Receptet på en väldigt god lasagne kommer här ! 🙂
Väldigt gott – men lite svårt att lägga upp lasagnen sådär snyggt, med alla köttfärs och ostsås som flyter iväg 😀
Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar
Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar .
Servera med en god sallad.