INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Höstsoppa

Dagens lunch blev en höstsoppa med hembakat bröd – soppa vill jag gärna äta en gång i veckan nu under den kallare delen av året. Kycklingsoppa är något hela familjen lagar så det blir det oftast, lätt att variera med olika sorters grönskaker och kryddor.  Söker ni på bloggen så finns en egen soppkategor såsom broccolisoppa, tomatsoppa, laxsoppa med mycket mera. För att söka via mobilen klicka ni på de tre strecken upp till höger. Via dator hittar ni kategorierna under texten Damernas.

Nu till dagens första recept :

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
purjolök

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör. När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt. Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten. När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

1
6 kommentarer

Vitt fårskinn

Måndagen snart förbi, jag och Nomi har varit ute i trädgården och fixat iordning och räfsat massor med löv. Flera säckar faktiskt, och Nomi var så duktig och hjälpte till i flera timmar utan att tröttna Så nu är det fint igen. Jag har inte hunnit kolla igenom bildern från middagen så det får bli lite bilder från huset . Jag sprang på ett vitt ”fårskinn” i helgen när jag skulle kolla efter ett par fina ulliga filtar.  Och jag  fastnade direkt & kunde inte låta bli att köpa det  – dock hittade jag inga fina filtar till soffan….. Så det får jag ju leta vidare efter. Jag hade tänkt att köpa en liknade fäll till till karmstolen . Tycker det känns mer ombonat med en ullig filt eller fäll – men inte hittat något innan som passar. Men den här var rätt lagom – och Molly tyckte den var jättefin.

Hennes nya favvvoplats.

Vitt , vitt vitt…. Tycker det är så fint.
Den gamla karmstolen hittade jag för en liten slant och målade om, den lilla möbelrenoveringen kan ni läsa om här

0
6 kommentarer

1 oktober

Ja må han leva… ja må han leva…. Ja må han leva ut i hundrade år !

Idag  är det minsann  ingen vanlig dag idag så fyller världens bästa Jacob år.  Vi ställde klockan extra tidigt och smög upp och förberedde frukostbrickan, dukade frukost och tände ljus- fixade fram paketen och teckningarna från Nomi och Melvin innan vi väckte honom med sång och paket på den stora dagen.

På första fotot är bästa storebrosan med en liten Nomi för ungefär 3 1/2 år sedan….

Jacob åker fyrhjuling i öknen ( Egypten )
För två år sedan.

Melvin och Jacob jagar vågorna på Bali
År 2010

Och en bild från 07.10 idag.
En trött tretton åring öppnar födelsedagspresenter


Stort grattis till Jacob på den stora dagen!
Han leve hipp hipp :  hurra hurra hurraaaaaaa !

0
11 kommentarer

Promenadväder

Hej bloggisar!


Ni kanske undrar vart jag har tagit vägen.  🙂
Vi har haft gäster hela dagen , så jag har inte hunnit sitta vid datorn. Min mormor och morfar har varit här på middag-
de firade Jacob ( som fyller år i morgon ) Jacob fick välja mat – så det blev de mozzarellafyllda köttbullarna med kokt potatis och brunsås.

För er som missat detta recept så kommer bilder och recept här igen.


Köttbullarna blir nästan dubbelt så stora när man fyller dem med mozzarella – mot vanliga köttbullar.  Melvin åt åtta stycken – det var ett ganska bra betyg 😀

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

Någon som har prövat att laga dessa köttbullar än ? Vad tyckte ni ?

Nu ska jag och Molly ta och gå en långpromenad innan det är dags för kvällsmat –
verkligen härligt promenadväder.

0
8 kommentarer

Vinnaren i tävlingen

Vinnaren i tävlingen om Rynkebys juice för ett halvår är …….

Karin , och hennes tävlingsbidrag lät sä här :
Jag skulle vilja ha en juice i smakerna mango, ananas och passionsfrukt för det är mina absoluta favoritfrukter!

Grattis grattis grattis 
Hör av dig till mig med din adress på  : jennysmatblogg@hotmail.se och märk brevet med ”Tävling”

0
1 kommentar

Huset fullt av vänner och daimkladdkaka

Igår var huset fullt av vänner då Ullis och hennes fyra barn kom hit och hälsade på – och barnen  lekte i närmare sju timmar, med ett par korta pauser för mat, och fika. De hade de jätteroligt och jag och Ulrika hann med att prata lite också- det är alltid lika roligt när vi träffas.

Och till fikat blev det en kladdkaka med grovhackad daim:

Jag bakar den i ugnen på samma vis som tidigare.
Till en form på 20-22 cm behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten.
Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.

Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan,
och fördela sedan den hackade daimen över .

Klar att serveras.


Ja, den var väldigt god – och det blev inte mycket kvar efter fikat.
Gottgott.

Och ni missar väl inte att följa matbloggen på facebook 😀 Där uppdateras det hela tiden med recept och bilder och roliga tävlingar.

HÄR hittar ni den. Välkomna!!

0
13 kommentarer

Daimkladdkaka

Daimkladdkaka med grädde

Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm. ( Detta är en dubbelsmet)
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid ca 15 minuter.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet

Detta behöver du :
4 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

Garnering : 200 gram mjölkchoklad “Daim”

ströbröd och matfett till smörjning av form

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret till smeten. Låt svalna. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret. Bred ut i den smorda och bröade formen och grädda den i 30 minuter. Under tiden smälter du chokladen ( ev. rör ner lite grädde i chokladen , sa att chokladen blir lite mjukare) detta över ett vattenbad och bred över kladdkakan.

Ställ in ett par timmar i kylskåpet innan den ska serveras om man som jag vill ha lite hårdare chokladtopping på.
Vill man ha den lite mjukare – så ska den serveras ljummen

0
15 kommentarer

Fiskgratäng toppat med handskalade räkor

God kväll !

Idag har det varit en ganska lugn torsdagseftermiddag hos oss.
Melvin har haft med sig kompis hem efter skolan, Thelma har varit hos hårfrisörskan och det har varit innebandyträning ( jacob ) och Melvin har haft fotbollsträning. En ganska vanlig torsdag…. Jag och Nomi bakade lite mer bröd när grabbarna var på träning och passade på  att fylla upp frysen , de hembakde brödet går verkligen åt som smör i solsken.

Och till middag gjorde vi fiskgratäng som vi toppade med räkor.
Tips…. tänk på att handskalade räkor är mycket godare att laga mat med – ( istället för de där små ganska smaklösa man köper på burk )  så det är värt den stunden det tar att skala dem .

Det här behöver du :

 1 kilo potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt & Peppar
600 gram torsk  eller sej
en klick smör
ev. fiskspad
2 msk hummerfond + 1 dl vatten
4 dl grädde
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering : Handskalade räkor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen. Pressa potatisen igenom en potatispress, eller mosa den medan du vispar ( för hand eller med elvisp ) tillsätter du äggulorna, oljan och salt &peppar.
Skär fisken i bitar och lägg ut på en smord form , salta och peppar och ställ in i ugnen i 10 minuter.  Ta ut och spritsa runt potatisen , eller har du som jag ingen sprits just för tillfället så går det bra att klicka ut den som jag gjorde.  Under tiden gör du såsen , värm upp en kastrull med  smör och häll i ev fisk spad från fisken i ugnen.  Häll i grädde, fond, och vatten vispat med vetemjölet ( redningen) . Smaka av med citron och lite salt och peppar.
Häll sedan såsen över fisken och ställ in i ugnen – tills gratängen är klar och har fått fin färg. Cirka 15 minuter.

Toppa med räkor precis innan servering.

Vad har ni ätit till middag ikväll ? Berätta 🙂

 

Och nu riktigt mätta så ska jag och Molly ge oss ut på en liten kvällspromenad.
Vad tidigt det blir mörkt nu också – redan kolsvart ute nu ju och kallt som bara den !  Brrrrr…
Japp , vinterjackan är framplockad….

5
6 kommentarer

Lakrits

Efter era rekommendationer var jag ju tvungen att köpa lakritstoppingen . Och denna var helt klart min smak  , den var riktigt god ja så länge man gillar lakrits då da 🙂 Påminner om lakritspucken som GB hade tidigare! Hur som helst – oj oj oj så gott- jag gillar´t

Serveras i skålarna från ikea….

Någon som prövat chokladtoppingen ? Hur var den ?

0
7 kommentarer

På väg till förskolan

God morgon torsdag.

Jag vaknade innan väckarklockan idag – och hann med en kopp kaffe och duka fram frukosten innan resten av familjen vaknade. Frukosten ser rätt blandad ut hemma hos oss – alla gillar olika sorters smörgåsar och olika juicer… Men det som brukar finns på frukostbordet en vanlig vardag är är yougurt, mjölk och flingor, minst två olika sorters mackor , knäckebröd, finn crisp, pålägg : ost, skinka , någon skivad grönsak, kaviar och kokta ägg.  Helgfrukostarna brukar vara lite roligare med färska frallor och bacon med äggröra och gärna lite melon eller färska bär .
Vad åt du till frukost idag?

Nu efter frukosten så är de stora barnen skjutsade till skolan-
Nomi  är snart är på väg till förskolan  för att leka med sina kompisar en liten stund.

Nomi i sin nya favorit poncho ( grå stickad )

0
10 kommentarer