut och lägga till ingredineser. Denna gången helt utan grädde och creme fraiche.
Så jag tyckte att detta receptet kunde passa in rätt bra på bloggen, trots att det redan finns några recept på köttfärsås på sidan.
Du behöver till 5- 6 portioner:
smör
1 kilo köttfärs
1 gul lök
2 vitlök
2 morötter
400 gram tomatkross + 1 1/2 burk med vatten. Jag mätte med burken från tomatkrossen 3 msk med koncentrerad kalvfond
Maizena redning för mörk sås
Salt och peppar
Serveras med pasta och en god sallad
Gör så här :
Skala morötterna och riv fint, skala och hacka löken. Hetta upp en panna med smör och fräs morötter och lök glansigt ,
men de får nte brännas. Pressa ner vitlöken och bryn sedan färsen i lökröran. När färsen är klar – vänd ner krossade tomater, vatten , fond och låt puttra i tjugon minuter en halvtimma. Smaka av med lite salt och peppar. Och önskas såsen lite tjockare , reda av med maizena.
Servera med pasta och en god sallad.
Hur lagar du helst köttfärsås ? Någon ingrediens du inte kan vara utan?
Hoppas ni haft en fin onsdag så här långt. Vi har moster (min syster) på besök – så jag tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast. Lillasyster ska nämligen börja studera på universitet till specialpedagog på distans från och med imorgon…. så nu kommer vi få besök oftare från Öland ! Roligt. Och nu har vi har läst flera godnattsagor- och småttingarna sover sött, och vi har precis plocka fram glass och ska äta den med kolasås och maränger & kika lite på Robinson.
Glass, maränger och massa kolasås. Yummi!
Om någon trots allt kanske missat receptet… så kommer det här igen.
Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Ställ in i kylskåpet och låt svalna i ett par timmar.
Klart att serveras.
Egen kolasås går inte jämföra med de du köper i butik- denna är så mycket godare!
Ett lättspelat och roligt spel- kan rekommenderas ( om det fortfarande finns att köpa ) 😀
Och det var den här tjejen som vann första spelrundan. Väldigt nöjd!
Melvin blev stolt två – och den här mamman hon var sist. Jacob och Thelma är hos sin pappa idag, känns alldeles för tomt här hemma (!!) och Jonathan är iväg på möte hela eftermiddagen. Vi röstade om middagsmaten och småttingarna röstade för Max istället för lax och kokt potatis som jag. Så hamburgare fick det bli, med pommes och läsk till, eller ja bubbelvatten för min del iallafall.
Om jag får välja så är det Max hamburgare – men Burger Kings pommes 😀
Estrella lanserar Västkustchips –
grytfriterade chips på potatis från västkusten.
Nu har du möjlighet att vinna 18 stycken chipspåsar av dessa krispiga nyheter.
Tävling i samarbete med Estrella
Tävlingen hittar du på Jennys Matbloggs – facebooksida och dit kommer du genom att klicka HÄR
Allt du behöver göra är att svara på frågan, och sedan hålla tummarna för att det är just du som vinner ! Och tävlingen pågår fram till och med Lörd. den 8:e Sep och vinnaren kommer utses under Söndagen.