God kväll!
Hoppas eran tisdag har varit riktigt bra.
Vi fick lite trevliga fikagäster idag lagom till mellanmålet – Ingela och barnen kom förbi 🙂
Det blev hembakat bröd- blandannat hade jag bakat ostfrallor och majsbröd.
Och majsbröd det var verkligen länge sen jag gjorde, och jag tycker fortfarande att det är lika gott ! Och receptet på ostfrallorna ( som blev barnens favvobröd) dyker också upp inom kort.
Det finns lika många recept på majsbröd som det gör på källarfranska.
Så här gjorde jag iallafall.
50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs
Doppa i : Rågmjöl
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!) majsen och vänd i ordentligt så att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vätska med sig. Låt sedan jäsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, doppa brödbullarna i rågmjölet och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10-15 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.