Gårdagens middag- Lax med dillsås (LCHF )

Goood morgon vänner!  😀

Idag är det fredag och snart är helgen här !   Jag , Jacob och Thelma planerade fredagsmiddagen redan igår. Förrätten blir soppa, varmrätten något med kyckling och efterrätten
planeras att lagas med blåbär – tur att jag har hela frysen full av alla plockade bär- .

Och på tal om middag så har jag inte hunnit skriva om gårdagens middag  än, och det blev fräst aubergine ( LCHF)
Till barnens lax blev det kokt ris – gott vilket som.

IMG_2347-001

Gör så här:

4 portionslax
2 1/2  dl creme fraiche
200 gram färskost
2 msk (fryst) dill
1 tsk sambal oelek
salt

Garnering : 2 dl riven västerbottenost

Serveras med olivfräst aubergine

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den färska eller upptinade laxen i en ungsfast form och ta fram en kastrull till såsen.
Värm upp creme fraiche , färskost smaka av med dill ,sambal oelek och salt.
Häll över såsen och riv över rikligt med västerbotteost- har du inte det hemma, så går det bra med vilken ost som helst.
Ställ in i ugnen i cirka 20- 30  minuter – eller tills laxen är klar. Under tiden tvättar du och skalar auberginen hetta upp en panna med olivolja och , salta och smaka av – auberginen ska ha lite tuggmotstånd.

IMG_2366

1
6 kommentarer

Nybakade frasiga frallor

Lite frisk luft gjorde nytta –   skogspromenad och en galen hund fick mig att vakna till 😀
Molly blir helt tokig när hon får springa fritt i skogen , hon liksom skuttar och far fram genom lingonsnår och blåbär av lycka. Haha…

Hemma så hade degen jäst färdigt, och t.om tjugo minuter längre än de skulle – de blev riktigt luftiga och bra.
Och finns det något godare än nybakde frasiga frallor.  Luftiga, mjuka och de ska ätas medan de är varma.

 Hembakat bröd med smör, ost och gurka .
Yummi.
IMG_1554

 

Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.
När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.
Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

0
14 kommentarer

Frukosten färdig- nu dags för promenad

IMG_2951-001

Egenplockade blåbär med hallon ( dock inte från trädgården med valde med omsorg från Ica ) 😀

 God morgon på er !

Hoppas ni har sovit gott, själv vaknade jag strax innan sju och var supertrött. Gääääsp.Jag vet att jag tjatar om att tiden går så snabbt, men den gär verkligen det. Redan torsdag idag.Startade dagen med yougurt och färska bär. Inte tokigt alls- och så ett par koppar kaffe.Nu dags för promenad med Molly – medan degen står på jäsning.Tänkte baka sonens favvobröd, det med solrosfrön och flingsalt ….

Jag återkommer med recept och bilder senare.

Finaste Torsdagen önskar jag dig!

Nu ska Trötter ge sig iväg på liten skogspromenad.

IMG_2293-001

0
7 kommentarer

Onsdagskväll

Onsdagskväll och vi väntar på att ”halv åtta” ska börja. Ja, som ni ser så är ju klockan 18.24 på bloggen- detta stämmer ju då alltså inte.  Klockan är alldeles snart 19.30

Iallafall har dukat upp med lite god frukt till tv:n , och dessa vackra lila vindruvor är från vår egna trädgård ! Vilket lyx 😀
Trodde inte att det skulle bli några alls , eftersom det inte varit något vidare väder i sommar.

Men när jag kollade häromdagen så hade det växt massvis !

IMG_3132-002
Och sen är de jättegoda också.
Söta och inte alls så sura som jag trodde att de skulle smaka.

IMG_3134-001

Nu önskar jag er en riktigt trevlig kväll !

0
3 kommentarer

Mot skogen

Förgransking av alla kommentarer  är nytt på bloggen från och med idag  – tur då att jag är snabb på att godkänna era trevliga kommentarer 🙂  Ni är så många som flitigt kommenterar och ni gör bloggen så positiv ! Tack snälla för att ni läser.Igår var det både föräldrarmöte på schemat och sedan finbesök från Kalmar när farmor och farbror Kevin kom hit för att fira Melvin. Thelma hade gjort en god fruktsallad till fikat, med glass och grädde.  Och idag har vi planer på att ge oss ut  skogen och plocka ännu mera lingon.

Det är gott att ha i frysa och kunna plocka fram & laga mat med i vinter.

IMG_2504
IMG_2533-003

Och den goda lingonpannacottan som vi gjorde i helgen kommer vi garanterat att göra fler gånger.
Har förstått att ni redan är flera som har hunnit prova att laga den redan och ni verkar också uppskatta den. Roligt.

0
5 kommentarer

Söt jordgubbssylt

Denna goda sylten fick vi av Daries då hon var på besök.Självklart tjatade jag till mig receptet också.

Hemmagjord jordgubbssylt

IMG_2430

Receptet är riktigt enkelt!

Det här behöver du:

1 liter jordgubbar ( cirka 500 gram ) går bra med både färska och frysta.
2 1/2 dl syltsocker

Gör så här:
Lägg de rensade & tvättade jordgubbarna i en kastrull och häll i sockret.
Mosa jordgubbarna med en gaffel- hur mycket du mosar beror på hur stora bitar du vill ha.
Låt sedan koka upp i 10 minuter, på medelvärme under omröring. Ta bort skummet som bildas, och sedan är det klart att häll upp sylten
i tätslutande glasburkar och förvara i kylskåpet.

Enkelt och väldigt uppskattad ”Gå-bort-present”

0
3 kommentarer

En stor dag

Idag är ingen vanlig dag, idag är det Melvins födelsedag! Hurra hurra hurra  😀
Det är en stor dag – idag fyller han 7 år ! Kan knappt förstå att tiden bara kan gå så här snabbt.

Vi ska alldeles snart väcka honom med sång och massa presenter och enfödelsedagsbricka med hans favoritfrukt och apelsinjuice.

IMG_2667-001
Ser att klockan på bloggen fortfarande går fel en timme. Ojdå- nu ropar de efter mig – dags att väcka 7 åringen.

Hoppas ni också har fått en fin start på veckan!

0
8 kommentarer

Lampan på plats

Lördagseftermiddag redan, och just nu så tittar solen ner från en ganska molnig himmel!  Hoppas ni har en riktigt fin lördag.
Tänkte bara visa hur fint det blev på Thelmas rum.  Hon fick välja en ny lampa eftersom den gamla  inte passade in på det nya rummet längre.  Det var ett tag sedan vi handlade den – men nu som först så sitter den  iallafall på plats

IMG_2619-001

Hon bestämde sig för en vit lampa med glaskristaller….

IMG_2611-001

Idag har vi annars mest planerat inför den stora morgondagen, Melvin ska ha sitt kalas då – sen fyller han år först på måndag. Vi har bestämt maten som blir grillad korv, vi hoppas på vackert väder imorong – och fika är förberedd, sedan har vi skrivit ner massa roliga lekar.  Men nu måste jag iväg till affären och handla sedan blir det att packa godispåsar till skattjakten , förbereda tipspromenaden och blåsa upp alla färgglada ballonger . . . Roligt med kalas!

0
7 kommentarer

Lingonpannacotta

Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.

IMG_2581

Vilken smak föredrar du på pannacottan ?

0
5 kommentarer

Startade fredagen med godaste frukosten

God morgon finaste bloggisar!

Fredag idag och snart är helgen här.  Har ni hunnit funderat ut fredagsmaten än?! 😀
Ikväll ska vi laga en ny efterrätt vet jag …. nämligen lingonpannacotta, och middagen får jag klura lite på. Kolla igenom recepthögen på alla jag vill pröva. Och just pannacottareceptet fick jag för länge länge sen – jag har bara inte hunnit pröva det än.  Så igår blev det en runda till skogen och plockade röda små lingon och det fanns fortfarande gott om blåbär – så det plockade vi massor av.

Godaste frukosten med färska bär. Och så  gräddade vi lite bake off- bröd  från frysen till frukost. Och åt dem med smör, ost och blåbärsmarmelad. Väljer du turkisk yougurt eller en fil med hög fetthalt så blir det snabbt en LCHF vänlig frukost.

IMG_2419-003

Ha en riktigt fin fredag nu,
vi hörs snart!

0
5 kommentarer