Lördagskväll och nu är ni nog många som sitter och äter lördagsgodis !
Jag äter inte chips så jättegärna eller ofta- förutom när jag köper hem salt och vinägerchips…. men jag är helt klart mer en choklad typ. ( Gärna lakritschoklad- som ni kanske vet ) Men jag köpte hem dessa från Willys sist av märket :Garant. Och de fick bra betyg ett mycketväl godkänt betyg- de påminner om naturchipsen sådär lite krispigare, lite mer smak och lite godare .
Smak : Gräddfil och ramslök
Har ni smakat dessa ? Eller vilka är dina favoritchips ?
Oj vad tyst det varit på bloggen idag – men statistiken tickar ju fortfarande på som den brukar. Så jag antar att ni är kvar där ute 😀
Själv förbereder jag mat tills morgondagen då vi får gäster… En rund smörgåstårta – och alla fyllningarna är nu klara och på plats.Ska bara bre på den sista smeten runt tårtan – och sen ska den in i kylen och dra sig tills imorgon och bli så där extra god.
Rund smörgåstårta med leverpastejsfyllning och äggfyllning.
Sen dekorerar jag den imorgon – precis innan vi ska äta den. Och det är ju det roligaste 😀
Gillar du smörgåstårta!?
Dessa goda frukostfrallor åt vi idag till frukost. Kanske något för er att baka till söndagsfrukost?
Lättbakade, och så där perfekt luftiga och frasiga. Serveras med smör, ost och god marmelad. Gott gott!
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl
Garnering : sesamfrön
Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö du kan behöva lite mer mjöl… medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper , pensla med ljummet vatten och strö över sesamfröna – och låt jäsa ytterliga 30 minuter.. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.
Det här behöver du till 4 personer
4 bitar lax
500 gram valfri pasta
1 burk med creme bonjour vitlök och örter ( den stora förpackningen)
Gör så här: Koka pastan i saltat vatten.
Tärna upp laxen och bryn den klar i smör.
Vänd ner en burk med crem bonjour och låt smälta samman.
Blanda ner i pastan och servera genast.
Hoppas veckan varit bra och att helgen blir fin! Vi har just nu satt oss framför tv:n och kollar på tecknad film ( Alvin och gänget för femtioelfte gången ) och äter fredagsgodis. Melvin och Nomi fick plocka själva i godisbutiken. Och jag upptäckte nu att de inte hade tagit alls mycket choklad, men däremot mycket surt…
Otur för mig – men det blev väldigt fina färger i godisskålen iallafall.
Tidigare idag så var vi på Leos lekland – och där var det fullt ös, med olika rutchkanor, klättra , hoppborgar, studsmattor , bollhav, cyklar och massa spring i benen.
Flera timmar var vi där med en liten paus för fika –
på helgerna är det alltid väldigt mycket folk- så vi gjorde nog rätt i att passa på att åka dit en vardag efter skolan.
Det är det en fin och krispig höst- förmiddag i växjö. Jag och Nomi har annars fått besök av Ullis med familj i förmiddags – som vi sedan skjutsade bort till flygplatsen. De ska flyga till solen och värmen idag, Nomi tyckte att vi också kunde följa med ( ha ha ) men vi får vänta ett par veckor till – tills det är våran tur. . .
Väl hemma så lagade vi iallafall den godaste lunchen på länge ! Fisksoppa, med massa gott i.
Till 4 personer
500 gram nyskalade räkor ( spara räkrenset)
olivolja
4 portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar
Till garnering: Ett knippe färsk dill
Gör så här: Skala räkorna ( spara renset) Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken. Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter, medan du skär fisken i lagom stora bitar. Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen. Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna och räkorna. ( spara ev. lite till garnering) Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter beroende på hur stora bitar du gjort. Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.
5 oktober och idag fyller min man år – Grattis älskling ♥
Kaffe, massa paket och fina teckningar fick han när han vaknade av vår fina sång.
Vi har mycket födelsedagar här efter sommaren. Thelma först, sen Melvin , Jacob och sist Jonathan ….. Men nu är det ingen som fyller år förän fram till jul. Och på tal om jul, så har jag klippt ut och skrivit ner massa roliga recept på julmat och julgodis! Gott gott gott.
Födelsedagsfrukosten blev stekt bacon , äggröra och Finn Crisp
Hoppas att ni haft en fin fin torsdag ! Det regnar, och är ganska kallt ute, men jag tycker hösten är en riktigt fin årstid – löven i alla vackra färger & det är så mysigt att tända alla ljus i lyktorna medan det regnar utanför. Många mail och önskemål om god vardagsmat strömmar in. Vår middag idag platsar in där- lasagnerullar toppade med tomatsås och mozzarella.
För att göra det ännu smidigare… frys in köttfärsås om du får över – som inte ska vara för såsig- till denna maträtt. Då är det bara att fylla lasagnen , toppa med tomatsåsen och mozzarellan innan du gratinerar.
Det här behöver du :
2 pkt färska lasagne ( på rulle ) eller plattor
2 burkar med fyllig tomatkross
1 vitlök
salt och peppar
2 bollar mozzarella
Köttfärsröra:
500 Köttfärs
smör 1
finhackad lök
1 pressad vitlök
2 msk oxfond
2 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader
Värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig, pressa ner vitlöken rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar. Gör små rullar med lasagneplattorna och köttfärsen och lägg den i en smord form.
Mixa snabbt tomatkrossen och häll upp i en kastrull låt puttra upp och smaka av med lite vitlök, salt och peppar.
Häll ut tomatsåsen över rullarna och fördela mozzarellaosten över.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i cirka en kvart tjugominuter.
Servera med en god sallad.
Japp det var vår middag det. Vad har du ätit idag?
Ska snart iväg till hårfrisörskan med Melvin som vill ha en liten kortare frisyr nu. Först ville han spara det och ha långt hår. Men nu ångrade han sig – så jag bokade snabbt en tid till frisören 😀
Men innan dess så blir det en liten promenad med Molly. Hon gillar faktiskt inte alls att gå ut när det regnar eller är blött. Helst sitter hon på fönsterbrädan i vardagsrummet och kikar ut ( och skäller på fåglarna som flyger förbi ) . Eller sover på den konstgjorda pälsfilten i soffan, en liten latmask.
4 oktober – och idag är det kanelbullensdag . Jag tycker dessa temadagar är lite roligt -så till kaffet idag ska jag absolut unna mig en god kanelbulle.
Jag gillar att baka bullar och vill gärna variera mig med olika smaker, blåbär , vanilj, choklad, kanel ,
nutella eller bara mandelmassa. Har du något tips på annan smaksättning ?
Recept till flera olika sorters vetebröd hittar du HÄR