Lasagne recept

Receptet på en väldigt god lasagne kommer här ! 🙂

Väldigt gott – men lite svårt att lägga upp lasagnen sådär snyggt, med alla köttfärs och ostsås som flyter iväg 😀

Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken ugnsformar :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Servera med en god sallad.

0
10 kommentarer

Maten på väg in i ugnen

Kikar in en liten snabb sväng och önskar er en riktigt trevlig fredagskväll!

Gästerna är här när som helst- och nu är middagen på väg in i ugnen.  Eftersom papporna ska iväg på fotboll idag så blir det ingen trerätters middag-  istället fick barnen välja vad vi  skulle äta och de röstade för  lasagne. Så det fick det bli idag. Enkelt, gott och smidigt att göra.

Självklart färska lasagneplattor och så en egen bechamelsås och massa mozzarella .

Nu : dags att duka och göra sallad 😀

0
8 kommentarer

Happy Friday

Happy Friday alla bloggisar.

Hoppas ni sovit gott och fått en riktigt  fin start på morgonen. tänk att det snart är helg igen 🙂 Vi väntar gäster hela helgen, och Nomi har undrat sen hon vaknade när Moster, Tobbe och kusinerna kommer hit . Och det är ju några timmar kvar…. Närmare bestämt åtta nio timmar kvar. Iallafall till frukost idag blev det vattenmelon, Finn Crisp och äggröra.

Vattenmelon är så gott!

Melvin är på väg till skolan – med sin nya gula klockan. Jag letade land och rike runt efter den där klockan ( väldigt viktigt att det blir rätt färg )  Till slut hittade jag den på Ur & Penn- perfekt. Och han blev så glad när han fick den.

Fortsatt fin fredag , så hörs vi snart.

0
4 kommentarer

Lättlagad lunch – Pasta med tacosås

Hej igen,
Tandläkaren gick bra, och sen jag hann med att uträtta lite ärenden på stan också. Imorgon kommer syster hit med man och barn. Så jag tänkte hinna med en matplanering och åka till mataffären under eftermiddagen.

Och idag blev det en lättlagad lunch – pasta med tacosås


Väldigt lätt och god lunch. Värm upp detta på en panna:
Färdig tacofärs och ett par msk tomatpure / chilisås

Serveras med pasta.

Denna lunch brukar bli väldigt uppskattad av barnen i familjen. Så kasta inte om ni får massa tacofärs över på fredag 😀

3
3 kommentarer

God morgon torsdag

God morgon torsdag ,

Klockan är åtta – och fortfarande inte sju som det står på bloggen.  🙂
Det blir bara en liten snabb uppdatering nu på förmiddagen så jag ska iväg. Jag har fått många frågor om huset och jag kommer visa lite bilder från det då och då .
Vi bor ju en gammal beige-grå  30-tals villa. Och jag tycker att det är så charmigt med alla vinklar och vrår, vi stormtrivs verkligen.  När jag kikade igenom datorn så hittade jag en bild från i våras då när vi skrubbade altanen ren från alger. Så jag bjuder på den bilden idag. Näst på listan att göra i huset är att byta ut golv i vardagsrum, kök och glasveranda till ett ljust nästan vitt golv. Det ska bli roligt att se hur slutresultat blir.

Men nu ska jag, och nu ska jag iväg till tandläkaren.
Hörs om en stund.

0
10 kommentarer

Fläskfile i rosepepparsås

God kväll i stugorna!
Här är jag nyss hemkommen från en något kylig kvällspromenad med en liten Molly.  Det är verkligen kallt ute nu ju. Sitter framför tv:n med de varma tofflorna och inväntar dagens tvprogram som snart ska börja – både ”Halv åtta” och ”Bonde söker fru”  blir det.

Innan dess tänkte jag passa på att skriva om dagens middag som idag blev:

Friterad pommes med fläskfile i rosepepparsås.

Det här behöver du :
Pommes Frites
Rapsolja
1 fläskfile

Rosepepparsåsen :
1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader.
Putsa fläskfilen ren från senor, och dela den i lagom stora bitar. Smörstek dessa i en panna, och salta och peppra.
Lägg dem i en ugnsfastform när de är klara och ställ in i ugnen. Under tiden gör du såsen.  Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd. Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter. Sila såsen, och häll tillbaka i stekpannan. Lägg ner fläskfilen och låt sjuda på svag värme. Dekorera med rosepeppar.
Fritera sedan pommes :en i rapsoljan. Helst i fritös – även om det går bra i en tjockbottnad gryta. Var försiktigt bara!
Servera sedan med en krispig grönsallad

Rosepepparsåsen är  riktigt god – ja om man gillar rosepeppat det vill säga 🙂
Och sen  fungerar den ju faktiskt  utmärkt som LCHF  också om man bara väljer något med mindre kolhydrater att servera till. .

Melvin gillade maten jättemycket, och tog om flera portioner  – Nomi föredrog mest pommes:en ( eller Mc donalds maten som hon kallar den ) Och efter middagen så hade jag lovat Nomi att målade naglarna, rosa nagellack valde hon denna gången. Och så här fina blev naglarna.

Rosa rosa rosa….

3
2 kommentarer

Fredagskväll

En bild ”hemifrån” på den vita buketten med rosor.
IMG_6862-001

Den orange/röda buketten fick följa med till stugan, och står här brevid mig i köket nu medan jag sitter här och skriver.

IMG_6865

Kikar förbi lite senare, nu ska vi packa in det sista från bilen.

0
Kommentera

Onsdagsfrukost och morgonpromenix

God morgon!
Hoppas att ni fått en bra start på dagen, allesammans .
Här verkar det bli en riktigt fin höstdag i växjö idag.  Min klockan ringde innan sju och det blev det ostfrallor till frukosten de som bakades igår. För att få nybakad känsla över brödet – frys ner det så fort det svalnat efter ugnsbakandet och tina upp på 80- 100 grader i ugn – det blir som nybakat.

Ostfralla med just ost, skinka,  tomat , sallad gurka.

Roligt att läsa att ni är så många som har prövat att baka efter brödrecepten på sidan.
Och ni får gärna blogga om det- men glöm inte att länka tillbaka på min blogg om ni lånar mina recept eller matbilder.Och för er som skickat frågor så måste jag bara säga att jag inte har kollat ignom mailen på flera dagar.  Tänkte ta och göra det nu i fömiddag- så har ni inte fått svar tillbaka så vet ni varför.

Och nu : dags att ge oss ut på en morgonpromenix i det krispiga höstvädret !

0
7 kommentarer

Majsbröd

God kväll!
Hoppas eran tisdag har varit riktigt bra.
Vi fick lite trevliga fikagäster idag lagom till mellanmålet – Ingela och barnen kom förbi 🙂
Det blev hembakat bröd- blandannat hade jag bakat ostfrallor och majsbröd.

Och majsbröd det var verkligen  länge sen jag gjorde, och jag tycker fortfarande att det är lika gott ! Och receptet på ostfrallorna ( som blev barnens favvobröd) dyker också upp inom kort.
majs (1)

Det finns lika många recept på majsbröd som det gör på källarfranska.
Så här gjorde jag iallafall.

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
1 liten burk med majs

Doppa i : Rågmjöl

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan, och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Rör sedan ner den avrunna (!)  majsen och vänd i ordentligt så att de blandar sig. Nu kan det behövas lite mer mjöl för att majsen har lite vätska med sig.  Låt sedan jäsa i cirka 60 minuter. Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut,  doppa brödbullarna i rågmjölet och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.  Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10-15  minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

majs1 (1)

0
13 kommentarer

Glassig nyhet

Vi prövade en ny sås till glassen för ett tag sedan. Den kanske inte är helt ny egentligen,men vi har inte sett den tidigare.  En sås du har på glassen som stelnar inom 30 sekunder.

Vi köpte den rosa  polka-smaken. Jag tyckte att den var OK- men de andra gillade den inte alls.

Såg senare att det även fanns lakritssmak ( måste pröva) och sedan även  en mjölkchoklad. Någon som testat och vilken tyckte ni var godast isåfall ?

0
18 kommentarer