Bästa vänner

Ska snart iväg till hårfrisörskan med Melvin som vill ha en liten kortare frisyr nu. Först ville han spara det och ha långt hår. Men nu ångrade han sig – så jag bokade snabbt en tid till frisören 😀

Men innan dess så blir det en liten promenad med Molly. Hon gillar faktiskt  inte alls att gå ut när det regnar eller är blött. Helst sitter hon på fönsterbrädan i vardagsrummet och kikar ut ( och skäller på fåglarna som flyger förbi ) . Eller sover på den konstgjorda pälsfilten i soffan, en liten latmask.

Men nu dags för en skogspromenad.

 Bästa vänner …  Nomi och liten Molly

Hej så länge!

0
3 kommentarer

Kanelbullens dag

4 oktober – och idag är det kanelbullens dag
Jag tycker dessa temadagar är lite roligt -så till kaffet idag ska jag absolut unna mig en god kanelbulle.

Jag gillar att baka bullar och vill gärna variera mig med olika smaker, blåbär , vanilj, choklad, kanel ,
nutella eller bara mandelmassa. Har du något tips på annan smaksättning  ?

Recept till flera olika sorters vetebröd hittar du HÄR

0
4 kommentarer

Pasta med kassler- och ostsås

Middagen idag blev en sådan där enkel och god maträtt som man lätt fixar på tjugo minuter.
En krämig ost- och kasslersås med pasta. Lätt att laga mycket av och såsen är perfekt att frysa in och göra matlådor av.


Ost- och kasslersås:
700- 800 gram kassler
1 burk med champinjoner
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Koka pastan under tiden i saltat vatten. Skär bort kanterna på kasslern och tärna / strimla den i lagom stora bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs kassler och champinjoner lite lätt. Ta bort från värmen medan du gör ostsåsen.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra och ev chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåen över kasslern och champinjonerna och blanda om.
Servera sedan genast med pastan.

Gott som tusan ! 😀

0
11 kommentarer

Goood morgon

Goooood morgon !  😀

En lugn och fin onsdagsmorgon har det varit, ställde klockan lite extra tidigt så jag och Molly hann gå en morgonpromenad – innan vi väckte resten av familjen.En god frukost med lite bake off- bröd, kokta ägg och färsk skivad melon. Bra start på denna onsdagen med andra ord.  Nu är Melvin lämnad på skolan och Nomi gör sig färdig för att gå till dagis…. Jag menar förskolan.

Träffa kompisarna och leka på den stora gården är bland de roligaste hon vet.Den tuffa jackan vill Nomi gärna ha när hon går dit. Regnkläderna hänger redan på hennes plats på dagis – för det lär behövas idag när det bara regnar.

Och medan Nomi är på förskolan och leker i några timmar så ska jag ska passa på att arbeta av mailen som bara växer ( tack snälla föresten för alla fina mail  ni skickar )  skriva veckans matlista- kolla igenom nya recept, och hinner jag ska jag  hämta upp tapetprover och en tur till  mataffären.

Nu  ropar  Nomi  på mig – dags att bege oss mot dagis!  😀

Ha finaste onsdagen .

0
11 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Höstsoppa

Dagens lunch blev en höstsoppa med hembakat bröd – soppa vill jag gärna äta en gång i veckan nu under den kallare delen av året. Kycklingsoppa är något hela familjen lagar så det blir det oftast, lätt att variera med olika sorters grönskaker och kryddor.  Söker ni på bloggen så finns en egen soppkategor såsom broccolisoppa, tomatsoppa, laxsoppa med mycket mera. För att söka via mobilen klicka ni på de tre strecken upp till höger. Via dator hittar ni kategorierna under texten Damernas.

Nu till dagens första recept :

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisås
2 små morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
2 1/2  dl grädde
100 gram färskost
lite cayennepeppar
purjolök

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde västerbotten)

Gör så här :
Bryn kycklingen i smör. När den nästan är klar så fräser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den är helt genomstekt. Häll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken så ha i grädde. Red av soppan med färskosten. När det börjat sjuda så häller du i valfri nästan färdigkokt pasta, och låter den sjuda tills den är helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.

Innan servering så toppar du soppan med purjolök

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

1
6 kommentarer

Vitt fårskinn

Måndagen snart förbi, jag och Nomi har varit ute i trädgården och fixat iordning och räfsat massor med löv. Flera säckar faktiskt, och Nomi var så duktig och hjälpte till i flera timmar utan att tröttna Så nu är det fint igen. Jag har inte hunnit kolla igenom bildern från middagen så det får bli lite bilder från huset . Jag sprang på ett vitt ”fårskinn” i helgen när jag skulle kolla efter ett par fina ulliga filtar.  Och jag  fastnade direkt & kunde inte låta bli att köpa det  – dock hittade jag inga fina filtar till soffan….. Så det får jag ju leta vidare efter. Jag hade tänkt att köpa en liknade fäll till till karmstolen . Tycker det känns mer ombonat med en ullig filt eller fäll – men inte hittat något innan som passar. Men den här var rätt lagom – och Molly tyckte den var jättefin.

Hennes nya favvvoplats.

Vitt , vitt vitt…. Tycker det är så fint.
Den gamla karmstolen hittade jag för en liten slant och målade om, den lilla möbelrenoveringen kan ni läsa om här

0
6 kommentarer

1 oktober

Ja må han leva… ja må han leva…. Ja må han leva ut i hundrade år !

Idag  är det minsann  ingen vanlig dag idag så fyller världens bästa Jacob år.  Vi ställde klockan extra tidigt och smög upp och förberedde frukostbrickan, dukade frukost och tände ljus- fixade fram paketen och teckningarna från Nomi och Melvin innan vi väckte honom med sång och paket på den stora dagen.

På första fotot är bästa storebrosan med en liten Nomi för ungefär 3 1/2 år sedan….

Jacob åker fyrhjuling i öknen ( Egypten )
För två år sedan.

Melvin och Jacob jagar vågorna på Bali
År 2010

Och en bild från 07.10 idag.
En trött tretton åring öppnar födelsedagspresenter


Stort grattis till Jacob på den stora dagen!
Han leve hipp hipp :  hurra hurra hurraaaaaaa !

0
11 kommentarer

Promenadväder

Hej bloggisar!


Ni kanske undrar vart jag har tagit vägen.  🙂
Vi har haft gäster hela dagen , så jag har inte hunnit sitta vid datorn. Min mormor och morfar har varit här på middag-
de firade Jacob ( som fyller år i morgon ) Jacob fick välja mat – så det blev de mozzarellafyllda köttbullarna med kokt potatis och brunsås.

För er som missat detta recept så kommer bilder och recept här igen.


Köttbullarna blir nästan dubbelt så stora när man fyller dem med mozzarella – mot vanliga köttbullar.  Melvin åt åtta stycken – det var ett ganska bra betyg 😀

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

Någon som har prövat att laga dessa köttbullar än ? Vad tyckte ni ?

Nu ska jag och Molly ta och gå en långpromenad innan det är dags för kvällsmat –
verkligen härligt promenadväder.

0
8 kommentarer

Vinnaren i tävlingen

Vinnaren i tävlingen om Rynkebys juice för ett halvår är …….

Karin , och hennes tävlingsbidrag lät sä här :
Jag skulle vilja ha en juice i smakerna mango, ananas och passionsfrukt för det är mina absoluta favoritfrukter!

Grattis grattis grattis 
Hör av dig till mig med din adress på  : jennysmatblogg@hotmail.se och märk brevet med ”Tävling”

0
1 kommentar

Huset fullt av vänner och daimkladdkaka

Igår var huset fullt av vänner då Ullis och hennes fyra barn kom hit och hälsade på – och barnen  lekte i närmare sju timmar, med ett par korta pauser för mat, och fika. De hade de jätteroligt och jag och Ulrika hann med att prata lite också- det är alltid lika roligt när vi träffas.

Och till fikat blev det en kladdkaka med grovhackad daim:

Jag bakar den i ugnen på samma vis som tidigare.
Till en form på 20-22 cm behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Garnering : 5 dl vispgrädde och 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten.
Rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat helt – och under tiden kan du vispa grädden och grovhacka daimen.

Klicka och bred ut den fluffiga grädde ganska ojämnt över kladdkakan,
och fördela sedan den hackade daimen över .

Klar att serveras.


Ja, den var väldigt god – och det blev inte mycket kvar efter fikat.
Gottgott.

Och ni missar väl inte att följa matbloggen på facebook 😀 Där uppdateras det hela tiden med recept och bilder och roliga tävlingar.

HÄR hittar ni den. Välkomna!!

0
13 kommentarer