Fredagskväll

En bild ”hemifrån” på den vita buketten med rosor.
IMG_6862-001

Den orange/röda buketten fick följa med till stugan, och står här brevid mig i köket nu medan jag sitter här och skriver.

IMG_6865

Kikar förbi lite senare, nu ska vi packa in det sista från bilen.

0
Kommentera

Onsdagsfrukost och morgonpromenix

God morgon!
Hoppas att ni fått en bra start på dagen, allesammans .
Här verkar det bli en riktigt fin höstdag i växjö idag.  Min klockan ringde innan sju och det blev det ostfrallor till frukosten de som bakades igår. För att få nybakad känsla över brödet – frys ner det så fort det svalnat efter ugnsbakandet och tina upp på 80- 100 grader i ugn – det blir som nybakat.

Ostfralla med just ost, skinka,  tomat , sallad gurka.

Roligt att läsa att ni är så många som har prövat att baka efter brödrecepten på sidan.
Och ni får gärna blogga om det- men glöm inte att länka tillbaka på min blogg om ni lånar mina recept eller matbilder.Och för er som skickat frågor så måste jag bara säga att jag inte har kollat ignom mailen på flera dagar.  Tänkte ta och göra det nu i fömiddag- så har ni inte fått svar tillbaka så vet ni varför.

Och nu : dags att ge oss ut på en morgonpromenix i det krispiga höstvädret !

0
7 kommentarer

Majsbröd

God kväll!
Hoppas eran tisdag har varit riktigt bra.
Vi fick lite trevliga fikagäster idag lagom till mellanmålet – Ingela och barnen kom förbi 🙂
Det blev hembakat bröd- blandannat hade jag bakat ostfrallor och majsbröd.

Och majsbröd det var verkligen  länge sen jag gjorde, och jag tycker fortfarande att det är lika gott ! Och receptet på ostfrallorna ( som blev barnens favvobröd) dyker också upp inom kort.
majs (1)

Det finns lika många recept på majsbröd som det gör på källarfranska.
Så här gjorde jag iallafall.

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs

Doppa i : Rågmjöl

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!)  majsen och vänd i ordentligt så att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vätska med sig.  Låt sedan jäsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut,  doppa brödbullarna i rågmjölet och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.  Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10-15  minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

majs1 (1)

0
13 kommentarer

Glassig nyhet

Vi prövade en ny sås till glassen för ett tag sedan. Den kanske inte är helt ny egentligen,men vi har inte sett den tidigare.  En sås du har på glassen som stelnar inom 30 sekunder.

Vi köpte den rosa  polka-smaken. Jag tyckte att den var OK- men de andra gillade den inte alls.

Såg senare att det även fanns lakritssmak ( måste pröva) och sedan även  en mjölkchoklad. Någon som testat och vilken tyckte ni var godast isåfall ?

0
18 kommentarer

Ser ni vad hon har skrivit ?

Det blir en sen middagsuppdatering nu eftersom det varit något tekniskt problem med på bloggen under dagen.
Vi gjorde ett storkok på köttfärsås, perfekt att frysa in om det blir över något – smidigt att ta fram och tina upp om man behöver en lättlagad middag.

En kryddig och smakrik köttfärs är jättegod att servera med en klick vispad creme fraiche.

Det här behöver du :

1,5 kg köttfärs
Smör
1 finhackad gul lök
Rotselleri
3 morötter
2 pressade vitlökar
3 tsk rödcurrypasta ( eller mer om man vill ha stark mat )
2  burkar krossad tomat
+ 2 burk med vatten
en skvätt chilisås
1 burk med små champinjoner
3 msk kalv- eller oxfond konc.
Maizena redning

Salt och peppar

Gör så här :
Skala, hacka , riv grönsaker , och lök. Hetta upp en kastrull med smör och lägg i dem i smöret när det börjar lukta nötigt om smöret. Fräs grönsakerna & löken mjuka – de ska inte få färg. Bryn sedan färsen där i , tills den är färdig. Vänd ner champinjonerna. Rör i krossade tomater, chilisås, vatten, fond, rödcurrypasta och smaka av med salt och peppar ( och ev. lite torkad oregano ) Låt sjuda i 20 minuter.
Red av med maizena om såsen önskas tjockare.

Servera köttfärsåsen till pasta och en god sallad.

Efter maten satt Nomi och  målade med vi plockade iordning, Eller måla och måla… Hon övade på att skriva .  🙂
Hon vill gärna ha läxor precis som de stora barnen har, och brukar sitta  vid matbordet och kollar när de gör sina skoluppgifter och målar eller skriver i sin målarbok. Och visar stolt upp sina bokstäver som hon lärt sig.

Kan ni se vad hon har skrivit på lappen ?

0
12 kommentarer

Tillbaka hemma

Hej och god morgon.

Ja, vi tillbaka hemma igen  efter lite tågförseningar så var vi hemma strax efter nio igår kväll.Men jag var alldeles för trött för att blogga men nu så.  Vi bodde på Scandic Anglais , centralt och nära till alla butiker.  Och det bästa med hotell är ju frukostbuffen!

Och den var toppen – det tyckte både jag & Thelma.Pannkakor,äggröra med bacon, köttbullar, korv, nybakt bröd, goda pålägg, färsk frukt och olika sorters juicer och yougurtar.

Detta hamnade på min första tallrik.  Och klart blev det ett par glas av färskpressad juice. Sååå gott.

IMG_3323

Morgontrött 🙂

IMG_3321-001

Efter mycket frukost så fick jag med mig en take away kaffe,
och skrev en inköpslista innan vi kilade iväg och kollade in alla butiker på stan .

IMG_3336

Efter en något försenad tågresa så var vi hemma igårkväll – Borta bra med hemma bäst! Och nu har alla kommit iväg till skolan – och jag & Nomi tänkte försöka att komma iväg till mataffären.
Sedan blir det att stanna  till blomsterlandet för att se om det kommit in lite fina höstblommor till krukorna på trappen.

På återseende….

0
4 kommentarer

Lutande blåbärspannacotta

Hej hej ,

Ja nu sitter jag och Thelma på tåget och vi har köpt med oss massa tidningar och godis att fördriva tiden med, sen har vi planerat att vi ska gå ut och äta  så fort vi är framme på någon trevlig restaurang. Har ni några bra tips på matställe (?) så berätta gärna !  Imorgon hoppas vi på att hinna med att gå i butiker och även fönstershoppa lite.  Hoppas att ni kommer fram och säger hej om vi ses  !

Lovade  ju receptet på den lutande blåbärspannacottan som blev mycket  populär ” Jennys matbloggs facebook ” och här har ni det.Ni kan lätt göra denna LCHF-vänlig också genom att utesluta sockret.

IMG_3287 (1)


Det här behöver du :

4 dl grädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl blåbär
(Spara några till garnering samt lite florsocker om du har frysta bär)

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i blåbären och mixa med stavmixer till en rosa slät smet. Sila det innan du häller upp det i vackra glas. Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering. Vill ni servera slutande pannacottor så ställ glasen så att det står snett.
Dekorera med blåbär innan de serveras, och har ni som jag frysta blåbär är det fint att pudra över florsocker innan servering.

Gott, krämigt och en fräsch smak av blåbär.

0
5 kommentarer

Dagens lunch

Lunchen uppäten.

Ja, sådärja, nu är resväskan färdigpackad och lite hämtmat från ”Hot Wok”  blev dagens lunch.
Goda Burritos med fantastisk vitlökssås .

IMG_3170-001

Nu är det snart dags att åka mot tåget , jag och Thelma ska åka till Stockholm och stanna tills imorgon.
Och jag lovar att uppdatera receptet på den goda blåbärspannacottan under dagen!

På återseende vänner.

0
5 kommentarer

Nya söta kakburken i turkost

 God morgon !

Tänkte att jag måste visa nya sötaste kakburken fick jag förra veckan ( tjusiga kakburkar kan man inte få för många av)
och denna är i sådär härligt blek turkosa färg- som gör att man gärna vill inreda hela köket i just den kulören !  Jag gillar´t 😀

IMG_3207-002

Och av ren slump upptäckte jag att den matchade till  askarna jag fyndade på Gekås.
Men vet ni vad… jag har inte tid att blogga nu. Det är dags att börja packa, idag bär det av mot huvudstaden.

Hörs senare. . . .

0
5 kommentarer

Gårdagens middag- Lax med dillsås (LCHF )

Goood morgon vänner!  😀

Idag är det fredag och snart är helgen här !   Jag , Jacob och Thelma planerade fredagsmiddagen redan igår. Förrätten blir soppa, varmrätten något med kyckling och efterrätten
planeras att lagas med blåbär – tur att jag har hela frysen full av alla plockade bär- .

Och på tal om middag så har jag inte hunnit skriva om gårdagens middag  än, och det blev fräst aubergine ( LCHF)
Till barnens lax blev det kokt ris – gott vilket som.

IMG_2347-001

Gör så här:

4 portionslax
2 1/2  dl creme fraiche
200 gram färskost
2 msk (fryst) dill
1 tsk sambal oelek
salt

Garnering : 2 dl riven västerbottenost

Serveras med olivfräst aubergine

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den färska eller upptinade laxen i en ungsfast form och ta fram en kastrull till såsen.
Värm upp creme fraiche , färskost smaka av med dill ,sambal oelek och salt.
Häll över såsen och riv över rikligt med västerbotteost- har du inte det hemma, så går det bra med vilken ost som helst.
Ställ in i ugnen i cirka 20- 30  minuter – eller tills laxen är klar. Under tiden tvättar du och skalar auberginen hetta upp en panna med olivolja och , salta och smaka av – auberginen ska ha lite tuggmotstånd.

IMG_2366

1
6 kommentarer