Lasagnerullar toppade med tomatsÄs och mozzarella

Tjingeling !  🙂

Hoppas att ni haft en fin fin torsdag  !  Det regnar, och Ă€r ganska kallt ute, men  jag tycker hösten Ă€r en riktigt fin Ă„rstid – löven i alla vackra fĂ€rger  &   det Ă€r sĂ„ mysigt att tĂ€nda alla ljus i lyktorna medan det regnar utanför.  MĂ„nga mail och önskemĂ„l om god vardagsmat strömmar in. VĂ„r middag idag platsar in dĂ€r-  lasagnerullar toppade med tomatsĂ„s och mozzarella.

För att göra det Ă€nnu smidigare…  frys in köttfĂ€rsĂ„s om du fĂ„r över  – som inte ska vara för sĂ„sig-  till denna matrĂ€tt. DĂ„ Ă€r det bara att fylla lasagnen , toppa med tomatsĂ„sen och mozzarellan innan du gratinerar.

Det hÀr behöver du :
2 pkt fÀrska lasagne ( pÄ rulle ) eller plattor
2 burkar med fyllig tomatkross
1 vitlök
salt och peppar
2 bollar mozzarella

KöttfÀrsröra:
500 KöttfÀrs
smör 1
finhackad lök
1 pressad vitlök
2 msk oxfond
2 msk chilisÄs
en skvÀtt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Gör sÄ hÀr :
StÀll ugnen pÄ 225 grader
VÀrm upp en gryta med smör och frÀs lök glansig,  pressa ner vitlöken rör ner köttfÀrsen och bryn klart.
TillsÀtt kryddor, chilisÄs , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar. Gör smÄ rullar med lasagneplattorna och köttfÀrsen och lÀgg den i en smord form.
Mixa snabbt tomatkrossen och hÀll upp i en kastrull lÄt puttra upp och smaka av med lite vitlök, salt och peppar.
HÀll ut tomatsÄsen över rullarna och fördela mozzarellaosten över.

Gratinera sedan i mitten pÄ ugnen i cirka en kvart tjugominuter.

Servera med en god sallad.

Japp det var vÄr middag det.  Vad har du Àtit idag?

0
4 kommentarer

BÀsta vÀnner

Ska snart ivĂ€g till hĂ„rfrisörskan med Melvin som vill ha en liten kortare frisyr nu. Först ville han spara det och ha lĂ„ngt hĂ„r. Men nu Ă„ngrade han sig – sĂ„ jag bokade snabbt en tid till frisören 😀

Men innan dess sÄ blir det en liten promenad med Molly. Hon gillar faktiskt  inte alls att gÄ ut nÀr det regnar eller Àr blött. Helst sitter hon pÄ fönsterbrÀdan i vardagsrummet och kikar ut ( och skÀller pÄ fÄglarna som flyger förbi ) . Eller sover pÄ den konstgjorda pÀlsfilten i soffan, en liten latmask.

Men nu dags för en skogspromenad.

 BĂ€sta vĂ€nner …  Nomi och liten Molly

Hej sÄ lÀnge!

0
3 kommentarer

Kanelbullens dag

4 oktober – och idag Ă€r det kanelbullens dag . 
Jag tycker dessa temadagar Àr lite roligt -sÄ till kaffet idag ska jag absolut unna mig en god kanelbulle.

Jag gillar att baka bullar och vill gÀrna variera mig med olika smaker, blÄbÀr , vanilj, choklad, kanel ,
nutella eller bara mandelmassa. Har du nÄgot tips pÄ annan smaksÀttning  ?

Recept till flera olika sorters vetebröd hittar du HÄR

0
4 kommentarer

Pasta med kassler- och ostsÄs

Middagen idag blev en sÄdan dÀr enkel och god matrÀtt som man lÀtt fixar pÄ tjugo minuter.
En krÀmig ost- och kasslersÄs med pasta. LÀtt att laga mycket av och sÄsen Àr perfekt att frysa in och göra matlÄdor av.


Ost- och kasslersÄs:
700- 800 gram kassler
1 burk med champinjoner
5 dl grÀdd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisÄs

Serveras med pasta

Gör sÄ hÀr :
Koka pastan under tiden i saltat vatten. SkÀr bort kanterna pÄ kasslern och tÀrna / strimla den i lagom stora bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör, och frÀs kassler och champinjoner lite lÀtt. Ta bort frÄn vÀrmen medan du gör ostsÄsen.
SmÀlt smöret och hÀll i hÀlften av grÀdd/mjölkblandningen i en kastrull, och lÄt sjuda upp mÀt sedan upp hÀlften av mjölet och rör ut med lite mjölk sÄ att det inte klumpar sig, och blanda i sÄsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det ocksÄ, medan sÄsen sjuder. AndvÀnd sÄ mycket mjöl tills ostsÄsen blir krÀmig. Riv ner lite muskotnöt, bara nÄgra drag pÄ rivjÀrnet. salta och peppra och ev chilisÄs, och lÄt sjuda ett par minuter. Dra av frÄn plattan och vÀnd ner osten under omrörning tills osten har smÀlt.  HÀll sedan över ostsÄen över kasslern och champinjonerna och blanda om.
Servera sedan genast med pastan.

Gott som tusan ! 😀

0
11 kommentarer

Goood morgon

Goooood morgon !  😀

En lugn och fin onsdagsmorgon har det varit, stĂ€llde klockan lite extra tidigt sĂ„ jag och Molly hann gĂ„ en morgonpromenad – innan vi vĂ€ckte resten av familjen.En god frukost med lite bake off- bröd, kokta Ă€gg och fĂ€rsk skivad melon. Bra start pĂ„ denna onsdagen med andra ord.  Nu Ă€r Melvin lĂ€mnad pĂ„ skolan och Nomi gör sig fĂ€rdig för att gĂ„ till dagis…. Jag menar förskolan.

TrĂ€ffa kompisarna och leka pĂ„ den stora gĂ„rden Ă€r bland de roligaste hon vet.Den tuffa jackan vill Nomi gĂ€rna ha nĂ€r hon gĂ„r dit. RegnklĂ€derna hĂ€nger redan pĂ„ hennes plats pĂ„ dagis – för det lĂ€r behövas idag nĂ€r det bara regnar.

Och medan Nomi Àr pÄ förskolan och leker i nÄgra timmar sÄ ska jag ska passa pÄ att arbeta av mailen som bara vÀxer ( tack snÀlla föresten för alla fina mail  ni skickar )  skriva veckans matlista- kolla igenom nya recept, och hinner jag ska jag  hÀmta upp tapetprover och en tur till  mataffÀren.

Nu  ropar  Nomi  pĂ„ mig – dags att bege oss mot dagis!  😀

Ha finaste onsdagen .

0
11 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Höstsoppa

Dagens lunch blev en höstsoppa med hembakat bröd – soppa vill jag gĂ€rna Ă€ta en gĂ„ng i veckan nu under den kallare delen av Ă„ret. Kycklingsoppa Ă€r nĂ„got hela familjen lagar sĂ„ det blir det oftast, lĂ€tt att variera med olika sorters grönskaker och kryddor.  Söker ni pĂ„ bloggen sĂ„ finns en egen soppkategor sĂ„som broccolisoppa, tomatsoppa, laxsoppa med mycket mera. För att söka via mobilen klicka ni pĂ„ de tre strecken upp till höger. Via dator hittar ni kategorierna under texten Damernas.

Nu till dagens första recept :

Du behöver till ca 5-6 personer :

500 gram kycklingfileé
Smör
8 dl vatten
500 gram passerade tomat
5- 6 dl valfri pasta
1 vitlök
2 scharlottenlök
1 chilifrukt eller ett par msk chilisÄs
2 smÄ morötter
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
2 1/2  dl grÀdde
100 gram fÀrskost
lite cayennepeppar
purjolök

salt och peppar

Serveras med : bröd och god riven ost ( jag valde vÀsterbotten)

Gör sÄ hÀr :
Bryn kycklingen i smör. NÀr den nÀstan Àr klar sÄ frÀser du den hackade scharlotten löken de skivade mörötterna  , och chilin tillsammans med kycklingen tills den Àr helt genomstekt. HÀll i vatten och passerade tomater , och kycklingfond. Vill du göra soppan mer rund och mjuk i smaken sÄ ha i grÀdde. Red av soppan med fÀrskosten. NÀr det börjat sjuda sÄ hÀller du i valfri nÀstan fÀrdigkokt pasta, och lÄter den sjuda tills den Àr helt klar. smakar av med salt, peppar och om ni som jag gillar stark mat kan man smaka av med lite cayennepeppar.  Toppa med en god ost , och med en god bröd bit.

Innan servering sÄ toppar du soppan med purjolök

❀ ❀  ❀  ❀  ❀  ❀  ❀  ❀  ❀  ❀

Och sjÀlvklart ett litet klÀdtips inför helgen. För huuuuur snygga Àr inte jackorna pÄ Bubbleroom.
Kolla in dem hÀr

1
6 kommentarer

Vitt fÄrskinn

MĂ„ndagen snart förbi, jag och Nomi har varit ute i trĂ€dgĂ„rden och fixat iordning och rĂ€fsat massor med löv. Flera sĂ€ckar faktiskt, och Nomi var sĂ„ duktig och hjĂ€lpte till i flera timmar utan att tröttna SĂ„ nu Ă€r det fint igen. Jag har inte hunnit kolla igenom bildern frĂ„n middagen sĂ„ det fĂ„r bli lite bilder frĂ„n huset . Jag sprang pĂ„ ett vitt ”fĂ„rskinn” i helgen nĂ€r jag skulle kolla efter ett par fina ulliga filtar.  Och jag  fastnade direkt & kunde inte lĂ„ta bli att köpa det  – dock hittade jag inga fina filtar till soffan….. SĂ„ det fĂ„r jag ju leta vidare efter. Jag hade tĂ€nkt att köpa en liknade fĂ€ll till till karmstolen . Tycker det kĂ€nns mer ombonat med en ullig filt eller fĂ€ll – men inte hittat nĂ„got innan som passar. Men den hĂ€r var rĂ€tt lagom – och Molly tyckte den var jĂ€ttefin.

Hennes nya favvvoplats.

Vitt , vitt vitt…. Tycker det Ă€r sĂ„ fint.
Den gamla karmstolen hittade jag för en liten slant och mÄlade om, den lilla möbelrenoveringen kan ni lÀsa om hÀr

0
6 kommentarer

1 oktober

Ja mĂ„ han leva… ja mĂ„ han leva…. Ja mĂ„ han leva ut i hundrade Ă„r !

Idag  Àr det minsann  ingen vanlig dag idag sÄ fyller vÀrldens bÀsta Jacob Är.  Vi stÀllde klockan extra tidigt och smög upp och förberedde frukostbrickan, dukade frukost och tÀnde ljus- fixade fram paketen och teckningarna frÄn Nomi och Melvin innan vi vÀckte honom med sÄng och paket pÄ den stora dagen.

PĂ„ första fotot Ă€r bĂ€sta storebrosan med en liten Nomi för ungefĂ€r 3 1/2 Ă„r sedan….

Jacob Äker fyrhjuling i öknen ( Egypten )
För tvÄ Är sedan.

Melvin och Jacob jagar vÄgorna pÄ Bali
År 2010

Och en bild frÄn 07.10 idag.
En trött tretton Äring öppnar födelsedagspresenter


Stort grattis till Jacob pÄ den stora dagen!
Han leve hipp hipp :  hurra hurra hurraaaaaaa !

0
11 kommentarer

PromenadvÀder

Hej bloggisar!


Ni kanske undrar vart jag har tagit vĂ€gen.  🙂
Vi har haft gÀster hela dagen , sÄ jag har inte hunnit sitta vid datorn. Min mormor och morfar har varit hÀr pÄ middag-
de firade Jacob ( som fyller Ă„r i morgon ) Jacob fick vĂ€lja mat – sĂ„ det blev de mozzarellafyllda köttbullarna med kokt potatis och brunsĂ„s.

För er som missat detta recept sÄ kommer bilder och recept hÀr igen.


Köttbullarna blir nĂ€stan dubbelt sĂ„ stora nĂ€r man fyller dem med mozzarella – mot vanliga köttbullar.  Melvin Ă„t Ă„tta stycken – det var ett ganska bra betyg 😀

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfÀrs
( blandfÀrs)
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar

Till sÄsen :
Steksky frÄn köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grÀdde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbÀrsgele
maizena
ev. nÄgon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör sÄ hÀr :
StĂ€ll ugnen pĂ„ 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gĂ€rna ett par timmar innan de ska stekas ) och lĂ„t stĂ„ kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar.   Ta en bit av köttfĂ€rsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de Ă€r genomstekta. LĂ€gg upp dem pĂ„ en ugnsfastform och stĂ€ll in i dem i ugnen. Dags för att börja med sĂ„sen. HĂ€ll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, hĂ€ll i grĂ€dde,soya och  fond och lĂ„t sjuda ett par minuter. Sila sedan sĂ„sen och hĂ€ll tillbaka den i den rena stekpannan, och lĂ„t sjuda upp igen. Smaka av sĂ„sen med salt och peppar, och vinbĂ€rsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller fĂ€rskost Ă€r ocksĂ„ gott  ) önskar ni en mörkare sĂ„s droppa ner ett par droppa soyakulör i sĂ„sen.

Klart att serveras.

NÄgon som har prövat att laga dessa köttbullar Àn ? Vad tyckte ni ?

Nu ska jag och Molly ta och gĂ„ en lĂ„ngpromenad innan det Ă€r dags för kvĂ€llsmat –
verkligen hÀrligt promenadvÀder.

0
8 kommentarer

Vinnaren i tÀvlingen

Vinnaren i tĂ€vlingen om Rynkebys juice för ett halvĂ„r Ă€r …….

Karin , och hennes tÀvlingsbidrag lÀt sÀ hÀr :
Jag skulle vilja ha en juice i smakerna mango, ananas och passionsfrukt för det Àr mina absoluta favoritfrukter!

Grattis grattis grattis 
Hör av dig till mig med din adress pĂ„  : jennysmatblogg@hotmail.se och mĂ€rk brevet med ”TĂ€vling”

0
1 kommentar