VECKOMATSEDEL

Här har vi lite mat-tips inför kommande vecka.

Måndag Smarrig vegetarisk pizza 
Tisdag Fiskgryta med räkor
Onsdag Falulåda med pasta
Torsdag Köttfärsfylld limpa 
Fredag Kycklinggratäng med ajvar


Det finns olika sorters ajvar,  jag gillar den starka varianten, men det finns även en mild. 

Du behöver till 4 portioner:
4 stora kycklingfileer
smör att steka i
salt & peppar
2 1/2 sl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk kycklingfond
1/2 dl ajvar
10 cocktailtomater
1 dl riven lagrad ost

Serveras till ris eller couscous

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Skär kycklingfileerna i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen med salt & peppar tills den är genomstekt.  Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop grädde, crème fraîche, fond och ajvar och fördela ut över kycklingen. Häll i tomaterna strö över osten och skjuts in i ugnen i 15 minuter.
Strö över ruccola och pinjenötter.
Klart!

* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet! Bjud på koladrömtårta.

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
100 gram smör
250 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

 Gör så här:

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen (  den karamelliserade mjölken) . Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

7
Kommentera

VEGETARISKA BULLAR MED MOS & BRUNSÅS

Hej där.

I vår familj är köttbullar , mos och brunsås en favorit.
Och detta är så enkelt att göra vegetariskt. Bara byt ut köttbullarna mot vegetariskt alternativ.

Så gott!



Potatispure:
Mjölig potatis
1 skvätt varm mjölk / grädde ( 50 -50 )
1 rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör potatispurén så här:
Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen, tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Inlagd gurka hittar du här

Till brunsåsen behöver du:
1 rejäl klick smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull / stekpanna och tillsätt mjölet under tiden du vispar. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda i fem minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon hittar du här.



5
Kommentera
REKLAM FÖR TOPPITS

TOPPITS PLASTFOLIE

Hej där,

Hoppas ni haft en härlig dag so far, och att den fortsätter likadant. Förra veckan ”fuskade” jag och barnen och åt tacos en helt vanlig onsdag. Festligare onsdag får man leta efter 😉

Annars äter vi oftast tacos på just fredagar. Jag älskar tacos by the Way.

Men det blir ju alltid grönsaker och såser över när man stått och hackat upp för mycket, och vi vill ju tänka på matsvinnet och miljön. Så därför vill jag hylla världens bästa plastfolie från toppits, som är så enkelt att använda, smidigt att riva av och fäster perfekt.

Toppits plastfolie hjälper till att göra maten ”svinnsmart” , färskhållningen av maten är viktig för att resterna ska kunna återanvändas till tillexempel en paj eller sallad.



Det är inte bara jag som gillar tacos, utan även barnen. Och det går variera massor, med olika grönsaker, färs, kyckling räkor eller fisk. Denna gången gjorde vi vår tacos med kycklingfaijtas. Mums.


Jag brukar planera att laga lite extra tacos så att vi dagen efter tacomyset kan göra en paj eller gratäng med härlig sallad dagen efter.
Blir så mycket smidigare när allt redan finns klart att använda i kylskåpet.

Extra plus är att folien är gjord av 35 % återvunna resurser vilket känns extra bra för hållbarheten och miljön.

8
2 kommentarer

KALLITHEA / GREKLAND

Hej hej

Hoppas allt är bra hemma. Det är vår tredje dag här nu.
Sol, bad och massa god mat, jag klagar inte.

Vi har hängt vid poolen 2 dagar, idag bär det ner till beachen.

Någon frågade vad som behövs för att resa till Grekland, just nu är det ett covid-pass ( att du tagit 2 sprutor )
Alternativt ett färskt antigentest + inresebevis. Här gäler munskydd inomhus på hotellet ( inte på rummet ) , och munskydd i butiker och köpcentrar.

Klockan är en timme mer här, så här börjar klockan närma sig elva. Och vi ska snart plocka ihop oss och gå till matsalen. Vi valde sovmorgon idag och hoppade frukosten- ina problem eftersom de börjar servera lunchen vid elva.


För fler uppdateringar hittar ni mig på Instagram oxå. @jennysmatblogg

Kram

13
1 kommentar

TILLBAKA TILL GREKLAND


Hej hej ,

Kikade här i bloggarkivet, och tydligen var det 6 år sedan ( 2015 ) sedan vi besökte Grekland sist.
Så det är minst sagt på tiden att göra ett besök dit nu igen.

Men kolla vilka småttingar! Det känns alltid lika konstigt numera när jag inser att jag har så stora barn.
Men hur som helst…. vattnet i Grekland är ju fantastiskt. Thelma och jag har planerat att bada massor, hoppas nästintill på att få simhud mellan tårna. Vi kommer fram till hotellet strax innan midnatt, så vill ni följa vår resa så är det nog enklast via min instagram : @jennysmatblogg


och all god mat….. Som jag längtar!

11
1 kommentar

1 SEPTEMBER


Godmorgon och välkommen September,

Fasen vad fort det går, om ett par dagar är barnbarnet fem månader. Hur gick det här till ?
Sen känns som hösten kom tidigt i år, och just nu gör det faktiskt ingenting.
Jag och Thelma packar för att flyga till Grekland i morgon, längtar efter god mat, sol och lata dagar i solstolen.
Planerar att gå upp minst fem kilo av all god grekisk mat.


I dag står massa jobb på schemat, ska handla, styla, fota samarbete, redigera bilder & videos och få iväg utkast till mina säljare. Det är alltid mycket att göra när man ska vara borta en vecka.

Önskar er en fin start på dagen.
Kram

20
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer en massa tips till kommande vecka.
Hoppas ni hittar lite ni gillar. 

Måndag : Grön ärtsoppa
Tisdag : Fiskgratäng med dill och majs
Onsdag : Parmesanpanerad kycklingfile
Torsdag: Köttfärsgratäng med duschessmos 
Fredag Fläskfilegömma

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.
Klart att servera med ris eller pressad potatis

* * * * * * * * * * * *

.Mjölkchokladsbiskvier

img_3853

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.gragra

4
Kommentera
REKLAM FÖR STRONGER

STRONGER

Hej hej,

Nu efter semestern är vi väl många som vill försöka komma ut och röra på oss lite extra. Vare sig det är promenader eller löpturer, och då är det ju lite roligt att unna sig snygga träningskläder.

Nu har massa snygga nyheter kommit ut på Strongers hemsida.
Och med koden JENNYX20 får ni 20 % rabatt på hela ert köp.

Dessa ribbade leggings är så sköna och finns i olika färger.
Har även de svarta, grymt bekväma. Ni hittar dem här

Och vem behöver inte ett par snygga mjukisbyxor nu till hösten ?

Och snygg croppad tröja.

Och nu till lite av det bästa!
Ni som följt mig länge vet ju att jag är galen i mössor. Och finns det även snygga sådana på hemsidan.
Ny favvo. Ni hittar den här

21
2 kommentarer

FYRA MÅNADER KVAR TILL JULAFTON

REKLAM FÖR MINA BÖCKER


I dag är det precis fyra månader kvar till julafton ju. Woop woop!
.

Så då får jag ju kanske presentera Jennys Jul för er igen 😉

Jajamensan, den innehåller massa julmat, sillinläggningar, gratänger, vegetariskt, traditionella julrätter, små kroppkakor, hembakat julbröd, adventsmys, saffransbak och massor av julgodis och kolor. En bok som jag skrivit för att den ska kunna användas under hela adventstiden & jul.
.

Boken fotade vi hemma hos oss i Kalmar,
och det är som vanligt duktiga Ulrica Pousette som har fotat hela boken. Boken blandas upp med lite ”hemma hos”- bilder och massa fina julbilder. Handen på hjärtat är detta den finaste och mest roliga boken jag har gjort. Kanske för att jag älskar julen så mycket.
.

DU BESTÄLLER ETT EX HÄR.

.

Kolla in den maffiga julgranen jag lyckades få tag på.
En riktig Piff & Puff gran.


Lite bilder bakom kulisserna, här bakade vi vaniljfyllda lussebullar.
Mumsigt. Snart är det dags för saffrans-bak igen.

För er som förbokar ”Jennys Jul”  redan nu så kommer ni få den signerad med julhälsning.
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA 

.

.

.

Här kommer lite tjuvkik från boken,
om ni är nyfikna.

6
19 kommentarer
REKLAM FÖR GÖL

SENSOMMARKVÄLLAR MED GØL

Hej där,


Hoppas ni har haft en riktigt härlig helg. Och än är inte varma kvällarna slut, utan nu ska man verkligen krama ur det sista ur sommaren. Sol, bad och sitta ute och titta på de fina solnedgångarna, helt underbart ju.

Och något annat som hör sommaren till är väl alla grillmiddagar med vänner, så härligt att samlas och hjälpas åt med maten. Det klassiska jag brukar när alla anländer så där lite lagom småhungriga är att bjuda på en bricka med snacks i väntan på maten, så att gästerna får plocka lite vad de vill. Och inte hinner få blodsockerfall i väntan på middagen 😉

Men det funkar såklart lika bra att duka fram snacks till en liten minipicknick på bryggan. Nomi och jag brukar duka upp lite fint på bryggan antingen med bord eller stolar eller bara direkt på picknickfilten. Finns ju inget bättre än myskvällar med massa gott på bryggan, såsom salami- snacks & chips, lite frukt, lite kex och lite goda oliver. Funkar alltid och är så uppskattat.



GØL salamisnacks är framtagna med hög kvalitet & kötthalt, vilket visar sig i den goda smaken.
Passar lika bra efter träning som i en god sallad, bara fantasin sätter gränser.


7
Kommentera