Huset fullt av vänner och daimkladdkaka

Igår var huset fullt av vänner då Ullis och hennes fyra barn kom hit och hälsade på – och barnen  lekte i närmare sju timmar, med ett par korta pauser för mat, och fika. De hade de jätteroligt och jag och Ulrika hann med att prata lite också- det är alltid lika roligt när vi träffas.

Och till fikat blev det en kladdkaka med grovhackad daim:

Jag bakar den i ugnen på samma vis som tidigare.
Till en form på 20-22 cm behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten.
Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.

Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan,
och fördela sedan den hackade daimen över .

Klar att serveras.


Ja, den var väldigt god – och det blev inte mycket kvar efter fikat.
Gottgott.

Och ni missar väl inte att följa matbloggen på facebook 😀 Där uppdateras det hela tiden med recept och bilder och roliga tävlingar.

HÄR hittar ni den. Välkomna!!

0
13 kommentarer

Daimkladdkaka

Daimkladdkaka med grädde

Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm. ( Detta är en dubbelsmet)
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid ca 15 minuter.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet

Detta behöver du :
4 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Garnering : 200 gram mjölkchoklad “Daim”

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret till smeten. Låt svalna. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret. Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 30 minuter. Under tiden smälter du chokladen ( ev. rör ner lite grädde i chokladen , sa att chokladen blir lite mjukare) detta över ett vattenbad och bred över kladdkakan.

Ställ in ett par timmar i kylskåpet innan den ska serveras om man som jag vill ha lite hårdare chokladtopping på.
Vill man ha den lite mjukare – så ska den serveras ljummen

0
15 kommentarer

Fiskgratäng toppat med handskalade räkor

God kväll !

Idag har det varit en ganska lugn torsdagseftermiddag hos oss.
Melvin har haft med sig kompis hem efter skolan, Thelma har varit hos hårfrisörskan och det har varit innebandyträning ( jacob ) och Melvin har haft fotbollsträning. En ganska vanlig torsdag…. Jag och Nomi bakade lite mer bröd när grabbarna var på träning och passade på  att fylla upp frysen , de hembakde brödet går verkligen åt som smör i solsken.

Och till middag gjorde vi fiskgratäng som vi toppade med räkor.
Tips…. tänk på att handskalade räkor är mycket godare att laga mat med – ( istället för de där små ganska smaklösa man köper på burk )  så det är värt den stunden det tar att skala dem .

Det här behöver du :

 1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade räkor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt &peppar.
Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med  smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen.  Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar.
Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.

Toppa med räkor precis innan servering.

Vad har ni ätit till middag ikväll ? Berätta 🙂

 

Och nu riktigt mätta så ska jag och Molly ge oss ut på en liten kvällspromenad.
Vad tidigt det blir mörkt nu också – redan kolsvart ute nu ju och kallt som bara den !  Brrrrr…
Japp , vinterjackan är framplockad….

5
6 kommentarer

Lakrits

Efter era rekommendationer var jag ju tvungen att köpa lakritstoppingen . Och denna var helt klart min smak  , den var riktigt god ja så länge man gillar lakrits då da 🙂 Påminner om lakritspucken som GB hade tidigare! Hur som helst – oj oj oj så gott- jag gillar´t

Serveras i skålarna från ikea….

Någon som prövat chokladtoppingen ? Hur var den ?

0
7 kommentarer

På väg till förskolan

God morgon torsdag.

Jag vaknade innan väckarklockan idag – och hann med en kopp kaffe och duka fram frukosten innan resten av familjen vaknade. Frukosten ser rätt blandad ut hemma hos oss – alla gillar olika sorters smörgåsar och olika juicer… Men det som brukar finns på frukostbordet en vanlig vardag är är yougurt, mjölk och flingor, minst två olika sorters mackor , knäckebröd, finn crisp, pålägg : ost, skinka , någon skivad grönsak, kaviar och kokta ägg.  Helgfrukostarna brukar vara lite roligare med färska frallor och bacon med äggröra och gärna lite melon eller färska bär .
Vad åt du till frukost idag?

Nu efter frukosten så är de stora barnen skjutsade till skolan-
Nomi  är snart är på väg till förskolan  för att leka med sina kompisar en liten stund.

Nomi i sin nya favorit poncho ( grå stickad )

0
10 kommentarer

Krämig sås med kyckling och så lite höstfint

Min lunch idag blev gårdagensmiddag, fast minus potatisen då  som blev uppäten ( riktigt gott betyg av barnen som knappt gillar potatis annat än som potatismos eller gratäng )  Iallafall blev det en krämig sås med kyckling och en krispig grönsallad på min tallrik .

Jag piffade till såsen lite med stekt klippt bacon &  ett par msk philadelphiaost .

Och så blev det lite höstfint på trappen till slut trots att det inte ville slua regna , få se hur länge de här växterna kommer trivas nu. Jag har dessvärre inga gröna fingrar  och har ingen tur alls med blommor. Men dessa ska ju å andra sidan vara väldigt lättskötta – så kanske de trivs bättre.

Jag tycker att de grön / lila kålen är så tuff, och så blev det lite färgad ljung.

Härliga färger, rosa, cerist och oranget

Lilla verandan på framsidan fick också en liten uppfräschning.

0
7 kommentarer

Dags att plantera lite nytt

Hejsan hejsan !

Jag var  iväg och inhandlade lite fina växter för ett tag sedan –  så snart  tänkte jag att jag ska ge mig ut och plantera dessa i krukorna på trappen, tänkte passa på att göra lite höstfint ute bland de fina pumporna jag fick . Det kommer bli en ordentlig färgklick ser jag när jag kollar igenom alla fin ljung i påsarna. Fint! Sen ska jag nog kunna hitta lite fina löv också att dekorera med – det brukar bli gulligt…  men det får bli på nästan promenad. Och det är riktigt höstväder idag i småland  , och regnar lite till och från. Jag väntar nog med att gå ut tills det slutar regna tror jag. Så nu blir det en kopp kaffe och gå igenom mailen!

Hur är vädret hos dig?

0
4 kommentarer

Ostfrallor

Dessa goda ostfrallor har ni önskat recept på.
Gott gott gott.  Och ska ni bara baka ett  sorts bröd så är det helt klart dessa! 🙂

Man kan använda vilken sorts ost man vill- gouda osten hade jag redan färdigriven och klar. Så det blev det denna gången.

Det här behöver du :

50 gram jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja

9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)

Gör så här :

Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

Frallorna på väg in i ugnen.

2
20 kommentarer

Kraschade potatisar med krämig kycklingsås.

God kväll i stugorna.

Hoppas eran dag har varit bra – roligt att ni är så många som är med och tävlar!  Heja heja.
Idag prövade vi ett smarrigt recept – kraschade potatisar…. och jag har tänkt pröva de här  ett bra tag nu  –  men idag så gjorde vi dem till middag.  Väldigt goda – och kan lätt varieras med olika kryddor.
Till detta gjorde vi  kyckling i ugn , och denna kycklingrätten fungerar även att servera pasta till eller ris.

Kraschade potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda

Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, krydda med lite paprika pulver och salt.
Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig.  När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / salt
Ställ in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

Servera med kycklingsåsen och en god sallad.


1
4 kommentarer

Tävla om ett halvårs förbrukning av rynkebyjuicer

Vi startar denna tisdagen med en rolig tävling!
Nu kan DU vara med och vinna om ett halvårs juiceförbrukning av Rynkebyjuicer
.

100 % frukt.
Tävlingen i samarbete med Rynkebyjuice

För att vara med och tävla så ska du besvara frågan i kommentarsfältet. Tävlingen pågår fram till fredag den 28:e September och vinnaren kommer utses på lördagen den 29 :e

Stort lycka till!

Frågan : Om du skulle göra en egen juice av 100 % frukt, vilka frukter skulle du vilja använda då? 

0
132 kommentarer